Sköldkörtelsjukdomar

Till dig som är sköldkörtelsjuk eller har en anhörig som är drabbad – och till dig som är läkare som vill försöka förstå hur vi har det!

Sedan hösten 2002 är jag en av alla dem som drabbats av sköldkörtelsjukdom. Jag gick i två år utan att jag fick gehör för min mycket svåra och förlamande trötthet. Jag, som inte hade någon sjukdomshistoria och som tidigare haft energi för ett helt fotbollslag, orkade plötsligt INGENTING längre.

För att andra inte ska ha det som jag, gjorde jag en webbsida med en samling artiklar jag samlat på mig för att med dem hjälpa dig som ännu inte fått diagnos eller stötta dig som har diagnos, men som ändå inte mår bra.

Efter ett par år blev jag uppringd av en medicinjournalist som krävde betalning för att jag scannat in en artikeln som skrevs 2008. Självklart vet jag att man inte får scanna och publicera hur man vill, men det här var för en mycket god sak och det är sorgligt att man slog ner på viljan att dela med sig. Dessutom var det så att jag inte lade in artiklarna förrän tidningen slutat att säljas – just för att jag ville att tidningen skulle få upp sin upplaga så att de ställde sig frågan ”nr x steg väldigt, VAD skrev vi i just den tidningen som så många var intresserade av? Ahh! Sköldkörtelsjukdomar! Då får vi skriva mer om det!”.

På grund av denna nitiska journalist valde jag att radera SAMTLIGA artiklar och i och med att artiklarna försvann var det ingen idé att driva sajten. Istället blev det en blogg och med den och dig som läsare hoppas jag att vi på alla upptänkliga vis ska kunna fortsätta att göra oss hörda. Vi måste gemensamt fortsätta att kämpa för ökad respekt hos läkarna och på så vis få den vård vi är värda.

Själv medicinerade jag med Levaxin från september 2004 och med tillägg av Liothyronin sedan oktober 2006. I april 2009 började jag fasa ut dessa båda piller för att istället äta Armour Thyroid och jag blev som en ny människa. Plötsligt kunde jag börja löpträna igen! Jag hade 25 års långlopp i kroppen när jag blev sjuk. I 6,5 år försökte jag komma tillbaka, men att springa (och leva ett normalt liv) var en total omöjlighet. Jag orkade 9-10 minuter och sedan var jag ”slut som artist” och fick gå hem. Efter en månads ihärdigt tränade orkade jag ca 20 minuter och sedan var det rakt in i väggen igen och jag fick vila i två månader. Å sedan kunde det kännas lite mindre dåligt, lusten att motionera kom tillbaka, jag kom igång med de 9-10 minuterna och sedan samma visa igen.

Men så fick jag Armour Thyroid! Jag åt det i ett år och sedan uppstod problem med att få fram produkten och jag fick övergå till Thyroid från kanadensiska Erfa. Det åt jag från april 2010 och ett halvår framåt, tills Armour Thyroid kom tillbaka på marknaden. För på mig funkar Armour Thyroid bättre än Thyroid. Det är inte mycket bevänt med löpträningen längre (tillfälligt hoppas jag!), men jag spelar golf, bastubadar, simmar, långpromenerar ca 50 minuter varje morgon, jobbar full tid och har många andra järn i elden och jag vågar inte köra hårdare. Inget av detta var möjligt med Levaxin med eller utan Liothyroin.

Så om du är patient och läser detta och inte mår bra på Levaxin/Liothyronin ska du göra precis allt för att övertyga din läkare om att få prova Armour Thyroid eller Thyroid. Å är du läkare och läser detta ska du som medmänniska göra allt för att din patient ska få prova. Funkar det inte så funkar det inte. Funkar det så har du givit din patient livet tillbaka. För att vara obehandlad eller felbehandlad sköldpadda är inte ett liv. Det är att ta långsamt död på en människa.

Stå på dig, annars gör någon annan det!

440 kommentarer till Sköldkörtelsjukdomar

 1. Kicki skriver:

  Jag har också skrivit på Expressens innan de la ner bloggen. Jag är så tacksam att jag fått lära känna dig här på nätet. Du är en kämpe och har givit mig tro på mig själv och min kamp!!!
  Mvh Kicki

 2. Ann-Catrin skriver:

  Hej!

  Jag har underfunktion sköldkörteln, hypometabolism och många symtom, som led o muskelvärk, torr hud o hår, orkeslös, och mycket trött, går ej sova bort, deprimerad, ingen energi, jämnt trött, sömnproblem, frossa, svettningar , låg temp.mm

  Och jag har tagit levaxin 50 mg, men har ej blivit bättre från symtomen, och tar hydrokortison, och fick nu sänka dosen, till 25 mg levaxin, och fick liothyronin, och får börja med 1/2 tbl, och ta högst 1-4 om dagen.

  Ville fråga dig, hur du kände dig när du tog liothyronin, och hur många tabletter du tog..då? Och vilka symtom hade du i kroppen när du mådde som sämst?

  Och vad tar du idag för medicin? Och tar du vitaminer?

 3. Hej!

  Jag äter Armour Thyroid numera och jag tar två piller a 60 mg per dag. ETT sådant piller motsvarar 38 mikrogram Levaxin och 9 mikrogram Liothyronin. När jag gick över till Armour Thyroid stod jag på 150 mikrogram Levaxin och 20 mikrogram Liothyronin. Jag äter alltså avsevärt mycket mindre aktiv substans idag än innan och jag mår rätt normalt. Nu säger säkert någon snusförnuftig att ”det fattar du väl att du mår bättre nu – du åt för stor dos innan”. Jag ger mig inte in i den debatten här, men den personen vet inte vad den talar om.

  Du skriver om ”1/2 tbl, och ta högst 1-4” Liothyronin. Du kan omöjligt mena FYRA Liothyronin. Den läkaren är en fara för allmänheten om han eller hon ordinerar FYRA tabletter Lio. Lio finns bara i 20 mikrograms piller. Jag började med en kvart på morgonen och sedan den andra kvarten till lunch. Åt det i ett par veckor och sedan en halv på morgonen och en kvart till lunch. Två veckor så. Å sedan en halv på morgonen och en halv till lunch. I två veckor. Å sedan tog jag hela pillret på morgonen. Jag upplevde en avsevärd förbättring – mitt största problem var den förlamade tröttheten. Men jag kunde ändå inte leva ett normalt liv och det var som ett mirakel att få Armour Thyroid.

  Jag äter Behepan, E-vitamin, D-vitamin och stoppar i mig lite C också ibland när andan faller på. Viktigt är också Selen.

 4. Ann-Catrin skriver:

  Hej igen!
  Nej, jag tar nu Levaxin 25 mg, och Liothyronin 1/2 tbl, från 1-4 ggr dagligen, men jag tar högst två ggr per dag, och hydrokortison tabl 5 mg, 3 ggr per dag.
  Det är så svårt att avgöra tycker jag, om jag alls kan fortsätta med Levaxin, har ju tagit tidigare 75 mg, 100 mg, men jag ej mått bättre i kroppen för det, så nu tar jag tillägg av Liothyronin, sen kanske någon månad bara, men läkaren sa att det kan ta upp till ett år innan det hjälper alls.

 5. Ann-Catrin skriver:

  Hej igen!
  Nu måste jag ha skrivit helt fel. Jag menar att jag tar Levaxin 25 mg, 1 tbl per dag, och Liothyronin 1 tbl/ per dag och tar hydrokortison tbl 4 mg, 3 ggr per dag. Ursäkta, jag är vimsig.

 6. Kicki skriver:

  Tack för dina inlägg på min blogg…de ger mig kraft att kämpa!!!

 7. Insomnia skriver:

  Hej!

  Hittade hit från en annan blogg och läste lite snabbt här. Jag har några frågor som Du kanske kan svara på? Min mamma har haft struma och efter många år fått opererat bort sköldkörteln (många år sedan nu) och därefter har min moster (13 år yngre än mamma, 8 år äldre än mig) fått diagnosen struma för ett par år sedan. Jag vet inte så mycket mer egentligen, men jag frågar om ”ämnesomsättningsprov” på vårdcentralen en gång om året. Vad jag förstått är det ”bara” TSH som tas.

  När jag var yngre var jag alltid smal (på gränsen till för mager) men mådde bra. Aktiv och full av ork. Helt plötsligt går jag upp i vikt och på ca ett år gick jag upp 15 kg, året därefter ytterligare 13 kg. Det kändes inte ”normalt” för jag var aktiv och promenerade varje dag, kan inte träna på annat sätt pga andra skador i kroppen. De flesta skyllde på att jag fått barn, fyllde 30, ”fyllt tant” o.s.v. Men när jag fick barn vägde jag 46-48 kg före, 71 kg höggravid på BB och 50-52 kg efter graviditeten i mååånga år. (Jag är 170 cm lång). Idag har jag övervikt men får inte bort kilona varken med nyttig mat eller motion. Frustrerad har jag till slut accepterat att inte känna igen kvinnan i spegeln, även om jag blir ledsen. Jag hoppas ju givetvis inte att jag är sjuk, men det vore ett kvitto på att min övervikt inte är förorsakad av graviditet, dålig mat och dåligt leverne. För det borde det inte vara eftersom jag äter sunt, rör på mej då jag kan/orkar och inte är någon latmask eller gottegris.

  Vad behöver man ta för prover? Är sjukdomen/sjukdomarna ärftliga? Kan jag också ha drabbats? Hur stor är då sannolikheten att jag ärvt min sjukdom?

  Tack för visiten här! Bra blogg!
  Visste inte var jag skulle skriva så jag är lite anonym när jag lämnar ut så mycket om mej själv…
  // Insomnia

  • Du ska absolut ta tag i detta.
   De prover som ska tas är TSH, T4 Fritt, T3 Fritt och antikroppsproverna TgAk och TPO. Till att börja med vill de nog bara ta TSH, men har man sådana symptom som du har så ska hela batterier tas.

   Ja, sköldkörtelsjukdomar är ärftliga, även om det finns läkare som säger att de inte är det. Man kan få det ändå – jag till exempel – men det är inte ovanligt att det debuterar i samband med barnafödande.

   Har du fått ta TSH? Eller du har bara bett om det och ingen har brytt sig? Om det tagits och de säger att det är bra utan att säga mer ska du begära kopior på provsvaren. I Malmötrakten är ett TSH under 3,5 ok. I andra delar av landet är det 2,5 som är riktmärke. Jag kan inte stå upp vid 3,8. Det finns läkare som anser att 5, 6, 7 och 8 – och något mer än det till och med – inte är så mycket för mycket och att man ska vänta och se. Då hade åtminstone jag varit död och begraven sedan länge. Det är olika hur tålig en person är och att känna sig sjuk är subjektivt, men jag är en extremt tålig person. Jag klagar inte för minsta lilla, jag har ett långt gummiband när det gäller tålighet, men här gick gränsen och jag var jätte-jätte-sjuk.

   Ring och beställ tid på din vårdcentral idag helst. Hur har du det med magen? Funkar den? Håret, hur är det? Hur sover du? Är du trött som i sömnig eller trött som i att kroppen är trött? Du kan maila mig på info@visit-stina.com

 8. Mona skriver:

  Hej!

  Jag äter Levaxin 75 mcg och har nu fått Liothyronin 20 mcg (eftersom jag min ämnesomsättningen inte verkar fungera). Min läkare sa att jag skulle sänka mitt Levaxin intag till 50 mcg och tillägga 10 mcg Lio.
  Jag undrar nu: kan jag ta båda tillsammans på morgonen med tom mage? (både Levaxin och Liothyronin)? Eller ska de tas separat?
  Ska Lio delas på två? I så fall vilken tid tar jag nästa del? Två timmar efter lunch? Eller med lunch? På kvällen?
  Och slutligen, måste rutinen vara exakt samma tid varje dag?

  Tänkte börja med detta på tisdag så skulle vara tacksam om jag fick svar innan.

  Mvh
  Mona

  • Hej!

   Jag är inte läkare och jag kan därför inte säga hur du ska göra, men jag kan säga hur JAG skulle göra – eller hur jag gjorde för jag åt ju också Lio.

   Jag sänkte inte Levaxin när jag började med Lio. Jag vet att en del får det rådet, men min läkare ansåg inte att Levaxin skulle sänkas.
   Jag förde långsamt in Lio. Det behöver ju inte konverteras till aktivt hormon = energi = T3 så det är, var för mig, liksom dunder direkt.

   Jag började med att lägga till 5 Lio till morgondosen Levaxin och gjorde så i två veckor. Första dagarna fick jag en väldig huvudvärk. Värst första dagen och sedan mindre och mindre. Fjärde dagen normal igen. Efter två veckor lade jag till 5 till lunch – om jag minns rätt. Två veckor på det viset. Sedan tog jag 10 + 5 i två veckor och sedan 10 + 10 och eftersom det började hända grejer först när jag tagit de sista 10 så började jag efter en tid ta allt på morgonen och gjorde så länge – ända tills jag började med Armour Thyroid.

   Jag tog och tar fortfarande min medicin på morgonen omkring kl 6, lite senare när jag är ledig. Å jag äter ett par timmar senare. Om vi talar om vardagarna så tar jag mina piller och går sedan ut på en promenad på 50-60 minuter (varje dag, idag regnar det …), duschar, klär på mig och äter sedan frukost. Du ska inte ta något kalciumrikt i samband med att du tar din sköldkörtelmedicin.

   EXAKT samma tid varje dygn behöver man ju inte ta sin medicin, men jag tror att det är idé att hålla sig till ungefär samma tider. Lite mäkk blir det då när man flyger till andra tidzoner, men då brukar jag flytta medicinintaget några timmar i taget beroende på vart jag åkt. England är ju bara en timmes tidsskillnad så där spelar det ingen roll, men när vi börjar tala om Vancouver med nio timmar så bör man justera intaget några timmar varje dag. Men det är ju inte så ofta man flyger iväg med en tidsskillnad och särskilt inte på nio timmar.

 9. Helena skriver:

  Hej!
  Har en 15-årig dotter som mått dåligt i över 2.5 år utan att ha fått hjälp. Hon har inflammation i sköldkörteln och läkarna vill bara avvakta och se vilket håll det går åt. Hennes T3 och T4 är normalt säger läkarna. Det är fruktansvärt frustrerande att se hur dåligt hon mår. Har varit inne på nätet och läst mycket och hittat något som kallas hypotyreos. Det är skrämmande läsning för min dotter har nästan alla symptom som står uppräknade i artikeln. Vi bor i Jönköping och skulle vara tacksam om någon vet var det finns någon läkare som kan hjälpa oss. Har hört talas om en pensionerad läkare i Tranås som heter Kajs-Marie men helst skulle man ju vilja ha hjälp genom landstinget eftersom det blir så dyrt att gå privat. Naturligtvis söker vi alternativ om vi inte hittar någon läkare inom landstinget för tiden är dyrbar. Tacksam för svar helena

  • Men herregud! Läkarna har konstaterat att din dotter har en inflammation i sköldkörteln och gör inget?! Hon har alltså bara antikroppar? Men T4 Fritt, T3 Fritt och TSH är normalt? För hur kan de annars säga att hon har en inflammation i sköldkörteln? Exakt hurdana värden har hon? Du måste be om kopior på provsvaren. Referensvärdena är olika i hela landet. TSH ska på några ställen vara 2,5 och i andra delar 3,5. Det finns läkare som anser att 4-5-6-7-8 inte är så mycket för mycket och att man kan vänta och se. Jag kan knappt sitta upp vid 3,8 – bokstavligt talat. Börja med att begära kopior på provsvaren. Det läkarna anser normalt är kanske inte alls normalt. Med tanke på att en del anser att ett TSH på 6 inte är så mycket för mycket … Å jag tycker att du ska beställa tid hos Kajs-Marie. Din dotter behöver omedelbar hjälp.

 10. Helena skriver:

  Det var jag som skrev förra inlägget och jag rörde till det lite. Naturligtvis har min dotter hypotyreos eftersom hon har konstaterad inflammation i sköldkörteln. Vad jag menar är att jag läst om Hypotyreos typ 2 eller hypometabolism där problemet ligger på cellnivå och därför inte alltid visar sig i blodprover. Är det någon som kan hjälpa mig med en läkare som tror på hypotyreos typ 2 eller hypometabolism. Vad jag förstår så är detta kontroversiellt och inte accepterat hos alla läkare eller ens hos endikrinologer. Ursäkta att det blev lite rörigt men vore tacksam för svar. Helena

  • Men om nu dottern har 206 i TPO – är verkligen alla andra prover normala då? Har du kopia på dem? Är TSH verkligen inom ramen är det inte åtminstone i högre området? Å T4 Fritt – är inte det väldigt lågt?

 11. Helena skriver:

  Tack för ditt svar Ann-Christine!
  Hennes TPO-värden låg på 206 i början på dec. Det känns som en enda djungel och en läkare som är lite allmänt virrig så vi har begärt en remiss till barnmedicin på lasarettet i Jönköping för hon är tydligen för ung för vuxenmedicin.

  • Jag var precis inne på Kajs-Marie hemsida och jag kan inte se att det står något om att hon inte skulle vara ansluten till Försäkringskassan. Privat mottagning kan man ju och ändå vara ansluten till den svenska vårdapparaten.

   • Helena skriver:

    Pratade med Kajs-Marie i Tranås före jul och hon sa att ett första besök kostar 2000 kr.
    Vi har begärt utdrag ur dotterns journal och den är väldigt rörig. De senaste proverna på T3 och T4 har vi tyvärr inte utan bara TPO. Däremot har vi ”bråkat” och bett om att de ska kolla hennes kortisolvärden för att se hur binjurana mår. Hon samlade urin under ett dygn och vi går nu och väntar på svar på det. Vi vill inte ha kvar vår nuvarande läkare som har förhalat allt utan bett om remiss till barnmedicin på Ryhov i Jönköping. Var bor du? Har du hört något om hur läkarna i Jönköping? Vi vet inte hur vi blir bemötta där men lever på hoppet. Helena

    • Hej igen! Jag bor i Malmö – ursprungligen kommer jag från Jönköpings län. Fortsätt bråka, fortsätt tjata, men prata inte om Hypo 2 som en diagnos eftersom det är ordet är känsligt. Hon har ett mycket förhöjt TPO = inflammation i sköldkörteln. Hon har alla symptom = medicin är det enda rätta. Jag har inte läst Det trötta folket än, men där lär stå något om att depression kan inte bevisas i blodprov, varför ska hypotyreos bevisas? Be din dotter skriva dagbok om sitt mående. Det behöver inte vara så långa grejer – men det kan vara stöd sedan när hon ska förklara för läkarna hur hon faktiskt mår. För mig svängde det ganska mycket. Å har man en bra dag när man sitter hos läkaren så är det stört omöjligt att förklara hur det verkligen är.

     • Helena skriver:

      Tack för dina svar. Har förstått att det är känsligt att prata om Hypo 2. Vi väntar på svar om kortisolhalten och vad jag förstår så är det ganska avgörande hur binjurana mår vilken behandling som sätts in. Jag hör säkert av mig igen. Sköt om dig. Helena

 12. Britt-Mari Dahlén skriver:

  Hej Ann-Christine, jag har en fråga angående din puls,innan du var rätt i dos. Hade du hög vilopuls och även hög puls vid försök att promenera? Du skrev, att orken tog slut efter 10 min och du fick avbryta. Var det för att pulsen slog på och medförde den konstiga tröttheten? Så är det för mig nu. Läkaren menar, att om jag ökar dosen Levaxin, kommer det att leda till ökad puls. Jag tror, att pulsen måste banka på så, för att det saknas energi i cellerna. Svårt att komma vidare, när diskussionen är så låst.

  • Hej!
   Jag tror som du – att pulsen bankar på för att det saknas energi. Kroppen får ju jobba som attan! Stackars kropp!
   Vad min puls ligger på eller har legat på och låg på när jag var som mest vältränad vet jag inte. Men jag känner inget konstigt. Min läkare tycker att jag har för hög puls, men vi har olika åsikter om en del saker och min puls ökar när jag här hos honom. 😉
   Jag har en pulsmätare, men jag är inte 100 på att den visar rätt. Jag bloggade ibland om min löpning och pulsen på bloggen på Expressen och jag ska ta upp ärendet igen, men jag måste invänta att det ska blir plusgrader – i alla fall inte -10. Jag återkommer om detta!

 13. Marina skriver:

  Hej!

  Intressant det du skriver. Jag opererades för struma 95, gick upp mycket i vikt efter detta för att jag åt för mycket. Har genom åren haft stora problem att gå ner i vikt, det sitter som berget skulle man kunna säga. Tränar, cyklar, äter bra och ja det ger sig inte. Min mor har undrat lite med. Jag äter Levaxin idag. Men har nu börjat se mig omkring lite. Är det så att jag skulle kunna gå över till Armour Thyroid istället för Levaxin?

  Inte riktigt hittat någon bra läkare som verkar lyssna, säger man att ”tycker de är svårt att gå ner i vikt” så får man oftast en fnys, att visst är det svårt.

  Tacksam för svar!

  Mvh/ Marina

  • Hej!

   Det klart att du kan gå över till Armour Thyroid, men det är inte bara att gå över till det eftersom det är ett licenspreparat, vilket innebär att Apoteket måste få Läkemedelsverkets tillstånd att köpa in det eftersom tillverkaren inte sökt licens om att få sälja det här i Sverige. Läkaren måste vilja fylla i en ansökan som lämnas till Apoteket – där har vi den stora spärren. Det tar dock max 10 minuter att fylla i ansökan. Läkemedelsverket vill att man ska ha stabila provsvar och att man ska ha ätit Levaxin minst ett år. Gärna att man också testat tillägg av Liothyronin.

   Hur ser dina provsvar ut? Du har väl kopior på dem? Bör man absolut se till att be om.
   Det kan ju vara så att du skulle bli hjälpt av Lio = T3 som kroppen inte behöver omvandla. Levaxin är T4 och det ska kroppen omvandla till T3 = energi, men ibland gör den inte det och då kan man tillsätta Lio. Det är samma tillverkare som till Levaxin.

 14. Åsa skriver:

  Hej!

  Hur tolkar jag provsvar TSH 3,1 och T4 fritt 17? Bör det behandlas? Det ligger inom referensvärden i mitt landsting (TSH, 0,4-5,0 och T4 fritt 10-22).

  Mvh/Åsa

  • Hej! Du har ett bra TSH och T4 Fritt är det heller inget fel på. Däremot är inte proverna kompletta. T3 Fritt SKA tas också!!! Prov på antikroppar ska även tas om man har symptom på låg ämnesomsättning och det inte syns något i TSH, T4 Fritt och T3 Fritt. Man kan ha en inflammation i sköldkörteln utan att det syns i TSH, T4 Fritt och T3 Fritt. Jag gick i två år med ett TSH strax under 4,0 som då var gränsen på frisk och sjuk – å det var inga roliga två år. Då togs bara TSH, hade man kollat lite mer på adekvata prov hade jag kanske inte behövt gå så länge utan behandling.

 15. Paulina skriver:

  Hej!
  Tar Levaxin, har fått opererat bort hela sköldkörteln, mår inte alls bra på denna medicin, yr, orkeslös, trött och ont i kroppen och knoppen. Jag vill testa Armour Thyroid men min läkare vill ej detta. Vilken läkare skrev ut Amour till dig? Hur gjorde du för att få det? Jag bor i Malmö.
  Tacksam för svar!
  Mvh
  Paulina

  • Om du har opererat bort sköldkörteln, innebär det att du har haft hög ämnesomsättning? Jag inbillar mig att borttagande av sköldkörtel oftast hänger ihop med hög ämnesomsättning. Av en amerikansk läkare har jag hört att Armour Thyroid inte är något för dem som haft hög ämnesomsättning. Jag är patient på sjukhuset i Malmö och att komma in där utan remiss är omöjligt. Dessutom tar han inte emot nya patienter. Å bara för att han skrev ut AT till mig, gick med på att fylla i en licensförfrågan, så innebär det på inget som helst vis att han skulle gå med på det till andra patienter. Det är inte han som har licensen att få skriva ut, det är Apoteket som har licensen att få köpa in pillerna just till mig. Det är det som licensen handlar om – rätten att få importera ett piller som, i det här fallet, tillverkaren inte ansökt om att få sälja i Sverige.

   Rådet i allmänhet, om man vill ha Armour Thyroid, är att tjata. Det är din kropp, du har en skyldighet mot den att testa allt. Man kan t ex att man kan tänka sig att gå tillbaka till Levaxin om Armour Thyroid eller liknande preparat inte fungerar, men att det är din kropp och att du vill prova ett halvår åtminstone.

 16. Paulina skriver:

  Nopp, jag hade normal produktion, hade struma, förstorad sköldkörtel. Jag är patient på endokrinologen redan eftersom jag måste ta levaxin annars dör jag ju. Meen mår ej bra på denna. Vilken läkare har du?
  Mvh
  Paulina

  • För att Läkemedelsverket ska godkänna en licens krävs att man ätit Levaxin minst ett år, gärna med tillägg av Liothyronin och att provsvaren är stabila. Om detta stämmer in på dig så finns det inga hinder för att licensansöka inte ska godkännas.
   Hur ser dina provsvar ut? Har du provat tillägg av Liothyronin? Eftersom du går på endokrin på sjukhuset så förutsätter jag att de tar TSH, T4 Fritt och T3 Fritt på dig.
   Av principiella skäl vill jag inte svara på vilken läkare jag har här på bloggen.

 17. Paulina skriver:

  Jag har ätit Levaxin sedan 2006 så i 6 år nu och mellan 2007 och 2011 åt jag Liothyronin, men slutade med denna då jag kände mig känslomässigt blockerad och mina provsvar visade tsh på 0.10 med normala t4 och t3. Nu med Levaxin enbart visar tsh 0.90 och t4 och t3 bra också men jag känner mig väldigt yr, trött, ont i mina muskler i nacken, okoncentrerad och allmänt låg. Min läkare på endokrin som tack o lov snart går i pension vill ej ge mig naturligt sköldkörtelhormon utan säger att det inte är en bra medicin och att man inte vet exakt vad den innehåller. Jag vet snart inte vad jag ska göra längre, orkar ej må dåligt mer. Men tack för dina svar iaf. Kul att du mår bra nu och vill hjälpa andra.

  • Normala och normala, läkarna babblar en massa. Vad står det i provsvaren? Å det där med pension låter som om vi skulle ha samma läkare.
   Å jag vill korrigera en sak. Bra = som i frisk mår jag inte, jag har trötthetsperioder jag också, men i jämförelse med Levaxin, med eller utan Liothyronin, så mår jag VÄLDIGT mycket bättre.

  • Prova att tillsätta mineralen Selen. Det hjälper till att konvertera T4 till T3. I Tyskland ordinerar man Selen till sköldkörtelpatienter. Här vet vi inte vad det är. Jag äter den sorten som kommer från Dr Donsbach. Brun plastförpackning och finns på vilken hälsokost som helst. Undvik dock Life-kedjan för de tar hutlöst betalt för allt. Jag handlar på http://www.vitapost.se eller http://www.bodystore.com.

 18. Paulina skriver:

  Behövs förresten inte ny licensansökan för var gång man ska hämta ut ny medicin eller är det endast en engångansökan för fortsatt bruk och uthämtning av denna medicin?

 19. Paulina skriver:

  Tack så mycket!! Ska testa Selen. Jag har Margaretha Bramnert.

 20. Paulina skriver:

  Okej, har köpt Selen nu, se om det kan hjälpa lite. Kan kanske även vara binjurarna men jag har normala kortisolvärden. Hoppas snart något hjälper iaf.

 21. Paulina skriver:

  Hej igen Ann-Christine,
  Kollade sparade provsvar och med Levaxin ligger jag på T3 fritt 3.6 och T3 1.2 så exakt på värdet på det allra lägsta i referensintervallet. T4 ligger i mitten på båda.

  • Jag kommer ju inte ihåg referensvärdena – har dem i mapp en korg i garderoben och orkar inte ta fram dem. Det är väl det fria T4 du skriver om? Tror det ska vara mellan 8 och 14. Är det 10 t ex så anser jag att det finns utrymme för en höjning. T3 Fritt – är det inte max 5,2 eller nå´t? Då är det ju rätt långt dit från 3,6.

   Jag tog en gång prover i både Malmö och Stockholm. I Stockholm har de ett T4 Fritt på max 21 eller 22. Här i Malmö 12 eller 14 (14 tror jag). Jag gjorde dessa provtagningar väldigt nära varandra – en vecka eller en dags mellanrum. Minns inte vilket nu. Jag hade 17 i T4 Fritt på båda ställena. Å jag lovar – jag mådde som Stockholm visade – dvs att det fanns utrymme till lite mer Levaxin. Medan läkaren här i Malmö ansåg att jag var överbehandlad. Det är ytterst märkligt att det är olika referensvärden i landet. Det är olika även mellan Lund och Malmö. Att Lund och Malmö är samma sjukhus numera är det ingen som tar hänsyn till. Det är ett eländigt mäkk att vara sköldpadda!!!

 22. Paulina skriver:

  När jag sen höjer Levaxin för att höja mitt T3 reagerar jag med illamående, kraftig yrsel, huvudvärk till tusen, svettningar, domningar och ont i hela kroppen så det är omöjligt eftersom symptomen kvarstannar. Detta är något som tillkommit nu efter ett år sedan jag slutat ta Liothyronin. Men min läkare säger att det inte är medicinen, att det är något annat, att jag ska äta bra och inte stressa, dricka och att det inte är medicinen och att vi ses i höst igen och ser hur det är då. Att jag ska ge det tid. Ville bara svara på din fråga om mina provsvar … symptomen vid doshöjning hade jag i två månader sedan orkade jag inte mer och sänkte dosen …
  Mvh
  Paulina

  • Det fattar jag att du inte orkade. Ställ till ett jäkla liv på ”sjuka huset”, säg att du inte orkar ha det så här längre, att du är skyldig din kropp att testa allt. Att det finns goda utsikter till att en licens ska gå igenom och att du absolut, absolut, absolut vill prova Armour Thyroid, Thyroid eller Nature Troid. Säg att du kan tänka dig att gå tillbaka till Levaxin om det inte funkar, men att du absolut, absolut, absolut vill prova i ett halvår. Om hon säger nej så ber du henne motivera varför. Säger hon att det inte funkar så ljuger hon. Det vet hon inte förrän ni provat det. Å det finns exempel på massor av patienter som mår betydligt bättre med AT, Thyroid eller NT. Ta med dig enkätsvaren här från bloggen. Den visar att massor av patienter är rent ut sagt j-t missnöjda med Levaxin. Känner du för att börja gråta så börja gråta, håll inte det, kämpa inte emot – kräv en hållbar motivering om hon säger nej. Det finns ingen hållbar motivering till varför du inte ska få prova. Det skulle i så fall vara att du tagit bort sköldkörteln – om det vet jag inget – men det är väl i så fall den enda. Ta gärna med dig någon till sjukhuset som kan verifiera hur du mår.

 23. Paulina skriver:

  Hemskt att det ska vara så!! Får du ha kvar din medicin efter din läkare gått i pension tror du? Ja, T4 är 12-20 och jag ligger på 18. Och i T3 ligger jag lågt alltid med Levaxin och med Liothyronin höjs det medan TSH blir mot 0-strecket och med Liothyronin mår jag dåligt, känner mig blockerad som i en glasbubbla. Det är svårt … är effekten av naturligt sköldkörtelhormon stor jämfört med Liothyronin och Levaxin ihopa?
  Mvh
  Paulina

  • Stackars dig! Det där med glasbubbla vet jag hur det är. Det var en reklam för något år sedan med någon som gick omkring med en bubbla kring huvudet. Så kändes det. Närvarande, men ändå inte. Särskilt påtagligt var det vid middagar. Folk runt omkring pratade, men man kunde inte deltaga. Det började när jag kom upp i 75-100 ug Levaxin. Men försvann med Armour Thyroid. Skillnaden på Levaxin, med eller utan Lio, och Armour Thyroid är som att gå från 2 till 10 på två röda sekunder. Jag har fortfarande trötta dagar, senaste veckan t ex har varit kämpig, men det är ändå inte i närheten av hur det var innan. Frisk blir jag aldrig, så som jag var innan jag blev sköldpadda kan jag bara drömma om, men jag har ett betydligt bättre liv nu.

 24. Paulina skriver:

  Okej jag ska göra så som du skrev nyss! Att jag tagit bort hela sköldkörteln borde inte vara något hinder väl … Kan ta med killen som får veta var dag hur jag mår, tur han orkar. Tack för tipsen.
  Mvh
  Paulina

  • Ja, de är beundransvärda 😉
   Jag vill absolut att du återkommer och berättar hur det går. Å ge dig inte – du har rätt att få prova. Det är inte läkaren som avgör, det är i sista änden Läkemedelsverket. Å det är din kropp och du bestämmer över den. Ta med dig argumentet också att om du hade haft högt blodtryck och inte trivts med den medicinen hade du fått testa femtioelva andra. Nu finns det ett alternativ till Levaxin och då ska du absolut få PROVA i alla fall. Funkar det inte, funkar det inte, men funkar det så har läkaren en mindre missnöjd patient på sin lista och du slipper belasta samhället med sjukskrivningar och annat mög som samhället kan vara utan.

 25. Paulina skriver:

  Förstår dig, synd det inte finns sköldkörteltransplantation, men det finns det kanske. Isf kunde man vara normal igen. Tror du att du får behålla din medicin när du får ny läkare eller om du skulle vilja flytta utomlands? Ha ha, ja man är lite som i den reklamen tyvärr. Ja, jag skall använda dina argument, de är bra tycker jag. Tack för du svarat på mina tråkiga frågor. Tur någon förstår. Vet du i fall det kan vara binjurarna även om kortisolet ligger bra?
  Mvh Paulina

  • Glömde ju svara på din fråga om jag får behålla medicinen när min läkare slutar. Ja, alltså, det förutsätter jag ju, men säker kan man inte vara.
   Om binjurarna vet jag inte särskilt mycket så jag vågar inte uttala mig om det.
   Jag går förresten till en reflexolog regelbundet och har gjort i flera år. Jag tror att hon hjälpt mig. Hon är hemmahörande i Limhamn och om du bor i Malmö så skulle det funka för dig. Hon sätter akupunkturnålar i öronen till att börja med och sedan får de verka under tiden hon donar med fötterna. Organen avspeglar sig i fötterna och hon trycker på olika punkter som ska stimulera eller lugna ner. Det är j-t ont när hon träffar rätt kan jag säga, men med åren har jag blivit väldigt mycket bättre. Jag var 10 and out när jag började hos henne. Vill du ha namnet och var du når henne mailar du mig på info@visit-stina.com.

 26. Paulina skriver:

  Hej Ann Christine,
  Tack så mycket för alla tipsen 🙂

 27. Christel skriver:

  Hej!

  Jag opererade bort min sköldkörtel för snar 20 år sedan pga hög ämnesomsättning och inflammation.
  Jag har idag alla symptom man kan ha vid Hypo, men läkaren säger att jag har alldeles för höga värden och måste sänka min Levaxindos. När jag har provat och sänkt har jag mått ännu sämre. Om man opererat bort sköldkörteln så blir man väl automatiskt Hypo eftersom man inte har någon ämnesomsättning utan medicin? Då borde det väl inte vara några problem att testa Armour Thyroid trots att man har varit Hyper en gång i tiden?
  Finns det erfarenheter av att man kan ha ”hypo-symptom” pga att man äter för mycket Levaxin? jag trodde att det var tvärt om.

