Igår skrev jag om blandningen chia- och psylliumfrön som jag blötlägger varje morgon och använder som tillbehör i bovetegröten eller smoothien till frukost.
Jag hade i gårdagens inlägg synpunkter på att man skulle stoppa i sig 2 msk chiafrön. Jag anser att det är en alldeles för stor dos nyttigheter på ett bräde. Jag nöjer mig med 1 tsk och det är absolut tillräckligt. Kilopriset på chiafrön är rätt högt, men med ett dagligt intag på 1 tsk blir du absolut inte ruinerad.
I morse rörde jag samman dagens intag tillsammans med 1 msk psyllium och som vanligt behövde det spädas några gånger med vatten för att få en vettig grötkonsistens. Mängden torra varor blev i blött skick lite drygt en deciliter. Då förstår du hur mycket vätska som går åt om du stoppar detta torrt i magen. Så gör inte det – blötlägg först och jag lovar att din mage börjar gå som klockan. Den lär i alla fall bli gladare än innan. Det där med magar som inte håller sig i trim är som bekant ett stort problem för oss sköldkörtelsjuka.
Jag såg häromdagen ett recept på raw morotssoppa och det skulle vara 1 dl chiafrön i den. Receptmakarna verkar mena den decilitern i torrt skick, men det anser jag inte skulle gå att äta med den mängd vätska som själva soppan består av. Man måste onekligen tänka lite själv när man läser recept.
Tack för tipset. Magens krånglande är mitt största problem. Tycker jag prövat det mesta med varierat resultat. När magen är i obalans är hela kroppen i obalans. Chiafrön och psyllium finns hemma då jag använder det i brödbaket. Nu ska jag blanda till en “coctail ” a la Ann-Christine och se om detta hjälper.
Ha en bra dag / Hälsar Eva
Å vad roligt att någon tar fasta på det jag skriver! Återkom och berätta hur det går!
Probion och Cellenzym är också riktigt bra grejer för magen. Å gurkmeja!
Jag tar två Probion och två Cellenzym varje morgon och samma dos och två Gurkmeja i samband med maten på kvällen.
Probion och Cellenzym har jag använt mig av i många år. Gurkmeja i omgångar har jag använt ett drygt år tror jag.