Levaxin i kombination med Lio eller bara det ena eller andra?

För några veckor sedan fick jag ett mail från en tjej som undrade vad jag anser om behandling med bara Lio. Hon hade hittat en mening här på min blogg där jag skrivit något i stil med ”men det är inte bara Lio vi ska be om, det är kombinationsbehandling som gäller”. Hon skrev också att det på Facebook förekommer en diskussion om detta med för och emot singelbehandling av Lio och att det verkar finnas olika läger. Hennes läkare ville sätta henne på endast Lio och även sonen ansågs behöva endast den behandlingen. Hon kände inte riktigt att detta var vad hon ville.

Jag är inte läkare och kan inte säga så väldigt mycket om saken, men eftersom jag ser singelbehandling av Lio som illavarslande har jag diskuterat frågan med dem som har kunskapen – efter drygt 12 år som sköldkörtelsjuk är kontaktnätet tämligen stort – och ståndpunkten är att det inte är bra om Liothyronin plötsligt börjar skrivas ut som singelbehandling.

liothyronin_150324

Liothyronin är lillebror och ett komplement – bör inte tas som enda medicin mot låg ämnesomsättning

levaxin_150324

Levaxin, storebror, bör vara grundbehandlingen

Rekommendationen är Levaxin som grundbehandling och att sedan komplettera med Liothyronin i liten utsträckning om symptom och (helst också) provsvar talar för att patienten inte konverterar Levaxin (T4) till aktivt hormon (T3) i den utsträckning som behövs för att han eller hon ska få en dräglig tillvaro. Fler än två Lio per dag är inte att rekommendera. Jag åt en tablett Lio (20 ug) till mina 150 ug Levaxin. Mer än så var aldrig någonsin aktuellt.

Jag fasade in mycket långsamt dessutom. 5 ug åt gången och höjning varannan vecka. Jag tog allt på en gång (6-tiden och frukost två timmar senare) när jag väl kommit upp i en hel tablett. Under infasningen delade jag däremot upp dosen efter som Lio är potenta grejer. 5 ug med Levaxin i två veckor, sedan 5 ug + 5 ug vid 11-tiden i två veckor, därefter 10 + 5 i två veckor, sedan 10 + 10 i två veckor och därefter 20 på en gång.

Jag känner till diskussionen att man rekommenderas att dela upp dosen över dagen. Jag anser att det är trams och påhitt. Levaxin har en lång halveringstid (ca 7 dagar) och det är en av anledningarna till att läkarna gärna vill hålla på med det preparatet. Glömmer patienten att ta sin dos en dag är det inte hela världen. Med halveringstid menas när preparatet når sin högsta effekt. Halveringstiden för Liothyronin är ungefär åtta timmar. Det innebär inte att kroppen är tömd på Lio efter nio timmar. Av den anledningen anser jag att man INTE ska hålla på och dutta med intaget. Bäst effekt har medicinen också om den tas på fastande mage (och inte tillsammans med järn- och kalciumrika tillskott eller livsmedel) och duttas det med intaget under dagen är du knappast fastande.

Vidare får jag en del frågor om provtagning före eller efter intaget av dagens dos. Huvudsaken är att du gör på samma vis inför varje provtagning. Här i Malmö är de dock hårda med att man INTE ska ha tagit sin medicin mot låg ämnesomsättning INNAN man tar proverna. Det står på ett blad man får med provtagningsbrickan och sköterskorna frågar också innan de sticker. Jag är också noga med att ta proverna ungefär vid samma klockslag varje gång och jag tar självklart inget tillskott av järn eller sådant som ska testas innan de sticker mig. Jag är tom på allt innan provtagning. Jag äter inte ens frukost innan eftersom jag för bästa effekt vill ta medicinen på fastande mage – jag tar frukosten med mig till jobbet de dagar det är provtagning. Medicinen tar jag på mottagningen direkt efter proverna och sedan äter jag när jag kommer till jobbet. Då har det i allmänhet gått minst 45 minuter.

Nåväl, detta med provtagningen var en parentes, men nog så viktig för jag kan få förvirrade mail i ärendet så jag förstår att det är ett ämne som behöver tas upp.

Det var det här med Lio inlägget handlade egentligen. De senaste dagarna har jag fått flera mail om Lio som singelbehandling och det är fler än ett bland dem som skrämmer mig. Vid så stora doser Lio som jag fått mail om måste en specialist stå för behandlingen och regelbundna provtagningar via laboratorium på vårdcentral eller sjukhus måste följas upp mycket noggrant.

Om något skulle hända med en patient som får så stor dos Lio som det skrivits om i mail till mig kan det sluta med elände för alla. Då blir ännu fler läkare negativa till medicinen och de som faktiskt behöver kombinationsbehandling riskera att förlora receptet eller inte få det alls. Personligen ser jag mycket allvarligt på den här tendensen.

