Kommer du ihåg att ta din medicin – eller behöver du en app som påminner?

Jag fick idag ett mail från Eva-Lott Eitrem, EviDos AB i Karlskrona, som vill marknadsföra en app som fungerar som en påminnelse för patienter som har svårt att komma ihåg att ta sina mediciner. En del andra kvalifikationer har appen också förstår jag efter att ha läst hela mailet.

Eva-Lott är sjuksköterska/barnmorska och hon har 25 års erfarenhet inom vården. Eva-Lott är också interaktionsdesigner och har arbetat som sådan inom både offentliga och privata företag. Hon har även en magisterexamen i folkhälsovetenskap.

MinMedicinApp hjälper patienter att komma ihåg att ta sina mediciner, hämta nya på apoteket och skaffa nytt recept i tid. Appen är testad på äldre (i snitt 80 år) i Norrtälje med mycket bra resultat.

Kort om MinMedicinApp

 • Inte svår att lära
 • Tydliga bilder och texter
 • Använder kvalitetssäkrade databaser som FASS och SIL (samma som sjukvården)
 • CE-märkt
 • Finns för iPhone/iPad och Android
 • Engångskostnaden är 75 kr och om man håller sig till t ex iPhone är det bara att ladda ner appen igen när man köper en ny telefon

Funktioner

 1. Visar interaktioner = hur medicinerna passar ihop. Detta är bra att veta om man själv köper till t ex Ipren som trycker ner både antidepressiva och blodtryckssänkande mediciner. Eller går till olika läkare.
 2. Påminner om att ta sin medicin – om man inte själv ser påminnelsen skickas påminnelse till den man lagt in informationen till. Följsamheten när en medicin ska tas är generellt dålig. Knappt hälften tar sin medicin som ordinerat. MinMedicinApp påminner även när det är dags att hämta nya mediciner på apoteket och skaffa nytt recept.
 3. Presenterar liknande mediciner (något som är bra när apoteket byter ut preparat).
 4. Information från FASS. Om man har appen i en iPad/platta blir texten stor så den går att läsa. Bipacksedlar på läkemedelsförpackningar har alldeles för liten text.
 5. Varnar med ikoner för mediciner som är olämpliga till äldre, gravida och ammande kvinnor.
 6. Foto på tabletten och att man kan skriva in hur man ska ta den och varför man äter den. Hälften vet inte varför de äter sin medicin.

Patienter/brukare/anhöriga, men även sjukvårdspersonal, kan med fördel använda MinMedicinApp. Mer information finns att läsa på evidos.se


Jag vet inte om MinMedicinApp är något för dig, men jag vill ändå ge dig det här tipset och som vanligt gäller – jag har ingen provision på det jag skriver om!

Det här inlägget postades i Reumatism, Rosacea, Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.