  • Om man äter för mycket Levaxin får man hypersymptom. T ex hjärtklappning och diarré. Hyposymptom om man äter för mycket Levaxin? Alltså, vi är så olika, provsvaren är så olika i landet och man kan inte lita bara på dem utan måste höra vad patienten säger. Om du sänker din dos och du mår sämre på en lägre dos anser inte jag att du ska äta den lägre dosen.

   Om du tagit bort sköldkörteln kan du inte själv bilda de hormon som krävs för att kroppen ska fungera och då måste man tillsätta hormoner på konstgjord väg – dvs Levaxin eller annat lämpligt preparat.

   Den amerikanske läkaren Mark Starr sa på ett möte jag var på i Lund för några år sedan att Armour Thyroid inte var att rekommendera till dem som haft hög ämnesomsättning. Men om det vet jag inte mer än så.
   Hur ser dina värden ut? Tar de även prov på T3 Fritt? Det kanske är så att du skulle behöva lite Liothyronin = T3 som komplement till Levaxin?

 28. Jeanette Andersson skriver:

  Hej! Är en tjej på 44 snart som tog bort min sköld körtel 22 dec 2011. Har gått på Levaxin dos 125 mg varannan dag och 150 mg varannan dag, men nu 150 mg varje dag i tre veckor och mår jättedåligt. Ångest, darrningar, yrsel, huvudvärk, nackont mm.

  Jag gjorde gbp 2010 och har ej mått bra av Levaxin sedan dess och fick sänka innan operation av sköldkörteln från 75 mg till 25 mg sedan de tog bort min sköldkörtel så ökade de detta så klart och jag mår skit men känner de bryr sig inte .. Tänker fan inte må så här och sänker de den så blir jag deppig .. Detta kunde de berättat innan, nej då allt lät så bra .. när du blir av med din giftstruma då kommer du må såå bra .. Vilket skitsnack så arg på läkare …

  • Varför höjde du dosen? Om du mår sämre av höjd dos ska du inte äta den höjda dosen – anser jag.

   • Jeanette Andersson skriver:

    Enligt proverna var jag tvungen öka innan jag öka var jag deprimerad men när de höjde fick jag darrningar, yrsel, huvudvärk och ångestaktigt … men enligt prover var jag tvungen öka men jag känner och tror att jag ej tåler Levaxin … finns verkligen inget annat för oss som opererat bort hela sköldkörtlen? Tack för denna sida finns, man känner sig så ensam, kram

 29. Jeanette Andersson skriver:

  Undrar oxå med er som tappar massa hår, finns det nån hjälp? Jag tappade först 75 % efter gbp och nu av Levazin är det sjukt mycket man blir så ledsen .. varför gör man detta, är det hormonrubbning?

  • Att man tappar hår är ett symptom på att sköldkörteln inte funkar som den ska, att hormonerna inte funkar som de ska. Hur ser dina värden ut? Du har väl kopior på provsvaren? Tar de T3 Fritt på dig också? DU kanske behöver ett tillskott av Liothyronin? Levaxin (T4) ska omvandlas i kroppen till T3. Ibland gör den inte det i den utsträckning som behövs och då kan man tillsätta Liothyronin. Det är samma tillverkare, Nycomed.

 30. Jeanette Andersson skriver:

  Ja, de kollar T3 fritt oxå. Alla prover var perfekta nu för första gången sa de idag och ändå tappar jag sjukt mycket hår .. fick ej prata med läkare från den 21/6 nu så hemskt tappa allt sitt hår .. sen har jag fått ångest efter allt och väldigt svårt andas har nån haft det? det kan ej ha med levaxin o göra? kram från en ledsen jeanette

 31. camilla skriver:

  Hej!
  Jag är så frustrerad! Jag är 33 år och äter 175 Levaxin men mår inte bra! Jag är trött, hungrig, överviktig, svettas (mycket) mensen är oregelbunden … jag har ätit Levaxin i två år och började med 25 men ligger nu på 175 … har tagit kortisolprov och väntar på svar, jag känner mig så nere, jag ger upp snart, jag får ingen hjälp och mårskit:( vad ska jag göra??????
  /vandrande zombien

  • Hur ser dina provsvar ut? Du behöver kanske tillägg av Liothyronin? Tar de T3 och T3 Fritt på dig så att man vet om T4 (Levaxin) omvandlas till energi (T3) i kroppen? Prova Adrecomp. Det finns att köpa på http://www.vitapost.se – jag har mindre ”sköldtrötthetsvärk” i kroppen när jag tar det. Vad är det för typ av sköldkörtelproblem du har? Struma? Kronisk inflammation? Vad ligger i så fall dina antikroppsprover på? Det är väldigt viktigt att man ber om kopior på sina provsvar så att man själv kan följa med i det som sägs och inte bara lyssnar på ”proverna ser bra ut, fortsätt så här”. Att du svettas mycket är ju ett tecken på att du är överbehandlad. Var i landet bor du?

   • Camilla skriver:

    Jag bor i Norrköping och har precis fått beskedet om att jag även hamnat i ett tidigt klimakterium!! Jag har för övrigt låg ämnesomsättning samt kronisk inflammation i sköldkörteln. Jag har gett upp lite, jag orkar inte hela tiden överbevisa hur jag mår för att sedan känna att det bara sitter ”i huvudet” ….. jag har för en tid sedan hamnat i en djup depression och äter nu tabletter för det ….
    Så här ser mina senaste provsvar ut:

    TSH: 0,19
    s-T4, fritt: 16,2

    Något som jag lade märke till nu när jag tittade på provsvaren är även ett prov som inte har varit inom referensintervallet som heter B-Leukocyter, vet inte vad det betyder ……

    • Dina provsvar är i allra högst grad ofullständiga. T3 FRITT SKA utan diskussion tas också.
     Jag vet inte vad ni har för referensvärden i Norrköping så det är svårt att säga något om 16,2 i T4 Fritt.
     Som exempel kan jag säga att Malmö och Lund hade olika tills för ett år sedan. Då hade Malmö 12-13 som högsta på T4 Fritt och Lund hade 21-22. Nu har Malmö gått över till samma referensvärde som Lund. Så kör Norrköping som Malmö gjorde innan ligger du för högt. Men är det som det är numera även här så är 16 inte för högt utan lite mer i mitten. Ditt TSH är rätt lågt och med tanke på att du ändå ha 16 i T4 Fritt så skulle jag säga att du kanske äter lite mycket medicin.
     Men det som är intressant är T3 Fritt. Där ser man om kroppen konverterar medicinen som den ska. Du stoppar i dig Levaxin = T4 för att kroppen ska omvandla det till T3 = energi. Om den inte gör det så kan man tillsätta Liothyronin = rent T3 = går rakt ut i blodet och man får en snabbare effekt. Liothyroin är också Nycomeds piller.
     Hur gammal är du? Hur länge har du varit sjuk? Det kanske går att övertala läkaren att få prova Armour Thyroid? Var är du patient, på vårdcentral eller sjukhus? Om du är på en vårdcentral och de inte vill remittera dig till sjukhuset kan du skriva en egenremiss – gå in på sjukhusets hemsida och sök på ”egenremiss” eller ring dem och fråga hur du ska göra. Äter du bra mat? Slopa vitt mjöl, pasta är inget annat än bukfulla. Det tillför ingenting som är bra för kroppen.
     Du skriver ”låg ämnesomsättning samt kronisk inflammation” – det är inte två sjukdomar. Du har låg ämnesomsättning för att du har inflammation i sköldkörteln. Den låga ämnesomsättningen är en följd av inflammationen.
     Å skriv dagbok om ditt mående. Det behöver inte vara långa romaner, men några rader som stöd för minnet – bra att ha när du hamnar hos andra läkare, det kommer du nog att göra. Skriv några rader även när du mår hyggligt, vad du orkat göra. Å sedan när du är nere i källaren så berättar du om det också. Det är ovärderligt att ha anteckningar att gå tillbaka till.

     • Camilla skriver:

      Jag ska ta prover imorgon samt på återbesök i november. Hoppas han har beställt T3 då!! Jag har varit sjuk (börjat med levaxin) sedan sommaren 2010 men misstänker att det började i tonåren, är 33 år nu. Han sa då att min sköldkörtel var förstorad, mina världen var för låga och att jag hade inflammation i sköldkörteln.

      Jag träffar en läkare på endokrinologen men läkaren är inte endikronolog…….Jag äter även östrogen eftersom jag hamnat i ett tidigt klimakterium 🙁 Har gått upp i vikt från 75 till 92 kg! Äter inget vitt mjöl…

 32. Paulina skriver:

  Jag tror ni behöver Amour Thyroid båda. Efter GBP har jag också märkt att man reagerar kraftigt mot Levaxin och Liothyrnin, vet ej om det är GBP-operationen eller Levaxin i sig. Kanske är det värt att operera tillbaka magsäcken och tarmen och bättre klara Levaxin eller så kanske det är mer värt att prova Amour Thyroid och sedan göra ett beslut på ifall detta är bra eller om det är GBP-operationen som ställt till det och isf tänka på repoperation men då ökar också vikten igen och man får ärr vävnad som kanske gör att magen och tarmen inte funkar igen. Men jag tror det finns många hormoner i magen man behöver eftersom man reagerar så starkt på många saker efteråt såsom Levaxin. Man får försöka hitta en läkare som vill skriva licens för Amour Thyroid och det är enormt svårt. De flesta läkare är väldigt vidriga.

 33. jeanette skriver:

  paulina: jag säger samma jag mår skit av levaxin efter gbp operationen något är galet o läkarna sägeralla prover är perfekta jag är deppig yr svettas kan ej må bra en enda dag ångest symtom osv … vad ska vi göra jag går i landskrona har blitt lämnad av endokrin i lund nu för alla prover är bra ..känner mig så ledsen frustrerad …

 34. jeanette skriver:

  kan någon ge en bra läkare som kan skriva ut Amour Thyroid i närheten av landskrona för jag orkar ej känna mig så här mer är så trött på läkare =(

  • Det går inte till så att en läkare bara skriver ut Armour Thyroid. Läkaren skriver ett recept precis som vanligt och lämnar samtidigt in en licensansökan till Apoteket. Licensansökan gäller inte att läkaren ska få skriva ut – den gäller att apoteket ska få köpa in ett piller just dig och licensen gäller ett år och måste därefter förnyas. Licensansökan godkänns av Läkemedelsverket och därefter köper Apoeket in varan.

 35. Paulina skriver:

  Tyvärr så finns det väldigt få bra läkare men du kan kontakta kajs Marie i Tranås sök på Google tills du gjort det så be om liothyrnin. Jag har exakt samma skit som dig, kom mestadels efter magoperationen. Har du funderat på att göra tillbaka den? Jag vet detta är jättejobbigt… Tror Amour är det enda som fungerar.

  • Bara för att inga missförstånd ska råda. Liothyronin är INTE licensbelagt. Det finns t o m en del läkare som tror det … Vilken läkare som helst kan skriva ut det och det är samma tillverkar som Levaxin, dvs Nycomed.

   På Sköldkörtelföreningens sajt finns en information om kombinationsbehandling av T4 och T3 (Levaxin och Lio). http://www.skoldkortelforeningen.se/tyroxin_vs_kombinationsbehandling_och_ndt.html

   Man kan också ringa Sköldkörtelföreningen och prata med dem och få råd därifrån. Tycker ABSOLUT att m an bör vara medlem i föreningen när man är drabbad. Kostar 200 kr, men det är extremt viktigt att vi blir många för att öka tyngden på det vi säger. Dessutom kan de en hel där!

 36. jeanette skriver:

  paulina: kan man operera om sig igen? jag vill bli normal igen o tåla medecinerna hur ska man gå till väga kan vi kräva detta tror du? jag har maillj jeanette331@hotmail.com oxå om du finner nån bra dr jag åker gärna land rike kring bara detta mående upphör läkare lyssnar inte =(

 37. jeanette skriver:

  har du oxå opererat bort hela sköld körtlen?

 38. Paulina skriver:

  Hej Jeanette!
  Ja jag hade struma men med normal produktion, dock växte den ner mot lungorna och tryckte på luftstrupen så jag kunde inte andas till 100% men nu i efterhand undrar jag om den gått tillbaka av sig själv eller jag kunnat leva så och slippa detta helvete med läkare och mediciner som gör mig sjuk. Jag måste ju ta medicinen annars dör jag. Men när jag tar medicinen mår jag också dåligt. Tänkte nu testa det narurliga sköldkörtelhormonet som jag nu får kämpa som en slav för. Ingen vill ge mig det och ”specialisterna på endokrinologen” är värdelösa, inkompetenta och vidriga!!! Har bytt läkare två gångdr nu men båda är lika otrevliga och äcklica när man ber om sköldkörtelhormon, har nu NN överläkare tydligen.som slängde luren i örat på mig när jag krävde der naturliga. Trött på att bråka med idioter. Likaså XX som också nekar det naturliga. Så jag åkte till Kajs Marie Nordell i Tranås som nu ska skriva en.licensansökan till mig så jag får se om der går igenom, en.annan gubbe i hörby ville ge mig det illegala men jag föredrar att få.der lagliga som underlättar när jag sk resa osv att få igenom tullen. Men också för att jag är sjuk och fan har rätt till.min behandling. Jag hoppas det är bättre i andra länder med detta för i sverige är det ufuselt och här sk jag inte bli långvarig men få tag i det så jag kan må bra och ork flytta osv. Ang gbp vet jag inte var du är opererad men kontakta stället du blev opererad på o h fråga hur det är.med en återoperation om möjligt osv. Du kan.be att få prata med andra som gjort tbx operationen och se hur de mår. Jag har bokat tid nen vet ej hur det går. Varför tog dom bort hela din sköldkörtel? Var det först efter gbp som du inte tålde levaxin längre? Tålde du det innan?
  Mvh
  Paulina

  • Men snälla nån! Du menar inte att läkaren slängde luren i örat på dig???

   • Anton skriver:

    Hej!
    Jag läser med intresse diskussionen här och har själv sköldkörtelproblem (män drabbas också även om det är ovanligare!). Det är hemskt med alla patienter som lider utan att få hjälp! MEN, jag tycker det är fel att hänga ut enskilda läkare med namn på det sätt som gjordes ovan, vi har faktiskt bara hört den ena sidan. Du själv Ann-Christine nämnde högre upp i tråden att du av princip inte ville lämna ut namnet på din läkare. Här kallades personer, uthängda med namn, för idioter. Det tycker i alla fall inte jag är ok.

    • Nej, och de som skrev slutade sedan surfa in här för att jag påtalade det. Men om jag hittar den kan jag gå in och redigera och skriva XX. Att jag inte gjorde det då beror på tjejerna skulle gapat om censur.

 39. Paulina skriver:

  Vet inte varför du blir förvånad. Det är idioter allihopa där.

 40. jeanette skriver:

  hej paulina dom skulle operera mig fyra år före dom gjorde det men då ville dom försöka vänta för det var en jobbig operation eftersom jag ej var så gammal hmm vilket jag ej fattar mig på alls ..vad har det med ålder o göra liskom. sen blev det akut sköld körtlen var totalt kass o det var ju gift struma som jag sagt i 10 år minst men dom sa nej ..så´dom tog hela min körtel den 22 dec 2011 . i lund jag opererades den 18 augusti 2011 i krianstad gbp .. men dom skiter ju i en även där när du blitt opererad . till mig sa dom att dom opererar inte tbx nån utan allvarliga komplikationer . jag tålde ej levaxinet efter gbp operationen då gick dom ner från 75 mg till 25 sen efter operationen av sköld körtlen 150 mg mår piss av det …o dom lyssnar ej alla är otrevliga .har aldrig blitt behandlad så illa vet ej vart man ska vända sig .

  blir glad om vi kan hålla kontakten är glad ni finns här . var bor du? jag bor i landskrona . jag gick upp i vikt oxå när jag tog sköld körtlen jag hade precis gått ner 35 kilo sen gick jag upp 13 o går ej ner=( ..operationerna krockar ju hur fan kan dom sätta två såna stora operationer så fel —.. jag undrar om jag ej kan anmäla dom…. detta ska ej få gå till så . jag har skrivit till den läkare du var hos hoppas jag får tid . tog det lång tid för dig?

 41. Paulina skriver:

  Hej Jeanette!
  Jag vet, dem är mycket otrevliga. Det är precis som om man inte är värdigt ett bra bemötande för att man är sjuk. Man är bara jobbig. Jo tack jag undrar också hur fan dem inte kan veta mer och informera om att man ej ska göra gbp om man är sköldkörtelsjuk, blir tusen ggr värre. Men.dem säger bara att det går hur fint som helst!! Ok så dom bedömmer inte ditt tillstånd nu som.allvarligt då för en pteroperation?! Gå på dem igen, kräv det!! Om möjligt!! Jag fick tid ganska snabbt till kajs marie, dock tar hon mycket betalt, vi får väl se om det hjälper nu.
  Mvh
  Paulina

 42. jeanette skriver:

  hej paulina är hon så dyr varför? och vad ska hon hjälpa dig med? måste du gå hos henne nu? … tror du man kan få genom en om operation i gbp ? jag vet inte hur man ska göra jag är en tuff tjej med skinn på näsan men dom trycker ner en ganska rejält typerna man kommer fan ingen stans vi borde slått oss ihop flera ut i tidningarna …

 43. Paulina och Jeannette – är det inte dags att ni utbyter e-postadresser så att ni kan diskutera där? Jag förstår att ni är förbannade, men jag vill ha ett vårdat språk i inläggen och även om vården är knas på många vis kan man framföra det utan svordomar och personangrepp. Jag kan förmedla adresserna till var och en om ni säger ok till det.

 44. Paulina skriver:

  Hej Ann Christine,
  Man kan förmedla mycket på ett vårdat språk men att utge namn på läkare som inte gör sig värt besväret samt att uttrycka sanningen och då skriva ”fan” är inte särskilt ovårdat med tanke på hur vården på denna sjukdom ser ut. Om du inte vill ha en debatt om detta samt att folk ska få kännedom om hur det fungerar så flrstår jag inte varför du har denna blogg?! Jo jeanette har skrivit sin mailadress tidigare, jag valde att svarar här för att det skall komma till kännedom. Därmed basta!

  • Jag vill inte bli anklagad för förtal – that is the point. Jag fick en räkning en gång från en journalist på 4.000 kr för att jag kopierat och lagt ut hennes text på en sajt. En flera år gammal artikel. Dessutom var både hon och hennes dotter drabbade av sköldkörtelsjukdom – sniket att man inte är lite generös då. Artikeln var bra och därför spred jag den. Det kostade 4.000 kr att försöka hjälpa någon. Så därför tänker jag efter innan jag publicerar.

 45. jeanette skriver:

  anne-christine: hur kan man ha denna logg om just struma om man inte får skriva vad man har på hjärtat ..är detta för att du själv blitt bättre och kanske glömt hur desperat man kan vara för bli frisk? jag trodde mycket på denna blogg men tydligen har du massa regler du ej gått ut med .. fan för mig är väl ingen fara eller? tycker helt ärligt denna sida kan läggas ner för detta var det dummaste jag läst helt ärligt ..bye ..

  • Se mitt svar ovan. Å jag har verkligen inte glömt hur det är att vara sjuk i sköldkörteln, det sitter på min axel och pickar hela tiden. Inte på något enda vis har jag glömt, men några anklagelser om förtal vill jag inte vara med om. Du har kanske sett att det inte längre är möjligt att vara anonym på många tidningars kommentarsfält och andra forum. Det är för att risken att häva ur sig precis vad som helst ska minska.

   • Monika skriver:

    Nej men oj Ann Christine, ska inte du själv kunna bestämma tonen på din egen blogg? De som inte vill acceptera dina regler kan alltid starta en egen blogg.
    Själv är jag inte road av att läsa inlägg på en sådan nivå. De verkar bara oseriösa och gapiga.
    Tycker jättebra om din blogg som är informativ och intressant på alla sätt och vis.

    • Anki skriver:

     Håller med till fullo. Hamnade här för att jag med ljus och lykta vill ha info om struma. Min mormor hade giftstruma, min mamma vanlig struma och nu är jag i funderingarna om jag även kan ha det. Har på senare tid blivit helt orkeslös. Hade ett TSH på 3,0, T4 oc hT3 fritt vet jag inget om. Men har läst att på en del ställen här i landet är gränsvärdena på TSH olika, här i Stockholm ligger jag visst normalt till, medan man på andra ställen inte får ha över 2,5. Jag känner även att jag har en knöl i halsen som jag känner av, inte hela tiden, men någon gång då och då.
     Men tröttheten eller mera orkeslösheten håller på att ta kål på mej, känns som om hela kroppen håller på att falla ihop.
     Hur ärftligt är struma egentligen??

     Anki
     De här förra gåpåarna kan gott och väl mejla varandra så vi kan ha en fin dialog med varandra,

     • Struma är ärftligt. Struma i sig betyder att sköldkörteln är förstorad och behöver i sig inte betyda sjukdom, men sköldkörteln ska i och för sig inte vara förstorad så helt friskt är det inte. Allt med sköldkörteln är inte struma. Jag har inte struma. Jag har låg ämnesomsättning på grund av kronisk inflammation i den, dvs jag har antikroppar som gör att jag inte själv kan bilda ämnesomsättningshormon.

      Att det är olika referensvärden i landet beror på att man har olika mätmetoder och därför blir värdena olika.

      Kronisk inflammation är den vanligaste åkomman i sköldkörteln. Be dem kolla TPO och TgAk också – antikroppar. Begär ALLTID, ALLTID kopior på dina provsvar så att du själv kan följa med.

 46. Annica skriver:

  Hej Ann-Christine!
  Mycket nyttig och bra information du ger, tack!
  Nu undrar jag, jag äter Liotyronin och har så gjort i ca 3 år. Jag tar 4 / dag.
  Har opererat mig två gånger för en knöl på sköldkörteln. Först tog dom bort halva där knölen satt. När det sen visade sig att det var en elakartad tumör så fick jag gå igenom en till operation efter 5 veckor där även den andra halvan togs bort. Jag har alltså ingen sköldkörtel kvar. Jag läste att man INTE skulle äta 4 Lio / dag? Började med Levaxin, mådde inget bra, gick sen över till Lio och mådde lite bättre men absolut inte som innan operation! Jag hatar den här trötthets känslan och att känna sig låg. Jag har alltid varit aktiv men fixar inte det längre, känner mig som en 80-åring fast jag bara är hälften så gammal!
  Mvh
  Annica

  • Hej! Varför åt du först Levaxin och gick sedan över till Lio? Levaxin är normalt ”grundmedicinen” och sedan tillsätter man Lio om det inte händer något med hormonet T3. Levaxin är T4. Det ska kroppen omvandla till T3 = energi. När kroppen inte gör det tillsätter man Lio.

   Hur ser dina provsvar ut?
   Knölen – om den var elakartad – då var det cancer du opererades för? Inte knölstruma?

 47. Annica skriver:

  Hej igen!
  Ingen knölstruma, utan diagnosen är cancer. Det var en väldigt krokig väg innan den diagnosen. För att göra en lång historia kort så första läkaren som gjorde ultraljudet på knölen berättade för mig och även visade i en bok vilken typ av knöl det var. Han sa även att allt måste bort för den har en spridningsrisk. Nästa steg var en kallelse till kirurgen för ett cellprov vilket jag ifrågasatte eftersom knölen redan var identifierad. Rutin, svarade dom. Sagt och gjort så gjorde jag provet som visade att det var en ofarlig knöl! Operation gjordes och ena halva avlägsnades. Vid återbesöket 4 veckor efter, där jag bara skulle få besked om hur jag låg till med medicineringen och hur såret läkte, får jag slängt i ansiktet att den var elakartad med spridningsrisk så en ny operation måste göras igen. Tack och hej, sen fick jag gå hem!
  Jag började med Levaxin men mådde inget bra, nedstämd, trött och deppighets känsla. Då fick jag komplettera med Lio . Åt då Lio 2st/ veckan. Började må lite bättre ett tag men ”föll” sen igen. Då fick jag gå över på Lio helt. Mina provsvar vet jag tyvärr inget om annat än att dom säger att det är ”normalt”. Har haft 4 olika läkare .
  Men ingen av dom tar detta på allvar eftersom ” jag ligger inom normala värden”
  Mvh
  Annica

 48. Renée Johansson skriver:

  Hej! Oj vilken bra sida och va du kan!

  Jag har ubderfunktion i sköldköttelen och fick detta efter min första graviditet. Börja med levaxin och fick öka gradvis till ca 75. Efter ett tag av viktuppgång ,tröttheten, mm inte gav sig tappade jag tålamodet och beställde t3 på nätet. Åt detta ett tag kom i hyfsat form och mådde rätt ok.
  Sedan kom graviditet nr2. Var inte stor gravid och tänkte va bra då blir det inte som sist. MEN! Det blev värre. Efter förlossningen ca 3-4 v började vikten öka. Dosen t4 höjdes. Sedan mådde jag sämre och sämre så jag bad om att få komma och ta ett nytt prov. Mkt riktigt mina värden var inte bra. Läkaren säger igen att vi höjer är på 100 i t4 nu. Jag sa att jag inte var helt nöjd med det. Sa åt henne att allt jag gör är går upp i vikt, är allmänt nere, torr i huden, naglar o hår. Mitt minne är katastrof, förstoppad som en propp listan är lång. Så, nu imorgon ska jag till endokrinologmott i Borås. De har tagit prover på: ft4,TSH, 25-OH-vitD, kortisol, anti-TPO.

  Måste fråga då jag tänkte ev slänga fram frågan om AT. Vad är det som finns i det som inte är T4+T3?

  Hälsningar en hoppfull
  Renée

 49. Renée Johansson skriver:

  Okej tack, läst där innan men förstod inte riktigt skillnaden.
  Hoppas så att de faktiskt hittar något imorgon nu, för såhär kan jag inte gå och må. Är ju inte mig själv

 50. Renée Johansson skriver:

  En liten fråga till, är det värt att tala om för läkaren att man egen medicinerat?

  • Jag anser att man ska visa en ärlig sida i alla sammanhang och berätta om hur medicinen fungerat.
   Sedan är det en annan femma att man handlar/handlat på nätet, det är knappast någon läkare som gillar det, men å andra sidan visar man hur desperat man är. Jag är emot nätshopping av läkemedel till 2.000 procent. Det är ABSOLUT INTE något jag förespråkar. Du har ingen aning om vad det är i det. Det finns drösvis med icke seriösa företag som kan stoppa i precis vad som helst i pillerna (storskojare finns i alla läger och nätet har gjort det enklare att prångla ut skräpet). Jag anser att det är allvarligt det här med att folk handlar sina mediciner på nätet. Piratkopierade skivor, märkesväskor och mediciner. Det är samma skit alltihopa. Skivan fungerar i bästa fall i din DVD. ”Märkesväskan” håller i bästa fall ett halvår. Medicinen kan du dö av. Det kan lika gärna vara råttgift i pillerna.

 51. Renée Johansson skriver:

  Oj ok tack då

 52. Renée Johansson skriver:

  Hej! Så då har man varit hos endokrinologen.. Gick väl inte som jag tänkt.
  Han tittade på min prover från 09 och frågade mig varför min läkare satt mig på levaxin.
  Jag tog som jag skrivit 75 efter graviditeten men fick ta om prover för jag mådde så dåligt. Då visade TSH 4,6 och jag fick höja till 100. Men nu sa endokrinologen att jag skall dra ner till 50 och se vad som händer.. Men detta vet jag ju redan. Ringde till Lab och bad dem titta på mina svar från 09 och hon sa att alla har visat avvikande..
  Va gör man nu?

  • Du fixar kopior på provsvaren och så återkommer du hit och berättar vad som står. Det är jättevikigt att man har kopior på provsvaren och själv bildar sig en uppfattning. Det finns läkare som tycker att 6, 7 och 8 och högre ändå i TSH inte är så mycket för mycket och att man ska vänta och se. Det ÄR en individuell sjukdom detta, men jag kan ju säga att JAG knappt kan sitta upp vid 3,8 i TSH. Å jag är en person som inte ger mig för minsta lilla.

   Det KAN vara så att du mår bättre av en sänkt dig. Jag sänkte min dos Armour Thyroid i mitten av juni och jag mår absolut bättre idag.

   Sedan kan det vara så att du inte omvandlar Levaxin i den grad kroppen behöver så du kanske skulle behöva ett tillskott av Liothyronin, T3.

 53. Renée Johansson skriver:

  Tack! Har gjort det samt bett läkaren som startade mig på levaxin att ringa mig.
  Så återkommer med svaren så kanske du kan hjälpa mig tolka dem.
  Oroar mig för mest att när de satte mig på 75 att jag ska må som jag gjorde då.
  Har läst lite på nätet och hört att man kan gå upp i vikt av för mycket levaxin? Vikten är ju inte allt men är ju rätt deprimerande att väga mer nu än i 9mån. Äter ju bra och tränar.

  • Jag har också hört att det finns personer som går upp i vikt av Levaxin. Annars borde det ju vara tvärtom eftersom Levaxin ska sätta fart på ämnesomsättningen igen och många (de flesta, dock inte jag) har viktuppgång som ett mycket stort symptom på att de har låg ämnesomsättning.

 54. Renée Johansson skriver:

  Hej, nu var det jag igen.. De ringde från endokrinologen ang att de fått in rest prov svar. Hon sa att mitt kortisol värde var något lågt och att jag har brist på Vitamin-D.
  TSH låg på 6 och hon sa att de skulle ligg kring 8.
  Har läst lite om att kortisol kan göra så att Levaxinet inte hjälper. Är detta något du känner igen?

  • Vad är det för konstiga referensvärden ni har hos dig? TSH ska INTE ligga kring 8. Jag hade varit död om jag haft 8. Mellan 2,5 och 4 är de referensvärden jag sett. Absolut INTE 8. Om kortisol kan jag inget. D-vitamin kan du köpa på hälsokosten. Jag beställer på Vitapost.se och jag väljer märket Dr Donsbach. Där kan du också köpa Adrecomp. Det är riktigt bra. Binjurestärkande. Undvik att handla på Life-kedjan. De lägger på saftigt (de äger sin grossistfirma och då blir priserna därefter). Jag köpte dessvärre Supergreens från Helhetshälsan där. Hade jag kollat upp saken så kostar samma grej på Vitapost.se 87 kronor mindre. På D-vitamin ligger Life på en tia mer ungefär. Cocosa, kokosfett, är också bra. Det blandar jag i shaken till frukost. Å Cocosa kostar 40 kronor mer på Life än på Vitapost.se. Skäms gör de inte heller.

 55. Renée Johansson skriver:

  Blir knäpp av de här. Har ju oxå hör om att de ska ligga kring 2,5-4. Men mitt ligger ju då på 6. Innebär det för mkt levaxin eller för lite i kroppen då? För ett tag var hon inne på att jag hade hög omsättning. Vilket jag starkt tvivlar på!

  Ja de var mig en kraftig skillnad! Men läkaren sa att ev medicin skulle skrivas ut. Ska ta om mina prover om 1 vecka.

  • Jag är fullständigt allergisk mot förkortningar som ”lr” så jag har rättat det till ”eller”. Det är kreativt, men det är otroligt jobbigt att läsa. Det utarmar svenska språket också. Men detta var inte svar på din fråga.
   TSH är en barometer på T4 och T3 funkar i kroppen. Kan man säga. Ett högt värde tyder på låg ämnesomsättning och när man vill höja ämnesomsättningen ser man till att trycka ner det. Du bör alltså se till att det kommer ner under 4 eller vad ni har för referensvärde hos dig.
   Frågan är ju vad T4 Fritt och T3 Fritt sa och om det mätte antikroppar på dig också. Det gjorde de väl? Man kan ha rätt så normala värden i övrigt och sedan har man ändå antikroppar som gör att man inte kan producera ämnesomsättningshormon själv utan måste tillsätta medicin.

 56. Renée Johansson skriver:

  Ber så mycket om ursäkt för min förkortning.
  Nej de har inte tagit t4 fritt eller t3 fritt. Skall be om det nästa vecka, om de nu går med på det

  • Ursäkten godtagen 😉
   Ett sådant slösande med tid – det är ena gökar som inte tog T3 Fritt och T4 Fritt redan den här gången. De MÅSTE ta TPO och TgAK också. Låg ämnesomsättning på grund av antikroppar är den vanligaste orsaken till en kajko sköldkörtel. Ställ till ett jäkla liv om de inte tar de här proverna på dig nästa vecka. Börja gråta, vad som helst, men gå inte därifrån förrän du ser att det står även T3F, T4F, TPO och TgAk på provlappen. Socialstyrelsen – läser ni det här? Ni är ju inne på min blogg en-två gånger per dag. Förstår ni vilket problem det här är? Hur vi patienter misshandlas. Det är alldeles för j-t som det går till. Det är olika besked över hela landet. Det finns lika många sätt att se på detta som det finns läkare. Gör något!!!!

 57. Renée Johansson skriver:

  Det är Borås sjukhuset jag går och får mina värden analyserade.

 58. Renée Johansson skriver:

  Tack

 59. Renée Johansson skriver:

  Oj vet inte vad som hände där , bara mitt tack

 60. Camilla skriver:

  Tidigare inlägg ”
  Jag ska ta prover imorgon samt på återbesök i november. Hoppas han har beställt T3 då!! Jag har varit sjuk (börjat med levaxin) sedan sommaren 2010 men misstänker att det började i tonåren, är 33 år nu. Han sa då att min sköldkörtel var förstorad, mina världen var för låga och att jag hade inflammation i sköldkörteln. Jag träffar en läkare på endokrinologen men läkaren är inte endikronolog…….Jag äter även östrogen eftersom jag hamnat i ett tidigt klimakterium Har gått upp i vikt från 75 till 92 kg! Äter inget vitt mjöl…”

  Jag tog prover idag och frågade vad de tog….. TSH och T4….. jag blir så trött!!! 🙁

  • Jag är inte förvånad. En del har bara TSH som standard – se enkätsvar om just detta under rubriken Enkäter här uppe. När läkaren sedan ringer om dina provsvar så upplys honom eller henne om att även T3 Fritt SKA tas. Särskilt när du inte mår tillfredsställande.

  • Tack! Det är superbra att du också startat ett blogg i det här ämnet. Det kommer att hjälpa dig på vägen till ett bättre liv. Man bearbetar det som händer i kroppen på ett vettigt vis. Jag ska lägga in den bland mina länktips.

 61. Renée Johansson skriver:

  Hejsan, nu var jag här igen då jag fått lite mer information. Må ni tro att de har daltat med mig! Mina värden var dåliga eller låga skall jag väl säga. Likaså D-vitamin.
  Mitt TSH låg på 1.7 och t4 på 6. Läkaren frågade mig om jag kunde må som jag gjorde ett par veckor till så att de kan försäkra sig om att mina värden är låga.
  Bara för att visa dem att så var fallet (har ju varit de sedan 2009) så gick jag med på det OM de gick med på att ta T3 prov. Lite surt lade hon till det.
  Så idag fick jag svar. Mitt TSH ligger nu på 17, mitt t4 på 4 och mitt t3 på 3,5 så läkaren så att vi kan ”nog” säga att de inte är så bra och fick 75 mg Levaxin (har haft allt från 25mg-125mg). Känner att de velar med min hälsa.
  Skall gå in och beställa de vitaminer du sa, för läkaren på Borås lasarett skrev ut droppar som kostar 600kr! Lite för dyrt kan jag tycka.