Om den tjej som mailade mig om sig själv och sonen för några veckor sedan läser detta och känner igen sig vill jag att du hör av dig till mig på info@visit-stina.com


TILLÄGG 2015-03-25: Oj, ni är många som klickat in på den här texten. Mellan kl 18.15 igår och midnatt kunde Google Analytics räkna in 459 besök. Under natten och morgonen har det blivit 96 klick till.

Jag vill lägga till en sak till gårdagens slägga och det är att du som patient har ett eget ansvar också. Om du har de hypersymptom som det skrivs om i mail till mig – det kommer rapporter om ”brinnande kroppar”, hjärtklappning, svettningar, irritation, andfåddhet mm – MÅSTE du ifrågasätta behandlingen. Jag får mail om höga doser Levaxin och abnormt många piller Liothyronin. Allt från fyra till sju och rekommendationer om att höja dosen till TIO! Dessa doser är mer lämpliga för en flodhäst.

Ingen ska tro att man mår bättre av att hela tiden höja dosen – försök lära dig känna igen symptom i ena eller andra riktningen och var inte rädd för att sänka. Tänk inte med automatik ”jag måste höja dosen” om du mår dåligt några dagar. En del av de patienter som skrivit till mig har klara hypersymptom, men rapporterar ändå att de fryser. Det är inte det symptom man ska fästa sig vid i första hand i de här fallen – inte när så många fler symptom är så väldigt uttalade för HYPERtyreos. En del skriver också om värk i kroppen. Jag vet vad värk i kroppen är och jag känner igen den som en biverkan när jag ligger för högt (å andra sidan kan jag ha ont i kroppen som om jag har influensa när jag ligger för lågt också … det gäller att veta vad som är vad …). Det gör ont ända in märgen och det går inte att tänka på något annat. Ni måste tänka själva och ifrågasätta läkaren. En sådan handling känns extremt befogad när jag läser de mail som inkommit den senaste tiden.

Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till Levaxin i kombination med Lio eller bara det ena eller andra?

 1. Marie skriver:

  Tillhör en av dem som äter enbart lio sen april i år! Det är väldigt viktigt att dela upp dosen jämnt över dagen. Jag tar 20+10+10+10+10=60 mcg! Viktigt är att är hålla koll dagligen på temp.blodtryck o puls! Det är det bästa sättet att se om man är rätt medicinerad! Över-undermedicinering är så lika att detta med temp etc är ett måste! Prover ger inget när man äter enbart lio för tsh är pressat o t4 jättelågt o t3 kan ligga långt över referens! Talar alltså av egen erfarenhet!

  • Du äter en dos som kan knocka vem som helst. Jag ställer mig väldigt frågande till denna enorma mängd Lio och jag tror att du är fel ute.

   • Marie skriver:

    Den dos jag äter är inte särskilt stor! Varför skulle jag va illa ute? På vilket sätt menar du? Mycket som har blivit mycket bättre o ligger inte längre hela dagarna! Jämfört med levaxin är det sååå mycket bättre! Blodtrycker har blivit normalt ofta åt det låga hållet etc.

    • Jag skrev inte att du var illa ute, jag skrev att jag tror att du är fel ute. I betydelsen ”felaktig strategi”. Lio som singelbehandling gör mig betänksam.
     Jag ser nu att du äter tre tabletter – jag fick intrycket av att du åt sex om dagen, men en tablett är ju på 20 mikrogram, inte tio. Men jag tycker ändå att tre tabletter Lio är mycket och att hatta runt med så många uppdelningar känner jag mig tveksam till. Du får ju aldrig paus. Jag har fått mail från dem som äter 6-8-10 tabletter per dygn och de mår förfärligt. Jag åt EN tablett Lio som komplement till 150 Levaxin. Jag anser att Lio är komplement.
     Det du ska vara uppmärksam på är svettningar, hjärtklappning och oro i kroppen. Jag fasade in Lio långsamt, jag höjde med två veckors mellanrum och med 5 mikrogram åt gången och jag fick huvudvärk första dagen varenda gång. Jag har aldrig huvudvärk annars. Tre Lio i min kropp och jag hade klättrat ur skinnet.
     Initialt delade jag dosen. Jag började med 5 ug till Levaxin på morgonen och vid 11-tiden tog jag 5 till. Efter två veckor tog jag 10 + 5, efter ytterligare två veckor tog jag 10 + 10 och därefter hela pillret på en gång. Lio var något kroppen behövde, men att börja med att ta hela tabletten direkt var inte att tänka på. Det var långsam infasning som gällde.
     Jag är för Lio, men som komplement och med hjälp av läkare.
     Jag känner till att patienter säljer tabletter till andra patienter och jag känner till näthandel med allt möjligt. Självmedicinering med Lio är högst olämpligt. Näthandel förkastligt.
     Har du provat att ta bort gluten och allt från kossan i din kropp? Har du provat Selen och Q10? Selen hjälper till i konverteringen av T4 till T3 och Q10 medverkar till att hormonerna tränge in i cellerna.
     Gluten och kossor ökar inflammationer i kroppen och det är inte någon nackdel att som sköldkörtelsjuk sluta med det omedelbart. Det är inte svårt heller. Det finns så mycket annan spännande mat att äta. Jag ska äta quinoa ikväll som jag kokar med kokosmjölk och saffran – variant på röda linser som jag också kokar med kokosmjölk och saffran. Till det ska jag ha frästa grönsaker och kanske en glutenfri brödbit. Åsså slipper jag peta i sig bakverk på jobbet – säger man att man inte vill ha för att man inte vill ha så blir det tjafs om ”beach 2015”. Nu säger jag att jag inte äter gluten för att jag har en bunt inflammatoriska sjukdomar. Då förblir det lugnt.

