Gunilla Hasselgren i SVTs Fråga Doktorn är pinsamt okunnig

Jag är så arg när jag skriver detta att jag nästan hoppar på stolen.
Igår kväll var jag inte hemma och jag såg därför inte Fråga Doktorn i SVT (dra fram tiden till 36:50), men under natten kom ett mail från en läsare som berättade att det var uppror på Facebook och att programmet skulle mailbombas på grund av uttalanden om sköldkörtelsjukdomar som Dr Gunilla Hasselgren gjort.

Jag såg snutten med Dr Okunnig alldeles innan frukost och det skulle jag inte gjort. Det var inte bra för matsmältningen. Jag tryckte snabbt av plattan och skrek ”den förbannade kärringen”. Jag blev helt vansinnig. Hon står och säger att medicinen som används heter Levaxin och tar man den som blir man som vanligt igen. Jag kan säga att det brann ur öronen på mig och jag börjar nästan gråta när jag skriver detta. Hur svårt kan det vara att begripa att sköldkörtelsjukdomar INTE är en enkel struntsjukdom?!

Nu har jag dragit mitt strå till stacken när det gäller mailbombningen till SVTs Fråga Doktorn och det jag skrev publicerar jag här. Skriv du också. Tänk INTE ”det är så många andra som skriver, min röst spelar nog ingen roll”. Din röst spelar roll. Skriv till programmet och tala om sanningen!! Adressen är fragadoktorn@svt.se och låt det utvecklas till full brand i deras datorer. Låt dem veta att vi är otroligt missnöjda med vården och att vi inte accepterar uttalanden i stil med Dr Okunnigs.

Mitt mail till Fråga Doktorn lyder:

fraga_doktorn_150512

Dr Okunnig i SVTs Fråga Doktorn den 11 maj 2015

Om jag vore Dr Gunilla Hasselgren i SVTs Fråga Doktorn skulle jag inte vilja öppna munnen och visa min uppenbara okunnighet när det gäller sköldkörtelsjukdomar.
Så pinsam hon är!

I gårdagens program stod hon och hånade alla drabbade genom att säga att medicinen som ges är Levaxin och när man tar den så blir man som vanligt igen. Jag blir hysteriskt förbannad när jag hör sådant. Det är så upprörande hur den där människan som kallar sig läkare kan säga något sådant att jag började nästan gråta när jag hörde det. Det är att sparka på oss!! Rena misshandeln!

Nu är det dock så att JAG har turen att ha fått prova något annat än placebopillret Levaxin. Men alla har inte den turen. Många av dem har ett dagligt helvete för det är INTE så att Levaxin löser allt.

417.849 patienter fick Levaxin eller Euthyrox utskrivet under 2014 (siffran kommer från Socialstyrelsens läkemedelsdatabas) och det är många som lider. Svårt.

Nästa månad har jag bloggat om hur det är att vara sköldkörtelsjuk i nio år och alla mail, brev, samtal och SMS från läsare vittnar om hur extremt olika det är i landet när det gäller att behandla sköldkörtelsjukdomar. Det finns lika många sätt att se på detta som det finns läkare och hur är det möjligt att stå i TV-rutan då och säga att det är en enkel sjukdom att behandla? Det är olika mätmetoder på olika laboratorium och därmed olika referensvärden, men oftast ska T4 Fritt ligga mellan 12 och 22, T3 Fritt mellan 3,6-6,3 och TSH mellan 0,40-3,7, men det är värden som kommer från friska personer och de kan inte översättas rakt av till de sjuka.

Jag får mail från patienter som har 6, 7, 8 och t o m 15 i TSH och läkaren tycker inte att det är så mycket för mycket utan att man ska avvakta. Jag kan knappt sitta upp vid 3,8.

Senast förra veckan fick jag ett mail från en tjej som är patient på endokrinologen i Lund – hos experterna – och hon har 6,5 i T4 Fritt. 6,5! Jag har varit sjuk i 12 år och jag har aldrig någonsin hört talas om någon som har så lågt T4 Fritt och fortfarande är i livet och i det här fallet tycker läkarna att det är ok. OK?! Det är att ta livet av patienten.

