Rawfood i all ära, men sköldkörtelsjuka bör värma viss mat

Vad vi äter är viktigt, det har nog de flesta snappat upp vid det här laget även om det inte direkt syns vid kassabandet på ICA … Ganska ofta förvånas jag över att folket som lägger upp de där ”konstiga” varorna faktiskt kan stå upp. Och jag hade gärna velat föreslå tjejen som stod framför mig igår att lägga tillbaka de styckfrysta laxbitarna och istället passa på att köpa färsk lax när den är rabatterad och dela i portionsbitar och lägga i den egna frysen. Jag är av den åsikten att den laxen som ligger portionsförpackad i butikernas frysdiskar är helt oätlig. Det är enormt stor skillnad i kvalitet på den och den som man köper färsk och fryser in själv. Jag brukar köpa färsk lax när den kostar 89 kronor kilot och varje portion hamnar då prismässigt på ca 15 kronor.

Men det var inte om lax jag skulle skriva – det var om ”strumaframkallande” mat. Det finns vissa grönsaker och viss frukt som i okokt format är mindre lämplig för oss som har en sköldkörtelsjukdom eller har nära att få en (släktskap).

Igår dök det upp en text i Facebookgruppen Raw food – Rå kost med rubriken Därför ska du INTE äta raw food och under natten fick jag ett mail från pålästa och sköldkörteldrabbade Suzy Cohen som skrev i samma ämne: The Case Against Kale. Jag rekommenderar att båda texterna läses. Suzy Cohen skriver bland annat:

It’s not that goitrogenic foods are bad. I want to make the point that they are NOT BAD. I have promoted them for years, as superfoods. They are.  But in their raw form, and in large amounts, they can affect iodine levels. It’s a fact. THAT IS NOT MY OPINON. They contain healthy sulfur-based compounds, as well as lots of other nutrients.  I recommend you eat them, but cook them first okay?

Jag är en tämligen stor konsument av broccoli, men jag fräser den först. Jag kokar den inte – den är lätt att förkoka och det är INTE gott, men lite lätt fräst med andra grönsaker och den slinker ner lätt som en plätt. Broccoli innehåller för övrigt mer kalcium än komjölk.

Bland de livsmedel Suzy Cohen räknar upp använder jag också linfrön – jag tar en matsked varje dag i gröten (lägger dem först i vatten så att fröerna blir geléiga och rör sedan ner i gröten) och macapulver. Sötpotatis är jag stor konsument av också, men jag äter inte den rå. Jag steker den och det är så himla gott! Igår åt jag sötpotatissoppa på lunchen. Den är otroligt god! Asiatisk kryddning med ingefära, citrongräs, röd chili och spiskummin.

Och du som äter soja på längden och tvären – läs gärna Åsa JakobssonSmartaMaten.se och det hon skriver under rubriken Läsarfrågan: sojabönor och sojaprodukter? och missa heller inte Läsarfrågan: är quorn verkligen mat? Quorn åt jag för en del år sedan – för ganska många år sedan – men fick ont i magen av det och det var kanske bra – så slipper jag äta det i tron att det är en bra proteinkälla.

Det här inlägget postades i Raw food, Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.