 2. Marie skriver:

  Med lio är det av största vikt att man tar det så jämnt fördelat som möjligt. Så att det finns i tillräcklig mängd hela dygnet! Jag tålde inte heller det när jag åt levaxin! När jag slutade med det gick det bättre o jag kunde höja långsamt! Jag har testat allt det med kosten o äter inte gluten sen flera år! Mjölkprodukter gjorde ingen skillnad. Äter även selen d-vitamin o C o magnesium. Q10 har jag i perioder men har inte råd till allt! Oro hade jag med levaxin o det är mycket bättre med lio. Svettningarna är konstanta sen 3-4 år! Kollar temp o blodtryck o puls varje dag o det är mycket bättre än med levaxin! Alla är olika o varken levaxin eller lio eller naturligt passar alla! Så undanber mig skrämselpropaganda!

  • Anna-Carin skriver:

   Det är ju väldigt olika hur mkt t3 man behöver, jag har ätit 60 mcg förut utan att vara hyper. Jag har även varit hyper (på NDT) så jag vet hur det känns.
   Att hela dosen lio bör tas en gång per dygn är direkt felaktigt. Halveringstiden är kort (jag har för mig att den är fem timmar) och liothyronin saknar kumulativ effekt. Det betyder att komcentrationen över dygnet blir väldigt ojämn om man drar i sig allt på en gång. Naturligtvis betyder det inte att all medicin är borta efter 9 timmar utan hälften (det säger ju sig själv med tanke på namnet hslveringstid). Däremot är den halveringen kännbar för många. Risken att bli hyper är väldigt mycket större om man tar hela dosen vid samma tillfälle. Jag delade mitt lio på tre doser för att det fungerade bra för mig. Nu äter jag NDT och delar det på två doser.
   Jag förstår inte argumentet att kroppen ska behövs vila från medicinintag? En mer fluktuerande t3-dos, som vid intag 1 gg/dygn borde logiskt sätt vara mer påfrestande för kroppen, som då måste kämpa mera för att hålla en stabil nivå.
   Att säga att x antal mcg lio är för mycket och samtidigt säga att man ska lyssna på sin kropp är motsägelsefullt, många som äter 60 mcg har ju gjort just det: lyssnat på sin kropp. Vi är alla olika, en del blir hyper på 10 mcg lio, en del äter massor. Att lyssna på sin kropp innebär att sänka när det är för mycket och höja när det är för lite. Att försöka passa in alla hypopatienter i samma mall med samma doser (satta utifrån koncentrationsprover i blodet) är ingenting vi själva behöver syssla med, det sköter läkarvetenskapen alldeles utmärkt utan oss.

   • Det verkar som om det här inlägget fått liv under fötterna igen via Facebook. Det publicerades den 24 mars i år. Igår visades inlägget plötsligt 223 gånger och idag 59 gånger – uret är bara sex timmar efter midnatt (jag korrigerar klockslagen när jag svarar på kommentarerna så att mina svar ska komma i anslutning till den som skrivit). Å tydligen är det en del som känner sig påhoppade för jag tycker det är försvarstal som skrivs.
    Var och en gör som den vill. Vad jag vill är att man är uppmärksam på hur kroppen mår med stora doser Lio. Som någon skrev så kan det vara svårt att avgöra om det är hypo- eller hypersymptom man känner. Om man inte mår bra är första tanken att stoppa i sig ännu mer medicin, men i själva verket kanske man behöver minska. Jag har fått mail från patienter som har så högt T3-värde som 16 och läkaren tycker att hon ska äta mer. Gå från 8 till 10 Lio. Det låter inte sunt.
    Sedan undrar jag vad det är för läkare som ordinerar fler än 1-2 Lio. Det kan inte vara många eftersom de flesta är motståndare till Lio.
    Du skriver: Jag förstår inte argumentet att kroppen ska behövs vila från medicinintag?
    Det skrev jag inte. Jag menar att ni som duttar med medicinintag måste vara ständigt ”på” och kolla klockan. Då blir det ingen tid för avslappning. Själva duttandet ser jag inte som största problemet. Det är när det går över 1-2 Lio per dygn som det börjar brännas under fötterna på mig.
    Halveringstiden för Lio är ca åtta timmar.

