När Livsmedelsverket publicerade sina råd om margarin mailade jag Anna Skipper – Sveriges största margarinmotståndare – och frågade vad hon ansåg om det deras uttalande. Hennes svar ser du i inlägget nedan.
Vi hade en liten mailkonversation i morse och angående det här med inflammationsdämpande kost skrev Anna följande som jag gärna delar med mig av (mina kommenterar i kursiv stil):
Ät massor av grönsaker. Undvik dock gruppen solanin såsom potatis, paprika, tomater
Jag tycker det är megatråkigt att skala potatis så jag har aldrig det hemma faktiskt. Tomater gillar jag inte, men paprika använder jag gärna i mina grönsaksröror – ok, jag skipper det nu! När det gäller potatis så OM jag äter det vid något enstaka tillfälle så är jag proppmätt i flera dagar. Lägger sig som cement i magen.
Ät fet fisk flera gånger/vecka
Jag äter ju inte kött så det blir fisk väldigt många gånger i veckan. Å lax är basvara hos mig. Torsk tillhör favoriterna också.
Ät de goda fetterna som sänker inflammation – kallpressad linfröolja 2 tsk samt 2 msk olivolja/ dag
Jag ska inhandla en flaska linfröolja – åt förr kapslar med linfröolja från Dr Donsbach, men eftersom det även innehåller omega 6 slutade jag med det. Det är rätt många år sedan.
Undvik margarin, transfetter, solrosolja som alla innehåller för mycket omega 6 viket främjar inflammation.
Jag använder smör och rapsolja.
Ät vitt kött från fågel
Nja, jag äter ju inte kött och vill inte äta fågel heller. För ett par veckor sedan tänkte jag tanken på att efter drygt 30 år börja äta kyckling igen, men jag är tveksam till det vid närmare eftertanke.
Ät bär och grapefrukt. Minska på vanlig frukt då sötman är hög
Jag äter jordgubbar, hallon eller blåbär + en halv banan varje dag i min frukostshake. Banan innehåller kalium och magnesium och det är bra grejer. Grapefrukt, den röda, är SUPERGOTT! Jag har det som mellanmål när jag kommer hem från jobbet eller akutmat efter golfen t ex. En halv grapefrukt i små bitar, lite keso (den normalfeta så klart!), några nötter och mandel, pumpafrön, gojibär och några russin. Russinen kan uteslutas. För mycket socker.
Ät mandlar, hasselnötter, cashew ca en näve/dag
Cashewnötter är gott och jag har en idé om att byta ut russinen mot caschew. De osaltade.
Satsa på fullkornsprodukter, fullkornsris. Undvik allt med vitt mjöl, bröd, vit pasta, vitt ris
Right you are! Jag har hittat ett surdegsbröd på Gateau som funkar för min mage. Annat bröd gör att det “värker i tarmarna”. Gateau-brödet är runt och innehåller aprikoser, nötter, russin och andra godsaker. Mums! Pasta finns inte i min kostcirkel och inte vitt ris heller (bortsett från 1 msk när jag köper jätteräkor på thaistället, men det är faktiskt inte ens gott).
Ät syrade mjölkprodukter som yoghurt och get- och fårost. Dra ned på vanlig mjölk och lagrade ostar
Grevéost är den ost jag äter. Drickyoghurt har jag börjat ta med mig på golfbanan. Mycket bättre än en macka. Gratinerad getost är jättegott. En gång för rätt många år sedan när jag och syster var i Nice åt jag gratinerad getost i olika varianter nio av tio kvällar. Mjölk har jag inte druckit sedan jag var barn.
Ät starka kyddor som cayennepeppar och ingefära. Gurkmeja och ingefära är kraftiga inflammationshämmare
Jag lägger ibland en bit ingefära i shaken till frukost. Gurkmeja som inflammationshämmare? Jag har hört att gurkmeja inte är bra för sköldkörtelpatienter.
Algine Plus samt kallpressad linfröolja är bra. Omega 3-fetterna dämpar inflammation i kroppen. Men allt detta vet du säkert sedan tidigare!
Jag ska fixa linfröolja innan veckan är slut!
Hej Ann
Du har samma åsikter som mig när det gäller mat och olika fetter.
MVH
Mat har en mycket stor betydelse för hälsan och jag försöker tänka på mat som näring och medicin och inte att det bara ska vara gott att äta.