  • Hej! TSH på 17 låter HEMSKT!!! Om läkaren skrev ut droppar för 600 kr så ingår väl det i högkostnadsskydde? Det är viktigt att du tar extra D-vitamin när du ligger lågt där och särskilt nu när vi är inne i den mörka årstiden. Då får vi inget sådant på naturlig väg.

 62. Renée Johansson skriver:

  Hej, ja det har du ju rätt i att de borde. Det vitaminer du nämnde räcker alltså inte?

  Jo mår inte alls bra. Humöret är som en bergodalbana och mina muskler och leder skall vi inte ens tala om. Börjat tappa känseln i händerna på morgonen. Huruvida det har med TSH att gör det vet jag inte. Men att det ska behöva gå så långt innan de tror på min vårdcentral läkare. Så får väl se hur det går. Nya prover om 6 veckor.

 63. Renée Johansson skriver:

  Just det, kan ju påpeka att läkaren som skrev ut dropparna för 600kr sa att det även går bra med de D-vitamindropparna man ger småbarn. När jag var inne på Apoteket och pratade med dem för att beställa in dessa droppar sa jag att läkaren sagt att det gick lika bra. Hon började räkna på dosering och jag skulle behöva dricka 1 sådan flaska om dagen för att få i mig samma mängd. Suck!

  • Michel skriver:

   Att du skulle behöva dricka en flaska per dag verkar inte trovärdigt, en flaska på 25 ml är hela 66 000 IE !! (samma som 1 650 μg), hon blandade säkert ihop måttangivelserna (dvs IE med μg).

   Finns inget exakt dagsbehov då det varierar med årstid och individ men verkar som om man vid brist rekommenderas ta mellan 2000 till 6000 IE per dag under vinterhalvåret och sedan efter normalisering en lägre underhållsdos. Själv har jag nyligen börjat ta dos med 5000 IE (2 tbl a 2500 IE).

   ”Droppar D-vitamin Olja ACO/ACO D-vitamin vatten 1 droppe = 80 IE (2 μg), 1 ml =2640 IE (66 μg), 25 ml flaska” (En flaska kostar runt 50 kr på Apoteket)

   Källa: http://www.viss.nu/handlaggning/vardprogram/endokrina-organ/d-vitaminbrist/

 64. Camilla skriver:

  Jag blir lätt sinnesförvirrad! Jag äter levaxin nu 175, och har precis pratat med min läkare om Armor Thyorid (eller hur det stavas) och nu såg jag att tyroxin även är ett bra alternativ om man har kvar alla symtom?? vad ska jag välja? vilken är den bästa för mig med hypo??? :O

  • Ja, vad som är det bästa för dig vet bara du när du testat.
   Armour Thyroid (amerikanskt) äter jag nu. Jag är även provat Thyroid från Kanada. Jag föredrar Armour Thyroid när vi talar om ”naturliga hormoner”. Tyroxin vet jag inte vad det är. Känner inte till det. Varifrån kommer det och var har du läst om det?

   • Anton skriver:

    Tyroxin var Roches handelsnamn på den aktiva substansen Levotyroxin. Med andra ord Levaxin – Levaxin är bara handelsnamnet, Levotyroxin är den aktiva substansen. (Precis som Alvedon är ett av handelsnamnet på Paracetamol.) Det finns även en tablett som heter Euthyrox, det är samma sak alla tre. Däremot är Levotyroxin ett av få läkemedel som inte är utbytbara med varandra trots samma aktiva substans. Det beror på att doserna i ug är så oerhört små att skillnader i tillverkningsprocessen skulle kunna påverka behandlingen, vilket åtminstone inte officiellt anses gälla dom flesta andra läkemedel.

    Oj, vilken utläggning det blev. 🙂

 65. Jenny skriver:

  Hej!

  Hittade hit utav en slump…..& nu vill jag bara gråta! Har en kronisk sköldkörtelinflammation sedan 2004, har ätit Levaxin 100 mg sedan dess, följer upp 1 gr om året ca. Jag mår skit! Känner igen mig i mycket här i bloggen. Jag har accepterat mitt ”tillstånd” & inte förstått att det kanske finns förändringar att göra i min medicinering. Jag skäms för att jag inte satt mig in i sjukdomen utan bara inte brytt mig.

  Jag fick hem provsvar idag (som jag tagit pga. järnbrist (23)) då fanns även Tsh 1,9 & T4 13 med, T3 har dom inte tagit. Jag kanske skall propsa på att ta T3? Jag har heller ingen aning om vad mina provsvar betyder!

  Behövde skriva av mig:-)
  Med Vänliga Hälsningar
  Trötter

  • Hej! ”följer upp 1 g om året ca” vad menar du med det?

   Vad har du för referensvärden i ditt område? Jag kan inte uttala mig om dina prover förrän jag vet det. Det är nämligen olika i hela landet.
   Att inte ta T3 (fria värden är det som ska tas – T3 Fritt och T4 Fritt) är att inte göra sitt jobb. Du äter Levaxin (T4) för att kroppen ska omvandla det till T3 (energi). Ibland gör den inte det och då kan man tillsätta Liothyronin – samma tillverkar som Levaxin – som är T3. Då behöver kroppen inte konvertera något.
   Eftersom inte din läkare fattat att T3 Fritt MÅSTE tas så får du ringa vårdenheten och kräva det. Det är tjänstefel av läkaren att inte se till att T3 Fritt tas. Har de tagit antikroppar på dig? Om du har antikroppar är TSH för högt.

   Du måste begära kopior på dina provsvar bakåt i tiden och sätta dig in i din sjukdom. Du vet hur du mår och det kan ingen läkare begripa. Går du dessutom på en vårdcentral så kan de inte särskilt mycket om detta. De är i tutade att Levaxin räcker. Så är det inte. Det finns lika många sätt att se på den här sjukdomen som det finns läkare. Å det förekommer många felaktiga påståenden av dem där ute. Läs gärna under rubriken Enkäter här på min blogg.

 66. Jenny skriver:

  Det jag menar är att jag fått rådet att kolla mina värden ca 1 gr om året, det har inte alltid blivit så.

  Antikroppar?

  Är det det här som menas med referensvärden s-tsh 0,4-3,5, jag bor i Västra Götaland.

  Nu har jag ringt min vårdcentral….

  Tack för uppvaknandet!!!!!!

  • Aha! Du menar en gång om året! Ja, det ska du naturligtvis göra.
   Om du har en inflammation i sköldkörteln har du antikroppar som gör att du inte själv kan producera ämnesomsättningshormon. Hashimotos disease / inflammation är den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln.
   För att testa antikroppar tar man TPO och TgAk.
   Referensvärden är de värden som läkarvetenskapen bestämt att man ska ligga emellan. TSH i ditt område är 0,4-3,5. Referensvärdena brukar stå inom parentes efter de egna provsvaren.
   Du behöver absolut läsa på om din sjukdom. Du ska leva med den hela livet och då måste du veta. Du har ett ansvar mot dig själv och din kropp att ta hand om den. Den funkar inte av sig själv.

 67. camilla skriver:

  Hej!

  Jag har fått remiss för att ta prover på mina binjurar. Om det ser bra ut kommer jag att få äta tilläggsmedecin thyroxin och thyranin, tror det stavas så. Vilka ska var bra komplement till Levaxin om den inte hjälper. Amor Thyorid kände han sig tveksam till…..så i Januari förhoppningsvis ska jag börja med tilläggsmedecinerna om binjureproven nu ser bra ut …..

  • Thyroixin och Thyranin vet jag inte vad det är. Jag får inga napp när jag söker. Är du säker på att det är ett läkemedel? Fast jag får inget svar på att det skulle vara kosttilskott heller. Hur motiverade läkaren tveksamhet till Armour Thyroid (stavas med r – Armour)? Det funkar inte att säga ”jag känner mig tveksam”. Ni som hamnar i situationen ni måste be läkaren motivera sitt negativa ställningstagande.

 68. Camilla skriver:

  Är inte säker på hur de stavas (den ena stavas nog thyroxine) men det är t3 och t4 🙂

  • Tyroxin är själva substansen och den ingår i Levaxin och Euthyrox – huvudingrediensen, två konkurrerande företag som tillverkar och säljer dessa. Levaxin har nog 97 % av marknadsandelarna skulle jag gissa. Jag hör ALDRIG någon som äter Euthyrox. Jag har testat det. När jag åt Levaxin (som inte har någon skåra om man ska dela pillerna) tyckte läkaren (inte han på UMAS) att det gick inte för sig att dela Levaxin för man skulle äta exakt på tusendelens kant exakt lika mycket per dag. Då fick jag Euthyrox för att kombinera det med Levaxin för att det är skåra i Euthyrox. Men faktikt är det svårare att dela ett piller med skåra i än ett piller utan.
   Tablettdelarna som finns att köpa på Apoteket funkar utmärkt.

   Men i alla fall – jag åt Levaxin och en smula Euthyrox under tre veckor och JÄKLAR vilken huvudvärk jag fick. Jag har ALDRIG huvudvärk, men här var det blixtar och dunder. Jag grunnade som attan på vad detta kunde bero på. Det enda jag kunde komma på var Euthyrox. Jag slutade med dem och delade Levaxin i stället och huvudvärken försvann direkt. Jag vågade aldrig prova igen med Euthyrox för att på så vis verifiera att det var det som gav mig huvudvärken för den var så hemsk, men det kan inte ha varit något annat än det. Vilket är otroligt svårt att förklara för det är samma grejer i Levaxin och Euthyrox.

   Sedan var läkaren rätt korkad som tyckte jag skulle dela den här smulan Euthryox istället för att hålla mig till en sorts piller. Men hon var å andra sidan korkad. Levaxin är långtidsverkande och därför spelar det inte så stor roll om jag tar en mikro-mikroskopisk större bit ena dagen och den andra delen dagen därpå.

   Men knäppast av alla var kärringen på företagshälsovården. Jag frågade henne när jag skulle ta pillerna och svaret på det blev ”på morgonen, för det innehåller lite uppiggande”. Que? Det uppiggande pillret innehåller är en substans som vi sköldkörtelsjuka saknar i kroppen. Som hon uttryckte sig kunde man tro att där fanns koffein eller nå´t annat i. Det är tur att man läst på om det här själv.

 69. Annelie skriver:

  Hittade denna sida av en slump. Oj vad glad jag blev! Äter Levin sedan 15 år och mår hemskt. HAR Otrolig värk i kroppen, och enorm trötthet bla. visste inte detta kunde bero på sköldkörteln. Till mig har de sagt att all värk beror på fibromyalgi samt min diabetes. Dock kom värken i samband med att min låga ämnesomsättning upptäcktes.
  Efter allt jag fått lära mig här ska jag nu ringa vårdcentralen. TACK 🙂

  • Utmärkt! Det är därför jag bloggar – för tända ljus hos medsystrar – det är oftast tjejer den här sjukdomen handlar om. Adrecomp hjälpte mig mot trötthetsvärken i kroppen. http://www.vitapost.se
   Fibromyalgi blandas ibland ihop med hypotyreos. Du kanske inte alls ha fibro utan det är en svårbehandlad hypotyreos rätt och slätt.
   Du ska begära kopior på dina provsvar.
   Vill du prova Armour Thyroid så säger du att det är din kropp och att det är din skyldighet att hjälpa den eftersom du bor i den.
   Om läkaren inte vill höra på så kräver du en motivering och ge dig inte i första taget. Vårdcentralerna vet i allmän absolut ingenting om det här, men då får du hjälpa dem på traven.

 70. Annelie skriver:

  Försökte förstå det här med provtagningar. Är det t3, t4 samt tsh man ska be dem ta ? Något annat ? Jag Vet de brukar testa något för att se om levaxin dosen ligger rätt, är det t4 de testar då? Just nu är jag beredd att testa vad som helst, för jag kan knappt ligga i sängen ens för det värker i kroppen så…

  Hälsningar Annelie

  • De prover som ska tas är TSH, T4 Fritt, T3 Fritt och har de inte testat om du har antikroppar innan så kan de ju göra det – TPO och TgAk. Vidare är hemocystein bra att ta – det visar om du har tillräckligt med vitamin B12 i kroppen. D-vitamin är absolut på sin plats att ta om du inte mår bra. Binjurarnas funktion – har de kollat det?

   • Annelie skriver:

    Nej de har aldrig kollat binjurarna. När jag har läst om hur man mår så stämmerväldigt mycket av symtomen in på utmattade binjurar. Ska köpa adrecomp redan idag.

 71. camilla skriver:

  Jag ska till sjukan i december och kolla mina binjurar, skulle ta två timmar sa dom??

 72. Linda skriver:

  hej!

  Har suttit och läst denna tråden intensivt. Jag har förstått att det råder stor förvirring,ångest och oro över sköldkörtelsjukdomar(hypo/hyper/
  Själv så känner jag mig överkörd, misshandlad, pissad på( förlåt ordvalet)

  Jag sitter här hemma med en diagnos av hypo slängd i ansiktet…
  Fick bara veta av min gynekolog(utreder barnlöshet) att mitt värde låg på 9, tydligen ska det ligga under 2… VET INTE VILKET VÄRDE….

  Åkte hem och började äta 50 microgram levaxin/dan.
  6 veckor senare: 38,2 i kropptemperatur, panikångest, hjärtklappning, hjärtflimmer, kärlkramp, andnöd, domningar, yrsel, muskelvärk,svaghet, orkeslös,deprimerad…
  Enligt min läkare var jag överdoserad, slutade med levaxinet för exakt en vecka sedan och jag mår fortfarande skit=(

  Varför slutar inte effekterna av levaxinet?
  Ska jag må så här resten av livet?
  Ingen vill ta emot mig, akuten lr VC!

  Nu sitter jag här med värk i hjärtat/bröstet…rädd för att det aldrig ska gå över!

  Mitt liv som chef är slut,känner mig helt knäckt.
  Vill inte att detta ska defineras som att jag ”gått in i väggen” för jag älskar att jobba och ha tio bollar i luften. Detta beror på LEVAXINET!
  VI MÅSTE GÖRA OSS HÖRDA!!!!!!!!

  Frågan är varför jag inte börjar må bättre efter en vecka utan något levaxin?
  (har ej opererat eller stängt av min sköldkörtel)

  Med vänligaste hälsningar
  Linda

  • Jag återkommer till dig framåt kvällen! Men snabbt kan jag säga – du har ett alldeles, alldeles för högt TSH-värde. Det SKA medicineras. Du får 50 mikrogram Levaxin – man brukar börja på 25 – du får otrevliga symptom och läkaren konstaterar att du har för hög dos. Men då sänker man till 25 och fortsätter där. Eller provar Euthryox. Du ska medicineras.

  • Hej igen!

   Ditt värde som ligger över 9 är TSH. Det är det läkarna först mäter.
   Levaxin är långtidsverkande och därför tar det en tid innan det helt går ur kroppen, men du behöver medicinen. Sa läkaren att du skulle sluta helt? Varför ändrades inte dosen till 25 mikrogram?
   De andra proverna som ska tas är T4 Fritt och T3 Fritt. Vidare ska du be att få reda på om du har en inflammation i sköldkörteln. Det gör man genom att ta TPO och TgAk. Inflammation är den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln.
   Du ska be om kopior på provsvaren och det ska du alltid göra. Du måste läsa på om sjukdomen och sätta dig in i detta ordentligt. Det finns lika många sätt att se på detta som det finns läkare och därför är det extra viktigt att du själv vet vad som gäller, hur det fungerar och hur din kropp beter sig.
   Att skriva dagbok är mycket bra. Det går upp och ner och du hamnar hos olika läkare vad det lider. Då är det bra att sätta dagboken i händerna på dem. Det behöver inte vara långa haranger, skriv några meningar om när du mått riktigt hemskt eller hyfsat bra – det svänger i den här sjukdomen och om du har en hygglig dag när du sitter hos läkaren kommer du inte ihåg hur överjävligt det är när det är överjävligt.
   Hur har du det med D-vitamin? Selen är mycket bra också. Magnesium kan du behöva ett tillskott av också. Vad är det för symptom du har? Frusen, tappar hår, trög mage?
   Jag tycker absolut att du ska börja med 25 mikrogram Levaxin. Du behöver medicinen.

 73. Linda skriver:

  Tack för ditt svar=)

  Pratade med min läkare, som är min gynekolog pga utredning för barnlöshet, idag.
  Han erkände att han inte är lämplig att fortsätta behandla mig för min hypoterios, därför ska jag nu vända mig till min VC (som skickade hem mig för 10 månader sedan med en icke-diagnos)…. pusst….

  TSH 8,7
  T4 9
  Detta var mina provsvar innan behandlingen påbörjades.

  Nu är mina värden
  TSH 1,5
  T4 12

  Men som sagt, jag har blivit livrädd för levaxinet, så jag har slutat med det helt=(
  vet att det är dumt, men nu känns det som att min ”läkare” har övrgett mig och då vågar jag inte ställa in dosen själv…

  Av levaxinet efter 6v kände jag dessa hemska effekter som hjärtklappning,flimmer,erytmi,kärlkramp, ångest,panik,andnöd,trångt i halsen,ont i alla muskler….. mår som sagt fortfarande så…. Vågar inte ta levaxin…

  Innan jag påbörjade levaxinmedicineringen kände jag inte av min hypoterios, förutom att jag var frusen och hade 36C i kroppstemp….annars mådde jag prima… har haft kronisk diarre i 10 år…
  Jättekonstigt verkligen…

  Idag orkade jag köra bil, så jag var iväg och köpte vitaminer, A B12 C D, selen,zink,magnesium eftersom jag läst att det kan underlätta.

  Kan jag vara ”allergisk” mot levaxin?

  Ska till VC imorgon bitti för att ta prov på mitt allmäntillstånd pga hjärtproblemen.
  Vet ej om jag ska kräva att få komma till lasarettet i Borås.
  Eller brukar VC ställa in medicinen?
  Om jag kollar binjuredefekter så stämmer samtliga punkter in på mig.
  Vill så gärna att dom kollar,som du skrev infektion och binjurarna…

  Men vet att jag kommer bli som en liten tyst mus när jag sitter där mittemot läkaren.

  Tack till tusen för att du tagit dig tid för mig! <3

  Linda

  • Infektion och inflammation är inte samma sak. Om du har en inflammtion innebär det att du har antikroppar som motverkar så att du inte själv kan producera ämnesomsättningshormon. Du har därmed en autoimmun sjukdom.

   Att vara tyst som en mus när man sitter hos läkaren funkar INTE i det här sammanhanget. Du MÅSTE tala för din sak. De kör över dig fullständigt annars.

   Jag tror inte att du är allergisk mot Levaxin.

   Diarré i samband med låg ämnesomsättning är högst ovanligt. Man brukar var väldigt mycket tvärtom när det gäller låg ämnesomsättning.

   Jag anser att du ska bli remitterad till sjukhus. Vårdcentraler är nollor på det här. Å när det ligger en barnlöshet i botten så är det till sjukhuset man ska.

   Det är också de FRIA värdena som ska tas. T4 Fritt, T3 Fritt (T3 FRITT SKA TAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), Hemocystein, TPO, TgAk, binjurefunktion, D-Vitamin. Tas inte T3 Fritt gör de inte sitt jobb. Att T4 sunkit från 9 till 1,5 på sex veckor med Levaxin låter väldigt snabbt. Du måste också ange referensvärdena eftersom de är olika i hela landet.

 74. Linda skriver:

  Tack igen!
  Jag läste ditt svar innan jag begav mig till VC.
  Det gav mig kött på benen, du har fått mig att inse att det finns bara en människa som ansvarar för mig och mitt välmående- det är JAG.

  Nu ska du få höra:

  Jag får träffa en slumpvald läkare på VC. Berättar min historia, gynekologen som skrev ut levaxin, mina värden från 6 veckor sedan, mina kramper, svimningar, panikattacker mm…. att min gynekolog ”lämnade mig i sticket” och hänvisade mig till min VC.
  Jag sa även att jag ville kolla mina binjurar…
  Då blev det livat!!!!!

  Jag fick en ordentlig uppläxning om att jag hade inte suttit där om mina binjurar inte fungerar som de ska, tydligen lider man då av Cushings syndrom, vilket är livshotande. Trots att jag informerade honom om att sköldkörteln och binjurarna ”sitter ihop” DETTA VISSTE HAN INTE.
  Hade jag inte läst ditt svar till mig i morses så hade jag där och då krympt till den där lilla tysta musen, MEN ICKE!

  Jag ställde mig upp och sade:
  Innan du slänger en massa sjukhustermer/tillstånd i ansiktet på mig så lyssna på vad JAG har att säga, lyssna på MIG,hur JAG mår. Lyssna på vad JAG har med MIG för info till dig gällande MIN sjukdom som JAG lever med.
  Frågade honom om vart jag skulle vända mig om inte vården vill hjälpa mig, homeopat?
  Bad honom googla sköldkörtel + binjurar…. Visade honom att det står på levaxinburksinfon att man måste kolla binjurefuktion innan levaxin sätts in…
  Gav ett tal om att jag som arbetar som chef, styr över personal dagarna i ända, ser samtlig personal och lyssnar på dom. kräver att bli behandlad med respekt.
  Det var fullt krig!

  Sätter mig ner….Då får jag som svar att:
  jag kan inte kräva något från VC då det är en annan läkare som satt in Levaxinet…
  de tar inga prover på mig förrän om 6 veckor då levaxinet gått ur systemet…
  Att jag kan ju försöka börja med levaxinet igen…

  Jag ställde mig upp för att gå därifrån, då snurrade det till och jag svimmade.
  Vaknade inne på ett rum med två sköterskor på VC, de gav mig lite juice och en filt att värma mig med, de ville ta blodprover, de försökte, stack mig i båda armvecken plus i fingrarna- Inget blod!

  Då förstod de allvaret!
  Nu är jag sjuksriven, ont, panik i hela kroppen.
  Ska hämta mig under helgen och nästa vecka ska jag tillbaka för att ta ett prov på binjurarna….

  • Jag kan inte annat än skratta!! Det här var den mest underhållande kommentar jag läst på lääänge!!!

   Otroligt bra av dig att ”slå näven i bordet”!!!! Duktig flicka! Nu får du massor av stjärnor i kanten. Och tänk att du lyckades svimma också!! Här måste jag dra på smilbanden. Att svimma är inte kul, men du lyckades med det på rätt ställe. Ha, ha! Där fick de så att de teg.

   Å suveränt att du läst på att det t o m står på Levaxinburken att binjurana ska kollas innan pillerna sätts in. Det verkar inte vara många läkare som sett det.

   Om inte VC anser att du kan kräva något av dem, kan du kräva en remiss till sjukhuset. De säger indirekt att de inte kan och då är nästa instans ”sjuka huset” och jag anser att gyn skulle remitterat dig dit redan från början. Ett TSH på 9 är inte att leka med.

   Jag hoppas att du återkommer med fortsättningen! Luta dig nu tillbaka och vet med dig att du tagit ett stort steg framåt idag. Tänk att du svimmade – det var verkligen pricken över i för att få dem att fatta!!!

   Å ja: ”det finns bara en människa som ansvarar för mig och mitt välmående- det är JAG.” Du har fattat.

 75. kristina skriver:

  Hej!

  Oj,vad bra att du upplyser och informerar.Det behövs verkligen.:)
  Jag har en fråga till dej.Jag har ,haft höga tsh.värden.(4.7 (då hade jag haft en öron infl ,men sedan gick de inte ned ,jag började då med levaxin,då mina planer var att försöka att bli gravid,)
  Inget .förhöjt tpo.-helt ok t3 o t4.
  Jag har subklinisk hypo.trot jag att det heter.Jag har varit o tagit ett ultraljud,det visade ingenting,allt var ok..
  Läkaren tyckte inte att jag behövde göra,en biopsi.(sanningen var att jag ”inte orkade”-göra den undersökningen..också-han sa ,då, att han stödde mej,i det beslutet)
  Jag undrar-har du gjort en biopsi? Tycker Du att ,det är bra,? Jag undrar-om ett sådant prov ,kan visa tydligt-om man har en inflammation eller ..har haft ..?
  (Jag var så slut o lättad över att ultraljudet var ok.att jag inte orkade fråga doktorn,något mera.)
  Jag äter 50 gram levaxin varje dag.jag mår mkt bättre ,än för ett år sedan.(mitt tsh ligger nu på 1.4.)
  Men är fortfarande otroligt trött,har svårt att koncentrera mej.Blir väldigt lätt förkyld och är svullen ”under öronen” (mellan örat) nästan jämt.Mina bihålor .är nästan ,hela tiden svullna.Jag äter rinexin,flera gånger i veckan.Jag orkar nätt o jämt arbeta.Är så trött.Vore det en bra ide att ,pröva lio? eller at? Fast jag äter såpass ”lite ” levaxin,vad tror du? Bör jag kolla mina binjurar? (jag är ofta ”helt slut ” i tre dagar,så vilar jag,sedan får jag ,ofta lite energi igen,efter tre fyra dagar..lika trött igen..)
  Många Vänliga Hälsningar
  K

  • Hej!

   Att inte ”orka” göra en biopsi är trams. Du får ligga ner på en brits med en kudde under bröstet för att halsen ska trilla bakåt och sedan sticker de en nål i sköldkörteln – en på varje sida. Åsså är det klart. Jag är inte läkare så jag vet inte vad en biopsi visar och kan visa bakåt, men erbjuds du det så tackar du ja till det.

   Ber du om kopior på dina provsvar? Det MÅSTE du göra. Vem säger att du inte har ett förhöjt TPO coh att T3 och T4 är ok? Du måste se det på provsvaren själv – svart på vitt. Det finns en del läkare som inte tycker 6-7-8-9 i TSH är så mycket för mycket. Det är de fria värdena som ska tas. T4 Fritt och T3 Fritt. Varför vet jag inte, men det är de som gäller. Min läkare skulle läxa upp en annan privat specialist när jag sa att hon bara tog T4/T3 – inte de fria värdena. Lio hjälpte mig jättemycket. Men Armour Thyroid har funkat mycket, mycket, mycket bättre.

   Innan Levaxin sätts in ska binjurarna kollas. Det står på burken. Har inte du fått binjurar kollade så är det tjänstefel av läkaren.

   Svullen under öronen, öroninflammation och sådant tror jag inte för ett ögonblick hänger ihop med sköldkörteln. Folk älskar att skylla allt möjligt på sköldkörteln. Men det är inte allt som hänger ihop med den.

   Äter du kosttillskott? Selen är superbra. Hjälper till i omvandligen av T4 till T3. Jag äter två piller Selen från Dr Donsbach varje dag. Magnesium är också superbra. ska tas i samband med sänggåendet. Funkar din mage? Probion är bra. Holistic Cellenzym också. http://www.vitapost.se handlar jag på – bodystore.com också. Cocosa rekommenderar jag också. Cocosfett jag häller i morgonshaken till frukost. Handla INTE på Life-kedjan – de tar hutlöst betalt.

 76. kristina skriver:

  Tack för peppande svar!!!
  K

  Ska genast kolla upp,vilka typer av prover jag har fått ta! ..kollar 🙂 Jo! frtitt t3 fritt t4 .de proverna är inom de olika referensvärdena.Jag har bett o få allt ,utskrivet,o jag har läst o kollat det mesta.Dock inte d-vitaminer.
  jag har varit grymt drivande själv och har en kanonbra läkare.
  Det svåra.tycker jag är att,hitta en läkare som kan just sköldkörtelprobl bra OCH är bra på att se,varje individ,som unik.
  Äter en om dagen tabl.den innehåller selen.Ska kolla om jag behöver mera.Hur är det med magnesium? Är det bra för binjurarna? Har läst det någonstans–har också läst att de #reparerar sig ” på natta.Är det där för du rek att man tar dem på kvällen?
  Min läkare kollade upp mina njurar.De fungerar som de ska(enl provsvaren).Men ,mina binjurar,har jag inte ,kollat upp.Jag vet inte vilket prov,läkaren, behöver ta då,gör du?
  Jag äter.väldigt noga-så nu funkar min mage bra!! (inget socker,inget bröd,inte mjölk)
  Men-tex cocos,bär ,i mängder,grönsaker ,ägg, m.m 🙂
  vad innehåller ”probion” ?Tro? Och cellenzym? 🙂
  Tack för pepp!!
  Med Vänliga Hälsningar
  K

  • Probion är för tröga magar. Något vi ofta lider av vi som har låg ämnesomsättning. Probion köper jag på Bodystore. Tror inte att det finns på http://www.vitapost.se.
   Holistics Cellenzym är matsmältningsgrejer. De kompletterar lite varandra. Mycket bra båda två.
   Magnesium lugnar kroppen/musklerna. Hjärtat är en muskel. Man slappnar av. Uthållighetsidrott, om man svettas mycket och stress dränerar kroppen på magnesium.
   Eftersom det lugnar musklerna ska man ta det på kvällen när man ska sova.

   • kristina skriver:

    Hej Ann-Christine!

    Jag ,vill gärna fråga dej,ett pat frågor,igen.-Om det går bra?
    Jag känner mej,piggare nu,än i höstas.
    (Mitt tsh,ligger på 0.4.)
    Jag har ,dock kvar symptom,som jag är fundersam kring.
    Jag tycker att alla mina muskler,känns mycket ”stelare”,än de gjorde ,för ett par år sedan (då jag var ok).Ibland ,känns det som om,de har blivit .väldigt oelastiska.Känner mej ”stolpig”,då jag går.
    Jag har ett ,för mej,nytt,symptom,som gör mej orolig.Jag har tidigare inte känt av min sköldkörtel.Den har varit alldeles tyst.men nu har jag haft lite ont sedan ung två månader.(bara i den vänstra sidan)Det verkar ,som om det hör ihop med,att jag varit förkyld.Jag tar kortison,för att jag ska kunna fungera (nässprej) på dagarna.(mina bihålor blir helt igen täppta annars)
    Min fråga är egentligen.Vad tror du ? kan det bli ”värre”.
    Är det urviktigt,att ej stressa,med tanke på att sköldkörtelinflammationen,ej ska bli sämre?
    Är det vanlig,att man ”känner av ” sin sköldkörtel?
    Att det kommer o går?
    vet du någon som sjunger (jag är sångerska) som ,har problem gmed sin sköldkörtel? Jag är så otroligt orolig..att ”trycket” som uppkommer då jag sjunger,ska göra mina problem värre.(det verkar lite,så,jag sjöng mycker igår…o känner idag,en vag ömhet,dragning,på vänster sida av min hals….)Det kan bero på att jag år lite socker (:() för två dagar sedan,men jag tror inte det.
    Jag har ,nästan utan undantag,,fortsatt att äta,nyttigt ,nyttigt..om jag gör ett litet avsteg,känner jag det,jag blir ” dimmig”,i huvudet.Jag får lite känningar,i hjärta o sköldkörtel.
    Är mindre deprimerad,än i höstas..
    Men ,jag känner ändå,att jag kanske kunde göra mera.
    Funderar på .lio.Om det kunde hjälpa.
    Ska gå till en dietist.Funderar på att ,byta till en lugnare arbetsplats…tror du att stress,kan påverka sköldkörteln neg-på lång sikt?
    Många Frågor…
    Tack för att du så generöst,bidrar med din erfarenhet och din kunskap!
    Mvh

    • Oj så många kommatecken – det är svårt att läsa vad det står.
     Vad är att stressa? Stress betyder olika för alla. Stress är för mig är ett hinder som måste klaras av – något jag tycker är jobbigt. Något jag kan sucka över ”å, jag MÅSTE fixa det, folk väntar”.
     Att säga att man är stressad hit och dit lakar ut ordet. Säger man stressad så hamnar man lätt i ett fack i sjukvården. Jag har valt att använda ”jag är frustrerad för att ni inom vården inte hör vad jag säger”.
     Så jag vet inte vad jag ska svara på frågan om stress och sköldkörtelinflammation. Att vara jagad och inte har lugn och ro omkring sig är aldrig bra i något enda sammanhang.
     Jag vet inte vad du menar med att känna av sin sköldkörtel. Många säger att de känner ett tryck över halsen. Jag har aldrig gjort det. Känna av sin sköldkörtel kan också vara att man känner av symptomen att det är strul med sköldkörteln. Är man trött på ett vis som bara en sköldkörtelsjuk vet hur det känns så känner man ju av sköldkörteln. Om du menar tryck över halsen – ja, det är en och annan som skriver om det.
     Kommer och går – ja, trötthet kommer och går och de som känner tryck över halsen tycker jag skriver att det kommer och går.
     Jag känner ingen som sjunger som är sköldkörtelsjuk. Nanne Grönwall är sköldkörtelsjuk. Rod Stewart också.
     En del är mer känsliga än andra för vad man äter. Jag träffade en tjej på bikramyogan i december som kunde stoppa i sig vad för junk som helst utan att bli påverkad. Jag är extremt känslig. Minsta lilla avsteg och jag känner det på minskat välbefinnande. Igår var jag sugen på Glassfabrikens glass. Men jag tog mig och i kragen och avstod – det är gott de fem minuterna det tar att äta glassen. Dagen därpå känner du dig däst och läbbig – det är inte värt det. Jag vägde de fem minuterna mot att må mindre bra idag. Då valde jag inte de fem minuternas goda smak i munnen.
     Innan du funderar på Lio – hur ser dina övriga värden ut?

     • kristina skriver:

      Hej igen!

      Om mina värden-Jag har ,t4,16 fritt t3 ,är på 4,2 (har gått upp ifrån 4,1)
      Jag har inte haft några antikroppar,iallfall inte på några prover.
      Mina blodvärden ,är bra. Järn,bra.B12,bra.
      Den endok. säger att jag har subklinisk hypo.
      Jag är helt klart,urallergisk emot,väldigt mycket föda,som jag har tålt förut.Det är en stor omställning.Men jag börjar vänja mej.
      Jag funderar,lite på om lio,skulle göra ,att jag kände mej piggare.Att min ”dimmiga” känsla,i huvudet,skulle komma mera sällan.Att mina muskler skulle må bättre?
      Jag undrar över Armour T,också.Det låter ju vettigt att äta ,bådeT4 o T3 .
      Det som gör mej skeptisk,är att det är,just grishormon-min kropp reagerar,så starkt ,på ex komjölk och kött.Hur skulle den reagera då på,ett hormon,som kommer ifrån gris?
      Men mest av allt ,hoppas jag på att jag snart .ska må bra-utan lio el At!
      -Å andra sidan,vill jag ge mej själv,en möjlighet att prova ,ett hormontillägg.om jag skulle må bättre!!

      Tack för dina svar!

