Tro på din kropps signaler

Jag fick en artikel från Sydsvenskan skickad till mig igår. Den publicerades 2018-01-31.

I tider av akut brist på medicinen Levaxin på svenska apotek vill jag slå ett slag för en  variant av ämnesomsättningsproblem som borde uppmärksammas mer. De flesta vet säkert att ca en halv miljon svenskar lider av problem med sköldkörteln, så kallad hypotyreos (vanligast) eller hypertyreos, beroende på om sköldkörteln är under eller överaktiv, men om jag säger ”vävnads-hypotyreos” så är det nog inte så många som reagerar.

Under några intensiva år drabbades jag av tre dödsfall samtidigt som jag hade ansvaret för mina föräldrars sista år på jorden med allt vad det innebar med kontakt med personal/vårdsystem och akutresor till sjukhus. Jag levde i en konstant stress och sorg och upplevde mig ansvarig för allt 24 timmar om dygnet. Stressen och sorgen övergick i en total utmattning och sedan i en depression. Jag ordinerades vila och återhämtning.

JAG VILADE OCH VILADE OCH VILADE men aldrig blev jag bra. Jag fick håravfall, yrsel, psykiska reaktioner, känslighet för kyla, ljudkänslighet, ökad känslighet för allergier, näsblod utan anledning, håret vitnade snabbt; ett tecken på tidigt åldrande. De normala proverna togs på sköldkörteln – T3, T4, THS – men svaren visade alltid att jag låg på ”rätt sida” gränsvärdet, även om mina värden var låga.

Det är nu som boken ”Det trötta folket” av läkare Helena Rooth Svensson gjorde entré i mitt liv. Hon beskrev hur hon själv drabbades av problematiken. Hon forskade vidare i ämnet och skrev slutligen en bok i ämnet. Hon öppnade praktik i Ängelholm för att ta emot patienter som hamnat i svängdörr inom mainstreamvården. Hon talar om ett ”ämnesomsättningsproblem på cellnivå” som inte avspeglar sig i de traditionella testerna vid hypotyreos. ”Vi kan inte ta prover på energiproduktionen i cellerna”, skriver hon.

ÄVEN SKÖLDKÖRTELFÖRENINGEN gör vad de kan för att påtala att dagens strikta gränsvärden mellan frisk och sjuk måste uppmärksammas. Nu rekommenderar de ett större spann i gränsvärdesdragningen och har på sin sida ett informationsblad att skriva ut och ta med till läkare. Informationen där säger att rekommendationen för gränsvärdet för hypotyreos har sänkts till 2,5 redan 2009 men att det har inte nått ut till vårdcentralerna. Men de skriver inget än om vävnadshypotyreos och det är här Helena Rooth Svenssons forskning gör nytta. Jag har själv rekommenderat min vårdcentral att inhandla denna bok som finns i uppdaterad version och numera heter ”Sköldkörteln och mitokondrierna”.

MIN VÅRDCENTRAL gick med på att låta mig göra ”mitt” test med låg dos Levaxin. Så gott som omgående försvann mitt näsblod, min muskelvärk, min depressionskänsla och trötthet. Mitt grånande hår blev svartare igen, jag gick utan andfåddhet i trappor och uppförsbackar igen. När jag återvände en månad senare för kontroll var läkarens reaktion mycket positiv. Det kändes som om livet återvände. Jag har förstått att jag haft tur: alla svarar inte på Levaxin på detta positiva sätt. På Sköldkörtelföreningens sida finns andra alternativ att pröva. Det enda jag kan säga är ”lycka till” och ge inte upp i första taget – tro på din kropps signaler!

INGVOR SABINA LE JOHN
Ingvor Sabina Le John i Malmö är före detta bonde, språklärare och engelsk hemmafru. Poet/skribent, djurrättsaktivist, var med och startade Djurens Parti. Grundare av Kirseberg News.


KOMMENTARER FRÅN MIG:

  • Helena Rooth Svensson har skrivit två böcker om detta.
    Läs mer på hennes hemsida www.heroscare.se
  • Helena Rooth Svensson har inte öppnat någon egen praktik.
  • Sköldkörtelföreningen heter Sköldkörtelförbundet numera.
  • Jag har letat på Sköldkörtelförbundets hemsida efter det blad att ta med till läkaren som det står ska finnas där, men jag hittar inget.
Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tro på din kropps signaler

  1. Christina skriver:

    Jag inväntar just nu en leverans med patenterade redoxsignalmolekyldrycken Asea som är kroppsegen och läker kroppen där det behövs. Googlar med på Asea redox så får man såklart upp ”dyrt saltvatten” osv som vanligt när det är något som folk inte har kunskap om. Men ett tips till dig bara, eftersom du har sjukdomar. Ha en fin dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.