Apropå det här med den s k förgiftade jordgubben:
Läs gärna en text om jordgubbar från en herre vid namn Rune Lanestrand, men om du gör det måste du lova att även ta del av de kommentarer som Länsstyrelsen i Jönköpings län har till den media som går på Lanestrands linje.
Man kan inte gå enfärgad genom livet. Myntet har fler än en sida som bekant. Läs och fundera på vad du själv anser i frågan:
Med anledning av den insändare som Rune Lanestrand sprider varje midsommar om giftiga jordgubbar vill jag kommentera och förklara hur verkligheten är. Se bifogad fil.
Jag jobbar på Länsstyrelsen i Jönköping med landets bärodling. (själv Kalmarit)
Lanestrand har nu publicerat ordagrant samma insändare i 5 års tid.
Inledningen är ju ren bluff. Han säger sig ha rekvirerat årets sammanställning över bekämpningsmedel. Han gjorde det för många år sedan.
Skriver så att det finns 51 medel att giftiga medel att välja på.
Bl a 11 insektsmedel. Detta är ju helt fel. Det finns 7 insektsmedel med i listan. Varav 4 är för ekologisk odling. Och han säger att vi inte jobbar för att minska kemikalieberoendet.
Insändaren är sedan full av pinsamma felaktigheter.
Han säger att en del medel förstör andningsorganen. Tacka för det om man får koncentrerade mängder i halsen. Vad händer om man halsar en flaska ättiksprit som finns i allas skafferi?
Lanestrand säger att han själv fick en skadad lunga när han en gång åt jordgubbar. Hans största problem är nog inte en skadad lunga.
Konsumenten kan känna sig helt trygg. Det är inget konsumentproblem. Det är bönderna som vid olycka kan råka illa ut. Inte konsumenten.
Exempel: Enligt Livsmedelsverket måste man äta 600 liter jordgubbar om dagen hela livet för att komma i närheten av det som är gränsvärde för ett av de medel som används utan att ta skada.
Njut av världens bästa jordgubbar nu i midsommar.
MVH
Magnus Engstedt
Länsstyrelsen
551 86 Jönköping
070-666 76 18
Magnus Engstedt skriver skriver att jag publicerar ordagrant samma insändare varje år. Det är helt fel. Det sker en förnyelse bl a p g av vad som hänt med dispenser och nya växtgifter. Engstedt skriver vidare att jag” rekvirerade sammanställningen över bekämpningsmedel för många år sedan.” Hur kan Engstedt veta det. En ren lögn. Jag kan här visa kopia på mail från Sara Ragnarsson den 10 juni 2014. “Hej! LRF står bakom många av dispensansökningarna, men inte alla. Bifogar listan över godkända växtskyddsmedel i bär.
Hälsningar
Sara Ragnarsson”
Uppgiften går att kolla i registrator hos Jordbruksverket. Eller så kan Engstedt ringa sin kollega Sara Ragnarsson och få min uppgift bekräftad. Engstedt skriver att min uppgift om 11 insektsmedel är helt fel. Men i ”Växtskyddsmedel 2014” som jag fått från Jordsbruksverket den 10 juni står 11 preparat upptagna. Alltså en ren lögn till. Är man så slarvig med sanningen kan man inte begära bli trodd i övrigt. Uppgiften går att kontrollera genom att på Jordbruksverkets hemsida beställa sammanställningen.
Jag blir tyvärr inte förvånad över att det finns personer som Engstedt på Jordbruksverket/länsstyrelsen som tar så lätt på den växande och ytterst befogade kritiken mot alla gifter i jordbruket. Och som inte ser några som helst risker med den stora giftanvändningen.
Att bin, humlor och andra pollinerare håller på att utrotas eller att gifterna innebär stora hälsorisker , inte minst för barnen, finns inte hans sinnevärld. Det är minst sagt skrämmande att en sådan person sitter centralt i ett statligt verk och ska vägleda odlarna och konsumenterna.
Men jag kunde inte föreställa mig att en högt uppsatt statlig tjänsteman kunde sänka sig så lågt. När han inte har mer att komma med går Engstedt till ren ärekränkning när han raljerar över min allvarliga lungskada jag fått efter att ha ätit besprutade jordgubbar.