      Många Vänliga Hälsningar

      Kristina

     • kristina skriver:

      klokt om stress.
      dn

   • kristina skriver:

    ps.
    Ett tillägg.Jag är inte lika,trött,som i höstas.men jag är grundtrött,hela tiden.Min läkare,säger att hon tror att det beror,på att jag har varit med om en svår sorg.Jag tror att hon delvis har rätt.Men denna trötthet,är ,en grundtrötthet.
    Du skriver att du orkar ,motionera.Jag gick inte en enda promenad,på hela förra hösten tom mars!! jag vågade inte,jag kände,instinktivt,att min kropp,inte klarade det.Detta år har jag kunnat promenera.Jag har någon typ av ”snabb”,energi ,i kroppen.men jag känner inte någon ,hur ska jag förklara? jag känner mej ”skör”.Vågar inte ta i.Idag gjorde jag ,tex ,lite yoga.
    Nu på em,känner jag av min sköldkörtel,jag tror att det var ett för tufft pass….och ändå,tog jag det ,otroligt,lugnt…
    Många ord.jag har bara ett enormt behov av att berätta ,hur jag mår.
    Min stora dröm är att bli mamma.men i detta läge vågar jag inte försöka att bli gravid.har du någon erfarenhet av detta?
    Tror du att jag skulle må sämre,om jag blev gravid?

    Många H

    Kristina

    • kristina skriver:

     En fråga till.Har du någon,bra läkare du kan rekommendera? (jag förstår,om du inte kan rek någon)
     Jag funderar på att ,fortsätta att gå till min vårdcentral,dit kan jag höra av mej,med kort varsel.
     men jag har också ,funderat ,på att gå till,någon ,som har en ”helhetssyn” på ,hormoner,mat osv.
     Hur har du valt att göra?
     dn

     • Jag är patient på sjukhuset här i Malmö. Det finns inte så många privata endokrinologer.
      Jag anser också att vårdcentraler inte kan något i ämnet och om jag varit där hade jag sökt mig därifrån. Be om en remiss till ditt sjukhus – utredning pga barnlöshet eller nåt.
      Två extremt viktiga saker: Skriv dagbok om ditt mående. Behöver inte vara långa grejer, men stödanteckningar.
      Å nr 2: be om kopior på dina provsvar. Gräv inte ner dig i bara TSH. T4 Fritt och T3 Fritt ska du ha full koll på också. Liksom antikropparna. Om du har några.

    • Läkare vill gärna ha något att skylla på och de kan hitta på vad som helst för att komma ur greppet.
     OK, säg säger att det kan bero på stor sorg så tror patienten det.
     Jag tror inte att det är så enkelt. Jag har varit med om stor sorg och jag mådde inte sämre i sköldkörteln då. Att skylla på sorg är undanflykter.
     Yoga är jättebra och försök tvinga ut dig på en promenad även om det tar emot. Du lär inte må sämre av det och då är det enda du kan göra att vinna på det. Om det så bara är runt huset du släpar dig så är det plus på kontot.
     Graviditet och sköldkörteln vet jag absolut inget alls om. Jag tillhör dem som aldrig velat ha barn. Vi är inte så många, men några finns och jag är en av dem.

 77. kristina skriver:

  ok-vad bra ,tack för ditt svar!
  Mvh

 78. Britt-Mari Dahlén skriver:

  Hej Ann-Christine, undrar liksom Kristina. vilket prov som undersöker binjurarnas status?

 79. Renée Nordståhl skriver:

  Hej Stina,
  jag tackar dig med glädje än en gång. Förra gången via mejl som du publicerade.
  Ingen läkare har någosin under alla år nämnt att binjurarna kan vara ”trötta”.
  Jag läste att långvarig (i mitt fall mångårig och extremt jobbrelaterad) stress kan vara en utlösande faktor.
  eftersom jag har en blodtrycksmanschett gjorde testet med att ligga ner i 5 minuter och därefter ta trycket. Sedan reste jag mig upp och tog det stående. Jag testade det vid tre tillfällen. Till min förvåning var såväl det övre som det nedre trycket LÄGRE när jag stod upp. Det hade jag ärligt talat inte trott!!!
  Stina, du fyller en otroligt viktig funktion för oss alla, som följer dig.
  Nu kommer jag att kräva provtagningar av binjurarna och jag ger mig inte förrän man genomfört en ordentlig undersökning.

 80. Renée Nordståhl skriver:

  PS
  suveränt tips att föra några korta noteringar varje dag över hälsotillståndet.Trodde att jag kunde hålla det i minnet. Men, minnet är ju färskvara, så det är lätt att bedra sig.

 81. Emme skriver:

  Hej tänkte dela med mig av min historia.
  Jag var ca 12 år när jag fick giftstruma första gången. behandlades då med thacapzol och levaxin i ett par år. Kunde sedan trappa ner och till slut avsluta medicineringen. Jag mådde bra och levde ett normalt liv tills sommaren 2010 24 år gammal och kunde inte göra ett piss rent ut sagt. Jag var nervös konstant hade hela tiden en oror i kroppen och kunde inte sitta still. Jag orkade inte gå särkilt långt (vilket jag trodde berodde på värmen). Jag gick till läkarn som konstaterade att min ämnesomsättning var 3ggr så hög som normalt. Fick insatt inderal tills det att jag skulle få träffa special läkare. Nätterna var fruktansvärda jag drömmde mardrömmar, vaknade och visste inte var jag var jag trodde jag var död för hjärtat slog i 200. Bor på andra våningen och trodde på riktigt att det stod någon utanför fönstret och tittade in i mitt sovrum. Att vara så psykiskt labil som jag kände mig och var, är ingeting jag önskar min värsta fiende. Jag fick iallafall tillslut komma till en specialist och medicinering blev insatt dels för att få ner värderna och för att få ner svullnaden på mina ögon.Det bestämdes även aty jag skulle operera med tanke på att det var andra gången om.opererades november 201bisköldskörtlar. min sköldakörtel + två bisköldskörtlar.alla bisköldskörtlar var igentligen svullna med kirurgen ville behålla två pga kalciumet.jag studerade under den tiden jag blev opererad studierna var klara i december 2011.sen dess har mycket hänt jag har aldrig riktigt hämtat mig efter operationen.jag mådde myclet bättre absolut, men det var någonting som inte riktigt stämde, Mina värden var svår inställda, vilket jag tyckte var konstigt då sköldakörteln är borta.nu har det gått lite mer än ett år sedan jag opererades och det året var ett helvete psykiskt. Har inte orkat göra någonting så nu dras jag med svår nack och ryggsmärta har dessutom sedan tidigare svår migrän så allt blir så mycket värre.har dessutom 5 andra sjukdomar i botten redan som 26 åring det känns inte så jäkla kul att känna sig som 80. Går i dag hos en sjukgymnast för min muskelvärk och försöker kommer igång igen och bli mer social. Fick förklaring för någon vecka sedan om varför mina prover är svår inställda. De resterande två bisköldskörtlarna krånglar på mig. Äter i nuläget 150mg levaxin, etalpha för struman , höjning av levaxinen kommer ske och det kan även bli tal om att operera bort de resterande två körtlarna om de inte går att lösa med medicin.Hoppas det inte blev för tråkigt att läsa för er. Anledningen till att jag skrev min historia är inte för att få medlidande utan detta är ett sätt för mig att säga. Ni är inte ensamma, struma är och kommer alltid vara en skit sjukdom.

 82. Emme skriver:

  Op 2011 hela sköldskörtlen + två bisköldskörtlar togs bort, sorry skriver med mobilen 🙂

 83. linda skriver:

  Tack Emme!

  För din historia, för att du inte håller tyst, för att du är öppen med dina sjukdomar, kämpor och krämpor…
  Jag har som dig tidigare skrivit min historia på detta forum. Fått svar och stöd på mina frågor TACK FORUM!!!!=)

  Jag måste säga att jag känner igen mig i din historia. Speciellt det där med att börja tvivla på sitt eget psyke- själv så blev jag paranoid över att bli tvångsinlagd på psyk(om jag berättade för någon om hur jag tänkte)och att ha ständig värk i kroppen. Då jag blev överdoserad med Levaxin så upplevde jag alla dina symptom! De har avtagit en aning sen jag slutade tvärt med levaxin… vågar inte ta det något mer… då det förstört hela min kropp… tre månader sedan jag slutade och har fortfarande ingen ork och känner konstant ångest och oro…Min diagnos är hypo(underfunktion) Känner verkligen för dig som har gått genom operationer med mer, å ändå så mår du fortfarande så dåligt! Känner du som jag?: Att man ska bara hålla tyst å vara tacksam för den hjälp man fått! Enligt läkarvården… Sen att man fortfarande mår dåligt/sämre efter behandling spelar tydligen ingen roll…. Vill tillägga att efter min överdosering utav levaxin så får jag nu leva med ett VES, vertikulärt extraslag på hjärtat… Men det är det ingen läkare som tar ansvar för…
  Lätt att bli bitter, men fortsätt kämpa alla underbara!!

  • Hej! Hur menar du att du överdoserade? Hur såg dina provsvar ut och hur mycket medicin åt du? Har du diagnosen underfunktion lär du inte bli bättre av att avstå medicin. Hur ser dina provsvar ut nu?
   När det gäller psyket vill jag berätta att jag hade en arbetskamrat vars fd sambo hamnade just på psyket för att läkarna trodde att det var det som var fel. Sedan visade det sig att det var sköldkörteln som felade. Så tokigt kan det också bli.

   • linda skriver:

    Jag har ett TSH på 15 som jag skulle medicineras för enligt den första läkaren, så han satte mig på 25 microgram Levaxin dagligen. Det funkade i sex veckor, sedan kom alla besvär – kunde inte sova, hjärtklappning, kärlkramp, förmaksflimmer (läkarens ord) ångest, deppig, ont i alla kroppens muskler, överaktiv, orolig, nojjig, dödsångest, diarré …

    Då jag gick gick till läkare nr2, så sade han att jag absolut inte ska medicineras för ett TSH på 15, enligt honom är detta inte ett värde som ska behandlas… fattar ingenting… Nu har jag inte ätit Levaxin på typ tre månader och mår lite bättre fast är fortfarande deppig, orolig,muskelvag och orkeslös…

    Borde jag börja med Levaxin igen?
    Vet att 25 mcg inte är en stor dos alls, men det va tydligen alldeles för mycket för mig….
    Känns inte som att jag känner mig själv längre…

    Skönt att ni finns här iallafall=)

    • Detta är ett första klassens bevis på att det finns extremt många sätt att se på sköldkörtelsjukdomar. Ett TSH på 15 anser en läkare inte ska behandlas? Que?! Jag kan knappt stå upp vid 3,8. Vid 15 hade jag definitivt vart död och begraven sedan länge.

     Var jobbar den förste läkaren? På en vårdcentral? Var jobbar i så fall den andre? Det är inte lätt att hitta en läkare överhuvudtaget.

     Har man ett TSH på 15 ska det behandlas. Hur ser dina andra värden ut och vad har du fått för diagnos? 25 mikrogram är absolut inte mycket. Man kan börja med en halv också.

     Sedan måste jag säga också att du skulle ha fått alla de biverkningar på 25 mikrogram Levaxin tycker jag låter märkligt. Den förste läkaren tog bort medicinen eller du gjorde det själv och letade upp en annan? Det normala hade varit att den förste läkaren följde upp efter ett par månader och gav dig Euthyrox istället, men han släppte dig vind för våg med TSH på 15 och sedan ingen åtgärd?

     • linda skriver:

      Hela vändan började med att jag fick Levaxinet utskrivet av min gyn-läkare som utredde mig för barnlöshet. Han sade att det är på grund av mitt TSH som jag förmodligen inte kan bli gravid. Denne läkare (gynekolog) satte mig på Levaxin dosen 25mcg. Sex veckor senare kommer jag tillbaka till gyn-läkaren och beskriver hur dåligt jag mår. De försöker då ta ett blodprov tre gånger, men min kropp befinner sig i sån chock så att sköterskan kan inte få en droppe ur mig. Gyn-läkaren säger då till mig att jag får sluta tvärt med Levaxinet och att jag nu får vända mig till vårdcentralen istället…. Vilket jag gjorde.
      Det var då läkare nr2(vårdcentralen) som sade att han inte behandlar någon med ett TSH på 15, vilket enligt honom inte är så farligt. Dumt nog kommer jag inte ihåg vad det andra provet hette men det låg på 7 iaf. Jag fick diagnosen hypoterios. I samma veva så hade jag så hiskeligt ont i hjärtat av all hjärtklappning så då gjorde läkare nr2 lite undersökningar på hjärtat och höll med om att jag inte skulle fortsätta med Levaxinet då jag hade ett vertikulärt extraslag och flimmer i hjärtat. Och det har jag aldrig känt av förrän jag gick på Levaxin. Enligt min teori så blev jag sjuk av Levaxinet. (är livrädd för att äta det)
      Nu ska jag snart tillbaka till samma Vårdcentralsläkare=( å ta nya prover gällande både hypon och hjärtat…

      Men ska erkänna att jag orkar nog inte stå upp för min sak, jag jobbar som chef och lägger allt krut på jobbet, å inget blir över till mig själv…
      Brukade vara världens lyckligaste….

     • Kära du! Du prioriterar totalt fel. Du prioriterar så fel att jag nästan blir arg. Om inte din kropp mår bra, var ska du bo då? Jobbet är INTE det viktigaste. Inte att vara chef heller. Du ska prioritera dig själv.
      Det andra provet var nog T4. Nötterna börjar med TSH och i bästa fall T4, men det ska vara T4 Fritt OCH T3 FRITT också. Det är olika referensvärden i landet även om de numera börjar likna varandra och jag tippar att det som du har fått 7 på inte ska understiga 12. De ska också ta antikroppar på dig och se om det är en kronisk inflammation du har och inte bara låg ämnesomsättning. Antikroppsproverna heter TPO och TgAk. Jag har faktiskt aldrig hört talas om en läkare som anser att 15 i TSH inte är så mycket för mycket. 6, 7 och 8 har jag hört, men inte 15.
      Du ska också be om kopior på alla dina provsvar. Dessvärre har du en lång väg att vandra i den här soppan och då är det bra att själv hålla koll på provsvaren. Att skriva dagbok om sitt mående är också bra. Det behöver inte vara långa haranger utan bara lite stöd för minnet.
      Sedan anser jag att du ska kräva att få en remiss till en endokrinolog på sjukhuset där du bor. Eftersom den här läkaren på Vårdcentralen absolut inte fattar någonting om hur det är att vara sjuk i sköldkörteln är han en fara för sina patienter. Det är verkligen helt fel att påstå att 15 i TSH inte är så mycket för mycket. TOTALT fel.

  • Emme skriver:

   Hej Linda!
   Att leva med instabilt psyke är det värsta som finns, Jag är som sagt 26 år och pga alla sjukdomar och inte kunna jobba gör att jag fortfarande bor hemma, och det känns förjävligt rent ut sagt, det har tärt väldigt mycket på mig och det känns som att jag har svikit både mig själv,min familj och mina vänner. Tyvärr är det så att folk ser på en och undrar om man är dum på riktigt för det syns inte utanpå, syns det inte finns det inte. Har förlorat vänner på att ingen tar mig på allvar utan de tror att jag struntar i dem för att jag inte orkar ses. Men vi måste kämpa ihop för att folk ska få veta vad det är för något vi lever med. Tyvärr tror jag många läkare är likadana, de vet om symptomerna absolut, Men har man inte upplevt sjukdomen själv är det så svårt att sätta sig in i situationen därför borde alla läkare ta en på allvar när man mår så dåligt.För mig har Levaxin alltid funkat, Förutom en gång då läkaren höjde dosen för snabbt efter op och jag fick hjärtklappning. Det låter ju inget bra att du behöver överdosera utav levaxinet det kan ju inte vara bra för kroppen och inte heller att vara utan. Kontakta din läkare igen och var envis ;P jag fick inderal i början av min sjukdom innan jag fick komma till en specialist pga de höga hjärtslagen. Hoppas allting ordnar sig för dig.
   Massa Kramar till dig.

 84. Hanna skriver:

  Hej! Jag är 19 år och var på ett läkarbesök för ca 1,5 år sedan pga magproblem och läkaren frågade då om jag hade struma då han sade att min hals såg väldigt bred ut liksom, han tog blodprov och skulle ringa tillbaka om min värden icke var normala, fick inget samtal – hade alltså normala värden.
  Den 14 januari i år, efter att både vänner och min mamma tyckt att jag blivit bredare om halsen, gick jag åter till läkare, fick träffa en jourläkare (detta var i Dalarna på min hemort) han kände på min hals och konstaterade att jag hade struma. Sedan fick jag återigen ta ett blodprov. Fick inte heller denna gång något samtal tillbaka och ringde själv upp och fick svaret att mina världen och således min ämnesomsättning var helt normal.
  Nu den 11 februari, dvs en månad senare, vaknade jag med ett obehagligt tryck över halsen, något jag tyckt mig uppleva tidigare också, lite då och då. Jag gick för att kolla mig i spegeln och såg nu själv att min hals var ännu bredare och mr svullen än vanligt. Gick därför till en akutmottagning här i Göteborg där jag pluggar. Fick höra av läkaren, så fort jag steg in i dörren, att jag borde fått detta undersökt mer noggrant med ultraljud och även operation. Då jag inte är skriven i Göteborg (saknar bostad) så kunde läkaren inte göra annat än att remittera mig till Dalarna landsting, där jag alltså är skriven. Han har nu skickat en remiss där han har motiverat att jag bör bli undersökt med ultraljud och at han även tycker att operation är nödvändigt. Jag är dock rädd att detta inte kommer bli fall eftersom att jag tidigare fått höra att dt inte alls är något fel på mig.
  Vad tror du? Hur ska jag göra?
  Tycker att det tryck jag känner är väldigt obehagligt och kan inte heller säga att det är vackert då jag har väldigt tydligt struma.

  • Jag tycker att du ska begära kopior på de provsvar som togs tidigare. Av erfarenhet vet jag att läkarna tolkar dem väldigt olika. TSH ska oftast inte överstiga 2,5 (olika i olika landsting pga olika mätmetoder), men det finns de läkare som anser att 6, 7, 8 och 9 inte är så mycket för mycket utan att man kan vänta och se. Jag är nästan död vid 4,0.

   Är bara halsen ”bred” eller har du andra symptom också?

   • Hanna skriver:

    Nej jag har upplevt andra symptom också, men den första läkaren jag uppsökte sade att dessa hade andra, helt naturliga förklaringar.
    Har sedan ett par månader tillbaka gått upp i vikt (trots att jag tränat lika mycket som förut och t.om. börjat ätit bättre), känner ofta en panikkänsla utan orsak, har mycket lättare till tårar, lättirriterd, trött, väldigt frusen av mig (speciellt händer och fötter).
    Hos läkaren jag besökte sist kunde vi också konstatera att jag har en viss fingertremor på vänster hand.

 85. Maria skriver:

  Hej!
  Har jag svår depression eller????
  I september vakna jag av yrsel i 3 dagar. Eftersom jag fick märklig huvudvärk ringde jag vårdcentralen som hänvisa till akuten. Åkte dit. De röntgade då min hjärna, hittade inget men såg cystor på sköldkörteln. Jag skulle få remiss till vårdcentralen.
  Efter två dagar svullnar min hals upp. I efterhand har jag förstått att joden och röntgen inte var bra.
  Sen dess har jag mått så dåligt.
  Darrig och värk i kroppen, yrsel och illamående, värk i nacke och huvud, ont i och utanpå halsen. Mår psykiskt dåligt och kan inte jobba full tid.
  Min läkare som har hand om sköldkörteln säger att symtomerna inte beror på sköldkörteln och jag får vända mig till vårdcentralen. Där hittar de inget fel på proven utan säger att jag har en depression.. Nu vill de att jag äter tabletterna för det.
  Känner mig bättre vissa dagar och vissa dagar mår jag så dåligt.

  Är det någon som känner igen sig? Jag blir mer och mer ledsen och uppgiven.
  Maria

  • De säger att det inte är något fel på proverna. Men du ser här vad andra skriver – att TSH på 15 inte är något man behandlar för det är inte så allvarligt med ett sådant värde. Tycker läkaren 🙁

   Begär kopior på dina provsvar och återkom. Har de kollat antikroppar? TPO och TgAk är det som gäller för låg ämnesomsättning. Lägg inte ditt liv i läkarnas händer när det gäller sköldkörteln. Läs på och bilda dig en egen uppfattning. Första steget är kopior på provsvaren.

   Och om du har cystor på sköldkörteln – ska de inte ta bort dem då?

  • Tommy skriver:

   Hejsan
   Jag känner igen mig helt :/ fick diagnosen Struma i December. Det visade sig att jag hade cystor på min sköldkörtel och en av dem hade brustit… Det ledde sedan till en underfunktion i sköldkörteln så jag började på 50mg Levaxin men fick höja till 75mg efter 6 veckor.
   Mina besvär kommer lite då och då men symptomen är stor yrsel och värk i halsen som oftast går upp i huvudet och ner på bröstet. Sen brukar jag få gå och lägga mig akut. Oftast så försvinner jag i ca 1-3 timmar. Tröttheten är verkligen förlamande. Uppvaknade processen kan ta en halvtimme ibland…

   Resterande cystor är godartade så de låter bli dem. Men det har ju påverkat mitt liv ordentligt, jag tränar triathlon i vanliga fall men det har man fått dra ner på rejält. Märkte det efter en löptur på en halvtimma så försvann man nästan resten av dagen…

   Tack för en bra blogg jag tycker det är kul att läsa om detta och dela erfarenheter

   • Usch, stackars dig! Är man van vid att träna och röra på sig så mycket som krävs för triathlon så känns det verkligen inget kul när man inte kan hålla igång som vanligt.

 86. Maria skriver:

  Har tid om 4 månader att kolla knölarna igen. Läkaren säger att de ska troligen operera både knölar och sköldkörteln. Har Tsh som är 0,3 vilket om jag förståt det rätt är att det producerar för mycket hormoner. Mitt T3 är 5,1 och T4 15

 87. Hanna skriver:

  Nej jag har upplevt andra symptom också, men den första läkaren jag uppsökte sade att dessa hade andra, helt naturliga förklaringar.
  Har sedan ett par månader tillbaka gått upp i vikt (trots att jag tränat lika mycket som förut och t.o.m. börjat ätit bättre), känner ofta en panikkänsla utan orsak, har mycket lättare till tårar, lättirriterad, trött, väldigt frusen av mig (speciellt händer och fötter).
  Hos läkaren jag besökte sist kunde vi också konstatera att jag har en viss fingertremor på vänster hand.
  Det som framförallt är jobbigast är att det känns som ett tryck över halsen och bara nu den senaste veckan har det växt mer, förut var jag tjockare på vänster sidare men nu har höger sida blivit större. Igår natt kändes det knappt som att jag kunde svälja, gjorde ont på höger sida och tog lite halvt stopp …

 88. Lotta skriver:

  Hej,
  Jag är en tjej på 36 år, har haft problem med sköldkörteln i åtta snart nio år. Började efter jag hade fött barn.
  Men nu så har jag fått en som det säger inflammation i sköldkörteln och fick kortison för att bli av med detta och de ej hjälpte utan jag fick bukspottskörtel inflammation.
  Min körtel är svullen känner igen mig i vad Hanna säger.
  Är under utredning på endokrin så jag ska nog vara glad. De har gjort många undersökningar ska verkligen inte klaga. Cellprov och de sa att jag hade en inflammation en kronisk. Ultraljud och där ser man att jag har en förstorning på höger sida. Och har nu fått en remiss för att göra scintigrafi.
  Mitt största problem är att mina prover ser så bra ut, är normala säger det. Så jag ska inte må så dåligt som jag gör.
  Har du gjort en scintigrafi?

  • Alltså – en del läkare är ju lite bakom flötet.
   Jag har aldrig hört talas om att inflammation i sköldkörteln skulle kunna botas med kortison. Inflammationen innebär att du har antikroppar som gör att du inte kan producera ämnesomsättningshormon själv.
   Be om kopior på dina provsvar. Det läkarna tycker är bra behöver inte alltid vara så. Jag har hört sådana som har 6-7-8 och t o m 10 och 15 i TSH och läkaren tycker inte att det är något att orda om.
   Kronisk inflammation i sköldkörteln är den mest vanliga åkomman – det är den varianten jag har också.
   Om sköldkörteln är förstorad betyder det struma. Ordet struma betyder att sköldkörteln är förstorad och behöver i sig inte vara en sjukdom. Men förstortad sköldkörtel är trots allt inte normalt så helt friskt är det ju inte.
   Scintigrafi = där är jag novis. Vet inte vad det är för något.
   Biopsi har jag gjort. Helt ofarligt.

 89. Linda skriver:

  Hej Igen=)

  Jag har tidigare skrivit på detta underbara forum….

  Min historia innefattar ett TSH 15, och en Levaxinmedecinering som gör mig så sjuk i kroppen och sinnet att jag snart inte orkar längre…

  Hur som helst, nu har jag läst så mycket gott om Armour thyorid, speciellt för såna som inte tål Levaxin…

  Min fråga är:
  Jag har hittat en sida från Canada som säljer At till privatpersoner. Allt ser ok ut med betalningsalternativ och frakt. Har du hört någon som beställt At online?
  Varför gör inte alla det som blir nekade av sina läkare?

  Förstår att du kanske inte kan rekommendera detta, men undrar om du hört något om detta faktum med Armour Thyroid köpt online?

  Ha en fin kväll!

  • AT från Kanada? Armour Thyroid är amerikanskt så i så fall importerar kanadensarna det för att sedan exportera.
   Jag kan absolut inte råda någon enda människa att handla medicin på nätet. Det finns de som säger ”ja, men burkarna ser likadana ut”. Det är inte särskilt svårt för en kreativ person att plagiera en burk och en klisteretikett. Å du har ingen aning om vad som är i burken – det som är det väsentliga. I Thailand, som ett exempel, kan du köpa kopierade DVD, Rayban solglasögon och gud vet vad. Men det brukar inte hålla så länge. Jag köpte en ”Louis Vuitton” i Beijing. Den gick sönder i Toronto ett par år senare och efter inte alltför mycket användning.
   DÄREMOT: Det är beklämmande att läkarna är så illa pålästa och ovilliga till att ta in det här med alternativ till Levaxin. Med sitt agerande medverkar de till självimport och det är verkligen inte under kontrollerade former.
   Har du diskuterat Armour Thyroid med din läkare ordentligt? Vad har han för argument till att inte fylla i en ansökan? Det är ändå inte han som bestämmer om du ska få det eller inte, så med lite vilja kan han gott ta de två minuterna det tar att fylla i blanketten. Det är Läkemedelsverket som beslutar. Det finns de som säger att Läkemedelsverket är restriktiva, men vet vi det? Första spärren är läkarna själva. Men de sitter i händerna på Nycomed.
   Vad är det för adress till den kanadensiska sajten? Jag skulle gärna vilja ta mig en titt på den.

 90. SaraBr skriver:

  Tack för din sida! Känner mig mindre ensam i mitt elände.

 91. Linda skriver:

  Nu har jag kikat på sidan med At på, allt ser verkligen legitimt ut (men vågar ändå inte genomföra köpet)….som du säger- man vet ju inte vad de där burkarna innehåller…

  Men sidan finner du på http://ca24rxmeds.net
  Berätta gärna vad du får för uppfattning, du kan ju alltid maila mig istället om du vill.

  Min VC läkare säger att jag måste äta Levaxinet i minst ett år innan något annat preparat ens diskuteras tom Lio.
  Nu är det andra omgången Levaxin för min del och återigen så mår jag sämre än då jag går obehandlad.

  Jag menar, jag äter denna omgång endast 12,5 mcg varje dag (pytteliten dos) och ändå reagerar kroppen så dåligt på det. Måste ju vara en överkänslighet/”allergi” mot själva Levaxinet…

  Ser fram emot att höra om vad du tycker om hemsidan som säljer At!

  Go kväll!

  • Jag återkommer är jag kollat!
   Vad gäller din läkares uttalande om att du måste ha provat Levaxin minst ett år så är det riktigt – Läkemedelsverket vill det innan de godkänner inköp av annat preparat.
   Hur ser dina provsvar ut?

 92. Linda skriver:

  Ja gör så!

  Jag har ej fått mina provsvar hemskickade än, ska be min läkare om detta.
  Min vc läkare sa att jag hade ett högt TSH, men att mina andra värden såg bra ut, och då gav han mig kommentaren- Så kan det va i begynnelsen av en sköldkörtelsjukdom.

  Hehehe….jag har varit och fått hypo och hyperdiagnoser på samma vårdcentral i tio år nu…

  Vart finns all kompetens?
  Någon?

 93. kristina skriver:

  hej!

  tråkigt med din reumatism-men fint att du verkar må ganska bra igen!
  jag har ,nu,i flera månader,hållit en ganska sträng diet.jag tror att det har bidragit till att jag mått ganska bra,eller riktigt bra i ett par mån.Men jag kan fortfarande bli väldigt trött,ibland.
  Nu har jag,stött,på ett nytt dilemma.Jag har varit urtrött,i en vecka eller så.Min kroppstemp har ,varit lägre ,än de brukar.Jag har 36,6 på morgnarna,på gaden 36,8 o på kvällen ung 36.7.Men nu har jag ,bara haft 36.4 på morgonen..o min temp.har bara masat sig upp till 36,5,på dagen.Jag ,hade ett högre ths ,för en v sedan,än i början på detta år .Nu har jag ung 1,5 (hade 0.4 J).Jag provade,att gå upp lite i dos.o idag mår jag bättre.Vad tror du ,är det så,att min sköldp, håller på att ,bli ”tröttare”?
  ,innan jag tog min ”extra dos”-var jag så trött,att jag knappt orkade gå upp ur sängen.Minhjärna kände ”död”.Jag har tränat ,mera,kanske beror det på det..att det går åt mera levaxin,då? (har läst det någonstans) Jag inser att jag verkligen behöver hitta en jämnare balans.i mitt liv.Jag kan INte stressa som jag har gjort förut.
  Tack för en kanonbra blogg!
  ps jag gör yoga o andningsövningar.det är urbra!

  • Tack, jodå jag gör framsteg, men någon golf är det inte tal om. Puttningsträna kan jag i bästa fall.
   Att du utövar yoga och gör andningsövningar är jättebra. Prova gärna att tejpa munnen när du går och lägger dig också. Jag sätter vit kirurgtejp över munnen när jag går och lägger mig. Den finns på ICA bland plåster. Jag sov bra innan, men jag tycker att jag känner mig mer utvilad när jag vaknar. Har använt tejp i princip varenda natt sedan augusti ungefär. Nu ska jag också, som du väl läst, gå kursen som Medveten andning har på webben den 12 juni. Klart intressant.
   Om du har ett TSH på 1,5 anser jag inte att det är farligt för dig att ta en liten extra dos piller. Mår du bättre av det så hade jag fortsatt så.

 94. kristina skriver:

  okej.-jag har kommit fram till det,också.Men jag ska ,nu var noga igen,med vad jag äter.
  Har du läst Eva Renners .häfte om kost o sköldkörtelproblematik? det är urintressant,tycker jag.TAck för stöd!
  ——-
  ( ps .det finns en bra bok,också .Sköldkörtelboken,tror jag att den heter ,Eva Satorius,)
  Den har du nog läst?
  J

 95. Niklas skriver:

  Hejsan!

  Har en underfunktion av sköldskörteln som upptäcktes i samband med att jag fick diagnosen diabetes. Jag började med 25mg Levaxin och tog sen nytt test och fick öka dosen till 50mg. Skall tilläggas att när jag tog 25mg och ändrade mina matvanor och motion osv så blev jag piggare och mådde bättre men efter att jag har höjt dosen så har jag mer ont i leder och fötter på kvällarna och svettningar efter sidorna på överkroppen utan fysisk ansträngning vilket kan vara jobbigt när man är på jobbet och känner hur de rinner svett efter sidorna 🙂 Har även magvärk och orolig mage efter dosökningen. Så vad jag undrar är om detta är normalt eller om jag ska tyda detta på något sätt? Har ingen aning om vad mina värden är och när jag fick prata med min läkare angående symtomen så sa han bara att mina värden är fortfarande låga och brydde sig inte direkt av de jag berättade. Skall sägas att jag inte tagit något test sen jag ökade dosen. Sen vill jag bara säga att denna sida och de jobb du gör med att svara folk är ovärderligt.

  MVH

  Niklas

  • Tack för det! Om jag med denna blogg bara kan hjälpa en enda människa så är det värt det. Helst vill jag hjälpa alla! 😉
   Du ska alltid, alltid, alltid be om kopior på provsvaren så att du själv kan bilda dig en uppfattning om vad som är sant och falskt.
   Du har väl en provtagning planerad efter det att du höjt dosen? Det brukar gå 6-8 veckor mellan provtagningarna eftersom det tar så långt tid för en dosförändring att stabilisera sig.
   Jag var eländigt stel ett tag med Levaxin och det var sådant som kom ett år efter att jag börjat med det eller nå´t. Nacken hade jag ont i, men höjde jag dosen så försvann det. Sänkte jag så kom det tillbaka. Sommaren 2006 var det nog som jag betedde mig som en 85-åring. Svullen i knävecken, kunde inte räta ut benen ordentligt, knäade vid diskbänken minns jag. Att lägga sig ner i parken på gräset var inte enkelt och inte att ta sig upp heller. Men det blev bättre igen med doshöjning, försvann helt. Å med Armour Thyroid har jag egentligen inga problem alls. Senaste året har varit bra faktiskt. Peppar, peppar, peppar.
   Svettas man så kan det vara ett tecken på för hög dos, orolig mage också. Testa gärna Probion.

   http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/probion-daily
   http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/probion-basic-150-tabletter

   Men steg 1) kopia på provsvar 2) uppföljning med ny provtagning efter doshöjningen.

   Att du tagit tag i att förändra din kost är massor av pluspoäng till dig!

   • Niklas skriver:

    Tackar för svar 🙂

    Jag känner mig helt förvirrad ibland av känslor och symtom eftersom jag bara har tagit levaxin i ca 2 mån. Men ska be om provsvaren nästa gång så får jag väl försöka klura ut hur de ska se ut jämfört med mina svar. Jo jag ska på provtagning igen i augusti så får väl vänta och se vad värdena säger då om jag ligger för högt som jag kanske misstänker men som sagt ibland känns de som att över och underfunktions symtom går ihop med varandra när jag försökt läsa om det. Ska kolla upp Probion. Jag var tvungen att ändra kost m.m efter att ha haft obehandlad diabetes i kanske 2 år vilket säkerligen också gjort att jag har sköldkörtelrproblem. Men de roliga är ändå att jag tycker inte att jag var lika stel och hade lika ont i fötter m.m innan jag började med levaxin, men kanske inte var lika uppmärksam på detta då.

    Härligt att höra att du mår bra för tillfället 🙂

    MVH

    Niklas

    • Levaxin i två månader är det samma som ingen tid alls. Det man måste utrusta sig med i sköldpaddesoppan är T Å L A M O D!
     Diabetes i två år? Det undrar jag ju om man kan gå med så länge utan att det upptäckts. Å jag tror inte att du fått sköldkörtelproblem för att du haft obehandlad diabetes. Har aldrig hört att det hör ihop. Det är två endokrina sjukdomar. En del får för sig en massa saker – typ: jag har blivit blå i håret och det är Levaxins fel. Jag är absolut ingen vän av Levaxin, men man måste sansa sig – det är bättre än ingen medicin alls.
     Är det kronisk inflammation du har eller vad är diagnosen?