 3. Elena skriver:

  Hej! Håller helt med dig. Äter 100 mcg Levaxin och 25 Lio. Mår fantastiskt! Gått ner i vikt också. MVH Elena

  • Roligt att höra att du mår bra av kombinationsbehandling!

  • Jennie skriver:

   Hej Elena! Åt du högre dos Levaxin när du började med Lio? Har du fått gått ner i den dosen eller har du samma dos Levaxin som innan. Jag äter 125 mcg Levaxin och vet inte riktigt hur jag ska fasa in Lio, om jag behöver minska på Levaxinet redan vid 5 mcg Lio?

   • Hej! Vad har läkaren sagt? Hur stor dos Lio ska du äta? Jag låg kvar på samma dos Levaxin och lade till 5 ug på morgonen i två veckor och sedan ytterligare 5 ug vid 11-tiden i två veckor. Därefter Levaxin + 10 och 5 vid 11-tiden i två veckor och efter det Levaxin + 10 + 10 i två veckor och sedan allt på en gång. Lio bör införas långsamt. Vid varje höjning fick jag huvudvärk en dag. Har aldrig huvudvärk annars.

 4. Nina skriver:

  Jag har enbart Lio 90 mcg/dygn fördelat på 5 intag. Mår toppen!

 5. Siss skriver:

  Jag konvertera inte t4, mitt fT4 bara ökade ökade och jag var påväg i myxödemkoma, fler och fler hyposymptom till att sluta av med gick jag privat och fick äntligen tagit provet fT3 – det låg på 1. ja du läste rätt ETT låg det på. Vilken idiot som helst fattar att jag var helt utslagen. För att göra en lång historia kort fick jag lio fasade saaakta ut levaxinet och in liot. Efter 5 månader på endast lio var äntligen mitt reverserade T3 i balans igen. Nu började jag må riktigt bra!! Och har så gjort i ett år nu. Står på 120 microgram lio fördelade på en tablett var fjärde timme över dagen. Det är LIVSVIKTIGT att DELA UPP liotyroninet!!!! Gör man inte det ber man om stora problem. T3 är korttidsverkande och SKA delas upp över dygnet, det är extremt viktigt att förstå det och att göra så!
  Mitt f3 värde är rätt lågt trots att jag står på bara lio, inte mer än 5,1 (referens 4.0-7,7) men jag har trots detta så extremt många förbättringar och jag har gått från en zombi i koma till att ha ett liv, så även om jag behöver mer T3 så mår jag bättre än vad jag någonsim gjort under alla mina 23 år som hypotyreos-sjuk.

  Fler borde våga lio och alla borde få det också om man bara får de syntetiska hormonerna. Heslt ska man få NDT, men då läkarna är så ovilloga till det så krävs lio istället. De som klarar av levaxinet tar båda i kombination, för det är lättare och man kan glömma tabletten ngn gång. Vi som inte kan det utan behöver endast lio vi lär oss helt enkelt vikten av att minnas doserna, men det har aldrig varit ett problem för mig.

  /Livet Tillbaka På Lio – endast liobehandling

  • Jag talar endast för låg dos av Lio och då är det dosering en gång per dygn som gäller. Halveringstiden är ca åtta timmar. Det innebär att man har medicin i kroppen minst 16 timmar.
   Om du äter 120 mikrogram Lio äter du sex tabletter. Om du tar en tablett var fjärde timma under dagen måste du ta flera tabletter åt gången för annars går du upp på natten och medicinerar också. Dygnet har inte så många timmar under dagen att det finns plats för en tablett per gång var fjärde timma.
   T3 Fritt på 1? Nä, det har jag inte hört talas om, det är rätt.

   • Em skriver:

    Hej AC! Var har du hittat infon att halveringstiden är 8 timmar? Jag hittar 24 timmar i vissa källor och 2-3 dygn i andra?! Skumt…

    Oavsett läkemedel tar det alltid cirka 4-5 halveringstider innan läkemedlet helt försvunnit ur kroppen. (Om 8 timmar blir det således 8 x 4-5 = 32-40 timmar innan Lio är ute ur kroppen.)

