Läkemedelsverket skrev i mars en rapport om just detta.
Sköldkörtelhormoner i preparat som inte är godkända läkemedel
Rapport från Läkemedelsverket
Dnr: 6.10.1-2016-049965
Datum: 2018-03-12
Bland annat kan man läsa att Dagens Xtra Thyroid 140 mg, Thyroid Support, Thyrocsin, TyroPlus och Thyroid Support, lösning i plastflaska inte kunde påvisa innehåll av T4/T3.
Laboratorieanalyserna visade följande:
- Produkter med ett deklarerat innehåll av sköldkörtelextrakt som köpts in via internet från Thailand innehöll proteinbundet T3 och T4 i en mängd som kan påverka kroppen. Fritt T3 eller T4 påvisades inte.
- En produkt med ett deklarerat innehåll av ”frystorkat råkoncentrat av sköldkörtel” som köpts in från svensk återförsäljare innehöll proteinbundet T3 och T4 i en mängd som kan påverka kroppen. Fritt T3 eller T4 påvisades inte.
- En produkt med ett deklarerat innehåll av ”sköldkörtelpulver” som köpts in från svensk återförsäljare innehöll inte påvisbart T3 eller T4.
- Produkter som uppgavs vara för ”thyroid support” eller liknande innehöll inte påvisbart T3 eller T4.
Läkemedelsverkets slutsats lyder:
Egenvårdsbehandling med sköldkörtelhormon är förenad med onödiga risker och rekommenderas inte eftersom både för lite och för mycket sköldkörtelhormon kan ge svåra symtom.
- Produkter med ett deklarerat innehåll av sköldkörtel som inte är godkända läkemedel kan innehålla hormoner i nivåer som kan påverka kroppen medan andra produkter inte innehåller några hormoner alls.
- Läkemedelsverkets bedömning är att produkter med sköldkörtel generellt måste vara godkända som läkemedel för att få säljas. Detta eftersom sköldkörtel innehåller de hormoner som används för behandling av hypotyreos.
- Läkemedelsverket arbetar aktivt i sitt tillsynsarbete för att stoppa försäljning av sköldkörtelinnehållande produkter som inte är läkemedel och allmänheten bör fortsatt informeras om riskerna med inköp av sådana produkter.
Kan vi hoppas att resultatet av rapporten i förlängningen mynnar ut i att fler patienter får prova alternativ till Levaxin för att förhindra självmedicinering med egenimporterat hokus-pokus? Genom att göra läkemedel inom gruppen NDT mer lättillgängliga behöver inte sköldkörteldrabbade ta saken i egna händer.
Jag skrev en artikel om att läkarnas ovilja till att ta till sig NDT ökar risken för egenimport i Medicinsk access nr 1/2014. Du hittar den här!