     • Niklas skriver:

      Det är väl lite som du säger att man måste ha tålamod men det är inte min starka sida 🙂 Jo det går alldeles utmärkt att gå med en längre tid utan att de uppmärksammas om man inte har varit hos VC och fått de kollat. Jag hade symtomen under lång tid och när de förvärrades så mycket att inte ens orkade jobba eller göra någonting på min fritid och att jag blev sjuk lätt hela tiden. Så tillslut så bad jag om att få kolla blodsocker och det låg på 24,4 vilket va det högsta värde min läkare sett under sina 25 år som läkare 🙂 Ett under att jag va så pigg som jag va sa han. Nu ligger mitt blodsocker på 7,7 så jobbar fortfarande på de. Allt jag vet är att han sa att jag har en underfunktion av sköldkörteln och sen fick jag levaxin. Jag har inget emot levaxin men eftersom jag vet så lite om den och vad och hur länge saker dröjer och vad som är normalt och inte så blir man orolig ibland 🙂 Har ju precis börjat förkovra mig i info på nätet då jag även hittat hit ju 🙂

     • Det är bra – du är på g! Läs allt du kommer över. Att skriva dagbok om sitt mående är bra. För du glömmer hur du har det när det är dåligt om det råkar vara bra när du väl är hos läkaren.

 96. josephine skriver:

  Hej. Vilken fantastisk bra blogg du har. Jag är 27 år och är städigt trött och orkeslös. Har en son med grav utvecklingsstörning som dessutom har väldiga sömnproblem som gör att jag inte sover speciellt mycket om nätterna. Får alltid höra att det är därför jag är trött och orkeslös. Vilket jag inte trott fullt ut på.
  Bad att få kolla sköldkörteln. Gjorde test som visar normalt TSH, t4 fritt ligger lätt i underkant och t3 ligger bra.

  I brevet stod att jag skulle börja ta 1 tablett levaxin om dagen. Ingenting om vad detta är. Ingen information alls.

  Ska det gå till såhär? Jag vet ingenting om vad detta innebär.
  Vad hade du gjort i mitt läge?

  Mvh josephine

  • Tack för vänliga ord om bloggen!
   Du var och tog prover och sedan fick du ett brev hem om en tablett Levaxin? 25 mikrogram?
   Du träffade aldrig läkaren utan du tog bara prover och fick sedan ett brev? Inget om återbesök och kontrollprover?
   Gick det till så här så vet jag i alla fall en annan tjej här i Malmö som råkade ut för samma sak. Fast i hennes fall ringde i alla fall läkaren istället för att bara skicka ett brev.
   Levaxin är hormonet T4 och det ska omvandlas i kroppen till T3 = energi.
   Om du har ett T4 i underkant ska du ändå vara glad för att du fick medicin och inte ”återkom om sex månader”.
   Börja och ät medicinen som det står i brevet och sedan tigger du kontrollprover om 6-8 veckor.
   Men återkom och klargör om det gått till som jag uppfattar det – att du aldrig träffat läkaren utan bara fått ett brev hem. Vårdcentral? Var i landet?

 97. Tommy skriver:

  Hej
  En liten fråga. Vet du något om var man kan vändas sig om kost och hypotyreos om det har något samband.
  Är ju ganska van vid att träna vilket jag försökt men det har resulterat i att mitt TSH hamnade på 12. Så jag får ta det lite lugnt nu 😉
  Men jag går också på en LCHF kost och jag skulle vilja veta om den kan påverka.

  • Hej!

   Nu har du ju inte samma diagnos som jag så jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag tror själv att jag fick min kroniska inflammation i sköldkörteln för att jag tränade för mycket och åt för lite proteiner i anslutning till träningspassen (långlöpning, cykel) – jag sprang på morgnarna, åt ett par skorpor och ProViva till frukost och sedan inte proteiner förrän till lunch. Å då gick kroppen i strejk till slut.

   Jag kan bara tala om min diagnos och min kost och då är antiinflammatorisk mat lämpligt. Cocosa blandar jag i shaken till frukost tillsammans med proteinpulver, bär, ingefära. Ibland häller jag i nyponskalmjöl, Supergreens (Helhetshälsa) och annat nyttigt.

   Att äta LCHF-kost är nog inte helt fel för överviktiga personer som behöver en kick för att komma igång med ett sundare liv, men när man tränar som du måste ha gjort (triathlon är inget för veklingar) måste man ha kolhydrater också.

 98. johanna hult skriver:

  Hej jag har fått både levaxin och Lio tar 2 levaxin 25m och 2 lio 20m varje morgon. känner mig så otroligt yr och ofokuserad =/ vet inte om jag tar dom fel eller för mkt för lite… kan någon snälla hjälpa mig då jag ändå mår bättre med tabletterna och vill inte sluta.

  tack för svar

  • Tar du verkligen 40 Lio? Det är väääldigt mycket anser jag. Har du väldigt lågt T3?
   50 Levaxin och 40 Lio på ett bräde ser i mina ögon lite märkligt ut. Har du kopior på provsvaren? Vad står det där?
   Å varför har de givit dig en burk Levaxin på 25 då när det finns 50 och det är 50 du ska ta?

   • johanna hult skriver:

    Har fått utskrivit 25m pga av att jag börja med den dosen, och fått för höjt den. liofick jag som kompliment pga symptom med enbart levaxinet.
    hur ska man ta för att ine må dåligt, i början mådde jag kanon ca 1 vecka. kändes som ja fått tebax mitt liv, å nu känner jag mig värre, yr och ofokuserad. vissa dagar känner jag att jag inte vågar köra bil pga yrseln eller vad det kan vara. känner bara att jag inte e med. inte kollat om jag har brist på vitaminer än, tror det har med detta att göra. ser visa av er delar upp tabletterna. kanske e det jag gör fl å tar alla samtidigt =/ hjälp mig snälla.

    • Om du är yr kan du har brist på magnesium. Magnesium är en av de fyra viktigaste mineralerna i kroppen och det är väldigt vanligt med brist på den punkten. Äter man dessutom kalcium utan att ta magnesium utarmars kroppen ännu mer. Stress, uthållighetsidrott och om man svettas mycket gör att magnesium försvinner ur kroppen. Jag åt kalcium i ett par månader då jag blev helt slut under två veckor dygnet runt. Detta för att jag äter kortison nu pga reumatism. Men så kom jag på sambandet mellan kalcium och magnesium och gick och köpte mig en flaska flytande magnesium från Salus. Se http://www.midsona.se/salusmagnesium/?gclid=CPPppprhz7gCFTF8cAodHWQAfg
     På 36 timmar var jag återställd. Selen är också en mineral vi har brist på här i landet. Det är viktigt för sköldkörtelfunktionen. Jag köper Helhetshälsas version. Hur har du det med järnet?
     Innan jag säger något om din medicinering vill jag veta hur provsvaren ser ut. Med den hästdosen Lio du äter så borde du ha väldigt lågt T3. I annat fall anser jag att fördelningen är sned. Med så lite Levaxin som 50 borde det räcka med 10 Lio.
     Det är jätteviktigt att man har koll på sina provsvar och om du inte har kopior på dem ringer du din vårdenhet på måndag och begär kopior. Knorrar de så säger du att det är dina provsvar och att du har din fulla rätt i att få kopior på dem. Be om alla kopior – inte bara de senaste – så har du hela bilden framför dig.

     • johanna hult skriver:

      ska köpa dom med engång och testa. ska be om mina resultat oxå! tack för att du tog dig tiden att svara!

     • Salus magnesium finns på ICA och kostar ca 110 kr. Jag tycker det är en mycket bra produkt. Kanske skulle du prova Behepan också – B12. Brist på det kan göra att man känner sig yr.
      Återkom hit sedan när du har fått provsvaren.

 99. Tania skriver:

  Hej! Snubblade in på denna sidan då jag förra veckan var på VC och tog prover för att kontrollera min sköldkörtel. Har en längre tid känt mig trött, lättretlig å tråkig, men tänkt att livet är ju lite jobbigt med 2 barn på 3 resp 5 år. På senare tid även väldigt frusen och lagt på mig ett par kilo så jag tänkte att det var dags att kolla upp värdena. under min 2a graviditet fick jag äta levaxin för mitt ths låg på 14 vid kontroll, kommer ej ihåg T4. Men efter födseln sa Dr att jag kunde sluta med det. Nu när jag fick svar från VC låg tsh på 290!!! och T4 på 7, fick ta prov på TPO som låg på 630 och även remiss till UL av sköldkörtel som jag var på idag. Han som gjorde UL hade inte superkoll på sköldkörtel sjukdomar men han såg inga knölar iaf utan bara att den var väldigt aktiv, att det var hög blodgenomströmning i den. Gissar att det beror på att jag äter 50 mg levaxin sedan 10 dagar å den håller på att ställa in sig? Min fråga är egentligen, har ni någonsin hört om tsh på 290? Hur snabbt kan det gå ner till närmre normalt? Bör jag be om T3 prov eller ska jag avvakta tills levaxindosen är inställd och tsh är mer normalt? Har ju fått diagnos väldigt snabbt och med väldigt bra mottagande på VC. Inget krångel att få ta prover även om jag tyckte det till en början ryckte lite i Dr:s mungipa när jag sa mina symptom, trött, olust och gått upp några kg… Men provsvaret bekräftade det jag gissade och i uttalandet står det autoimmun tyroidea samt labmässig hypotyreos. Nästa sak är att även fast jag bara ätit levaxin i 10 dagar så känner jag mig sämre än innan, ingen ork, dåsig i huvudet, börjar gråta titt som tätt… Kommer inte ihåg att det var så sist, men då var jag å andra sidan gravid i v. 10 och blandade kanske ihop det med grav. Hormoner… Hoppas verkligen känslorna och orken stabiliseras snart, hur lång tid brukar det ta innan man blir bättre?

  • Ett TSH på 290 har jag aldrig hört talas om. Jag hade varit död vid det laget. Jag kan knappt stå upp vid 3,8.
   TPO är antikroppar som gör att du inte själv kan producera ämnesomsättningshormon. Jag hade ca 110, men jag har hört om dem som har flera tusen.
   Det här är en väldigt individuell sjukdom och när det börjar kännas bättre (mindre dåligt) är också individuellt. Jag började med en halv 25 mikrogram som jag åt i någon vecka innan jag kom till en specialist – jag var först hos företagshälsovården. Jag kände av medicinen till det bättre direkt, men jag har förstått att det är ganska ovanligt.
   Med de värdena du har är 50 mikrogram väldigt lite och du kommer att få höja dosen. Det normala är att man tar prover var 8:e vecka tills de stabiliserat sig.
   T3 Fritt ska tas (liksom T4 Fritt). Levaxin = hormonet T4 ska omvandlas till hormonet T3 i kroppen = energi så självklart ska T3 Fritt tas. Det är de fria värdena som är viktigast.

 100. Tania skriver:

  Tack! Ska tillbaka för nya prover och dos justering i slutet av augusti, ska be om svar på T3 då oxå. Hoppas TSH har sjunkit lite tills dess å jag blivit lite mindre grötig i huvudet.

  • Knorrar de om T3 Fritt (obs! det är de fria värdena om är viktigast – varför har jag inte brytt mig om att ta reda på) så KRÄVER du det och förklarar att det är hela poängen. Säg att ”men det är ju så att hormonet T4 ska konverteras i kroppen till hormonet T3 och då är det ju viktigt att veta om den processen sker”.

 101. Tania skriver:

  Dr på VC har vart väldigt tillmötesgående och framåt hittills så det blir nog inga problem hoppas jag.

 102. Terese skriver:

  Hej! Jag är 20 år och har sedan januari vetat att jag haft struma. Var då till läkaren som tog blodprov som inte visade något fel enligt honom. En månad senare hade jg under en tid upplevt ett enormt tryck över halsen och kunde själv se att min hals växt. Känner detta tryck väldigt ofta och det är mycket obehagligt. Uppsökte då läkare igen, denna gång en annan. Han sade att jag borde göra ett ultraljud och när jag berättade om mina symptom tyckte han att det var mycket konstigt att inget gjorts redan. Remissen skickades i mars och nu, flera månader senare, har jag äntligen fått tid på Kirurgmottagningen i Uppsala.
  Då mina prover är normala är jag dock rädd att läkaren inte kommer att göra något? Även fast jag har många symptom som tyder på en underfunktion; trötthet, darrig, låg puls, frusen, ingen sexlust, viktuppgång, magproblem, torr hud, torra slemhinnor, sänkt immunförsvar och inte minst det obehagliga tryck jag känner över halsen. Är ständigt orolig och känner mig ångestfylld och nedstämd. Direkt jag känner något i halsen oroar mig. Har även haft en svullen lymfkörtel i halsen försvunnit och har på sistone haft flera svullna lymfkörtlar i anhålorna, dessa kommer dock och går och alla förutom en ömmar vilket lymfkörteln i halsen alltså inte gör. Oroar mig jättemycket för att inte få hjälp då jag läst om så många som inte får någon diagnos/hjälp pga normala prover. Vad ska jag göra? Kan jag kräva operation eller liknande?

  • Har du sett provsvaren? Det är inte alls säkert att de är hyggligt normala för läkarna tolkar det här extremt olika. Det finns de som har ett TSH på 15 och läkaren tycker inte att det är särskilt mycket för mycket och säger ”ingen åtgärd”. Själv kan jag knappt stå upp vid 3,8.
   Struma behöver inte betyda sjukdom. Eller jo, sköldkörteln ska ju inte vara förstorad, men man kan ha struma och ändå må normalt. Men det gör ju inte du. Du har alla möjliga symptom på underfunktion. Ordet struma betyder annars förstorad sköldkörtel.
   Jag tycker att du ska be att få kopia på provsvaren. Det ska du alltid göra – även framledes – så att du kan bilda dig en egen omfattning av detta.
   Knorrar de så är det din kropp och dina provsvar och du har rätt att få ut dem. Ring dem i morgon eller åk dit och hämta dem. Återkom sedan hit.
   Jag tycker också att du ska vara ytterst tydlig med alla dina symptom, säg att diagnosen ju faktiskt är struma, att du har alla symptom för låg ämnesomsättning och att du vill prova med Levaxin för att se om det blir bättre.

   • Terese skriver:

    Hej igen. Ringde dem igår och de ska skicka hem provsvaren till mig. Återkommer när jag fått dem! Tack för ditt snabba svar 🙂

    • Mycket bra! Hoppas de lägger dem på lådan direkt!

     • Terese skriver:

      Hej igen! Fick provsvaren idag. Har tagit TSH två gånger, den ena gången låg det på 0,97 och den andra gången på 3,7. T4 låg på 14 respektive 15.

     • Hej! Jag måste ha referensvärdena också. Är det T4 som är taget? Inte T4 Fritt och inte något med T3 alls? TSH första gången är rätt lågt. Men andra gången är det lite högt. Referensvärden i Malmö på TSH är 0.40-4.0. På andra håll ska det inte överstiga 2,5, men det är olika mätmetoder på olika laboratorium så det ska man kanske inte fästa sig så mycket vid. Hur långt är det mellan provtagningarna?

 103. Terese skriver:

  Jaha. Ja det är T4 fritt, referensvärde 10-19. Referensvärdet för TSH är 0,4-4,5. Dvs jag ligger inom alla referensvärden samtliga gånger. Har inte tagit något prov för något med T3. Det är två månader mellan provtillfällena.

  • Jag kollade ref-värdena i Malmö. De är 0,4-4,0 – så dina provsvar ser inte konstiga ut. Du borde kanske testa antikroppar TPO och TgAk också. Antikoppar och du har den vanligaste formen – inflammation i sköldkörteln. Struma med normala värden ser det ut som just nu.

 104. Terese skriver:

  Har tagit TPO anti och hade där 10,2. Stod inget referensvärde. Men läkaren sa att det var långt under det kritiska. Har även tagit U-leukocyter (lokalt) som var 2+. Och även fp-glukos (lokalt) som hade värde 5,1. Inget referensvärde angivet här heller.
  Men eftersom att alla mina värden ser normala ut men jag ändå har massa symptom och helt enkelt mår dåligt, vad innebär det för mig? Vill ju inte må såhär..

  • TPO ska ligga under ca 35 så där har läkaren rätt – det är lååångt under det kritiska. En del kan ha flera tusen. Jag hade ca 110.
   På den sista frågan vet jag dessvärre inte vad jag ska svara. Många har ju symptom trots att proverna inte visar något. Struma (= förstorad sköldkörtel) är konstaterad endast.

   • Terese skriver:

    Okej. Men kan man ändå som du sa förut, be att få prova levaxin? Trots att proverna inte visar något tecken på underfunkion?

    • Det kan man ju be att få göra, men när inte proverna visar låg ämnesomsättning skriver läkaren ut Levaxin på fel premisser och jag tror inte att de är så intresserade av att göra det. Struma i sig är inte en sjukdom – det innebär endast att sköldkörteln är förstorad – men det är klart att normalt är det inte för den ska ju inte vara förstorad.

     • Hanna skriver:

      Okej. har bara en fråga till, är det normat att TSH varierar så som det gjort för mig? Mellan 0,97 och 3,7 dvs.

     • Jag tycker inte att en så stor variation är riktigt normalt. Kanske är det så att sjukdomen/symptomen håller på att visa sig i TSH-värdet så det är nog bra om du försöker ha det under bevakning. Du skulle kunna skriva en egenremiss till sjukhuset där du bor. Gå in på deras hemsida eller ring och fråga hur du gör. De har kanske någon blankett man ska fylla i – eller om man bara ska skriva ett brev. Sök på egenremiss på hemsidan så bör du få upp något.

   • Sabina skriver:

    Ville bara flika in att ibland kan endast en inflammation i sköldkörteln visa sig genom en biopsi. Jag hade normala värden på TSH, t4 och t3 samt inga antikroppar. Min inflammation i sköldkörteln upptäcktes ENDAST genom en biopsi på den.

 105. Tess skriver:

  Halloj,
  undrar om någon kan hjälpa mig att hitta en vettig läkar i Stockholms trakten.
  Har medicinerats med levaxin sen 2009 pga förhöjda TPO-ak antikroppar vilket upptäcktes under min behandling för barnlöshet. Tack vara levaxinbehandling och akupunktur blev vi sen gravida med vår son. Läkarna rekommenderade sen att jag inte behövde behandlas med levaxin förrän vi ville bli gravida igen. Därför hade jag ett uppehåll från juni 2010 till 2011 när min dåvarande VC läkare satte in det igen pga trötthet.

  Jag hade då en VC läkare som var intresserad av min sjukdom och läste på och tyckte att vi skulle öka dosen för att se om jag blev av med fler symptom som ont i leder mm. Det blev jag och så blev jag gravid igen och MVC tog över min levaxinbehandling. Jag har aldrig mått så bra och varit så pigg som under denna graviditet trots att jag hade stor järnbrist! =O
  De sista proverna innan förlossningen visade TSH på 1,7 och TPO på 76.
  Efter graviditeten så rekommenderades att jag återgick till min tidigare dos 75µg och sedan tog nya prover. Vid denna tidpunkt hade min VC läkare slutat och jag bytte VC. Den nya läkaren tog prover , gnällde över att behöva ta TPO proverna, men jag envisades. Resultaten var: (TPO 576 och TSH 2,1). Nu är vi ”osams” och min nya läkare vägrar behandla mig då han inte kunde se att levaxinet har hjälpt till att sänka mina TPO värden (trots att han inte hade tillgång till alla mina provtagningar och alla värden vid tidpunkten). Han har dessutom varit i kontakt med överläkaren på endokrinologen som anser att TPO proverna inte har någon som helst relevans för levaxinbehandlingen! *suckar*

  Nu har jag fått tillbaka många av alla symptom jag haft sedan jag blev sjuk, ont i lederna, håravfall, svårt att tappa vikt, klåda och sår i hårbotten, frusen, trött mm.
  Men min läkare har sagt att den enda vård jag får av honom är att sänka min dos till 50µg annars kan jag leta mig en annan läkare!

  Jag har kopior på nästan alla mina provsvar sen 2005 då jag började utredas för barnlöshet. Då låg mitt TSH på 1,43
  När jag sammanställt provsvaren så ser jag att endast MVC har tagit prover för T4 och T3.

  Så jag får helt enkelt byta VC igen och läkare men tänkte höra om någon har en bra läkare att rekommendera så jag slipper slösa tid på att stånga mig blodig på läkare som inte vill/kan/är intresserade av att hjälpa sina patienter.

  Något som också är intressant när jag läser igenom mina journalkopior är att redan 2010 när VC fick ta över provtagningarna så har den dåvarande läkaren skrivit att jag borde remitteras till endokrinologen men detta har inte skett… =/

  • Herregud så förbannad jag blir!!!
   Du har TPO = inflammation i sköldkörteln = Hashimotos sjukdom och det får man leva med. Alltså kan man inte medicinera bara när man vill bli gravid. Nötter till läkare är det!!
   TPO på 576 är inget bra. De ska ner under 35.
   Jag kan inte hjälpa dig till en läkare i Stockholm, men jag kan säga att du måste stå på dig!!! Låt dem inte hitta på en massa saker! Du ska ha Levaxin. Punkt.
   Du kan skriva en egenremiss till sjukhuset. De lär ta emot dig med de värdena. Du anger då också att du hade en läkaren som skrivit i utlåtandet att du borde ha remitterats till endokrinologen.
   Gå in på ditt sjukhus hemsida och sök på ”egenremiss”. Annars kan du ringa till dem och fråga hur du ska göra. Om de har en blankett för det eller om det räcker att du skriver ett brev.
   Sätt igång med detta direkt! Du ska ha medicin!!

   • Tess skriver:

    Jag har som tur är levaxin hemma så jag är inte helt utan. =) Men man blir både trött och förbannad på dem…
    Nåja, jag kämpar vidare och ska hitta mig en läkare som kan hjälpa mig. Det känns ju dock lite oroande att läkare i höga positoner på enodkrin inte har mer kunskap. =(
    Ska kika på detta med egenremiss. Tack för tipset.

    • Tess skriver:

     Idag kom kallelsen till Endokrin efter min egen remiss!! =) Så nu ska jag iväg och ta nya prover på torsdag och sen träffa ny läkare om 2 veckor och erkänna att jag själv höjt min dos då min gamla läkare vägrade behandla mig. Jag mår dock mycket bättre efter 1 vecka på lite högre dos…

     • Men så bra!!!! Vad roligt att de tar emot dig! Du måste återkomma och berätta hur besöket avlöpte. Man bör ha ätit den nya dosen 6-8 veckor innan man tar proverna för att de inte ska bli missvisande. Å andra sidan tror jag inte så himla mycket på proverna, men det där med 6-8 veckor är kanske en bra tes ändå 😉 Påpeka det när du träffar läkaren, att du ätit en ny dos på bara ett par veckor så att han/hon inte börjar rya om att du äter för mycket för att TSH svajar och T4 stuckit iväg eller något annat konstigt.

 106. Pia skriver:

  Jag har tänkt försöka på min läkare att skriva ut licens för Armour thyroid, men hittar ingen info om dosering (tänkte jag ska försöka underlätta för honom). Vad motsvarar varje mikrogram AT jämfört med Levaxin? Tar 150 mg levaxin 1 ggr/dag just nu. Ingen T3.

  • Levaxin 150 MIKROGRAM äter du förmodligen och det förkortas inte MG utan ug – eller mcg på engelska.
   Armour Thyorid däremot – min burk – innehåller 1 grain = 60 MIKROGRAM. Men aktiv susbstans är 38 mcg T4 och 9 mcg T3.
   Men rakt översatt kan man inte räkna heller för Armour Thyroid är mer krut så att säga.
   När jag övergick till AT åt jag 150 ug Levaxin och 20 ug Liothyroin. Nu äter jag 1 och 3/4 piller Armour Thyroid, dvs 66,5 T4 om vi ska nöja oss med att vara matematiska på T4.
   Ingen visste vilken dos du skulle komma upp i när det gäller Levaxin så det smartaste är väl att testa sig fram även där. Börja med 1,5 piller 60 milligrammare AT t ex.
   Du kan läsa mer om Armour Thyorid här http://www.armourthyroid.com/

 107. Schnappi skriver:

  Hej där!

  Har följt konversationerna i denna tråd ett tag nu och det har varit intressant hur olika det är och hur ojämnt sjukvården verkar behandla ‘hypon’. Givande också i det att jag har förstått att man skall, måste, stå på sig och i princip bli sin egen läkare. Ifrågasätt, ifrågasätt, ifrågasätt! Det går tydligen inte att lägga det i händerna på de riktiga läkarna helt och hållet eftersom man riskerar att hamna mellan stolarna i onödan. Bra tråd detta!

  Tycker det är väldigt intressant hur olika folk mår vid olika värden, vilket ställer hela intervallskalan lite på ända. Har själv ett TSH-värde på 8+ [skriver inga exakta värden här 🙂 avrundar], T4 fritt mitt i normalintervallet [här 9-22], TPO på 600, T3 fritt har tagits och är på ingång. Jag kanske hade tur som direkt fick Levaxin utskrivet och ‘diagnos’ hypo (fast enl läkarna en väldigt, väldigt mild subklinisk…) – med tanke på vad jag läser här. Många får tydligen gå och må dåligt av sina symptom utan att veta vad som felas. Det blir kanske aldrig perfekt när vården ser ut som den gör. Det där med kontroll av binjurefunktion vid behandling med Levaxin får man verkligen kämpa för, trots att det står svart på vitt… (läkaren spelade faktiskt så dum att hon på bebisspråk frågade hur i all världen man skulle kontrollera binjurarna och vad man letade efter då).

  Mitt problem är måhända lite tvärtom nu; det verkar som om det man behöver söka vård för nu efter diagnosen direkt hänvisas till hypon. Utan att man utreder de vanligaste, normala anledningarna som man skulle ha gjort med någon utan misstanke om hypo. Har ni varit med om det? Inga standardprover eller utredningar som ‘enligt handboken’ per rutin måste göras vid uppvisande av vissa specifika symptom som kan tyda på allvarliga, potentiellt akuta tillstånd som måste kontrolleras. Men nej; paradoxalt nog så passar man då på att trycka på att jag ju har en väldigt mild form av hypo och inte torde uppvisa några större effekter av sjukdomen (??!). Vet de ens när de håller på att motsäga sig själva? Jag säger i klarspråk att jag inte känner att detta ens hör ihop med min hypo, den är jag inte orolig för då jag verkar ha klarat mig okej med den även utan diagnos. Jag vill att man behandlar mig som vilken patient som helst som kommer in med textboksexempel på de ‘varningssymptom’ som jag ändå uppvisar. Istället säger läkaren att jag är stressad inför min nya diagnos och frågar om jag kanske vill ha något som lugnar lite. O.o’ Que? Hade jag varit lugnare så skulle jag nog ligga i koma.

  Och denna emotionella wall-of-text till trots så är jag väldigt sansad och analytiskt lagd (knappast hypokondriker heller då jag inte besökt en vårdcentral på ~20 år). T.o.m. när jag mådde som sämst hos läkaren så var jag lugn och rationell – det enda som faktiskt stressade var läkarens ovilja att lyssna och ‘hens’ oförmåga att släppa hypodiagnostiken och se att patienten inte mår bra, plita ned symptomen och ta de prover som måste tas för att utesluta eller bekräfta X/Y. Det påminner lite om filmen Gökboet. Känner att sådant beteende från vården kan sätta liv på spel. Blir vi som har hypodiagnos diskriminerade? Struntar läkarna i att se andra sjukdomstillstånd bara för att någon har ‘hypotyreos’ i journalen? Har ni upplevt något liknande?

  • Hej och tack för långt inlägg! TSH på åtta är mycket. Jag kan, som säkert läst här, knappt stå upp vid 3,8. Jag hade drygt 100 i TPO. Du har 600. Hemskt! Dignosen är då låg ämnesomsättning till följd av kronisk inflammation i sköldkörteln = Hashimoto´s Disease. Det är viktigt att du och alla andra delar med er av era historier. Sitter vi tysta på våra kammare och inget gör – ja, då tror de ju att vi är nöjda och glada. Nu får vi ju kämpa som galningar ändå, men det har ändå hänt mycket de senaste åren. Vi är absolut mycket mer hörda idag än när jag fick diagnosen 2004 – då hade jag redan varit väääääldigt sjuk i två år.

 108. Elisabeth skriver:

  Hej,
  Jag har följt din blogg ett tag och tycker att den är kanon.
  Fick min diagnos i januari efter många turer, har haft symptom i många år men jag har alltid fått höra att mina värden ligger inom refrensvärdena.

  Har lite funderingar över vilka prover som skall tas och om de skall tas varje gång.
  I december tog jag följande prover
  T4 fritt, 15 (12-22)
  TSH, 4,8 (0,3-4,2)
  Komplettering gjordes en vecka senare med
  TPO-ak, 934 (<35) och nytt TSH, 3,9

  Började nu min medicinering med Levaxin

  I februari togs följande prover
  TSH, 4,4

  i april tog jag prover igen
  TSH, 2,7
  T4 fritt, 17

  och nu i septemper tog jag nya prover igen.
  TSH 0,03
  (referensvärden inom parantes och lika varje gång).

  Min fråga är varför tar man inte prover på samma sak varje gång utan bara följer upp TSH och vid något tillfälle T4 fritt?
  Ser att du skrivit i bloggen om T3 och Tgak, vad är det får något och är det prover som jag bör ta?

  • TPO och TgAk är antikoppsprover. Du har en kronisk inflammation i sköldkörteln vilket betyder att du har antikroppar som gör att du inte själv kan producera ämnesomsättningshormon. Detta är den vanligaste åkomman när det gäller sköldkörtelsjukdom.

   TSH är INTE det viktigaste. Det är egentligen rätt oviktigt. Det är de fria värdena T4 Fritt och T3 Fritt som är värdemätare. Levaxin är hormonet T4 och det ska kroppen omvandla till T3 = energi. Alltså är det extremt viktigt att även ta T3 Fritt för att se om kroppen konverterar som den ska göra. Gör den inte det kan man tillsätta Liothyronin som går rakt ut i kroppen utan att konverteras.

 109. Zuzika Hoffman skriver:

  Hej Ann-Christine!

  Jag har tagit Levaxin i 25 år; det började med 25mg men idag tar jag 250mg.
  Jag har haft flertalet läkare under åren men jag har inte blivit bättre, snarare mycket sämre.

  Min nuvarande läkare sade på frågan ”Hur stor dos Levaxin kan man ta” att man kunde ta ”hur hög dos som helst”.

  Jag har klagat många gånger på att jag har hjärtklappning, att jag har värk i händerna (enda upp till armbågarna) och att mina ben är ständigt svullna samt utsöndrar vätska ur öppna sår. Jag äter knappt kolhydrater och inga sötsaker men ändå har jag drastiskt ökat i vikt.

  Efter att jag själv hade bett min läkare att kolla mitt blod kom det fram att mina D-vitamin och kalcium -värden var bristande. Trots detta vidtogs inga åtgärder och jag var själv tvungen att köpa D-vitamin och Kalcium på hälsoteket.

  Min läkare tog flera gånger blodprover för att kolla min sköldkörtelsfunktion men inte just ’T3 fritt’.

  Tack vare er har jag blivit upplyst om att någonting inte stämmer med min medicinering eftersom mitt tillstånd är som det är. Jag trodde alltid att läkaren alltid ville patientens bästa…

  Tröttheten är värst, det har bara blivit sämre och sämre. För att jag ska kunna orka mig genom en vanlig dag tvingas jag att ta till koffeintabletter.
  Jag pratade med en kanadensisk väninna som också har sköldkörtelproblem, läkarna där gav henne någonting som kallas ’Thyroid’. Hon upplyste mig om att hon mådde bättre när hon fått denna medicin. Skrivs detta ut i Sverige? Är det beprövat här?

  Jag har även hört tals om något slags sköldkörtelhormon som extraherats från grisar i tablettform som skulle verka positivt, är detta bara en hörsägen?
  Tack för din fina blogg och jag hälsar alla medsystrar och bröder som lider i det tysta.

  Jag är så glad att jag har hittat dig och jag kommer mer än gärna imorgon på föreläsningen!

  Kramar från Zuzika (Sussi).

  • Hej!

   Tack för att du berättar om hur du har det. Det är jätteviktigt att vi alla berättar.

   Thyroid är den kanadensiska varianten av amerikanska Armour Thyroid. Erfa heter läkemedelsföretaget som tillverkar Thyroid. Jag har testat det också, men föredrar Armour Thyroid. Erfas preparat är också licensbelagt i Sverige och det är samma förfarande med det som med AT – läkaren skriver ett recept och fyller i en ansökan och lämnar till apoteket som skickar ansökan till Läkemedelsverket som beslutar om apoteket ska få importera pillerna just till dig. En licens varar ett år och måste sedan förnyas.

   Vi ses i morgon!

 110. AGNETA skriver:

  Hej hej

  jag har haft mycket psyliska besvär av sköldlörteln.

  Om jag får 150 mg Levaxin Hur mycket Armour Thyroid ska jag ta istället ?

  Hur gör jag egenkontroller ? Kan man ta värdena då på vårdcentralen ?

  Med hopp om bättring

  • Hej! Är det du eller läkaren som säger att du har psykiska besvär av sköldkörteln? Vilken dos Armour Thyroid säger läkaren att du ska ta istället för 150 mg Levaxin? För du har väl inte köpt det som på Internet kallas Armour Thyroid? Det finns väskor i Kina som kallas Louis Vuitton, men alla förstår hoppas jag att det inte är äkta Louis Vuitton. Därmed sagt att har du handlat det som någon kallar Armour Thyroid på Internet så kan det vara precis vad som helst i det. Det är endast Forest Labs i USA som säljer Armour Thyroid. Allt annat är kopior.
   Sedan är det så att ingen vet vilken dos Levaxin man ska upp i när man börjar medicinerar och nuvarande är en dos som du uppenbarligen inte är nöjd med. Då kan man heller inte säga vilken dos Armour Thyroid man ska ha. Men JAG åt 150 Levaxin och 20 Levaxin och äter nu knappt 60 mg x 2 Armour Thyroid. Sedan är det så här också att Levaxin mäts i mikrogram och det förkortas ug eller mcg på engelska. Armour Thyroid och dess tillverkare har däremot mg på sina burkar. Ett piller 60 mg AT motsvarar 34 mcg T4 (Levaxin) och 9 mcg T3 (Liothyroin).
   Egenkontroller? Jag förstår inte vad du menar med det.
   Vad gäller att ta prover på vårdcentralen så är man inskriven hos en läkare om man fått diagnosen låg ämnesomsättning och då blir man väl även i ditt landsting kallad exempelvis en gång om året för uppföljning. Jag får efter varje besök en provtagningsbricka/blad till nästa besök.
   Dessvärre tycker jag att det låter som om du handlat på nätet och det är något som jag avråder med bestämdhet. Du har absolut ingen aning om vad som är i burken. Någon säger ”ja men burken ser likadan ut”. Jo, men det finns ju folk som är duktiga på att kopiera dollarsedlar också.
   Hur har du argumenterat med läkaren angående din önskan om att få prova Armour Thyroid?