    • Hej! Det är över ett år sedan jag skrev inlägget och jag minns inte. Texten är faktagranskad av en mycket välinsatt person. Jag har för mig att jag från början skrev 12 timmar, men fick ändra det när texten granskades.
     Jag är av åsikten att det här duttandet med Lio som folk håller på med är felaktigt. Och om det är så som du skriver så ligger det väl något i det – oavsett halveringstid så tar det längre tid än folk tror att få ut läkemedlet ur kroppen.

 6. Marie skriver:

  Vaddå aldrig kan kpppla av? Jag har med mig min lilla pillerburk o har mobilen på larm var fjärde timme! Hur svårr kan det va? Så glad att få lite positiv respons på lio! Det är ju de som äter det som verkligen ver hur det är!

 7. Marie skriver:

  Tog precis mina värden! Vad sägs om 114/66 puls 67 temp 36.4
  Det är tämligen perfekt! Tempen är lite låg så talar för en höjning

  • I en tråd på Facebook som du skapat står det att jag mailat dig och skrivit att det är livsfarligt med hästdos av Lio. Jag har INTE skrivit ordet livsfarligt. Jag skrev att du ska vara uppmärksam på svettningar, hjärtklappning och oro i kroppen. Jag begriper inte hur de bokstäverna kan bli till livsfarligt. Som jag skrev i en kommentar ovan uppfattade jag det som att du äter sex Lio per dag. Jag rättade sedan det till tre eftersom Lio kommer i dos om 20 och inte 10. Sex är hästdos. Tre är ponnyvarianten. Det börjar bli sandlåda nu och i den sitter inte jag.

 8. Marie skriver:

  Såhär skrev du: Jag ifrågasätter din dos å det grövsta. Du måste vara uppmärksam. Det kan sluta illa.

  Det låter som om du varit hos xxxx …

  Just det kan sluta illa är för mig lika med livsfarligt! Sandlåda? Det är väl lika nycket sandlåda att ha spioner i grupperna! För mig var innebörden livsfara o det är ju öppet för tolkningar om man skriver som du gjorde o jag bad dig också tala klarspråk!

  • Grundläggande kunskap är att om man citerar någon citerar man ordagrant utan att förvanska något.
   Läkarens namn i din kommentar ovan är raderad och ersatt med xxxx eftersom vi inte hänger ut någon här.

   Din start på tråden:
   Blivit ordentligt uppskrämd idag av denna kvinnan! Läs o kommentera gärna. Det är jag som kommenterat nedanför! Hon mailade mig o sa att det var livsfarligt att gå på en hästdos som 60 mcg. Får ångest .. vet varken ut eller in…”

   Mail 1 till dig:
   Läste din kommentar på bloggen.
   Jag ifrågasätter din dos å det grövsta. Du måste vara uppmärksam. Det kan sluta illa.
   Det låter som om du varit hos xxxx …

   Mail 2 till dig när du ville att jag skulle utveckla vad du skulle vara uppmärksam på:
   På konstigt mående. Hjärtklappning t ex. Svettningar.

   Mail 3 till dig när du inte begrep ovanstående:
   Har haft kontakt med några som fått hästdoser av xxxx och de mår förfärligt och han tycker att de ska öka ännu mer. Svåra svettningar, hjärtklappning, oro och allmänt rysligt mående.

   Livsfarligt är att gå ut framför tåget.
   Illa är mindre lyckat, mindre bra.
   Diskussionen med dig är avslutad för evigt.
   Jag önskar dig ett fantastiskt liv.

 9. Catarina skriver:

  Jag har ätit Thyroid av Erfa nu i snart ett år, och det har varit en berg-och-dalbane-upplevelse kan jag säga…ena dagen mår jag bra, nästa dag känner jag mig övermedicinerad, för att dagen därpå känna mig undermedicinerad…det tar aldrig slut, känns det som. Jag vet aldrig vad jag har att vänta mig…jag har prövat såväl 30 som 60 och 125 mg tabletter, från olika partier (”batches”), men det är samma sak överallt.

  Jag har nu flera alternativ: gå över till Armour Thyroid eller något annat NDT-preparat (men det finns så många preparat och så varierande utlåtanden att det känns som en oöverstigligt uppgift att kolla upp alla tänkbara märken, så Armour skulle ligga närmast till hands), eller byta till det syntetiska T3+T4-prepararet Novothyral (som kan beskrivas som en kombination av Lio och Levaxin, där varje tablett – delbar i fyra eller två delar – innehåller 100 mcg T4 och 20 cg T3). Där jag bor är Novothyral tillgängligt på apotek mot recept, och Armour och Erfa Thyroid kan köpas mot recept i grannlandet Belgien (där det också finns flera läkare som skriver ut dessa preparat – jag går hos en s.k Hertoghe-läkare).

  Jag vet inte varför inte Erfa Thyroid fungerar för mig, då STTM höjer det preparatet till skyarna. Men det känns väldigt ojämnt – som sagt så pendlar jag väldigt, fram och tillbaka, och känner mig aldrig riktigt stabil.

