Lågt blodtryck och yrsel när man reser sig är symtom för sköldkörtel- och binjurehormonbrist

Tidig morgon fick jag del av det här mailet som Gunnel Thomasson skickat till SVTs Fråga Doktorn med anledning av måndagens program där det var en tjej som frågade om sin yrsel. Dr Gunilla ansåg att patienten hade lågt blodtryck. Punkt. Gunnel skriver:

I början av avsnitt 19 frågar en tjej vad som orsakar yrsel när man reser sig. Dr Gunilla svarar att det är lågt blodtryck, att lågt blodtryck är bra, och att hon skall motionera mer. Men, då missar hon att det är klockrena symtom för sköldkörtelhormonbrist och/eller kortisolbrist. Vi pratar om en till två miljoner svenskar utan diagnos och ytterligare en halv miljon med felbehandlad sköldkörtelhormonbrist. Sköldkörtelhormonbrist kan ge kroniska skador på bl. a. hjärna, hjärta och njurar. Kortisolbrist är livshotande och en 18-årig tjej på Gotland hann dö av underbehandlad sköldkörtel och missad diagnos för Addisons sjukdom (kortisolbrist) – Fruktansvärt!

Varför vet inte läkarna detta för Sveriges vanligaste sjukdom? I all litteratur om sköldkörtelsjukdomar är det ett odiskutabelt symtom för sköldkörtel- och binjureproblem, liksom en låg temp, och det finns inga andra sjukdomar som orsakar lågt blodtryck. Har man lågt blodtryck, har man ämnesomsättningsproblem. När vi blir optimalt medicinerade återfår vi normala blodtryck.

Gör ett helt program för att belysa sköldkörtelkatastrofen i vårt land. Om vanliga symtom, typ lågt blodtryck och yrsel när man reser sig.  Om bristfällig diagnos med bara TSH, bristfällig medicin där majoriteten inte har en chans att bli återställda på den behandling som ges idag, att Levaxin tom kan förvärra sjukdomen, om framgångsrik kostbehandling av autoimmun hypotyreos, om binjureproblem i samband med sköldkörtelproblem, att det står i FASS att Levaxin inte skall ges vid obehandlad binjuresvikt, men att vi patienter avvisas när vi kräver kortisolprov. Vid kortisolbrist kommer sköldkörtelhormonerna inte in i cellerna utan rusar runt i blodet och ger överdoseringssymtom samtidigt som man är helt obehandlad. Vi som blir sjukast har kombinationsproblem, både sköldkörtel och binjurar.

Jag är ett levande exempel på att man faktiskt kan bli symtomfri med rätt mediciner, men få mår bra på bara Levaxin. Tyvärr fick jag ingen hjälp i Sverige utan fick åka utomlands för dyra pengar för att få livsuppehållande medicin – oacceptabelt! Där får svensk sjukvård IG.

 • Ni kan läsa min historia här
 • Stefan Sjöberg, ordförande i Endokrinologförbundet, har forskat om sköldkörtelhormoner i spinaltvätska, där 70 % inte kunde tillgodogöra sig hormonerna i Levaxin, syntetiskt T4. Vi pratar om många hundra tusen drabbade i Sverige!
 • Läs Helena Rooth Svenssons bok, Sköldkörteln och Mitokondrierna, se www.heroscare.se
Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lågt blodtryck och yrsel när man reser sig är symtom för sköldkörtel- och binjurehormonbrist

 1. Anna skriver:

  Jag hade 90/50 i tryck, och 50 i puls, och sov 18 timmar per dygn. Jag sökte för min trötthet och att jag sov så mycket, var yr och så.

  Mitt blodsocker låg på 2,5 och de frågade om jag inte ätit sedan igår. Jodå, för 45 minuter sedan. Då hostade de och gick vidare.

  Läkaren sade att pulsen visade att jag var vältränad och inte alls verkar ligga och vila så mycket som jag sade. Han ville byta med mina fina värden sade han och skickade hem mig. Lågt blodtryck är också bra.

  Jag hade 150 i cortisol, men då ref var 100-550 var detta bra. Labbet själva sade att ref inte visar om man är frisk, utan allt under 250 ska utredas, men det sket läkaren i.

  Och glöm inte: ”alla är vi trötta!” säger läkarna oftast. Jajjemen, vi sover alla hela dygnet, ramlar av soffan p.g.a. yrsel, samt gråter för att vi inget orkar. Vi alla blir illamående och helt utslagna vid minsta infektion.

  Nej, det finns ingen hjälp att få.

 2. Merja Koskela skriver:

  Hej!
  Ja, detta med hypo är jobbigt och oroligt när det inte finns vård och inte får medicin trots att det finns alternativ till Levaxin. Själv köper jag medicin via nätet. blev lite nyfiken på att du skrev att du varit utomlands och fått hjälp. Vart åkte du då?
  MVH
  Merja Koskela

  • Du måste mena mitt lilla besök i Finland hos Karin Munsterhjelm, men det var många år sedan och jag hade redan fått min licens på Armour Thyroid. Jag åkte mest dit för att jag ville träffa henne.

 3. Beatrice skriver:

  Jag kan inte låta bli att kommentera detta inlägg. Som ettåring fick jag insatt Levaxin och har genom livet, hela tiden fått bråka mig fram då jag inte mått bra. Men blev även varnad som liten att när jag börjar komma in i för klimateriet så kan det bli jobbigt.
  Redan som tonåring insåg jag de olika hinder jag fick uppleva. Men har även under min senare år insett med info från nu avlidna proffersor Bo Vikland. Att i bland kan även Liotyronin, syntetiskt T3 boosta kroppen en aning. Jag har dock provat,men märker inte riktig effekt. Möjligt jag tagit väldigt lite. Det sorgliga är att vi lever på 2000 talet, men har inte kommit längre än så. Men och ett stort men, stå på er.Man känner sin kropp bäst. Jag har lika rätt till livskvalitet som alla andra brukar jag säga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.