 111. Helena skriver:

  Hej !
  Mycket intressant läsning här..
  Idag fick jag veta att mitt TSH är 4,54 (gränsen där jag bor är 4,2). Var en massa prover tagna, alla var u.a utom just då TSH. Om T3 och T4 är taget, vet jag inte.. Ska få papper hem med resultaten och jag lär väl antagligen få höra av läkaren också. TSH tog även i mars i år, och låg då inom gränsvärdet (under 4,2).

  Mina symtom ?! Hög puls när jag gör något (ibland mer, ibland mindre), men jag kan ändå inte kallad det bokstavligt för hjärtklappning.. Hög puls när jag tränar, sista tiden har jag haft temp upp till 38-38,2, blodtrycket går upp och jag får ibland ont i skallen och blir yr, har ingen direkt ”psykisk” trötthet = mer som en fysisk trötthet pga att det är jobbigt när jag gör diverse saker. Har inte gått upp i vikt, men inte heller gått ned i vikt. Vikten pendlar 1-3 kg pga vätska. Hyn och hår är som det alltid varit.

  Till saken hör att jag haft ett antal lungembolier och dvt, sista LE i december -12. Jag själv är nog inne på att det är något men av allt det som spökar, men.. Ja, vad vet jag ?! Något är knas..så mycket vet jag iaf.

  Har läst inläggen här och fått lite ”kött på benen”, och även läst övrigt på nätet.
  OM T3 och T4 är taget, och inte visar något.. Läste att man kan ta s-cortisol för att kolla binjurarna ?
  Jag tänker absolut inte kasta mig in i någon medicinering som jag kanske inte behöver. Förra vintern blev jag felmedicinerad och fick ”medicinsk anorexi”..gick ned 18 kg. Läkaren ville för övrigt öka på medicinen då. Nä, tack !!

  Kanske är jag som inte vill inse att det kan vara sköldkörteln ?!
  Aja, jag tar det lugnt tills jag får veta vad för prover som är tagna..annars får dom fortsätta sticka mig.

  • Hej! Om int T4 Fritt och T3 Fritt är taget – man får tjata på de här proverna för visar inte TSH något vill de inte testa vidare – så kan man också prova om man har antikroppar, TPO och TgAk. Begär ALLTID kopior på provsvar. En del läkare anser inte att TSH på 15 är så mycket för mycket …

  • Schnappi skriver:

   Hej Helena,

   Nu är jag inte Ann-Christine, och inte heller någon läkare – men be absolut om att få en fullständig utredning för sköldkörtelsjukdomar (TSH, TPO-ak, TRAK, fria T-värden…allt!) OCH kontroll av binjurebarksfunktionen (blodprov, helst morgon, och/eller snabb Synachten-test). Som start i.a.f., så kan ni utesluta det vanligaste. Har du konstant förhöjd temp? Nämn febern för läkaren. Hur är det med lymfkörtlarna? Kolla upp.

   Om du har en autoimmun sjukdom så är chansen stor att du har snubblat över en annan. Dessutom, om du vet med dig att du har levt med stor stress under långa perioder så kan du väl ha tröttat ut dina binjurar som inte längre orkar producera tillräckligt med kortisol för att hålla igång dig på din normala nivå (var restriktiv med kaffet tills du vet testresultaten, det gör saken värre).

   Och du, ta det lite lugnt med träningen under tiden 🙂 jobba inte så mycket med att få upp pulsen. Annars sliter du ut dig ännu mer i onödan. Lyssna på kroppen och invänta provresultaten på papper! Hoppas att det bara är något tillfälligt; kroppen som säger åt dig att ta det lite lugnt en tid 🙂

   Lycka till!

 112. Schnappi skriver:

  Hej igen,

  Har funderat lite på det där med att ta Selen-tillskott tillsammans med Levaxinet. Hur brukade du ta det (när du var på Levaxin) – tillsammans samtidigt, eller? Som det är nu tar jag Levaxinet på morgonen och Selentilskottet till kvällen, av rädsla för att kanske strula till Levaxinupptaget och jag tar dem ihop (trots att Selen enligt vissa studier hjälpt en del patienter med omvanldlingen av T4>>T3).

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter 🙂

  • Jag äter fortfarande Selen och det borde fler göra.
   Jag tar Armour Thyroid omkring kl 6 och sedan tar jag tillskott till frukost två timmar senare. Detta inkluderar Selen, multi-B-vitamin, D-vitamin och Probion och Cellenzym (de två sista är grejer för mage/tarm). Just nu äter jag även Prednisolon (kortison) pga reumatism. Det finns ingen anledning att vänta med Selen till kvällen. Levaxin ska du inte ta med frukost utan innan. Fastande mage lär vara det bästa.
   Selen rekommenderas till sköldkörtelpatienter i Tyskland och även Dr Helena Rooth Svensson förespråkar det. Jag märkte skillnad till det bättre redan en vecka efter att jag började med Selen och jag skulle inte komma på idén att sluta med det. Holistic och Helhetshälsa är de två leverantörer jag förespråkar. Vitapost.se har fraktfritt t o m oktober månad ut.

   • Schnappi skriver:

    Toppen! Tack snälla för tipset (och håller med om Helhetshälsa, bra kvalitet och rena ‘grejer’)!

 113. Mimmi skriver:

  Hej!
  Vilken sida jag ”ramla” in på! 🙂 Har ätit Levaxin sen -10 o har vid några tillfällen fått ändra dosen då jag känt att något inte stämt i kroppen. Har aldrig fått sjukdomen riktigt förklarad för mej av läkare utan hämtat information från böcker o nätet. Den sista tiden har jag känt att nåt varit fel igen, trötthet, värk, svårt att koncentrera mej samt em vidrig ångest!! Läkaren menar att mina värden är bra o att jag är deprimerad!! Nä, låg är jag inte men lite rörigt på jobbet kan jag hålla med om. Får citalopram o kurator samtal. Ångesten ger med sig till en skakig insättning men kommer smygandes tillbaka. Har bett om andra prover på sköldkörteln för att se om endast Levaxin räcker men icke!! Får däremot veta av 2 läkare att dom tycker det är märkligt att jag fick levaxin från början!!!!! Blev iaf vid senaste besöket så trött på dom o sa att mim arbetsgivare börjat ifrågasätta min frånvaro o då plötsligt ska jag få remiss till specialist!! Har oxå begärt ut min journal med alla provresultat. Hoppas nu få den hjälp jag behöver o kan bli människa igen!!

  • MYCKET bra att du begärt ut provsvaren. Som sköldkörtelpatient måste man själv sätta sig in i detta. Du måste också se till att de tar T3 Fritt på dig annars är inte provtagningen på långa väga fullständig. TPO och TgAk (om du har en kronisk inflammation) kan också vara bra att få kollat. Det är ingen annorlunda medicinering då, men det är ändå bra att veta.

   Om du inte anser att du är deprimierad ska du hålla dig långt ifrån de läkare som anser att du är det.

   Undvik också att säga att du är stressad. Då hamnar man lätt i ett fack som är svårt att ta sig ur. Frustrerad tycker jag är ett bättre ord. Frustrerad över att det inte blir bättre, att du inte får gehör för det du säger.

   Du kanske behöver tillägg av Liothyronin. Det är hormonet T3. Du äter Levaxin = T4. Det ska kroppen omvandla till T3 = energi. Om inte kroppen gör det i den utsträckning som behövs kan du behöva Liothyronin = T3 som går rakt ut i blodet utan att behöva konverteras. Det är samma tillverkare på Levaxin och Liothyronin.

   Binjurarna, har du kollat dem? I sitt register har Takeda (fd Nycomed) även Hydrokortison.
   Det står på Levaxins förpackning att binjurarna ska kollas, men den raden verkar inte många läkare ha läst.

 114. Mimmi skriver:

  Oj!! Tack för snabbt svar! O råd! Har precis fått en telefontid till vårdcentralen då jag känner att ångesten blir värre. 🙁 Kan ”fel” medicinering göra att man får sån ångest?

 115. Pia Nilsson skriver:

  Hej,
  jag är själv väldigt säker på att min sköldkörtel spökar och har gjort i ca 30 år,kanske tom 40 år.
  Har tagit massor av prover på detta under årens lopp och har inte förrän nu börjat ifrågasätta provsvaren.
  Läkarna säger att jag är frisk men det är jag inte!
  För 5 år sedan var mina tyreoglobulinantikroppar 930.
  Nu har jag nyss tagit nya prover och de har istället kollat TPO antikroppar som var 9.
  TSH var 1,8
  T4 14
  T3 3,8
  Min sköldkörtel är förstorad
  Nästan alla i min pappas släkt har /har haft problem med sköldkörteln.
  Kortisolprovet är normalt men ligger i övre referensområdet .
  Jag är överviktig, har högt blodtryck och ångest problematik + alla andra besvär som
  hypotyreos – hashimotos kan ge.
  Det konstiga med det hela är att jag ibland mår bra (bättre) för att sen utan anledning bli jättesjuk och inte orka , våga , kunna göra ngt alls. Läste i ngn artikel att just vid Hashimotos kan det gå i skov. Konstigt. Det senaste skovet har varit i ca 9 månader. Väntar på att det ska ta slut! Varje dag!
  Vill inte vara sjuk- vill vara frisk.

  Jag önskar en analys av det jag skrivit samt råd på vad jag ska göra.

  • Jag mådde också fram och tillbaka. Vissa dagar var rätt normala, men många var förfärliga.
   Det var olika under dagen också. Värst på morgnar och förmiddagar.
   Dina provsvar ser bra ut vid första anblicken, men vad tyreoglobulinantikroppar ska ligga på vet jag inte just precis nu. Det är väl det som förkortas TgAk. Det är en av två parametrar man mäter vid misstanke om kronisk inflammation i sköldkörteln. Ser man endast på TPO har du ingen inflammation. Det ska ligga under 34-35. Är sköldkörteln förstorad innebär det att du har struma.

  • Hej igen! Jag fick ett mail från en person som hade varit inne här och sett vad du skrivit. Den här personen skriver följande till mig:

   Såg detta på din blogg. Patienten har autoimmunitet med höga antikroppar tyreoglobulin samt något låga T4 i förhållande till TSH. Lätt förstorad sköldkörteln som jobbbar på för att kompensera inflammationen. Klar indikation för Levaxin 25-50 mikrogram.

 116. Pia Nilsson skriver:

  Finns det en anledning till att det vid senaste provtagningen bla togs prov på tyreoidantikroppar och inte tyreoglobulinantikroppar? Vad är skillnaden.
  Se ovan för provsvarsresultat!
  Idag har jag värk .är trött-matt,mer svullen över sköldkörteln aå att det besvärar mig.
  Vet ngn om det finns en bra , duktig och seriös läkare i Skåne som kan mycket om just hypotyreos.
  Mvh

 117. Pia Nilsson skriver:

  Jag hade vid senaste provtagningen TPO på värde 9.
  som jag tidigare skrivit hade jag för 5 år sedan ett tyreoglobulinantikropps värde på 930.
  Varför togs det inte denna gång?
  Ska till ny läkare inom 2 veckor och undrar om jag borde ha ett nytt värde av mina
  tyreoglobulinantikroppar tills dess.

  • Det är inte så många läkare som känner till att man även kan ha antikroppar mot tyreoglobulin. Har doktorn lärt sig något så är bara TPO ak. Klart att Tgak ska tagas och om positiva ska du ha behandling.

 118. Bitty Lundkvist skriver:

  Hejsan, Jag har haft underfunktion drygt 10 år, har ätit levaxin, I två år har jag varit helt slut, tom. tagit bort tid från min heltidstjänst. I september blev jag förkyld, o sen orkade jag inte mer. Mina prover visade då,efter många olika diagnoser, deprimerad bl a tsh 0,01 t4 26,7,t3 6,8 – fick då sänka dosen till 50 mg levaxin. Läkaren propsade förstås på deppiller. jag försöker förklara att jag inte är deprimerad, men äter ändå medicin mot det. Jag har även alla dessa år haft en klump i halsen, som inte syns på utsidan. Men vissa gånger när jag dricker vatten fastnar vattnet i halsen, dessutom har jag nästan varje morgon ont i halsen, inte som en fluss, utan det försvinner under dagen. Har nu varit sjukskriven sen oktober, tänker inte ge mig förrän rätt diagnos sätts. Min fråga till dej är, när proverna går upp o ner på detta sätt är det inte då någon obalans i sköldkörteln? binjureutmattning? Har börjat äta adrekomp, som du föreslagit. Det värsta är denna energilöshet orkar ingenting. Om jag tex. har varit o handlat måste jag vila 2 timmar efter det. Sista provet jag tog i dec. visade tsh 1,03, t4 13,4, hon tog inte t3 då, jag glömde sägs till om det. Hoppas du kan säga vad du tror, jag väntar mig ingen diagnos. Skall jag propsa på biopsi, har frågat men hon sa att det tar man bara om man misstänker cancer. MVH B.

  • Ditt nuvarande TSH och T4 ser bra ut utan att veta vad det är för referensvärden – men överlag verkar det numera som om det är samma ref-värden i hela Sverige och då gissar jag att T4 Fritt ska ligga på mellan 12 och 21 ungefär. Det är de FRIA värdena jag talar om.
   Att man inte tar biopsi i annat läge än när man misstänker cancer är lögn.
   Adrecomp är bra. Just nu äter jag Prednisolon för reumatismen och då behöver jag inte Adrecomp, men jag kommer att börja igen när jag plockat bort Prednisolon. Selen och Q10 ordinerar Dr Helena Rooth Svensson. Q10 kan jag inte uttala mig om men Selen har hjälpt mig.
   Jag anser inte att du ska äta antidepp om du inte anser dig vara deprimerad. Jag hade totalvägrat.
   Var är du patient? Sjukhus eller vårdcentral? Kanske ska du börja slåss för Armour Thyroid.

   • Bitty Lundkvist skriver:

    Tack för snabbt svar. Jag känner mig inte deppig, mer än att jag inte orkar något o har ingen energi. Det är väl så att det fysiska o psykiska hör ihop, om inte hormontillförseln fungerar blir man ju uttömd på energi. Jag tillhör en vårdcentral, har förut haft en läkare som lyssnade, men hon har tyvärr flyttat. Den jag har nu verkar inte riktigt tro på sköldkörtelfel. Men jag skall försöka att få naturligt hormon, jag har dock ingen förhoppning om det. Vad tror du om liothyronin? Tack än en gång för att du håller denna blogg igång./ B

    • T3 hade du på 6,8 – det är inte för lågt – men då åt du å andra sidan mer Levaxin. Nu har de inte tagit T3. Observera att det är de FRIA värdena som ska tas. Liothyronin är T3 och har du 6,8 ser det inte ut som om du behöver det.

 119. Belinda skriver:

  Hej!
  Jag tackar storhjärtat för din info! Känner igen mej till 100%!
  Jag MÅSTE få hjälp nu; VAR kan jag köpa Armour Thyroid?
  Jag äter Levaxin 150mg varje dag, i snart 2 år, men jag känner fortfarande inte…som jag! Jag går som i sirap och tänker som i en dimma!!
  Jag tror att detta hände år 2008, då jag födde mitt 3:e barn (har 5 barn nu), och sedan dess har jag aldrig blivit återställd! …och jag har provat ALLT!!!!
  Är det nån här som har en länk till ett inköpsställe så SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA, dela med er! Min läkare stenvägrar!!!! 🙁 🙁 Hur mycket ska man orka stå emot i livet? 🙁
  Maila mig om ni inte vill skriva här! bea_lindstrom82@yahoo.se
  Tack snälla!!!

  • Jag avråder med bestämdhet ifrån att shoppa Armour Thyroid och andra mediciner på nätet.

   • Belinda skriver:

    Och var/HUR kan man få det då? Om nu läkaren bara tror på Levaxin??

    • Du kan prata med läkaren och säga att det är din kropp och att du vill testa. Att du vill ge ett alternativ till Levaxin ett halvår. Om det är så att det inte funkar så har du i alla fall fått testa. Att fylla i en ansökan som läkaren lämnar till Apoteket tar max 2 minuter. Apoteket skickar in ansökan till Läkemedelsverket som godkänner att Apoteket får köpa in medicinen just till dig. Godkänd licens gäller ett år och måste därefter förnyas. Hos mig gör Apoteket det utan läkarens inblandning. Är den en gång godkänd är det inga problem säger de.

     • Belinda skriver:

      TACK för infon om ”arbetsgången”, tänkte just fråga hur ni andra har gjort och vad som krävs av läkaren!
      Jag får börja övertala han, trots att det tar SÅ mycket energi, som typ int ens finns…. Har dessutom en pojk med ADHD, och där är det en massa strul med kostintyg som man får kämpa för hela tiden! Jag hoppas verkligen att Armour Thyroid hjälper mej!! Då ska jag studsa fram resten av livet 🙂 🙂 😉

 120. Anna J skriver:

  Hej,
  Jag snubblade in på denna sida, då jag sökte på sköldkörtel, mycket intressant läsning. Jag har börjat misstänka att jag har problem med sköldkörteln. Det började för ca 5 år sen när jag kände typ en klump i halsen. Jag kan bli hes ibland, har fått vita fläckar på kroppen, skört hår och naglar, blir inte gravid, huvudvärk, ont i lederna ibland och väldigt trött, jag gör det jag måste men sen vill/orkar jag inte mer längtar till soffan. Har varit till doktorn och tagit följande prov: TSH 3,2 T4 fritt 12 hb1 149 sänka 4 och CRP 7. Efter några dagar kom ett brev där det står allt är normalt. Jag ringer till VC och frågar jaha, vad gör vi nu då? Hur menar du, säger de. Ja jag mår ju fortfarande inte bra, då får du en telefontid med din läkare om två veckor, så nu väntar jag på det! Några tips på vad jag ska fråga, be om när jag pratar med honom? Ser här på bloggen att det finns andra viktiga prov som visar detta! Tack för intressant läsning.

  • Hej! Utebliven graviditet ska utredas. Du skriver inget om referensvärdena och dessa kan vara olika. TSH ska rätt ofta inte överstiga 2,5, men hur det är hos dig vet jag inte. T4 Fritt ser ok ut, men det står inget om T3 Fritt. Den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln är kronisk inflammation. Det är det jag har. Då bildar man antikroppar som gör att du inte själv kan producera ämnesomsättningshormon. Man kan ha normala värden på TSH, T4 fritt och T3 fritt och ändå ha antikroppar. Eftersom det är den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln tycker jag att du ska be om TPO och TgAk också (antikroppsprover). Var i landet bor du?

   • Anna J skriver:

    Jag bor i Dalarna, har inte fått lappen med provsvaren än, ringde VC och fick provsvaren.

 121. Anna J skriver:

  Hej, nu har läkaren ringt, han säger bara att du har inget fel på sköldkörteln, dina symptom kan också stämma in på depression. Då svarade jag att jag är inte deprimerad, jag är frustrerad. Jag berättade också att min moster hade samma symptom och på henne visade proven också normalt. Hon fick gå vidare med andra prov för att se att hon hade underfunktion i sköldkörteln. Han visste då inte vad det kunde vara för prov, men du har iallafall inget fel på din. Men du är välkommen att boka en ny tid, så vi kan titta på andra orsaker! Jag undrade hur han kunde vara så säker. Jo, det är det vi får veta att om proven är normala så är det inte sköldkörteln, han sa också att det finns ju må många på internet som skriver om detta och olika symptom och jag vet inte riktigt hur han menade när han sa detta! Sen var det tack och adjö! Så sitter jag och funderar på om jag ska boka ny tid och be att få en annan läkare, eller ringa regionssjukhuset direkt?

  • Ring sjukhuset och fråga hur du ska göra för att skriva en egenremiss till endokrinologen. De prover som SKA tas om man misstänker låg ämnesomsättning är TSH, T4 Fritt och T3 Fritt. Om det inte visar något tar man också prover på antikroppar. TPO och TgAk. Jag anser att det är lika bra att ta alla fem prover på en gång. Man kan ha normala TSH, T4 Fritt och T3 Fritt och ändå ha antikroppar = inflammation i sköldkörteln = den vanligaste formen = alltså lika bra att ta allt på en gång. Kortisol ska testas också (binjurarna). B12 är inte fel att ta också.

 122. Britt-Mari Dahlén skriver:

  Har nu tjatat till mig kortisoltest. Det blir i serum kl. 8.00. Att mäta i 24-tim urinsamling fanns inte som alternativ på vc. Vilket alternativ är säkrast?

 123. Anna J skriver:

  Hej, igen,

  Idag har jag varit till en ny läkare, en ung tjej. Hon var mer förstående än den förra, men hon håller ändå på att proverna är inom referensvärdet(0,4-4,5) jag hade 3,2, och då har jag inga problem med sköldkörteln. Hon gick ändå med på att ta t3 fritt samt de där antikroppsproverna. Hon lade dock till att antikroppsproverna kan vara förhöjda utan att det är något fel på sköldkörteln. Hon tror att det är något med magen och gav mig esomeprazol som jag ska äta en kapsel varje morgon tills hon hör av sig om tre veckor. Jag berättade också om det här med att om man försöker få barn så kanske värdet är högt, men det tyckte hon inte, det hade ingen betydelse! Ja, vad gör man! Äter magmediciner i tre veckor!!

  • Magmedicin?! Jahaaaa! Vad har du i T4 Fritt? 3,2 i TSH är visserligen innanför referensvärdet, men det innebär inte att du har en frisk sköldkörtel för det.
   Jag har aldrig hört att sköldkörteln är som den ska om du har antikroppar. Har du antikroppar kan du inte producera ämnesomsättningshormon = då funkar inte sköldkörteln som den ska.
   Ofrivillig barnlöshet och problem med sköldkörteln hör ihop. Punkt. Jäkla läkare till att fatta trögt!
   Hör av dig när du fått svaren på T3-värdet och antikropparna.

 124. Carin skriver:

  Hej,
  Jag fick förra våren veta att VCs tagna prover visade ”på en lätt underfunktion av thyr-substitutionen”. Dock skrevs aldrig någon medicin ut… men jag rekommenderades att ta nya prover efter några månader!
  I höstas togs nya prover som återigen indikerade hypotyreos och jag fick en tid 6 veckor senare för att få veta resultatet!!! DÅ fick jag Levaxin utskrivet!

  Efter att ha läst din blogg vill jag veta mer om min hypotyreos och mina provresultat. Jag har hittills på VC bara fått veta att ”den är lite undersubstituerad” men inga siffror eller vilka prover som tagits. Jag har fått kopior på min journal men där finns INGA provresultat! Det är noterat att ”ett ganska brett lab-svep” är taget men inga detaljer eller resultat. Ska nu försöka få veta ALLA prover som tagits och resultat. Hur görs provtagning på binjurarna?
  Har fått höjd Levaxindos 2ggr och äter nu 75ug/dag men är fortfarande inte riktigt inställd.

  Tack för att du orkar upplysa oss om det som VC och behandlande läkare borde informera oss om!

  • Hej! Provsvaren delar de inte ut om man inte frågar efter dem, men det ska du absolut göra. Provsvaren är dina och jag tycker att det är bra om man följer med i dem och ser lite hur man ligger till. Så se till att fixa fram dem på stört!

   Binjurarna SKA testas – kortisol heter det provet.
   Det står t o m på Levaxinburken att binjurana ska kollas INNAN medicin sätts in.

   Levaxin äts i MIKROGRAM som förkortas ug och inte MILLIGRAM som förkortas mg. Jag justerade detta i din text 😉

 125. emmeli skriver:

  Hej är en 29 årig tjej och för ca 1 år sedan fick jag diagnosen underfunktion av sköldkörteln. Då hade jag ett TSH värde på 5,81 och ett T4 på 12 och ett Tpo på 23. Så vi började dosen med 0.25 varje dag. Men det hände ju inte speciellt mycket. Sen höjde vi till 0,50 mån, ons, fre och 0,25 dom andra dagarna och då hade jag värden på TSH 1,36 ett T4 på 13 och ett T3 på 4,5. Så nu höjde min läkare levaxinet till 0,50 varje dag. Men saken är att jag känner mig konstig sedan dess. Lite småyr hela dagarna lätt illamående lite då och då. Har iof bara ätit den nya dosen i en vecka. Men har jag fått för mycket levaxin? jag mådde ju inte riktigt super bra innan heller.
  mvh Emmeli

  • Hej! Jag vet inte vad det är för referensvärden i ditt område. Det är tålamod som gäller med det här. Värdena brukar hoppa upp och ner lite också innan det stabiliserar sig. TPO på 23 visar att du inte har några antikroppar som i inflammation. De ska ligga under 35-36 i mitt område. Återkom gärna med referensvärdena.

 126. emmeli skriver:

  I halland där jag bor ligger TSH värdet på max 3,70 vet jag men dom andra värdena är lite oklart. Min läkare är lite svårflörtad med. Jag får ju verkligen envisas varje gång med bara för att få mina egna värden. Har lärt mig av min mamma som även hon har underfuktion av sköldkörteln, att man verkligen får stå på sig när det gäller det här.

  • Jag tror inte att Halland har 3,7 som max på TSH. Det brukar vara 2,5 eller 4,0 – inte något med sjuor på slutet. Du ska begära kopior på provsvaren. Det är viktigt att sätta sig in i detta. En del läkare säger t ex att ett TSH på 7-8 och t o m 15 inte är så mycket för mycket. Då är det illa!!

 127. emmeli skriver:

  okej ja jag har inte så stor koll på referensvärden men jag ska till läkaren på måndag. Kan begära dom då. Det jobbiga va när jag fick reda på underfunktionen av sköldkörteln, för då hade jag en annan läkare och när jag skulle ta blodprover för att ta reda på om det kunde vara sköldkörteln så satt jag och grät för att jag va så psykist och fysiskt utmattad. Va så ju jävla trött jämt. Ville sova 24 tim och dygnet och barnen blev ju lidande och min sambo med. Då sa hon bara att men man blir trött av att ha barn. Trodde tusan jag skulle slå till henne. Sen ville hon ju inte sätta in levaxin ens när jag fick diagnosen. För det va det inte bråttom med tyckte hon. Jag skulle hem och sova lite tyckte hon. Då bytte jag läkare till min nuvarande som är mycket bättre men endå lite ”seg”. Nu är jag ju inte lika trött iallafall men massa annat endå som inte gör att man kan säga att man mår bra men bättre mår jag men inte bra.

  • Du kanske skulle testa tillskott av Selen. Det hjälper till i konverteringen av T4 till T3=energi.
   Å kopior på provsvaren får du se till att fixa. Det funkar inte med ”jag har inte så stor koll på referensvärden” – det måste man ha – du ser hur läkarna beter sig om dig. Koll måste man skaffa sig. Annars blir du överkörd. Läs mer under Tips & Råd – ny rubrik under Kontakta mig.

 128. Anna Johansson skriver:

  Hej,
  Nu har jag fått antikroppsprovsvaren och t3 fritt. TPO är 236 ref. <36, t3 fritt är 3,9 ref 2.6-5.7. Mitt senaste TSH var 3,3 ref. 0,4-4,5 och t4 fritt var 12 ref. 10-19. I brevet med provsvaren på TSH, t3 och t4 står att alla prover är normala. I brevet med TPO svaren står följande: Värdena på sköldkörtelhormon ligger inom normalområdet. Värdet på TPO är förhöjt vilket normalt förekommer i befolkningen och anses som ett ospecifikt fynd tillsammans med normala sköldkörtelprover.

  Jaha, men om det är förhöjt vad betyder det då ? Varför har man då ett referensvärde som ska anses vara det normala, eller? Jag fattar inte detta.
  Jag har ju också försökt säga att min moster hade lika som jag, proverna var normala, inget kändes utanpå, på henne fick de till slut ta en röntgen som visade att körteln växt nedåt. Men läkarna svarar ialla fall att jag har inte detta!!!
  På torsdag har läkaren sagt att hon ska ringa eftersom jag nu äter esomeprazol, vad ska jag då säga till henne, hon vill nog helst ge mig medicin mot depression, men det tänker jag vägra?
  Jag har kollar egenremiss, men det står att Falun bara tar emot remiss skriven av läkare?
  Jag har skrivit ut från internetmedicin.se, som verkar vara riktlinjer för läkare. Där står att om TSH är högre än 2.5 och TPO är förhöjt så kan man sätta in levaxin för att se om patienten mår bättre?
  Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga till henne?

  • Du har Hashimotos, dvs kronisk inflammation i sköldkörteln och du ska ha Levaxin.
   Bortsett från TPO är dina värden innanför referensramarna, men det innebär inte att du är frisk. Jag hade omkring 110 i TPO och vid 3,8 kan jag knappt sitta upp. Då var övre referensen 4,0 i Malmö.
   Om du inte anser att du är deprimerad, det låter inte som om du anser det, så ska du absolut vägra. Säg att cancer inte botas med Alvedon och att höga TPO-värden inte avhjälps med antidepp. Och anser du inte att du har problem med magen anser jag att du slutar med pillerna du fått. Det är väl troligt att du har trög magen, men det avhjälps inte med piller mot sur mage.
   Printa ut min text från Medicinsk access nr 1 – sidan 5 – och lämna in till vårdcentralen i morgon så att läkaren har fått läsa den sidan innan torsdagens samtal. Strunta i sidan 32 – det bara skrämmer bort läkaren. Det är inte Armour Thyroid du ska kämpa för nu. Det är Levaxin.
   Säg att höga värden på antikroppar (sväng dig med det ordet istället för TPO) säger att du har en kronisk inflammation i sköldkörteln och utan behandling med Levaxin så kommer tids nog TSH att öka och T4 Fritt och T3 Fritt att sjunka och ju längre du går med det här ju längre tid kommer det att ta att återhämta sig. Säg att du har läst på, att du har pratat med en kompis (mig) som har 12 års erfarenhet av detta och att du absolut vill prova Levaxin 25 mikrogram två månader. En burk kostar 79,50 och att du tycker att du värd ett försök.
   Jag blir så otroligt upprörd när jag läser sådant här du skriver – att det ska vara så j-a in i h-e svårt att få läkarna att skriva ut lite Levaxin, men så enkelt att få ut antidepp. Envisas läkaren med antidepp så säger du att du vill att hon motiverar det och fråga vilka symptom hon anser att du har på depression.
   Förbered samtalet med att skriva stolpar på vad du vill ta upp så att du inte glömmer något. Acceptera inte nej och svammel utan kräv motiveringar. Ge dig inte, mesa INTE. Kör för allt vad tygen håller. Antikropparna går INTE ner av sig själv. Istället kommer de att öka och som sagt – tids nog kommer TSH att ha stigit och T4/T3 sjunkit och då blir det ännu jävligare att komma tillbaka.

 129. Anna Johansson skriver:

  Hej,
  Nu har äntligen läkaren ringt, hon frågade hur det gått med omeprazolen, varken till eller från svarade jag. Jag började prata om att få prova levaxin, eftersom om man har höga antikroppar så kan det tyda på sköldkörtelproblem. Hon vill/ kan inte det. Då bryter hon mot lagen säger hon, om hon varit privatläkare kunde vi haft en diskussion om det och provat, men nu är hon inte det. När sköldkörtelproverna ligger inom referensvärdena så kan hon inte det. Jag frågade om antikropparna som var höga, då sa hon att friska människor kan ha det och om det inte är i kombination med höga TSH så har det ingen betydelse. Hon har nu bestämt att skicka mig på gastroskopi! Så nu väntar jag på det! Jag sade om igen om min moster som hade normala prover och fick åka på röntgen för att se att hennes sköldkörtel var förstorad. Hon tyckte det var konstigt att en läkare på vårdcentralen skickat henne på det då hennes prover var normala, så gör ingen här! Ja, kanske ska börja leta privatläkare då? Börjar snart tro att jag är deprimerad eller kanske bara lat!

  • Jag blir så trött!! Dessvärre tror jag att läkaren har rätt – hon kan inte skriva ut Levaxin om provsvaren ligger innanför ramarna. Tänk utanför boxen vill man utropa. Grrr! Jag har skickat ett mail till dig. Återkom till mig där.

 130. Marlene skriver:

  Hej jag håller på att trappa ner thyroxin (Levaxin) och trappar upp Armour Thyroid, tar gäran emot tips om hur man ska göra och i vilken takt, började med att halvera den gamla dosen = nu 65 + 30 mg av den nya … hjälp alla goda råd är välkomna

 131. Emelie skriver:

  Hej!
  Hur gör jag om jag inte ens får hjälp och inte ens Levaxin?
  Jag har alla symptom och mår jättedåligt. Jag ligger precis på gränsen till nedsatt sköldkörtel och får ingen hjälp. Hur gör jag för att få hjälp? Alla läkare jag träffat (och det är många!) bara nervärderar mina problem och säger att det minsann inte finns bot mot allt och att jag får stå ut.
  Hälsar Emelie

  • Har du sett provsvaren själv? Tycker du också att det ser ut som om de ligger precis på gränsen? Har du inte kopior på provsvaren ringer du vårdenheten och begär dem på stört och sedan återkommer du och berättar vad som står. Var i landet bor du?

 132. Jill Eide skriver:

  Hej
  Jag vet inte hur mina värden står men äter 100 mg Levaxin 1 dag och 200 mg två dagar.
  Blev inlagd på sjukhus 2006 och fick veta att jag höll på att dö och att de inte visste om jag skulle överleva medicineringen.
  De pratade om antikroppar att jag hade 29000 när man skulle ha 60 och att de inte kunde ta bort dem men att jag skulle få Levaxin som håller dem i schack. Fick samtidigt diagnosen KOL.
  Alla läkare sa att jag skulle bli så gott som återställd. Så är inte fallet min förlamande trötthet vill inte försvinna, minsta lilla är jobbigt har bra dagar då jag försöker hinna med att göra allt men det får jag dyrt betala.
  Jag vet att de sa en massa när jag låg på sjukan men jag ska ärligt säga att jag inte minns vad som sas. Och ja jag vet att jag borde ta tag i ……

  Men jag orkar inte har precis som det står här en bubbla om kring mig som gör att jag struntar i det mesta.
  Vad vill jag jo jag undrar om det är någon här som har problem med antikroppar som jag, vore skönt att hitta någon med samma problem som jag.

  • Hej! 29000 i antikroppar? Du har inte fått med en nolla för mycket? Det är extremt mycket. Har aldrig hört talas om någon med ett sådant värde. Dock är inflammation i sköldkörteln den vanligaste formen. Jag hade ett TPO på 111 tror jag. Det är långt från 29000 och jag var jättesjuk!
   KOL är inget bra det heller. Röker du?
   Jag undrar varför du tar så olika doser Levaxin. Jag tror att det är bättre att ta 150 varje dag istället för att hoppa mellan 100 och 200. Det är jobbigt för kroppen med så stora svängningar.
   När tog du kontrollprover senast? Hur såg de ut? De tar väl T3 fritt på dig också?

 133. linda skriver:

  hej!

  Jag är 26 och har nyligen fått diagnos underproduktion i sköldkörteln.
  Jag har länge haft symtom som värk i musklerna, viktuppgång, yrsel, kramper i benen, trötthet och domningar händer och fötter. Men det var när jag började uppleva små ryckningar i nerver/muskler som jag började oroa mig och uppsökte läkare som senare konstaterade problem med sköldkörteln. Jag har googlat mycket på symtom men hittar inte många som beskriver muskelryckningar som vanliga symtom.

  Min fråga till alla er som läser och har erfarenhet av hypertyreos om ni känner igen muskelryckningar?

  Vore jätteglad för svar!