  Jag vore tacksam för tips och råd från andra som prövat sig fram och hittat rätt!

 10. Nu är det så här att diskussioner om höga doser av Liothyronin inte är lämpliga här. Vill ni ha sådana får ni hålla er till andra forum.

  I FASS står det så här:

  – Liotyronin är ett hormon som normalt bildas i levern och i sköldkörteln och som är av betydelse för ämnesomsättningen.
  – Liothyronin används när snabb effekt och omsättning av sköldkörtelhormon krävs, t.ex. i samband med utredningar av olika slag. Liothyronin kan också användas i kombination med tyroxin vid otillräcklig bildning av liotyronin i kroppen.
  – Liotyroninnatrium som finns i Liothyronin kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälsovårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.

  Min blogg handlar i huvudsak om låg ämnesomsättning till följd av kronisk inflammation i sköldkörteln och där kan jag uttala mig. Alla andra diagnoser lämnar jag därhän. Jag är ”ansvarig utgivare” av bloggen och jag vill inte medverka till att olika egendoseringar, som inte faller inom accepterade behandlingsramar, sprids.

  Någon har skrivit på Facebook: Hon skriver att hon har 12 års erfarenhet av ssk-sjukdom och ett kontaktnät och med det ger hon sken av att ha på fötterna för vad hon säger. Om hon pratade utifrån sin egna erfarenhet vore det ok, men det gör hon inte utan talar på ett stupsäkert sätt om intag, doser, höjningar mm. Huvva!!

  Som svar på detta vill jag informera om att jag skriver utifrån egna erfarenheter och därför skriver jag inte om hög dos av Lio. Låg dos av Lio som komplement anser jag, av egen erfarenhet, att man lämpligast tar en gång om dagen. Varför då? Jo, rekommendationen är att medicinen ska tas på fastande mage (och inte i samband med intag av järn och kalcium) och det kan inte bli fastande mage om man delar upp dosen 4-5-6 gånger per dag. Och så stora doser ni skriver om här slår jag ifrån mig.

  Poängen med inlägget var att informera om att jag fått ett antal illavarslande mail från patienter som mår förfärligt med 6-7-8 tabletter per dygn av Lio och att jag ville höja en varningens finger för så stora intag. Jag blir rädd när jag får mail där patienten skriver om symptom på hyper, har ett T3 på 16 och läkaren tycker att hon ska peta i sig två piller till. Följden av detta kan bli att fler läkare blir negativa till Lio och det vore verkligen inte bra.

  För övrigt tycker jag att ni ska läsa inlägget en gång till:

  Jag är inte läkare och kan inte säga så väldigt mycket om saken, men eftersom jag ser singelbehandling av Lio som illavarslande har jag diskuterat frågan med dem som har kunskapen – efter drygt 12 år som sköldkörtelsjuk är kontaktnätet tämligen stort – och ståndpunkten är att det inte är bra om Liothyronin plötsligt börjar skrivas ut som singelbehandling.
  Rekommendationen är Levaxin som grundbehandling och att sedan komplettera med Liothyronin i liten utsträckning om symptom och (helst också) provsvar talar för att patienten inte konverterar Levaxin (T4) till aktivt hormon (T3) i den utsträckning som behövs för att han eller hon ska få en dräglig tillvaro. Fler än två Lio per dag är inte att rekommendera.

  Ovanstående är nedtecknat under överinseende av en respekterad läkare på området.

  ”men eftersom jag ser singelbehandling av Lio som illavarslande”
  – grundar sig på ett antal mottagna mail om förfärligt mående och väldigt höga doser av Lio i singelbehandling + de rekommendationer som står i FASS, se andra punkten ovan
  ”efter drygt 12 år som sköldkörtelsjuk är kontaktnätet tämligen stort”
  – jag skriver inte att jag har 12 års erfarenhet och därför vet allt – jag skriver ”efter drygt 12 år som sköldkörtelsjuk är kontaktnätet tämligen stort” och det betyder ”följden av att ha varit sköldkörtelsjuk i 12 år är att mitt kontaktnät är tämligen stort”
  ”ståndpunkten”
  – syftar på kontaktnätet

 11. Christian skriver:

  Du har missuppfattat begreppet halveringstid. Halveringstiden är den tid det tar för hälften av preparatet att lämna kroppen och inget annat. Efter en halveringstid har man hälften kvar, efter 2 halveringstiden en fjärdedel osv.

  • Jag tror att vi talar om samma sak. För att något ska börja sjunka nedåt igen måste det ha nått sin topp.

   • Christian skriver:

    Det låter fortfarande inte riktigt. Levaxin är ett hormonpreparat som tas upp och frigörs direkt. Effekten av en levaxintablett är som störst samma dag som man tar den, för att sen avta exponentiellt med halveringstiden. Därför brukar man rekommendera att ta blodprov för levaxin innan man tar dagens tablett för att undvika en tillfällig topp från tabletten.

