D-vitamin och dess metaboliter utgör ett viktigt endokrint system med effekter på genuttrycksnivå i de flesta vävnader, inklusive hjärnans neuron.
Vårt lands geografiska latitud (som begränsar tillgången på UV-ljus typ B), undvikande av sol och bristfällig kost har bidragit till att D-vitaminbrist/-insufficiens är vanlig. Riskgrupper är äldre, mörkhyade och beslöjade.
D-vitamininsufficiens kan vara en väsentlig riskfaktor för vanliga cancerformer och diabetes samt kardiovaskulära, autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar. Gränsvärdet för denna effekt ligger högre än gränsen för egentlig D-vitaminbrist.
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar D-vitaminunderskott; särskilt utsatta är personer som sällan vistas ute i solen, äldre, personer med mörk hudpigmentering, personer som skyler stor del av hudytan med kläder eller som konsekvent använder UV-skyddande solkräm, personer med utbredda brännskador, veganer och andra som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med fettmalabsorption (inklusive orlistatbehandlade) och överviktiga (fettväv anses binda upp det fettlösliga D-vitaminet).
I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni–augusti eller i samband med solsemester och/eller har ökad frekvens bland ovanstående riskgrupper misstänkas ha samband med D-vitaminunderskott. I primärvården bör man ha dessa riskgrupper i åtanke och kontrollera deras S-25-OH-D vid muskuloskelettala symtom, diabetes, övervikt, autoimmuna tillstånd, maligniteter och depressivitet.
Jag tar regelbundet D-vitamin (5000IE om dagen) och har gjort det i ett par år. Sedan dess har jag inte haft en enda sjukdag! En gång, en eftermiddag i våras kände jag mig krasslig och funderade på att åka hem, alltmedan mina kollegor var hemma i veckor med förkylningar och magsjuka. Det är en enorm skillnad mot tidigare då jag var förkyld minst två gånger om året.
Det stora testet blir nästa år då min bebis börjar på dagis. Han får också D-vitamin, i högre dos än de låga rekommendationerna från SLV, och har hittills varit frisk trots att folk han träffat varit förkylda. Får hoppas det bra immunförsvaret håller i sig…
Tack för din kommentar! Ju fler vi kan få att använda D-vitamin dess bättre tror jag att det är. Jag mår absolut bättre med D-vitamin och vi behöver det hela året också – tror jag!