Mat, jod och sköldkörtel

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen om att viss mat kan hämma upptaget av jod. Uppslaget till inlägget hämtade jag från en raw-food-grupp på Facebook. Det blev ett himla liv i ”sekten” raw-foodare och inlägget där jag hämtade min inspiration raderades. Synd, för det var faktiskt ett bra inlägg i debatten om raw food.

Idag har jag fått nys om en artikel i Hemmets (veckotidning) med rubriken Så påverkar jod sköldkörteln. Jag anser att artikeln är ofullständig eftersom den missar att berätta att viss mat påverkar upptaget av jod och det är viktig information så jag kommer att kontakta tidningen om detta. Men artikeln kan läsas ändå!

Noterbart är också att tillskott av jod, om du har den autoimmuna varianten av sjukdom i sköldkörteln – Hashimotos, är mindre lämpligt då det kan förvärra sjukdomen. Notera att jag skriver ”tillskott av jod”. Tillskott är extra intag. Jag tar INTE något tillskott av jod, men jag är uppmärksam på att viss okokt mat hämmar upptaget – bland annat broccoli och populära grönkål. All form av kål hämmar upptaget av jod så där bör du vara uppmärksam. Några andra grejer som hör hit är jordnötter, pinjenötter, päron, spenat, jordgubbar och sötpotatis. Läs mer om detta här!

Om den här typen av mat hettas upp blir den mer lämplig att äta och här bör raw-food-folket ta till sig informationen anser jag och inte bli så himla förbannade för att de tycker sig ha blivit påhoppade.

Det här inlägget postades i Raw food, Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.