    Det du menar är kanske när steady state uppnås. Pga den långa halveringstiden så finns effekten av varje tablett kvar länge. När man tar tablett nr 2 så finns stora delar av föregående tablett kvar och mängden levaxin i kroppen ackumuleras. När den mängd som lämnar kroppen varje dag pga av respektive tabletts halveringstid är lika stor som den mängd man äter varje dag så har man uppnått sitt max-värde och steady state. Steady state inträffar efter ca 4 halveringstider, dvs 4 veckor för levaxin.

 12. Johan skriver:

  Funderar lite på samma sak som Catarina samt för egen del runt ERFA som jag börjat med för 4V sedan med en dos på 30 på morgonen och 15 på eftermiddagen mellan 14-16
  Tar också 12,5 med levaxin på morgonen. Jag har blivit klarare i huvudet men benen känns tröttare och krampar mera nu. Har önskat att höja dosen men läkare tillåter ej ännu. Visst måste det här vara en låg dos för att vara en man på 82kg? Hade TSH på 1,2, T3 på 3,1 och T4 på 17,6 och rT3 0,76 med levaxin 50 som jag hade för 4v sedan innan Erfa sattes in. Alla vitaminer och mineraler låg högt eller över värdet man ska ha och äter paleokost nu. Så vad kan jag göra för att inte behöva sjukanmäla mig? Mvh Johan

  • Varför äter du både Thyroid från kanadensiska Erfa och Levaxin? Preparatet heter Thyroid och företaget Erfa. Det är som att ta både Alvedon och Magnecyl vid huvudvärk. Och det gör du väl inte? Jag åt lite av varje när jag skulle fasa in Armour Thyroid och fasa ut Levaxin/Liothyronin, men så hade jag inte gått tillväga idag. Jag hade brutit med Levaxin/Lio direkt och hoppat direkt på Armour Thyroid.
   Jag kommer inte ihåg hur mycket aktiv substans det är i 30 Thyroid, men det är inte så mycket och det är en liten dos du äter. Har du provat att ta allt på en gång? Jag anser att det är det man ska göra. Det är en liten dos du äter och du behöver förmodligen allt. När man delar en så liten dos blir det varken hackat eller malet.
   Tillskott av Selen är inte fel. Ordineras till sköldkörtelpatienter i Tyskland.
   Q10 är riktigt bra. Hjälper hormonerna att tränga in i cellerna. Läs mer under Sköldkörtelsjukdomar / Tips & Råd. Jag skulle inte drömma om att sluta med Q10. Jag var skeptisk, men efter en månad märkte jag skillnaden och jag har egentligen aldrig några dippar. Dr Helena Rooth Svensson säger att man kan behöva testa Q10 under tre månader. Märker man ingen skillnad kan man sluta. Då fungerar det inte.
   Om du har kramp i benen kan du lida brist på magnesium. Ingen ovanlighet.

 13. Johan skriver:

  För att läkaren ville ha det så förstås men nu är jag över på enbart NDT här och. U börjar dosen höjas steg för steg (de höjer var 4-5v vilket antagligen är väldigt sakta men på väg åt rätt håll nu i alla fall.) Delar dosen gör jag i 3 (T3 snabbhormon så allt på en gång klart tveksamt tror jag) Kramp i benen börjar lätta nu som allting annat men säkert 100% kvar fortfarande men stor skillnad från att ha varit flera 1000% under normalitet bara för 10 månader sedan. Flytande jod, selen och NDT samt glutenfritt har varit de största nycklarna för min del samt att jag hela tiden läst och läst information på nätet osv och varit skeptisk till alla läkare oavsett om de sagt att de kan området, haft fina titlar (endokrinolog, överläkare) Har säkert passerat 10st läkare (räknar med akutbesök) innan nu privat och fått ut NDT, likaså haft stora problem med att få sjukskrivning vilket resulterat i arbetsgivare som inte förstår vilket resulterat i avsked av problem längs vägen. Väldigt få förstår hur långt ner i källaren man befinner sig och hur dåligt kroppen fungerar ( 90 åring och flera 1000% mot normalt förstår bara någon som har drabbats vad det betyder verkar det som..) eller så blir man inte trodd. Depression och hypokondri får nog många ex som diagnos. (Undrar så här i efterhand om hypokondri ens existerar på riktigt eller om det är något sjukvården uppfunnit..)