  MVH linda

  • linda skriver:

   Jag har alltså underproduktion! Alltså Hypotyreos!

  • Eva skriver:

   Hej Linda!

   Jag känner igen dina symtom och har dem själv (och även många ytterligare symtom). Visserligen ingen större viktuppgång, men ändå 4 kg extra mot mitt normala smala jag, som jag inte kunnat bli av med hur jag än försökt.

   Jag brukar kolla min sköldkörtel med jämna mellanrum eftersom vi har sådana sjukdomar i familjen. Nu senast hade jag TSH 2,6 (jag har haft TSH 0,58), TPO 330, T4 12 (9-22, jag har haft 17), och T3 på 3,8 (3,5-5,6, jag har haft 4,8). Alltså låg ämnesomsättning för att vara mig. Det förklarade också mina för mig ovanligt kalla händer och fötter.

   Min läkare ville testa 25 mikrogram Levaxin på mig, men jag blev riktigt dålig efter två dagar och reagerade med svullnad kring halsen och nässelutslag vilket är extremt ovanligt, men jag brukar kunna vara känslig mot läkemedel. Jag fick testa en halv tablett varannan dag, men fick ändå överkänslighetsreaktioner. Kvar står jag med mina problem, och kan inte äta medicin som skulle kunna hjälpa.

   Men så fick allt en ny vändning när jag pratade med en kvinna i en hälsokostbutik. Hon frågade vad jag brukar äta normalt, och hon tyckte då att jag skulle sluta äta yoghurt med musli på morgnarna. Jag prövade, och efter fyra dagar hade jag förlorat 1,5 kg i bara ren svullnad. Jag blev förvånad över så snabbt resultat, och kom i samma veva ihåg att jag faktiskt är mjölkproteinallergiker (jag tog ett allmänt allergitest via blodprov för 15 år sedan, och sköterskan sa att jag var mjölkallergiker, men att det var så lite allergi att det inte gjorde något).

   Jag började läsa på nätet om kopplingen av autoimmuna sjukdomar och känslighet för mjölk och gluten/vete. Jag läste även på om näringsbrist, och särskilt magnesiumbrist (vilket kan förklara muskelryckningar i ögat). Jag läste även om rubbningar i syra/bas-balansen i kroppen. De flesta av oss är försurade pga maten (vitt mjöl, socker, mjölk) vilket kan orsaka diverse problem i kroppen.

   Så nu har jag under en treveckorsperiod uteslutit mjölk och gluten, samt tar tillskott av magnesium (från Holistic), selen, Möllers fiskleverolja, D3/K2 (Holistic), samt zink. Jag har även dragit ner nästan helt på sockret, samt ser till att jag får i mig mycket basbildande mat, som surkål (Icas eco i kyldisk är ej pastöriserad) vilken ska hjälpa magen/tarmarna. Jag gör av med nästan ett kg surkål i veckan nu! Efter så många år (säkert 25 år, jag är 39 år idag) med mjölkprodukter, som antagligen varit den värsta skurken för mig, så tror jag att jag verkligen behöver hjälpa kroppen mer på traven än att bara utesluta mjölk utan även äta bra mat för övrigt (från grunden, inga halvfabrikat), samt extra tillskott. Ersättning för mjölk tar jag uteslutande havremjölksprodukter. Jag undviker sojamjölk konsekvent eftersom den är hormonstörande och absolut inte lämplig för de som har sköldkörtelproblem.

   Resultatet är att jag förlorat ytterligare svullnad, framför allt i ansiktet, samt att min rosacea i ansiktet nästan helt försvunnit. Min hud stack och sved tidigare, när jag duschat, och när jag tvättar ansiktet, men det är helt borta nu. Överlag har jag nästan helt förlorat min hudtorrhet. Jag har tidigare fått vara noga att smörja in mig varje dag med hudkräm, men det är verkligen skillnad nu.

   Jag känner mig dessutom piggare i hjärnan, och har allmänt mer energi. Inte lika kall om händer och fötter, samt en del ledvärk som försvunnit. Dessutom fungerar min hårda mage igen! Jag som har haft förstoppningsproblematik i över 20 år.

   Nästa vecka ska jag på vidare utredning hos endokrinolog och på måndag ska jag ta nya prover på TSH, T4, T3. Det ska bli intressant att se om de förändrats något, trots att jag inte tagit Levaxin, utan enbart förändrat mina kostvanor.

   Kanske du också Linda kan fundera över om det är något du äter som kan orsaka dina problem? Jag själv har trott att jag ätit bra. Har bl.a. ätit yoghurt, samt mycket fullkornsprodukter i musli, och mycket knäckebröd, men har nu förstått att det bara har försämrat mig. Tydligen kan man få mineralbrist av att äta för mycket fullkorn pga fytinsyran, och detta har helt klart drabbat mig.

   Nu vet jag inte vad för värden du har på dina prover. Mina låg ju fortfarande inom referens, förutom TPO, fast för mig personligen är värdena låga, och gör stor skillnad på hur jag mår. Självklart ska du ta medicin om du kan bli hjälpt av det, men tips är i alla fall att fundera över maten, och om du skulle må bra av extra tillskott, framför allt magnesium, selen, fiskleverolja och D3.

   Läs gärna på om magnesiumbrist med tanke på muskelryckningarna!

   Lycka till!

   Hälsn Eva

   • Vi har en del gemensamt märker jag. Rosacea också. Testade jordgubbar idag. Inte bra. Rosacea är väl en bagatell i sammanhanget sköldskörteln, men det min själ 100 procent störande!

 134. Sofia Widengren skriver:

  Hej Ann-Christine!

  Stort tack för all tid och möda du lägger ner på din blogg. Den har varit ett stort stöd för mig i min kamp att återfå hälsan.

  För tre år sedan fick jag diagnosen autoimmun hypotyreos. Äter idag 162,5 levaxin + 20 lio. Tack vare lio kan jag stå upp och delvis fungera men är långt långt från frisk.

  När jag läser om din resa, hur du reagerat på levaxin och lio mm stämmer det så väl in på mig. Mitt hopp står nu till Erfa Thyroid som jag ska gå över till i dagarna.

  Hade du ett utbytesschema eller gick du över till AT direkt från en dag till en annan? Fungerade övergången bra för dig? Jag tänker mig att det inte är lika känsligt när kroppen redan är van vid T3.

  Även jag har fått rosacea. Min hud blir väldigt mycket bättre/lugnare med hudvårdsprodukter från Maria Åkerberg (fd Dermanord). Jag rekommendera dem varmt.

  Än en gång tack för din insats!
  Hälsningar Sofia

  • Tack för tips om rosacea! Alla tips tages tacksamt emot för det är ett jäkla mög att ha! Det också! 😉

   Jag fasade ut Levaxin och Lio, men om jag skulle bytt medicin idag så skulle jag inte gjort det. Tror det är en onödig väg att gå.

   Vid några tillfällen hade jag för lite av något av det – jag minns en gång när jag satt hos frisören och knappt kunde hålla mig upprätt. Det var tortyr att sitta där.

   Jag har hört talas om läkare som säger att de inte vill befatta sig med alternativ till Levaxin för de inte vet vilken dos det ska vara. Det är ett dåligt argument för man vet inte vilken dos man hamnar på när man inleder medicinering med Levaxin heller. Jag skulle tro att du behöver en lägre dos Thyroid. Det innehåller ett bättre ihopkok än Levaxin och Lio och resultatet blir sannolikt bättre för dig också.

   Återkom gärna och berätta hur det går!

 135. Virvelvinden skriver:

  Hej!
  Blev glad när jag hittade denna blogg, för jag har haft svårt att hitta aktiva bloggar om sköldkörteln. Samtidigt blir jag ledsen när jag ser hur stora problemen är kring sjukdomen. Inser att jag har haft tur, eller tur och tur. Jag väntade väldigt länge med att gå till en doktor. Jag kan idag se att jag har haft alla symtom för hypertyreos under en längre tid, men låtit bli att göra något åt det eller söka hjälp för dem. Jag var övertygad om att de hade berott på stress. Hade haft en tuff situation på mitt jobb under nästan ett år innan jag blev arbetslös och nu varit arbetslös i nästan ett år. Klart det var stress eller utbrändhet! Men när jag fick dubbelseende och utstående öga ringde jag sjukvårdsrådgivningen för att fråga vad som var fel. Det var ju ett problem som var lättare att förklara och något som syntes. Alla andra symtom är så diffusa. Först bokade sköterskan in mig på ett akutbesök till VC, men sen ångrade hon sig och kopplade mig till ögonmottagningen på sjukhuset istället. De sa direkt att de misstänkte överproduktion i sköldkörteln. Två veckor efter att jag ringde in första gången och två läkarbesök senare fick jag min diagnos och mediciner samt blev sjukskriven på heltid i en månad. Jag fick biverkningar av Thacapzol och fick byta till Tiotil med ytterligare en månads sjukskrivning på heltid. Detta var i början av sommaren och idag mår jag bättre, men fortfarande långt ifrån bra. Nu vill jag bara bli frisk och hitta tillbaka till mig själv igen.

 136. Catrin skriver:

  Hej!
  Tack för en bra sida!

  Jag ber dig om ett råd.
  Jag fick diagnosen hypertyreos sep 2011 och tiden efter att minst sagt varit stormig.
  I jan i år genomförde jag en operation och hela sköldskörteln togs bort. Idag äter jag 125 mikrogram levaxin och i dag kom provsvaret efter förra veckans prov.
  TSH 9
  (i Skaraborg ska det tydligen ligga mellan 2,5 – 4. Vem vet att det är ett bra värde för mig!!??)
  T4 fritt 16 (10-22)
  T3 fritt 3,8 (3,3-6,0)
  Nu vill den nya allmänläkaren på VC öka mitt levaxin från 125 till 150. Är det rätt väg att gå eller finns det nån bättre väg?
  Vad hände om jag äter tillskott av selen, magnesium, zink, kommer mitt TSH minska då?
  Just nu mår jag skit bokstavligt talat.. Deppig, trött, förvirrad, tappar ord, lättirriterad, vill såååå mycket men orkar inte ta mig för nåt, allt måste tvingas fram.
  Tränar och äter bra och går upp i vikt, motiverande.. 🙁
  I morgon kl 16 kommer läkaren ringa upp mig för jag ville prata med honom personligen innan jag byter dos och kände att ett gott råd från dig innan hade suttit fint. 🙂
  Vad skulle du gjort i mitt fall?

  Med vänlig hälsning Catrin

  • Jag hade sagt att jag vill prova tillägg av Liothyronin. Gå in under Kontakta mig och sedan Tips & Råd här på bloggen och läs det jag skriver under rubriken Tillägg av Liothyronin (T3).

 137. Jenny Ekholm skriver:

  Jag har haft stora problem. Mitt THS ändrar sig från dag till dag och jag mår dåligt de dagar då jag ligger lågt. Då blir jag illa mående och hjärtklappninar. Jag säger till läkaren att jag känner detta just när jag ligger lågt THS. Jag gick en gång då jag mådde riktigt dåligt och då låg THS på 5,9 och tog nya dagen efter och låg helt normalt på 2,1 och då mådde jag bra. Alla andra prover på sköldkörteln är bra det är bara mitt THS som hoppar upp och ner. Jag har ständig värk i kroppen och det bränner som typ elecitet i fötterna även när jag sitter känner jag den bränande smärtan och ibland får jag riktiga krypningar i fötterna. Men när jag rör på mig så känner jag inte av det. Men går jag för mycket så svullnar händerna upp och blir så stela att jag knappt kan röra mina fingrar. Vet inte vad felet är och jag lider till och från av en trötthet som gör mig galen. Och jag har varit så ledsen och velat avsluta mitt liv för det ger mig perioder av Depp när ens liv är som det är. Dom vill ha det till att jag har cyklotomi efter som jag blir deppig i perioder men dom vill ju inte lyssna att det är för att jag mår så dåligt av hjärtklappninar,trötthet som tar kål på mig, smärtan, sömnbrist och ingen viktnedgång hur jag än kämpar. Nu har dom gett mig levaxin och jag vet precis vilka dagar jag ska ta prover då det visar på högt THS. För jag har kollat upp när jag mår bra utan illamående och hjärtklappninar när jag vaknar så vet jag att THS ligger bra efter som jag har tagit många många prover. Jag kan få yrsel och lillamånde så jag måste spy. Jag behöver hjälp men läkaren lyssnar inte utan sa ja du kanske känner så eller ja du kanske mår så, eller det sitter i ditt huvud eller kom tillbaka när du har fått din diagnos. Jag hoppas det finns någon här som kan ha en förklaring till mitt månde. Nu ska jag äta 50 mg levaxin.

  • Har du testat så att du inte har reumatism?
   TSH är rätt benämning, inte THS.
   Du skriver att du mår dåligt när du ligger lågt och hänvisar till provsvar på 5. Det är för högt, inte för lågt.

 138. Sofia Widengren skriver:

  Hej igen Ann-Christine!

  Tack så mycket för ditt svar på mitt inlägg den 16/7 gällande övergång till naturligt sköldkörtelhormon. Här kommer en liten summering av hur det gick.

  Tidigare åt jag 162,5 mikrog levaxin + 20 mikrog liothyronin. Tack vare tillägget av lio kunde jag jobba 50% jämfört med 100% sängliggande på bara levaxin. Men mitt liv var fortfarande en ständig kamp och jag började överväga om det var värt att leva. Jag grät så gott som varje kväll av ren utmattning.

  Torsdag den 17/7, för 25 dagar sedan gick jag över till Erfa Thyroid. Efter ditt svar bestämde jag mig för att gå över tvärt så jag började direkt med dosen 5×30 mg Thyroid vilket motsvarar 90 mikrog T4 + 20 mikrog T3. Dvs motsvarande den dos lio jag tidigare tog men betydligt mindre levaxin.

  Sedan den dagen har jag mått betydligt bättre varje dag. Jag orkar mycket mer, jag har inte haft en enda djup dipp, jag har varit ute och sprungit två gånger (4 år sedan jag tvingade sluta med det), min puls är lugnare och inte minst så är jag så mycket gladare. Mina två flickor 10 och 11 år sa nu efter semestern, ”- Mamma, vi har inte ens tänkt på att du är sjuk!” Min hypotyreos har de senaste åren varit ständigt närvarande och påverkat oss alla i familjen hela tiden.

  I börjar tänkte jag att det kanske var slumpen, lugn semester, mycket sol osv. Men nu är jag säker, det är tack vare Erfa Thyroid som mitt liv nu sakteliga börjar likna det normala igen. Imorgon börjar jag jobba så då sätts jag på prov. Men jag är säker på att det kommer att gå bra och att jag kommer kunna gå upp i tid, i alla fall till 75%. Tänker dock ta det varsamt, för mentalt orkar jag inte med några djupare bakslag igen.

  Så jag är ännu en levande exempel på hur naturligt sköldkörtelpreparat kan ge oss hypotyreospatienter livet tillbaka :-).

  Än en gång ett stort tack Ann-Christine för ditt svar. För mig fungerade i alla fall ett tvärt byte alldeles utmärkt.

  Hälsningar Sofia

  • Å då glad jag blir över att läsa det du skriver!!! Och på så kort tid som 25 dagar märker du en markant förbättring. Eller t o m stor förbättring. Å du har varit ute och sprungit igen!!! GRATTIS!!!!! Det du skriver här är väääääldigt viktig information och jag kommer att kopiera texten och lägga den som ett inlägg också. Då kan den delas på Facebook och Twitter och på så vis kan vi sprida ett gott budskap.

   Återkom gärna längre fram och berätta om fler framsteg! För sådana kommer!

 139. Fingalo skriver:

  Hej,
  vet inte om gamla gubbar (snart 84) har på denna sida att göra, men det verkar svårt att få ordentliga svar om Levaxin på andra ställen. Jag har i 43 år stoppat i mig 50 mg/dag Levaxin utan att riktigt veta varför. Så här gick det till: alla på företaget som fyllt 40 år skulle hälsotestas och man fick redogöra för föräldrars ev sjukdomar. Jag nämnde då att min mamma hade något fel på sköldkörteln och att hon behandlats med radioaktivt jod.
  Då bestämde företagsläkaren att jag – i förebyggande – syfte skulle ta 50 mg Levaxin per dag. Det har bara 1 gång för c:a 15 år sedan tagits prov – och jag fick inte något svar om provet var bra eller dåligt.
  För några år sedan började jag svettas kolossalt särskilt om nätterna, jag vaknar badande i svett. Kudde, pyjamas, lakan och påslakan är blöta så det rinner. Nu undrar jag om någon kanske vet om jag tar för lite eller för mycket Levaxin. Någonstans på nätet såg jag att dosen började med 150 mg/dag, så vad gör 50 mg för nytta eller skada.
  Tacksam fö

  • Mycket ska man höra innan öronen trillar av. I förebyggande syfte? Jäkla korkskallar till läkare det finns. Svettas man kan det vara ett tecken på överfunktion, alltså för hög ämnesomsättning, för mycket medicin. Det kan ge orolig hjärtrytm också.

   Jag anser att du ska be om en läkartid omedelbart, det är inte alls säkert att du behöver någon medicin, och heller aldrig behövt någon. Säg som det är, att du sattes på det i förebyggande syfte, men att du ifrågasätter det. Glöm inte att berätta l svettningarna.

   Och du, alla är välkomna!

   • Charlotta skriver:

    Hej!
    Tack för en bra sida! Fick hypotyreos 2010 och äter levaxin. Har hållit på sedan starten och ändrat min dos eftersom den svänger hela tiden. Ligger idag på tsh 1,0 och t4 på 20. Har gått er i dos från 150 till 125 i Levaxin. Känner mig ändå nervös och skakig. Påverkar klimakteriet levaxindosen?
    Charlotta

    • Hej! Jag vet ju inte hur referensvärdena ser ut i ditt område och inte vet jag om du egentligen menar T4 Fritt heller. De viktigaste värdena som ska tas är TSH, T4 Fritt och T3 Fritt. Har du tagit om proverna sedan du sänkte dosen? Om du, som man ska göra, tagit proverna innan medicinintaget på morgonen och då har ett T4 Fritt på 20 så låter det väääldigt mycket. När sänkte du dosen senast? Jag hade tagit bort 25 till. Är du nervös och skakig är det symptom på för mycket medicin. I klimateriet händer en massa saker i kroppen och jag kan inte tänka mig annat än att det spelar in även när det gäller medicineringen. Själv har jag t ex slopat gluten och jag har kunnat gå ner i dos. Fler borde sluta med gluten!!!

 140. Johan skriver:

  Hej
  Har vänt mig till min vårdcentral pga trötthet och sömnsvårighet.
  Fick insomningstabletter utskrivna och ett ämnesomsättningsprov togs.
  Svaret jag fick var att mitt TSH var på gränsen till att vara för högt (TSH 4.4).
  Jag har haft ledproblem så länge jag kan minnas och hoppas att det har en koppling.
  Skall själv boka tid för ny provtagning om tre månader. Känns som en evighet.

  Att jag har en låg ämnesomsättning förvånar mig lite eftersom jag kämpar för att behålla min vikt och äter 5-6 STORA måltider om dagen. Skumt eller hur.

  Frågade om mitt T3 fritt och fick svaret 18 vilket låter extremt högt eller?

  Jag vet att detta var en blogg om Levaxin vilket jag inte tar men hoppas ändå på några goda råd.

  Med vänlig hälsning
  Johan

  • Hej! Detta är en blogg om sköldkörtelsjukdomar i första hand – medicin eller inte. Det är definitivt något konstigt med din ämnesomsättning. T3 Fritt som ligger på 18! Jag har aldrig hört talas om någon som har ett så högt värde där. Vi med låg ämnesomsättning brukar ha ett lågt sådant och får kämpa som galningar för att få tillskott av Liothyronin eftersom inte enbart Levaxin hjälper oss. Vid låg ämnesomsättning höjs TSH och T4 Fritt och T3 Fritt sjunker. Men dina värden spretar åt två håll. Jag begriper att tre månader känns som en evigheter för dig. Vid första anblicker tolkar jag det som att du har hög ämnesomsättning med tanke på att du har svårt att hålla vikten och ett T3 Fritt på 18.

   • Johan skriver:

    Tack så mycket för hjälpen.
    Jag skall ringa till vårdcentralen i morgon och se så de inte blandat ihop T3 och T4.
    Väldig variation vad som anses vara ok TSH. 4.2 är gränsen på min vårdcentral.

    • Ja, det är en väldig variation, men det är också olika mätmetoder och då blir referensvärdena olika.
     Du ska ta de fria värdena – du ska be om T4 Fritt och T3 Fritt. BÅDA värdena SKA tas. Det är tjänstefel att inte göra det.

 141. Charlotta skriver:

  Tack för svar! Jag sänkte i början av juli från 150 till 125 för att jag kände mig speedad. Då låg tsh på 0,6 och t4 på 19. Efter sex veckor steg det till 3,8 och t4 låg på 19. Känner mig lite yr, kryper i kroppen, nervös och ängslig. Men varför svänger det så? Bor i Skåne och refvärde här ligger tsh 0,4-3,7 samt t4 12-22. Jag blir tokig…

 142. Charlotta skriver:

  Förtydligande; alltså nu sjunkit igen till tsh 1,0 och t4 nu 20. Och ja proverna togs morgon utan levaxin innan. Tack!

 143. Gunilla Svensson skriver:

  Har läst denna sida och blev intresserad att fråga om du vet om man kan få tillbaks toxiskt adenom. Jag fick opererat bort högra delen av sköldkörteln för ca 15 år sedan. Står nu på Levaxin, men har börjat känna av liknande symptom som tidigare, oroligt hjärta, huvudvärk, magknip, svettningar. Hälsningar Gunilla

  • Jag har ingen aning om vad toxiskt adenom är för något. Eftersom du har opererat bort en del av sköldkörteln är det väl hög ämnesomsättning du har och jag kan inte något om det – jag har låg ämnesomsättning. Om du inte mår bra ska du kontakta din läkare, kanske behöver dosen justeras.

 144. Kerstin skriver:

  Hej! Var hos min läkare igår. Mitt TSH 0,84, T4 16 och T3 något på 3 kommer inte ihåg riktigt. Det var lågt sa han, men vi tittar mest på TSH och det ligger bra. Jag mår inte bra, är trött, yr ibland, har fibromyalgi och minnet är också sämre. Har haft dessa besvär sedan -97 och fibromyalgin sedan -06. Jag tror jag har hypothyreos på cellnivå, så levaxinet bromsar T3. Tar 100 mg levaxin. Har pratat med en bekant som sysslar med hälsoprodukter, hon har samma problem. Har fått 20mg lio att ta 4 ggr dagligen, eftersom det verkar endast i 2-3 timmar. Hon har också gått ner i dos med levaxinet. Tänkte be om samma sak med min läkare. Tycker man får vara sin egen läkare, man känner det man känner och går inte till läkare för att det är roligt. Sedan trappar man ner levaxinet. Har du några kommentarer om detta?

  • Vem påstår att Lio bara verkar under 2-3 timmar?!!! Det är INTE sant. Det går ur kroppen på 2-3 dagar däremot.
   Det är en god idé att inledningsvis dela upp Lio. Jag inledde med 5 ug till dagsdosen Levaxin på morgonen och åt det i två veckor. Sedan lade jag på 5 innan lunch och körde så i två veckor. Därefter 10 + 5 i två veckor efter det 10 + 10 och sedan allt på en gång. Varje gång jag höjde dosen, åtminstone i början, fick jag huvudvärk och det har jag aldrig annars, men den lade sig efter en dag.
   Det är inte ovanligt att man i samband med insättandet av Lio kan gå ner i dos, men det behöver inte vara så. Jag sänkte inte min dos med Levaxin.
   Trappar ner Levaxin – det låter som om man skulle fasa ut det helt och hållet. Total missuppfattning i så fall. Lio är ett komplement till Levaxin och i 99,99 % av fallen är det kombinationsbehandling som är det som gäller.
   Tror du att du har fibromyalgi eller är det läkaren som påstår det? Det kanske i själva verket är sköldkörteln som är ”the one and only-åkomman”.
   Du skriver T4 16 och T3 3 – jag förutsätter att du menar T4 Fritt och T3 Fritt. Jag vet inte vad det är för referensvärden hos dig, men är de som i Malmö/Lund så ser provsvaren ok ut, utom just T3. Det är för lågt. Du bör absolut be om Liothyronin som KOMPLEMENT! Men sluta upp att dela dosen fyra gånger. Det är trams!
   Läs under Kontakta mig / Tips & Råd här på bloggen. Där står det om Liothyronin och jag citerar Svenska Endokrinologföreningens hemsida:
   Tilläggsbehandling med liotyronin (T3) i låg dos kan hos enstaka patienter, som inte känner sig återställda efter en längre tids behandling med Levaxin prövas.

   • Kerstin skriver:

    Jag undrar har du också hypothyreos på cellnivå? Jag har fått diagnosen fibromyalgi av en specialist på den sjukdomen. Han tryckte på olika ställen på kroppen. Jag reagerade på alla med smärta. Det är bättre med värken sedan jag börjat med ph-kalk. Slutat med mjölk och griskött. Att lio bara varar några timmar sa min bekant och jag har även läst om det någonstans här på nätet. Min bekant sysslar med hälsokost i sitt jobb. Jag tar även torkad svinsköldkörtelmedel 2 ggr 65 mg, selen, zink, kalk-magnesium, B-vitaminer, matsmältningsenzymer. omega 3 och q10. Ska ringa till mottagningen i morgon.

    • Jag har låg ämnesomsättning pga inflammation i sköldkörteln, dvs Hashimotos. Den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln.
     Vad är ”torkad svinsköldkörtelmedel”?

 145. Kerstin skriver:

  Det är cellenergi thyroid.

 146. Kerstin skriver:

  Konstigt att du inte vet vad torkad svinsköldkörtel är. Har läst att du själv använt dig av det. Jag lade till medel efter men det ska väl inte spela någon roll. Ska försöka ta mig till Limhamn och lyssna på Helena Root Svensson. Har pratat med henne på telefon en gång. Synd att hon slutade med sin mott. här i Ängelholm.

  • Jag äter Armour Thyroid och det är medicinen som ersätter Levaxin. AT kommer från grisen. Om det är det du menar. Jag äter fortfarande Armour Thyroid.
   Du uttrycker det som att det du äter är något slags tillskott.
   Levaxin medicinerar du redan med – då undrar jag så klart var det är för svinsköldstillskott du tar. Jag har inte ätit någon torkad svinsköldkörtel bortsett från det jag medicinerar med istället för Levaxin, dvs Armour Thyroid från amerikanska Forest Labs.
   Eller jo, jag åt ett tag Thyroid från kanadensiska Erfa. Det var när Armour Thyroid var slut. Men jag föredrar Armour Thyroid.
   Platserna till föreläsningen håller på att ta slut nu så vill du komma bör du nog anmäla dig inom de närmaste dagarna.

 147. Emma skriver:

  Hej!
  Jag är gravid och har i släkten olika bekymmer med sköldkörteln. Jag fick ta prov som visar på TSH 0,33, t4 15 och TPO-2h: 0,2. Dr på mödravården skulle kolla upp om detta var något som behövs utredas vidare. Bör jag vara orolig?

  • Om du inte redan medicinerar så ser ju TSH rätt så lågt, men i övrigt har jag inga kommentarer. Du skriver T4 15, menar du T4 eller menar du T4 Fritt?

   • Emma skriver:

    Nej jag har ingen medicin för detta. Vet inte vilket t4 det är,visste inte det fanns olika. Tack för ditt svar!

    • Det finns T4 och T4 Fritt och T3 och T3 Fritt och det är de fria värdena som är viktigast att ta. Gravida tror jag att de brukar vilja ha rätt på koll på, men ligg på och be om besked vad som gäller och hur de tänker. Jaga dem med blåslampa!

 148. Britt-Mari skriver:

  Hej, läser regelbundet din blogg och lär mig massor. Nu undrar jag om du satt dig in i aminosyror. Funderar på om Glutamin, L-Lysin och Arginin är bra tillskott?

 149. Marie Regestedt skriver:

  Hej!

  Jag äter Nature Throid sedan februari i år och undrar om det är någon skillnad mellan det och Armour Thyroid och Erfa Thyroid som nämns här?

  //Marie

  • Det kan jag inte svara på eftersom jag inte ätit Nature Throid. Jag har däremot provat Thyroid från kanadensiska företaget Erfa och jag trivs bättre med Armour Thyroid. Jag har provat både Levaxin och Euthyrox också och av det sist nämnda, som ska vara snarlikt Levaxin, får jag förfärlig huvudvärk.

 150. Kerstin skriver:

  Hej! Har börjat med lio 10 mg. och fick sänka 100 mg levaxin till 75 mg. Kände direkt i huvudet att jag blev klarare på något vis. Tar dessa ung. 2 tim. efter frukost eftersom det är kalk i havremjölken. Har börjat känna mig lite konstig, lite yr. Kände du det också? Blir det bättre efter ett tag kanske. Har mer ork i alla fall. Vill ge det en chans. Ska ta nya prover efter 6-8 veckor.

  • Hej!

   Varför sänkte du Levaxindosen? Det är inte alla som behöver göra det. Jag blir yr och suddig i ögonen om jag har en för låg dos medicin. Lio är ju ett komplement. En del sänker Levaxin när de börjar med Lio, men en del gör det inte. EN del läkare tror att man alltid sänker Levaxin när man kombinerar med Lio. Så är det inte.

   När äter du frukost? Jag tar min medicin kring kl 6 och sedan äter jag frukost vid 8-tiden. Medcinen bör intas på fastande mage.

 151. Kerstin skriver:

  Hej!
  Vet inte varför dosen sänktes, det var läkaren som bestämde det. Ska testa idag att ta 1 fjärdedels tabl. lio nu vid 11 och sedan likadant i em. Tar levaxinet också nu vid 11. Det passar inte mig att ta kl 6, dels är jag inte morgonpigg och vill vakna då, dels tar jag alltid ph-kalk på morgonen. Kan det vara så att jag behöver mer liothyronin tror du? Det är ett pussel det här tycker jag. Har även känt ont i nacken och ryggen förutom snurret i huvudet. En annan sak jag vill ta upp med dig. Undrar om hudbesvär som röd hud på haka osv. och flagnande hud på näsan har att göra med hypotyreosen? Ska till hudläkare för att kolla upp vad det är. Ska tala om att jag har hypotyreos som jag inte fått riktig hjälp för. Detta blev mkt. Tack för att du bryr dig.

  • Jag tycker ändå att du ska försöka ta din medicin på fastande mage.
   Om dina hudproblem kan jag inte säga något. Många gånger ges sköldkörteln skulden för allt möjligt.
   Sluta ät gluten och sluta med allt som kommer från kossan. Håll dig till get och får om du vill ha ost. Havremjölk från Oatly är jättebra mat och deras Oatly iMat är suveräna som ersättning för grädde/mjölk osv.

 152. Kerstin skriver:

  Hej igen!
  Har gjort som du rekommenderade att ta medicinen kl. 6. Har märkt att det känns bättre på dagen, men ungefär vid 19- tiden på kvällen kan jag känna mig yr. Varför tror du? Är inte alls så trött på dagen längre. Det känns skönt. Det är lite konstigt i huvudet till och från under dagen också. Får se hur proverna är nästa gång. Borde väl vara en indikation om det är rätt medicinering hoppas jag.

  • Hej! Vet inte varför du känner dig yr vid 19-tiden. Tillskott av Selen är bra när man är sköldkörtelsjuk. Det hjälper till i konverteringen av T4 till T3. Det ordineras i Tyskland, men här i Sverige har man inte kommit så långt än.

 153. carina skriver:

  Hej fick giftstruma 1992 efter förlossningen har gått på levaxin sen dess ,fick utskrivet Liothyronin 20 mg för 3 månader sen för fick en viktuppgång på 15 kg på 6 månader,men detta har inte hjälpt mig är trött, har torr hy klåda, tunt hår mm undrar vad detta kan vara är ute och rör på mig dagligen men inget hjälper,har tagit nya prover så jag hoppas dom hittar något.Tar 175 mikrogram levaxin och en halv lio 20 mikrogram.

 154. Desirée skriver:

  Hej!

  Jag kände väldigt mycket igen mig i det du skrev ovan.
  Jag har haft hypotyreos sedan 1999 och har aldrig fått (vad jag anser vara) en bra vård för detta. Jag började någonstans på 50mikrogram levaxin och har bara fått gå upp i dosering vartefter åren gått. För tre månader sedan var jag uppe i 300mikrogram och mådde fortfarande skit. Jag började forska runt på nätet och försöka sätta mig in mer i sjukdomen då jag tidigare inte haft orken eller lusten att göra det (tycker mig fortfarande ha väldigt dålig koll). Jag la om min kost – tog bort gluten och nästintill alla mjölkprodukter, började äta ett gäng kosttillskott i form av B-vitaminer, pulver från René Voltaire – maca, spirulina, chlorella, m.m. Jag mår fortfarande inte bra (jag fryser konstant, svimmar så fort jag reser mig upp, fått klippa av mitt hår då det är så sjukt torrt, antingen diarée eller förstoppning, deprimerad så till den grad att jag vill avsluta mina dagar, håglös, muskelkramper, oerhört svårt att koncentrera mig, tålamodet är obefintligt, gått upp ca 10 kilo i vikt på bara några få månader trots strikt kost (ca 1500 kcal på mina 175 cm) och träning minst 6 ggr/vecka, sömnproblem och svettningar.. jag skulle kunna fortsätta men jag tror ovanstående räcker för att förstå att mina dagar (och nätter) är sjuukt jobbiga. Jag är så stressad över att jag aldrig får känna mig frisk att jag spänner mig och bara denna månad har jag lagt flera tusentals kronor på naprapatbehandlingar då jag drabbats av två ryggskott och en nackspärr!
  Så till det jag vill ha råd om:
  Jag fick tips från någon i min närhet som också drabbats av Hypotyreos att köpa Thyroid-S (på nätet) och ersätta mitt levaxin med detta. Han själv talar inte om för sin läkare att han aldrig började med levaxinet han fick utskrivet utan tar provsvaren och medicinerar utefter dem. Hans symptom är som bortblåsta. I min desperation gör jag i stort sett vad som helst just nu för att få må bättre så jag beställde och tabletterna och de kom i förrgår. Jag ville dock berätta för min läkare att jag ville äta dessa istället men det godtogs inte direkt med öppna armar. Han vill inte längre vara min läkare och började ifrågasätta allt. Han sa att om jag var hans dotter hade han förbjudit mig att äta dessa! Vet du (eller någon annan som läser detta) om dessa tabletter är ”välkända” och om fler blivit hjälpta av den? Läser om Armour Thyroid och Thyroid men inte Thyroid-S som jag nu har i min ägo. Snälla, ge mig råd och delge mig den information som du sitter på. Såå tacksam för svar!

  Mvh Desirée 37 år

  • Hej! Jag är ledsen att du mår som du gör, men när det gäller ”medicin” inhandlad på nätet säger jag absolut ingenting. Jag förstår att du är desperat, men läkemedel via nätet skulle inte jag våga stoppa i min mun. Hur ser dina provsvar ut? Begär du kopior på dem? Vilka prover tar de? TSH, T4 Fritt, T3 Fritt och antikropparna TPO och TgAk SKA tas. Du kanske har ett väldigt lågt T3-värde och då kan du behöva Liothyronin som tillskott. Att du slutat med gluten och grejer från kossan är bra.

