För en tid sedan hade jag mailkorrespondens med Anders Olsson, ni vet killen som sprang ett halvt maratonlopp med silvertejp för munnen. Relaxatorn uppfinnare.
Jag skrev:
En fråga. När man andas i den ska man bara andas eller ska man andas ut djupt så att det liksom hörs i Relaxatorn? Eftersom jag yogar andas jag nog rätt mycket genom näsan som det är. Försöker tänka på andningen när jag löptränar också. Orkar inte så långa stunder … Har 25 års löpträning i kroppen, så blev jag sköldkörtelsjuk, men nu har jag faktiskt orkat löpträna hyggligt regelbundet några veckor och orkar 40 minuter utan alltför stora kraftanstängningar.
Anders svarar:
Jag tänker sällan på inandningen utan den brukar komma av sig självt när jag andningstränar med Relaxatorn. Min erfarenet är att utandning genom motstånd ger automatiskt en djupare inandning.
Samtidigt kan man vid andningsträning med Relaxatorn andas på olika sätt beroende på vad man vill uppnå. En del som tränar sina magmuskler gör en form av intervallträning där de endast har ett litet hål öppet och pressar ut luften ganska hårt. De kör under 2-3 minuter och därefter vila.
Vid andningsträning exempelvis framför datorn behöver man inte ha lika stort motstånd, utan minst lika viktigt är att man bibehåller en rytmisk andning och för det räcker det med att ha ett lagom motstånd. Relaxatorn hjälper bland annat till med följande saker:
1. Tränar dina mag- och andningsmuskler
2. Ger en rytmisk andning
3. Förlänger utandning, vilket ökar avslappning
4. Inandningsluften hamnar nere i mellangärdet
Man kan också fokusera på andningen samtidigt som man använder Relaxatorn, vilket tystar hjärnans chatter.