Här är texten från Aftonbladet rörande mediciner som kan göra dig sjuk:
Levaxin – Snällt – om du inte överdoserar
Andra produkter med Levotyroxin, t4: Euthyrox, Levotyroxin, L-thyroxin
Användning: Levotyroxin är ett syntetiskt (konstgjort) hormon, som ersätter sköldkörtelhormon hos patienter som producerar för lite eller inget alls.
Biverkningar: Inga.
Tänk på: Överdosera inte. Vid överdosering eller för snabb dosökning kan du få hjärtklappning, diarré, huvudvärk eller darrningar, eller känna dig nervös.
Medicinen ska göra dig frisk – men ibland blir det tvärtom. Tusentals svenska patienter drabbas varje år av läkemedelsbiverkningar. Men det går att minska risken att drabbas.
Be apotekaren se över både dosering och kontrollera att inga läkemedel “krockar” med varandra, tipsar överläkare Lennart Welin..
Alla läkemedel har biverkningar. För det mesta är de lindriga – det kan handla om huvudvärk eller illamående. Ofta går besvären över efter några jobbiga första dagar.
Men så finns det de allvarliga biverkningarna – kraschad lever, blödningar i magen och hjärnan, hjärtinfarkt. Ibland kommer larmrapporter som får patienterna att sluta med sina läkemedel – inte alltid på goda grunder.
– Man måste väga nyttan mot riskerna, säger Lennart Welin, överläkare och docent på medicinkliniken vid Lidköpings sjukhus.
Han tar exemplet acetylsalicylsyra, alltså exempelvis Trombyl, Magnecyl eller Treo. Hos en person som redan haft en hjärtinfarkt minskar de risken att drabbas igen – men de ökar samtidigt risken för blödning.
– Summan av kardemumman blir att nyttan överväger. Det kanske är enklare att bota en magblödning än en hjärtinfarkt, konstaterar Lennart Welin.
Det finns en hel del man kan göra själv för att minska risken att drabbas. Först och främst gäller det att ta rätt dos, och att aldrig överdosera receptfria läkemedel. Hos läkaren är det viktigt att du berättar vilka andra mediciner du tar, och vilka hälsoproblem du har.
Allergier, magsår och problem med lever, njure eller hjärta är speciellt viktigt att ta upp. Undvik gärna alkohol medan du medicinerar – för många läkemedel ökar det risken för biverkningar. Störst problem har de som har många läkemedel – oftast äldre, som kan ha 10-15 olika mediciner. Där finns det ännu mer att göra. Framför allt behöver medicinerna ses över då och då, så att bara de nödvändiga blir kvar.
– Det är sällan en läkare kommer på att de ska plocka bort en medicin. Eller så vågar allmänläkaren inte gå in och röra i soppan av mediciner som specialisterna har skrivit ut, säger Lennart Welin.
Han tipsar om att man ofta kan få råd av apotekaren, som kan se över både dosering och kontrollera att inga läkemedel “krockar” med varandra. Lennart Welin är också kritisk till att gränserna för när vi ska betraktas som sjuka ständigt sänks. Blodtryck, diabetes, osteoporos, blodfetter – det som räknades som normalt för 15 år sedan anses onormalt idag, och ska man följa alla rekommendationer är det lätt hänt att en fullt frisk 60-65-åring förses med 10-12 mediciner – i förebyggande syfte.
– Rekommendationerna från olika specialistgrupper tar inte hänsyn till helheten. Det överlåts åt den stackars allmänläkaren-distriktsläkaren, säger Lennart Welin.
Dessutom läggs inte speciellt mycket krut på icke-farmakologiska metoder, trots att de i många fall skulle kunna minska behovet av läkemedel. Både blodtryck och blodfetter går att påverka med livsstilsförändringar – men istället skrivs det ut stora mängder mediciner.
– Hur lång tid tar det för mig att tala om för folk att de ska motionera, sluta röka, gå ner i vikt och äta vettigt? Det tar en halvtimme. Och hur lång tid tar det att skriva ett recept på en statin, som sänker blodfetterna? Det tar tio sekunder. Därför griper vi till receptblocket. Och patienterna ifrågasätter inte det här heller. Då slipper de ändra på någonting – och kan fortsätta supa och röka och låta bli att motionera, suckar Lennart Welin.
Tycker du att man som patient ska läsa i Fass om biverkningarna?
– Nej – då kommer ingen att ta några läkemedel över huvud taget, haha! Men man ska ifrågasätta: Är den här medicinen verkligen nödvändig? Och har jag några kombinationer som är farliga? Det finns ingen anledning att bli avskräckt – men det är bra om patienterna börjar ifrågasätta själva, och ta ansvar.
KOMMENTAR: Den sista meningen är riktad till oss – vi försöker ta ansvar, men hur många bryr sig? Nä, de vill trycka i oss Levaxin trots att vi inte vill ha det sockerpillret.