Mina öron blev jämförbara med elefantens strax efter halv åtta i morse. På P1 började man tala om hypotyreos typ 2. Å sammanfattningen var att “hypo2” inte finns. OK, det är ju rätt – det finns ingen sjukdom med det NAMNET, men det finns symptom som är identiska med hypotyreos, men de prover som tas inom sjukvården visar inget annat än normalt. Ändå mår patienten ohyggligt dåligt. Har då patienten fel? Är det patienten upplever inbillning? För proverna kan det väl inte vara fel på? Det står ju där, svart på vitt – du har inte en ämnesomsättningssjukdom.
Scandlab utför prover som skickas till ett laboratorium i USA/England och företagets VD Per Magnuson var intervjuad.
– Om testerna är trovärdiga för 200 miljoner amerikaner och för den engelska befolkningen, så kan de ju vara trovärdiga för den svenska också. Läkarna som kritiserat detta har ju inte satt sig in i vad det handlar om.
Jag kan i princip inget alls om hypo2, celler och mitokondrier och väljer att inte uttala mig, men jag vet att patienter har samma symptom som jag haft, men att jag hade turen att efter två års förfärligt mående få ett TSH som översteg 4,0 som då var gränsen för frisk/sjuk.
Läkaren som var intervjuad är hemmahörande på KS (Karolinska sjukhuset) i Stockholm och han fastslog att visst, patienterna mår dåligt, men hypo 2 finns inte.
P1 / Vetenskapsradion:
Experter varnar för sjukdom som inte finns
Men nu är det ju så att utmattningssyndrom hade inte heller ett namn för några år sedan. Innan saker och ting blir vetenskap finns de, man har alltså haft något att göra vetenskapliga tester på. Ibland kan man som bekant vara före sin tid och oftast är det nog så att åkommorna kommer före vetenskapen 😉
För övrigt läste jag det här på Sveriges Fibromyalgiförbund förra veckan:
Eftersom det vid FM föreligger obalans i kroppens hormonsystem är det en god idé att utvärdera sköldkörtelfunktionen, tillväxthormon, testosteron, aldosteron, kortisol, DHEA, pregnenolon, estradiol och progesteron. När dessa balanseras och behandlas på rätt sätt kan man uppnå mycket goda resultat.
För en del fibromyalgiker ger behandling med kortison en positiv effekt på tröttheten.
Får fibropatienter Levaxin för att det kan bara bra för dem? Får de kortison för att de kan vara bra för dem? Eller måste de ha dåliga sköldkörtelvärden också? Eller indikationen fibro = Levaxin för att det kan ha symptomförbättring?
1 svar på “Utmattningssyndrom har inte heller alltid haft ett namn”