 14. Mikael Larsson skriver:

  Jag är förvånad över hur tidigare inlägg diskuterar doser hit och dit utan att inkludera det viktigaste, nämligen sköldkörteln. Dosering skiljer sig avsevärt utifrån om man har en sköldkörtel eller ej, eller en nedsatt funktion av olika orsaker. Värdena på TSH, T3 och T4 innan man påbörjade sin första medicineringen kan också vara på sin plats om man skall diskutera eller jämföra doser. Det mest riktiga jag läst i inläggen är man ska ”lyssna” på kroppen. Jag tycker att det är bra att olika erfarenheter delges.

 15. Mikael Larsson skriver:

  Hej Ann-Christine!
  Jag kan hålla med dig om att doser över 60 ug Lio om dagen är sanslöst mycket. Förmodligen har dessa personers kroppar svårt att ta upp/omsätta T3.
  En orsak kan vara underproduktion av kortisol. Jag vet inte exakt i vilken del eller delar av ämnesomsättningen kortisolet krävs, dvs omvandlingen av T4 till T3 eller/och när T3 verkar i cellerna, etc. Men det behövs!

  Jag har bara lyckats få hjärtklappning två gånger sedan jag tog bort köldkörteln 2007. Första gången var 2008 när jag tog lite extra Levaxin. Andra gången var efter ett blodprov 2016. Jag hade gått på 125 ug Levaxin i 2 månader och T4 låg på 22!
  Det är inte normalt att en man(80kg), UTAN SKÖLDKÖRTEL, skall komma upp i ett T4 på 22 på bara 125 ug Levaxin/dag.

  Jag tog då Prednisolon, 5mg, ett par dagar. Förutom lätt hjärtklappning så kändes det som varenda cell i hela kroppen vaknade. Jag fick i princip alla symptom av ”överdos av Levaxin”. Min slutsats av upplevelsen är att jag hade haft för lite kortisol i kroppen.

  Det skulle vara intressant att veta hur många läkare som verkligen kontrollerar binjurarnas funktion innan de sätter folk på Levaxin. Följande står på bipacksedeln: Använd inte Levaxin ”om du har nedsatt funktion av binjurarna eller av hypofysframloben och om dessa tillstånd är obehandlade.”

  • Jag tror inte att det är många läkare som kontrollerar binjurarna – dessvärre. Binjurarna har aldrig nämnts i något enda sammanhang när exempelvis jag varit hos läkaren.

 16. Sara Törnlöf skriver:

  Ursäkta en okunnig, men varför tycker ni 60 ug är en hög dos? Fass rekommenderar 80-100….

  • Hej!
   Var står det i FASS att de rekommenderar en dos på 80-100? FASS skriver inte ut dosering vad jag vet. De ägnar sig inte åt doseringar/rekommenderade doser. De skriver däremot vad en tablett innehåller, vad den är tänkt för, om biverkningar och liknande.

   Jag hittade under en annan flik nu och det står:
   Liothyronin används främst vid behov av snabb effekt och omsättning av tyreoideahormon, t ex inför scintigrafi efter operation av tyreoideacancer, vid scintigrafi för utredning av autonom tyreoideafunktion, s k hämningsprov eller vid utredning av misstänkt tyreoideahormonresistens. I speciella fall kan Liothyronin också ges som tillägg till tyroxin.
   Individuell, vid hypotyreos initialt 10-20 mikrog per dag med stegvis ökning till 80-100 mikrog per dag. Dosen justeras efter behandlingseffekten.

   Sjukdomar i sköldkörteln är väldigt individuella och vi har alla olika varianter hit och dit. Generellt sett är mer än en-två tabletter hög dos när man samtidigt äter Levaxin med diagnos låg ämnesomsättning.
   Så höga doser som du hänvisar till riktar sig förmodligen främst till dem som är under behandling för det som jag har markerat med extra svart text.

 17. Sara Törnlöf skriver:

  Jag hänvisar inte till någon dos, jag skrev vad som står i Fass. Du kan söka på Fass för vårdpersonal, där anges doser.

 18. Sara Törnlöf skriver:

  Text ur Fass: Individuell, vid hypotyreos initialt 10-20 mikrog per dag med stegvis ökning till 80-100 mikrog per dag. Dosen justeras efter behandlingseffekten

 19. Beatrice skriver:

  Hej!
  Jag har ätit Levaxin sedan ettårs ålder och vet att jag fått ändra min dos väldigt många gånger genom åren. I dag äter jag 175 microgram Levaxin. Och har även legat på 200microgram. Och månaden efter blir 200 för mycket eller 175 även för mycket. Som en jojo. Fast jag vet att även kosten har inverkan och att man bör undvika protein med upptaget av Levaxinet. Soya bör undvikas . Idag är jag 40+ och känner min kropp väldigt väl. Sedan kan jag även tycka att vissa saker är självklara med mig själv. Som tex, orkar inte kroppen fungera optimalt med levaxin, så indikerar detta på trötta binjurar. Men jag tycker också att vi med Hypotyreos har rätt till samma livskvalitet som alla andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.