Ni MÅSTE sluta att stå i TV och säga att det här är en enkel sjukdom!! DET ÄR INGEN ENKEL SJUKDOM! Jag gick i två år utan diagnos. Det var mitt helvete på jorden. Att vara drabbad av den här sjukdomen är faktiskt mitt livs sorg. Å jag skulle tro att många som sitter i samma båt håller med.

Jag har genomfört två enkäter på min blogg och det är ett skrämmande resultat. Om ni på Fråga Doktorn verkligen bryr er om hur vi mår så klicka in på den och läs.

Jag tycker också att ni ska läsa några artiklar jag skrivit i tidningen Medicinsk access.

Medicinsk access nr 1/2014 – sidan 5 och 33

Medicinsk access nr 4/5 2014 – sidorna 52-55

Fy skäms på er för gårdagens svar om sköldkörelsjukdomar!
Gunilla Hasselgren betedde sig skamligt!

Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Gunilla Hasselgren i SVTs Fråga Doktorn är pinsamt okunnig

 1. Gudrun Thuresson skriver:

  Bra rutet! Sjukvården har stulit nästan 16 år av mitt liv. Först 10 år utan diagnos och ingen hjälp. Bara jag bantade skulle allt bli bra. När de äntligen kom sig för att ta sköldkörtelprov, var det ju Levaxin som jag aldrig blev bra på. Inte förrän jag fick Liothyronin som tillskott, började jag se ljuset i tunneln. Trots att jag börjar känna mig som människa igen, finns det många symptom kvar. Men jag har inte hittat en läkare som är villig att skriva ut något annat åt mig. Så jag får väl må så bra det går, och fortsätta vägra läkarna att pilla mer med min dos, jag känner bäst själv när jag mår som bäst, fast enligt dem är jag utanför deras referensramar.

  • Kämpa på!!! Ge dig inte! Om du vill prova något annat – typ Armour Thyroid – så ska du kämpa för det. Säger de nej ska du kräva en motivering. Den enda motivering jag kan komma på när det gäller ett nej är att patienten har haft giftstruma. Då lär det vara så att Armour Thyroid och liknande preparat inte är att rekommendera.

 2. Elisabeth Ström skriver:

  Fantastiskt bra skrivit Ann-Christine Reimer. Spännande att se hur Sköldkörtelföreningen kommer att agera för sina kränkta medlemmar.

  • Tack! Jag gör vad jag kan för att dra mitt strå till stacken. Jag blir skogstokig när det gång på gång sprids sådana här lögner. Att det ska vara så himla svårt att fatta att sköldkörtelsjukdomar INTE är en bagatell.

 3. Diana Ahlqvist skriver:

  Bra skrivit! Har själv skrivit ett mail till redaktionen. Hoppas fler gör det så alla dessa hemska öden kan få ett slut och läkarkåren kan öppna sina ögon. Tack för du lyfter frågan.

 4. Veronica T skriver:

  Så, nu har jag både mejlat programmet Fråga Doktorn, samt lämnat synpunkt till SVT och anmält programmet till granskningsnämnden. Jag är så trött på läkare som yttrar sig felaktigt. Det borde vara krav på att de tar reda på ny forskning innan de svarar i TV eller annan plats. Om vi som är sjuka kan/orkar ta reda på all denna info och ny forskning som finns, så borde väl de som har det till yrke kunna göra det också. Det är så nonchalant mot oss patienter.

 5. kent torvenius skriver:

  Många har fått hjälp själv är ja diabetiker men sök på Utube efter asea som fick nobelpriset förra året Handlar eg om redoxmonekylen som botar visa lindrar för andra på ca 100 autoimmina sjukdommar Bättre söka själv så farligt att tala om för folk att man kan bli bra bota cancer osv då blir man kallad kvacksalvere osv ex Annica i rednecks har botat sin cancer med hjälp av ASEA Kostar ungefär som att röka 1500 i månaden Men här betalar man för att förbättra sej själv När man röker är det åt andra hållet finns bevis för hjälp mot Atros diabetes altzhimers Parkinson Me scoriasis osv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.