Den hälsosamma jordgubben
En sedan 5 år återkommande insändare om ”giftiga” jordgubbar skriven av Rune Lanestrand publiceras tyvärr i svenska tidningar och kommenteras mycket i sociala medier. Rune Lanestrands insändare är full av felaktigheter. Han är faktiskt en känd notorisk bråkstake och bluffmakare. I sin iver att övertyga folk att köpa ekologiskt gör han sig skyldig till grova sakfel, medvetna förvrängningar och förtal.
Vi på länsstyrelsen ivrar verkligen för en ökad ekologisk odling. Det är bra för miljön. Men det gör ingen skillnad när det gäller folkhälsan. Det är inget konsumentproblem. Det hävdar också Livsmedelsverket som påstår att:
”Att äta mycket av olika bär, frukter och grönsaker är bra för hälsan oavsett om de är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det finns så små rester av bekämpningsmedel kvar i konventionellt odlade grödor, så av hälsoskäl behöver du inte välja ekologiskt. Men vill du värna om miljön och de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar är det bra att välja eko”.
1)
Lanestrand påstår att jordgubbarna är giftiga. Vad sitter han på för någon information som Livsmedelsverket missat? Ingenting naturligtvis. Det är bara han själv som hittar på. Vi bör istället äta mera anser Livsmedelsverket. Det befrämjar både hälsa och välbefinnande.
2)
I inledningen skriver Lanestrand att han rekvirerat årets sprutschema från Jordbruksverket. Han påstår t ex att det finns elva giftiga insektmedel att välja på. Sanningen är att det finns sju medel, varav fyra är ekologiska. Han har inte ens läst de senaste årens listor!
3)
Lanestrand skriver att många av medlen är farliga för andningsorganen. Tacka för det om man t ex får i sig koncentrerat preparat. De flesta av oss har en flaska ättisksprit i vårt skafferi. Vad händer om man halsar ur flaskan. Jo, våra andningsorgan skadas allvarligt. Så är det med alla kemikalier. Det är en dosfråga.
Lanestrand påstår att han fick en skadad lunga när han åt jordgubbar en gång. Men hallå – det finns ju inte på kartan!
Livsmedelsverket konstaterar att av ett svampmedel, Teldor, kan man sätta i sig 625 liter jordgubbar om dagen under sin livstid utan att få några skador. Men Lanestrand har redan lyckats. Jag har hört talas om att vara paranoid. Nu börjar jag förstå vad det är.
4)
Jordbruksverket, Sveriges Lantbruksuniversitet inkl. samtliga agronomer får sig en känga. Samtliga anser han är köpta av växtskyddsfirmorna. Snacka om grovt förtal.
Problemet med bekämpningsmedel och de negativa effekter som kan uppstå är vid olycka i samband med bekämpningsarbete, då kanske en sprutslang brister och sprutföraren blir exponerad för en extremt hög dos, oaktsamhet i samband med tillblandning av preparat och om en spruta välter och förorsakar en miljöskada.
Den senaste rapporten från Livsmedelsverket visar att man tryggt kan äta svenskodlade bär, då de i genomsnitt ligger under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel.
En jämförelse. Vi får köra bil i 100 km/tim på landsväg. Den svenska bärodlarkåren har valt en hastighet på mindre än en km/tim.
Det är väldigt bra att användningen av växtskyddsmedel diskuteras, men det är tarvligt när man inte bryr sig om att vårda sanningen och använda argument som är sakliga och förnuftiga.
Vi hoppas att ekologisk bärodling ökar. Fråga inte odlaren varför det är som det är. Fråga konsumenten. Det är nämligen konsumentens val. Den dag vi är beredda att betala vad det kostar kommer även andelen ekologisk odling öka. Idag är det 2-3 procent av landets odlare som har råd att odla ekologiskt. Det är nämligen nästan omöjligt att leva på det om man inte får dubbelt betalt.
Konsumenten kan känna sig helt lugn när han äter frukt och grönt. Vi kan lugnt njuta av svenska bär i sommar och känna oss helt trygga. Nyttigheten av att äta jordgubbar överstiger vida risken att äta jordgubbar.
För att minska risken av att leva ska man definitivt inte sluta äta jordgubbar. Ät mera!
Däremot borde man undvika andra saker som trafiken, utsätta sig för stadsluft, rökning, alkohol, osunda kostvanor m.m.
Magnus Engstedt
Trädgårdskonsulent
Länsstyrelsen i Jönköpings län
070 – 666 76 18