  • Desirée skriver:

   Glömde inflika att jag i mitt letande funnit att Levaxinet endast innehåller T4 som kroppen skall omvandla till T3, T2 osv men att det är sån obetydlig del som ens blir T3. Också att Thyroid-S innehåller allt – dvs: T4, T3, T2, T1 och calitonin..?

   • Se mitt svar på din andra kommentar ovan. Det är samma företag som tillverkar Levaxin (T4) och Liothyronin (T3 och färdigomvandlat så att säga). I min värld begriper jag inte att Takeda Pharma försöker ”samsälja” det. Läs också under Kontakta mig / Tips & Råd.

 155. Nina skriver:

  Hej!
  Jag ser i ett inlägg tidigare att du inte kan svara på hyper, eftersom du har hypo. Min fråga är då om du vet någon som är lika duktig som dig som har en liknande blogg men vänder sig till hyper?

 156. Kerstin skriver:

  Hej!
  Tagit nytt prov på t4 fritt som var 16, t3 fritt var 3,8 och tsh 0,02. Vad säger detta värde dig? Förra gången var t3 fritt 3,0. Det var ju bättre nu. Har tagit 10 mg lio. Jag har tagit det på morgonen som du rek. Nu ville läkaren försöka få upp tsh värdet. Så jag ska minska levaxindosen. För 3 månader sedan var tsh 0,84. Kan det vara så att det är därför jag känner mig yr ibland, mest på kvällen beroende på att tsh värdet gått ner?
  MVH Kerstin

  • Du anger inte referensvärdena och det är olika i hela landet (olika mätmetoder) så jag kan inte säga något alls egentligen.
   Läkaren kommer INTE att få upp TSH genom att sänka Levaxin eftersom du äter T3. TSH trycks ner på grund av det. Du har däremot fått ett bättre T3-värde och då ska man vara glad för det. Man kan inte få allt. TSH är inget att bry sig om överhuvudtaget i det här läget. Så länge du äter Lio kommer TSH att ligga där nere.
   Du har tagit proverna INNAN du tagit dagens dos eller hur?

 157. Christine skriver:

  Skickar en kommentar och hoppas du har tid att svara.
  Jag har en mor och en syster som har hypotyreos. Jag är 41 år, och jag fick min diagnos för ca 20 år sedan, i samma veva började jag även få kraftig migrän, B12brist och folsyrebrist. Jag har ätit levaxin under hela tiden och mina värden har hoppat upp och ned, min sköldkörtel har aldrig blivit undersökt på annat sätt än genom blodprov, och enbart TSH, T4 och T3. Levaxindosen har justerats i det oändliga, och först när jag helt slutade äta levaxin blev värdena ”perfekta” enligt läkaren, som blev snopen när jag sa att jag satt ut medicinen. Sen blev jag sjukare och började äta levaxin igen, TSH hoppar fram och tillbaka mellan 2-16.
  Jag ska beställa ut alla journaler och blodprovsvar ifrån konsulterade husläkarmottagningar.

  Som min situation är just nu, och jag är mycket noga med levaxinet, är jag 175 cm lång, och väger 109 kg. Innan jag fick problem med sköldkörteln vägde jag 65-70 kg och hade aldrig problem med övervikt. Jag har myxödem (har trott det varit ren fetma, men har förstått att det är myxödem nu när jag tagit del av infon om hur huden ska kännas) Jag är jättesvullen framför allt i ansiktet och i benen. Låg kroppstemp, trög mage, just nu en enorm trötthetskänsla, haft en rad hälsoproblem, lätt att få infektioner som varit utdragna, problem med luftvägarna, astma allergier, periodvis, och jättefrusen, vill sova med dubbla täcken även sommartid och har yllestrumpor på mig trots innetemperatur på 23 grader.

  Jag har verkligen gjort ALLT för att gå ned i vikt förutom att sluta äta helt. Min man är utbildad inom kost och näringslära så jag äter bra näringsrik mat och inte för mycket, och jag rör på mig mycket mer än de flesta personer jag känner. Jag powerwalkar ca 3 timmar om dagen, och vissa dagar promenerar jag upp till 5 timmar och periodvis lever jag på 1100-1300 kalorier i kombination med hård motion 2-3 månader åt gången, men det händer ingenting med vikten och svullenheten kvarstår.

  Har senaste året, då jag varit ännu sjukare än vanligt, investerat i MASSOR av vitaminer förutom bra kost, då talar jag tio olika burkar om dagen. Blir sjuk ändå. Ledsmärta, svullna vrister, dåligt minne.. jag uppfyller ca 80 % på symptomlistan, och då har jag ätit levaxin i 20 år. Nu börjar den enorma övervikten ge mig flerproblem, vrister, höfter, rygg börjar ta stryk. Återkommande hälsporre.

  Senaste värdena var i december TSH 4,6, (refintervall 0,3-4,2) T4 16 (refintervall 12-22) och T3 2,8 (refintervall 3,1-6,8. Jag skulle då höja levaxinet ifrån 150 till 175, återkom tre veckor senare för nya provsvar och då hade TSH ÖKAT till 5,3 istället.
  Nu har det gått 6 veckor ifrån doshöjningen och jag hade i fredags TSH 2,1, T4 17, T3 2,8. Husläkaren sa att mina värden var jättebra. Jag påpekade försiktigt att mitt T3 var för lågt, under referensramen vilket tyder på att T4 inte konverterar till T3 som det skall. Ny ung underläkare, inte så insatt, jag har tid hos honom på torsdag.

  Vidare har jag lågt albumin, lågt Dvitamin och lågt kreatinin.

  För en månad sedan svimmade jag och när ambulansen kom var kroppstemperaturen 35,7 och dålig syreupptagning.

  Nu har jag suttit i tre dagar och skrivit ut ALLT viktigt jag hittat om ämnet, och lusläst boken ”Få livet tillbaka” för att förmå någon läkare att skriva ut åtminstone lio. Jag orkar inte ha all den här övervikten längre, och inte alla symptom, och jag vill ha sköldkörteln undersökt på olika yttre sätt samt få antikroppar tagna.
  Har fått tips om en läkare i Sthlm där jag bor som tar 1000 kr i timmen för att behandla, och som brukar behandla med svinkörtelnhormon, men har inte ens kommit fram dit än. Är osäker vilken enkr. jag kan be husläkaren ge remiss till då det inte känns som om jag kommer få hjälp därigenom.

  Vill inte beställa medicin på nätet, och överväger om man kan söka upp Karin Munsterhjelm.

  Jag är inte sjukskriven och jobbar heltid samt är aktiv inom den ideella sektorn på heltid, är inte deprimerad utan vid gott humör, men övervikten och den förlamande tröttheten börjar snart ta över mitt liv.
  Tackar för bra läsning, för jag har fått lite ny energi och vill ta tag i det här nu, och har lite mer kött på benen om hur jag ska gå tillväga.

 158. Els-Marie skriver:

  Hej min mor, min syster och jag själv har låg ämnesomsättning.
  Jag börjar misstänka att min dotter har samma problem. Hon mår inte alls bra är förlamande trött spec på morgonen, deprimerad, klåda i underlivet, väldigt infektionskänslig ont i kroppen och nu svimmade hon vid ett gympapass.
  VC har tagit prover på bl.a. ämnesomsättning med följande värden som resultat: TSH=4.1, T4 fritt=13.7, TPO-ak=1.4
  Det är svårt att reda ut vad som är normala värden, är det verkligen olika var i landet man bor och varför?
  Mvh Els-Marie

  • Hej!

   Du anger inte referensvärdena och då är det svårt att säga något. Det är olika mätmetoder i olika delar av landet och därför har man också olika referensvärden. Det känns dock som om de referensvärden man har i Malmö och Lund (de hade olika tills för ett par-tre år sedan) är det som är vanligast förekommande.

   TSH ska enligt referensvärdena här ligga mellan 0.40 och 4.0, T3 Fritt har 3.6-6.3 och T4 Fritt 12-22.
   Är referensvärdena samma hos er som här så har din dotter lite högt TSH, men T4 Fritt är bra och några antikroppar har hon inte heller – de ska ligga under 35. Att de inte tagit T3 Fritt på din dotter är tjänstefel.

 159. Kerstin skriver:

  Hej igen!

  Referensvärdet är:
  TSH 0.40-3.7
  T4 fritt 12-22
  T3 fritt 3.6-6.3

  Du ville ju veta.
  Vänliga hälsningar Kerstin

  • Å då säger jag att ditt värde på T3 Fritt (3,8) är lite lågt, men du har ju fått Lio så det rättar nog till sig.
   14 på T4 Fritt när man tagit provet innan man tagit dagens dos är inget att orda om och ett TSH på 0,02 är en naturlig följd / en konsekvens av att du nu fått Lio.

 160. Anna Johansson skriver:

  Hej,
  Vi har pratats vid förr. Jag skrev en egenremiss till endokrinologen och fick komma dit inom 2 veckor. Det var i september. Har ätit levaxin sen dess, är uppe i 75 mg nu. Känner att jag är lite piggare men efter senaste höjningen känner jag ingen skillnad, nästan så jag blev lite tröttare. Jag känner att jag har stora besvär med luftvägarna och tjock i halsen, det har jag egentilgen haft hela tiden och det känns inte som de blir bättre. Nu ringer läkaren snart och frågar hur det går. Jag känner inga hjärtklappningen eller liknande så jag kanske ska föreslå att han höjer lite till? Vad tror du?
  Senast var värdena
  TSH 2.0
  T4 16
  I början av november var de
  TSH 3.5
  T4 11
  /Anna

  • Hej!

   Som vanligt gäller att man måste ha referensvärdena för att kunna säga något om provsvaren. Det är olika mätmetoder på laboratorierna och därför olika referensvärden.

   Vidare så undrar jag om du menar att det är T4 som tagits och inte T4 Fritt. Det är T4 Fritt och T3 Fritt som är de viktigaste.

   Sedan är proverna ofullständiga. Att inte ta T3 Fritt är tjänstefel. Att vara patient på en endokrinmottagning och inte få ta T3 Fritt förefaller ytterst märkligt.

   Säg till läkaren att du vill ta även T3 Fritt. Protesterar han eller hon säger du att du då vill betala det själv. Det är en ringa kostnad och läkaren skäms nog så han eller hon går nog med på det. Det är absolut nödvändigt att ta T3 Fritt också. Levaxin ska konverteras till T3 för att ge energi och då måste man ta provet för att se om något händer i kroppen eller om man eldar för kråkorna.

 161. Anna Johansson skriver:

  Hej, igen
  Läkaren har ringt, detta var mina värden nu:
  TSH 0.03 (0,4-4.5)
  T4f 28 (10-19)
  T3f 7.6 (2,6-5,7)

  Jag har ätit 75 mg i sex veckor nu och då är ALLA värden utom referens och jag mår inget bättre. Nu vill läkaren att jag ska äta en halv 75 mg i sex veckor. Vi får väl se hur det blir.
  Jag har ätit d-vitamin och magnesium under denna sista period också, tyckte jag mådde ännu sämre med det?
  Ja jag vet då inte vad det är för fel på mig!
  Vad tror du?

  • Hej! Du har alldeles för höga värden. Du är övermedicinerad och det mår man inte heller bra av. Jag håller med läkaren om att du ska gå ner i dos. Du tog medicinen efter att du tagit proverna?

 162. Anna Johansson skriver:

  Ja, jag tog medicinen efter proverna!
  Vi får prova lägre dos och hoppas på bättring!
  Tyckte bara det var konstigt att en ändring på 25 mg kunde göra så stor skillnad i värdena?

  • Det är bra! Proverna ska tas FÖRST och SEDAN tar man dagens dos av medicin.
   25 ug (mikrogram – du äter inte Levaxin i milligram utan i mikrogram = ug) kan absolut göra stor skillnad – både uppåt och nedåt – och du ska absolut ner i dos. Du har alldeles för höga värden både på T4 Fritt och T3 Fritt. Och TSH är för lågt. Så lågt ska det inte vara när man äter bara Levaxin. Hade du ätit även Liothyronin hade det inte varit något att orda om, men nu är det det.

 163. Elisabeth Holm skriver:

  Hej!!
  Låter underbart att höra att det finns nåt som hjälper.
  Har haft hypo i 11 år o stått på levaxin, dock med kvarstående symtom.för ca3 år sedan började jag må sämre o mitt jagande efter en bra läk började…juni-14 tjatade jag till mig lio o tog 2o mcg/dag till hösten -14 då min näsra dr tyckte den borde sänkas.jag märkte inte så stor skillnad med eller utan lio, men när jag började trappa ner lio så blev tröttheten sju reser värre 🙁 tog kontakt med en privatläkare som t o m tyckte jag skulle ta bort lio helt, vilket jag nu gjort…MEN mår nu värre än värst utan den…alla verkar gå på provsvar o ingen säger lika!!
  Har haft funderingar att gå tbx till lio då jag ändå mådde bättre då, men när jag nu läser att du mår så bra på thyroid/amour thyroid så kommer en strimma hopp att man kanske skulle frågasätta denna beh istället. Vore ju skönt att få livet tbx 🙂
  Var det svårt att få det utskrivet??

 164. Kerstin skriver:

  Hej!
  Skrev ju till dig tidigare att läkaren sänkt min levaxindos. Tar 75 mikrogram och 10 lio om dagen. Nu skulle jag inte ta levaxin på fredagen, för han tyckte TSH var så lågt. Se tidigare inlägg. Har fått klåda på kroppen, mest fram på dekolletaget och lite röda utslag, känner mig förkyld hela tiden. Det är obehagligt med klådan, mår inte bra. Ska till distriktssköterska i morgon och visa utslagen. Har inga utslag annars på kroppen, men det kliar lite varstans. Tror du det kan ha att göra med att jag sänkt levaxindosen?TSH var 0,02, T3 3,8, T4 16. Får se vad hon säger i morgon.
  Vänliga hälsningar Kerstin

  • Om du menar att T4 Fritt är 16 (du skriver visserligen T4) och att referensvärdena där är mellan ungefär 11 och 22 så kan jag också tycka att det är lite högt även om det är innanför gränsen, men om läkaren tror att ditt TSH ökar för att du sänker Levaxin så tror han fel. Anledningen till att TSH gått ner till 0,02 är att du äter Liothyronin. Å TSH är inget man behöver bry sig om i det här läget. Lågt TSH är en konsekvens av att man äter Lio.
   Att utesluta Levaxin en dag i veckan är helt fel strategi anser jag. Läkarna är helt snurriga när det gäller detta.
   Vad gäller utslag och en sänkning av Levaxin så vet jag inte alls, men det är högst osannolikt att det har ett samband. Åtminstone i min värld.

 165. Monica skriver:

  Hej Stina,
  Är ny i denna hypo/hypervärld. Eller, ny och ny, jag har förmodligen dragits med detta (hypo) länge länge utan diagnos men alldeles nyligen fått börja med Lio och har tagit alla prover men inte fått kopia än.
  Jag har läst igenom några år av din blogg nu, intressant men samtidigt frustrerande läsning! Vi är ju uppenbarligen många många som mår dåligt men sjukdomen vi lider av förnekas av dom allra flesta läkare.
  Har du hört talas om en medicin som heter Thyroplex? Den verkar inte finnas i Sverige men ser ut att finnas tillgänglig i flera europeiska länder och räknas till hälsokost, alltså behövs inget recept?
  PS hoppas du har med din fina vegetariska bok till föreläsningen i Limhamn så att man kan få kika lite…
  Monica

 166. Kerstin skriver:

  Hej!
  Tog nya prover i onsdags. Nu var TSH 0,07 mot 0,02 förra gången. T4 fritt 15 mot 16, T3 fritt 3,6 mot 3,8 förra gången. Läkaren ändrade ju så jag utesluter Levaxin 75 mg på fredagen, för han ville höja TSH. Det har ju inte gått upp så mkt. Där emot vill jag få upp T3. Tar 10 mg Lio en gång om dagen. Jag svettas mkt ibland (som sköljer över mig) . Det är på dagen, så jag tror inte det har med östrogen och progesteron att göra och det använder jag bioedentiskt. Vet inte om det har med lågt T3 att göra. Vad skulle du rekommendera? Tack på förhand för en bra sida.
  MVH Kerstin

  • Hej! Jag kan inte säga så mycket alls här. Däremot: din läkare kommer aldrig någonsin att kunna höja TSH till den nivå han/hon tycker att det ska ligga på eftersom du äter Lio. Att TSH är så lågt är en konsekvens av att du äter Lio. Och inget att bry sig om.

 167. Kerstin skriver:

  Hej Ann-Christine!
  Undrar om ont i halsen kan ha något med sköldkörteln att göra? Det gör ont och svider liksom. Jag har slutat att ta levaxin och lio tidigt på morgonen. Nu tar jag 2 tim. efter frukost istället. Orkar inte vakna så tidigt, jobbar lite på em. Mitt T3 fritt låg ju på 3,6 sist, vilket precis är ref.värdet undre gräns. Vill öka till 20 mg om dagen, tar ju bara 10 mg nu. Får höra vad läkaren har att säga om det. Jag svettas mkt också.
  Vänliga hälsningar Kerstin

  • Hej! Om ditt onda i halsen har med sköldkörteln att göra kan jag inte svara på. Enda gångerna jag har ont i halsen är när jag är förkyld. Om du svettas mycket är det ett tecken på för mycket medicin.

 168. Camilla skriver:

  Hej!
  Jag är ny här och har så mycket tankar och funderingar kring sköldkörteln.
  Det började för några månader sedan med hjärtklappning. Remiss till hjärtläkaren.
  Fick bära en dosa för att göra ett r-test. Det visade sig att hjärtat slår i snitt 98 slag i min. Högsta mätta 176 slag i minuten. Jag fick utskrivet Bensoprolol.
  Han hade även inför besöket tagit prover på sköldkörteln, som var lite avvikande som han kallade det. Remiss till endikrinilogen.
  Nya prover tas. Som i sin tur visar normal.
  Men jag har uppenbarar symtom på hög ämnesomsättning (hypertyreos) som hon uttrycker det.
  Ni vet. Tremor, värmeintolerans, hög puls etc.
  Nya prover tas igen och denna gången visar dessa samma förhöjning som hjärtläkaren tog. Det jag pratar är fritt t3 det gungar fram och tillbaka, fram och tillbaka.
  Trak och tpo är normala, likaså t4.
  Jag har ingen svullnad eller knölar på framsidan halsen.
  De tror att jag har en liten inflammationsområde som kan vara orsaken.
  Nån mer än jag?

  • Hej!
   Hög ämnesomsättning kan jag inte mycket om – det engagerar dock läkarna mer än om man har låg ämnesomsättning. Hjärtklappning och de börja bli stirriga …
   Du ska alltid be att få kopior på provsvaren. Det en läkare tycker kanske inte alltid annan tycker och du bör själv sätta dig in i det också.

 169. jenny skriver:

  Hej!
  Fantastisk blogg, tack!
  Du verkar så kunnig, kanske kan du råda mig?
  Jag tog bort min sköldkörtel pga hyper för ca 20 år sedan. Jag har sedan dess ätit 150 mcg levaxin och mått bra på det. För ca 1,5 år sedan började jag dock må dåligt. Jag blev trött, gick upp i vikt, fick dimsynen, mjölksyra i musklerna, mitt ansikte blev svullet som en ballong på morgonen, jag samlade på mig vätska och fick daglig huvudvärk och nsttsvettningar. Var på hur många provtagningar som helst + skallröntgen och fick höra att alla prover var bra. Tillslut togs ett ett prov på fritt T3 som låg på 4.7. Mitt T4 var då 22 (ref 12-22). Då jag fått höra att T3 ska ligga på 1/3 av T4 bad jag om lio. Min läkare hade inte hört om det men gick med på att skriva ut det på prov. Han ordinerade 20 mcg lio/dag och sänkte då mitt levaxin med 25 mcg/dag. Jag tyckte att jag fick livet tillbaka!! Alla hyposymtom försvann! Tom symtom som jag inte kopplat till hyper, som bäckensmärta, riklig mens, att jag inte kunnat gå i högklackat på 11 år pga att jag fick ont i benhinnorna.
  MEN nu, efter ca 3 månader på lio, har jag fått hög puls och hjärtklappning, och dimsynen och huvudvärk är tillbaka. Jag är såååå ledsen! Mitt morgonkortisolprov visade 273, men läkaren säger att mina symtom absolut inte kan bero på det eftersom det är ett bra (!?) värde. Mina ämnesomsättningsprover är tsh 0.02, t4 13 och t3 6.1 (mot tidigare tsh 0.28, t4 22 och t3 4.7). Han vill höja levaxinet igen för att få upp t4, men inte innan hans remiss till hjärtkliniken, pga min höga puls, gått igenom och jag blivit kallad till arbets-EKG.
  Jag vet inte om jag är överbehandlad eller underbehandlad och om det är levaxin eller lio som ska höjas? Eller om jag i själva verket är rätt behandlad och det är binjurarna som är problemet. Det enda jag vet är att huvudvärken sänker mig och att hjärtklappningen skrämmer mig! Jag är så trött på att kämpa ensam.
  Vad tror du? Jag skulle bli väldigt tacksam om du har tid och lust att delge mig dina tankar om detta!
  Kram….

  • Hej! Det är T3 Fritt du menar i hela din text eller hur? Har du tagit proverna innan du tagit dagens medicinintag? Här i Malmö är man noga med att proverna ska tas först och därefter tar man dagens dos. Om det är T3 Fritt du menar och om du har tagit proverna innan medicinen och ligger på 6,1 skulle jag säga att du ligger för högt med Lio. Om jag hade varit du hade jag sänkt Lio till 10. Levaxin hade jag låtit ligga kvar, men Lio är det nog läge för att sänka. Du tar hela dosen på fastande mage och äter frukost en timma senare? Skippa allt vad gluten heter, undvik även allt från kossan. Jag har fått sänka min dos sedan jag slutade med gluten.

 170. jenny skriver:

  Wow, tack för snabbt svar!
  Ja, det är t3 fritt jag menar. Tycker du att jag ligger högt? Ref är 4.3-8.1 och jag har fått veta att man bör ligga i övre ref? Jag tog proverna före medicinen. Men mitt t4 har ju sjunkit från 22 – 13 (ref 12-23). Tror du inte jag behöver mer levaxin då snarare? Jag tar mitt lio 4 ggr dag, och aldrig i samband med måltid.
  Jag har inte ätit gluten på ett år. Jag äter enl lchf, fast inte så mkt fett som de förespråkar där.
  Tack igen!

  • Du ska absolut INTE dela upp dosen. Jag har förstått att många gör det, men det är trams.
   Läs det här inlägget så förstår du varför.
   Delar du upp dosen fyra gånger är du inte fastande även om du inte tar medicinen i samband med måltid.
   Är T3 Fritt verkligen 8,1 som övre värde? Vi har 12-22 på T4 Fritt här i Malmö också, men T3 Fritt är 3,6-6,3.
   När är proverna tagna? Innan medicinintaget?
   En del läkare sänker Levaxin när patienten får Lio, men det gjorde inte jag på den tiden jag åt den kombinationen.
   Mår man inte bra på den dosen man äter så får man testa något annat. Det värsta som kan hända är att man får diarré och hjärtklappning. När det gäller hjärtklappning kan man ha det med för låg dos också. Då är det adrenalinet som pumpar.

 171. jenny skriver:

  Ok, tack. Min läkare visste inte vad Lio var och sa åt mig att börja med 20 mcg på en gång. Jag fick rådet att dela upp den, av andra som äter, pga att de sa att 20 samtidigt ger hypersymtom…. Man är så ensam i det här att man försöker ta till sig alla råd samtidigt. Nu ska jag ta till mig ditt! Jag ska sluta dela!
  Ja, här är 8.1 övre värde, dubbelkollade på lablappen.
  Tack för att du tog dig tid, jag uppskattar det mycket!

  • När man börjar med Lio bör man smyga in det långsamt.
   Jag började med 1/4 tillsammans med hela dosen Levaxin och åt det i två veckor – intag omkring kl 6. Sedan lade jag till ytterligare 1/4 vid 11-tiden i två veckor. Sedan åt jag 1/2 på morgonen med Levaxin och 1/4 vid 11-tiden i två veckor och efter det 1/2 på morgonen och 1/2 vid 11-tiden i två veckor och sedan allt på en gång. Vid varje höjning fick jag huvudvärk en dag. Jag har aldrig huvudvärk annars så därför härleder jag det till Lio.

 172. jenny skriver:

  Ok. Tack.
  Idag tog jag en halv lio ist för 1/4 två timmar innan jag gick upp eftersom jag ville följa ditt råd och fördela det på färre gånger. Har haft en temp på 37.4 hela dagen ist för 36.4-36.6 som jag brukar ha. Och, för första gången på tre veckor, ingen huvudvärk! Underbart!

 173. shire skriver:

  hej jag är kille 30 år ta levaxin2 år .jag började med 25mg .nu 50 mg
  Alltså jag må bra men hela tiden näs rinnande och .
  och jag undrar kan man höja dosen när man arbete mycket för att jag använda mycket energi.

  • Hej! Att du har en rinnande näsa behöver inte bero på Levaxin. Det är vår och träden slår ut. Kan du ha blivit allergisk mot pollen? Pollenallergi kan blomma ut när som helst.
   Om du mår bra med den dosen du äter nu ska du inte höja.
   En kvinnlig läkare i Fråga Doktorn sa för några år sedan när hon intervjuades tillsammans med en annan läkare i TV-soffan att sköldkörtelpatienter som idrottar kan behöva höja dosen när de är inne i en hård träningsperiod.

 174. Maria skriver:

  Hej!
  Sökte lite på internet om mina symtom och såg din blogg! När jag var 16år gammal fick jag knölstruma, blev operation så har ingen struma länge! Så går på levaxin! Efter 8år fick jag den ställd av läkaren! Men mår fortfarande jätte dåligt! Har absolut ingen energi, bara trött hela tiden, sprängande huvudvärk, svettas, yr, illamående, torr hud, torr hår! Jag har två barn och att inte kunna leka med sina barn för att man är så himla trött är så fruktansvärt! Jag vill kunna leka längre med mina barn än En stund på dagen för sen är jag helt slut! Träning är bara att utesluta och min karriär får jag aldrig till hel tid på grund av hur jag mår! Förstår inte hur jag kan ha samma symtom efter 8år och att läkaren säger att det är bra på proverna! T3 vill dem inte ta pågrund av att det är en påhittat grej säger läkaren, fattar ingenting! Jag blir bara så trött på att aldrig få den hjälp man behöver! Har kämpat i snart 9år och står på samma plats som innan operationen! Äter 50mic gram levaxin varje dag utom en dag!
  Tänkte kolla om du har lite tips och råd! Elle om någon annan sitter i samma sits!
  Mvh
  Maria

  • Hej!

   Du har ingen struma för att du inte har något sköldkörtel menar du nog.
   Eftersom du tagit bort sköldkörteln kan du inte producera något hormon längre och därför får du hormon på konstgjord väg, dvs Levaxin.

   Du måste begära kopior på provsvaren. Läkaren säger att de är bra, men du har vad jag förstår inte själv sett dem? Ring vårdenheten direkt och be dem skicka kopior. Av dem ska det också framgå referensvärden. Det är olika mätmetoder i landet och därmed också olika referensvärden.

   MAN MÅSTE TA T3 FRITT OCKSÅ!!! Det är en absolut självklarhet. Du äter Levaxin (T4) för att det ska omvandlas till T3 (energi). Om det inte sker någon omvandling, eller för lite omvandling, eldar du för kråkorna.

   Selen hjälper till i omvandlingen.
   Q10 hjälper till att få in hormonerna i cellerna.

   Jag märkte skillnad med Selen efter en vecka. Q10 tog en månad. Men det är bra! Jag köper Selen från Holistic och Q10 från Helhetshälsa.

   Enligt Dr Helena Rooth Svensson kan man behöva tre månaders behandling med Q10 innan man märker skillnad. Har det inte hänt något efter tre månader anser Helena att man kan lägga ner det projektet, då funkar det inte.

   Sluta med gluten och allt som kommer från kossan. Fuska inte, sluta helt! Baka ditt bröd på bovetemjöl istället t ex. Oatlys produkter är superbra som ersättning för mjölk till gröten och kaffegrädde till soppan.

   Till såser funkar Oatly iMat riktigt bra också – men redda såser med mjöl sysslar vi inte med längre. Det är 1800-tal. Koka upp iMat med exempelvis saffran, buljong, lite mer salt kanske och lite peppar + torkad rosmarin. Häll över laxen och sätt in i ugnen. Frästa grönsaker till det istället för potatis eller ris.

 175. Kerstin skriver:

  Hej Ann-Christine!
  Varit och tagit prover förra veckan. Pratade med läkaren i telefon idag. Mina provsvar visade TSH låg under 0,02 var 0,07 i april, T4 fritt 17 var 15 förra gången och T3 fritt var 5,3 mot 3,6 i april. Läkaren sa att jag var övermedicinerad. Jag sa att jag mår ganska bra nu, och det är väl viktigast. Tar 75 mg levaxin och 20 lio, som jag delar upp med 10 mg på morgonen och 10 mg på kvällen. Han sa att man kan få benskörhet och förmaksflimmer i framtiden om man har så lågt TSH. Jag svarade att det är väl inte bra att ha lågt T3 heller. Det höll han med om. Ville veta om vilka kosttillskott jag tar och vad de innehåller. Nu känner jag att jag behöver lio, brukar ta det vid denna tiden, känner att jag börjar bli yr annars.
  Vänliga hälsningar Kerstin

  • Återigen – det går inte säga något alls utan referensvärden.
   Eftersom du äter Lio är inte ett så lågt TSH-värde som du har något att fästa sig vid.
   Har du tagit proverna innan du tagit medicinen?
   Jag förespråkar inte delad dos under dagen av vare sig Levaxin eller Lio, varför kan du läsa här.
   Att läkaren vill veta kosttillskotten visar väl på visst intresse. Järn och kalcium ska INTE tas i samband med Levaxin/Lio.
   Dela gärna upp intaget av kosttillskotten under dagen. Kroppen får mycket att jobba med annars. Magnesium t ex ska dessutom med fördel tas på kvällen då det hjälper musklerna att slappna av.

   • Kerstin skriver:

    Hej!
    Ja jag tog medicinen efter provtagningen. Idag har jag tagit 3/4 lio och 75 mg levaxin vid 6.00. Åt vid 8.00. Ska jag fortsätta så veckan ut och sedan ta hela liotabl. 20 mg nästa vecka. Då tar jag hela dosen på en gång. Hoppas detta kommer att funka bra.
    Tack för din hjälp. Vänliga hälsningar Kerstin

    • Det är viktigt att du gör på samma vis inför varje provtagning. Här i Malmö är de väldigt noga med att man ska ha medicinen EFTER provtagningen, men huvudsaken är att man gör samma sak varje gång.

 176. Sylvia skriver:

  Hej!

  Jag läser med intresse det som ni skriver. Jag är 40 år och mina problem började för 20 år sedan. Konstig nog har jag aldrig tänkt att det som jag känner idag orsakas av min sköldkörtel. Jag var först hyper och blev sedan hypo. Jag äter 100 mikrogram per dag och har under årens lopp ätit mellan 150 och 100. Jag ligger nästan alltid bra i proverna som tas (osäker på om T3 fritt tas men jag antar det). Det som jag upplever som problem idag med min hälsa är: hög puls (mellan 80 och 100), värk i kroppen (har fått diagnosen fibro), en känsla av speed och rastlöshet (men ändå en trötthet innerst inne). Jag upplevs nog som pigg av de flesta. Det enda prov som inte är bra är mitt järn. Mina järndepåer är nästan tomma och fastän jag äter tillskott fylls de inte på som de ska. Jag har inte träffat en endokrinolog på 20 år. Får ni några tankar? Kämpa på allihop!

  • Hej!

   Du MÅSTE begära kopior på dina provsvar!!! Det här var en fråga på enkäten 2014 och jag kommenterade att jag vill inte se ett så dåligt resultat på den frågan nästa gång enkäten genomförs. Ring vårdenheten på stört och be dem skicka kopiorna – även bakåt i tiden. Sätt dig in i detta! Att anta att T3 Fritt tas kan man INTE!!! Det är mer undantag än regel att det tas när det gäller det.

   Om du känner dig speedad, har hög puls och rastlöshet tycker jag absolut att du ska prova att sänka dosen. Äter du 100 så prova med 75 istället.

   När det gäller järn så ska det INTE tas samtidigt som sköldkörtelmedicinen (ej heller kalcium – ingen ost, ingen mjölk, det gäller alltså inte bara tillskott), men peta i dig det till lunch och ta det tillsammans med någon form av tillskott av C-vitamin. De samverkar. Du tillgodogör dig järnet lättare om du lägger till C-vitamin.

   Å sedan tycker jag absolut att du ska sluta med gluten och allt från kossan. Om det är jobbigt att ta bort båda samtidigt så börja med gluten.
   Läs mer om detta och kosttillskott under Sköldkörtelsjukdomar / Tips & Råd.

 177. Sylvia skriver:

  Tack för dina kommentarer Ann-Christine! Jag ringde vårdenheten igår så nu hoppas jag att jag snart får mina provsvar. Jag återkommer när jag har dem för det skulle vara intressant att höra dina åsikter kring dem. Jag slutade med gluten för 1 år sedan, men smör och ost är väldigt svårt att vara utan men givetvis en väl värd uppoffring om det skulle hjälpa mitt hälsotillstånd.

 178. Sylvia skriver:

  Hej igen!

  Nu har jag fått mina provsvar.

  TSH 1,2 (0,4-3,7)
  T4-fritt 17 (12-22)
  T3- fritt 3,6 (3,6-6,3)
  TPO 12 (<34)
  TRAK 5,3 (< 1,2)

  Detta låga TSH är något ganska nytt för mig. Jag har ofta legat kring 3. Det verkar som om jag kanske inte riktigt tillgodogör mig Levaxinet. Mitt T3 är ganska lågt (läkaren fick övertalas att ta detta test då hen ansåg att det växlade så mkt under dagen att detta inte var något att gå efter. Mitt är taget kl 10.30). Jag förstår inte betydelsen av att TRAK ligger över gränsvärdet.

  Vad säger du Ann-Christine?

  Bästa hälsningar
  Sylvia

  • Att TSH är lågt är bra.
   T4 Fritt är ganska högt – du tog inte medicinen innan du tog proverna utan sparade det till EFTER provtagningen?
   Min läkare gillade inte när T4 Fritt lågt på 17. Jag tar proverna först och medicinen sedan och är därmed liksom ”tom” när proverna tas. När medicinen sedan kommer i kroppen och jag redan har 17 utan medicin så stiger ju T4 ännu mer.
   TPO och TgAK är antikroppar som hör ihop med låg ämnesomsättning.
   Om TRAK står det så här på Internetmedicin.se
   TRAK (TSH-receptor-antikroppar): Patognomona för och positiva i mer än 95 % av fallen vid Graves sjukdom. TRAK är oftast stimulerande och orsakar då klassisk Graves sjukdom med hypertyreos. TRAK kan dock i sällsynta fall vara blockerande och orsaka hypotyreos, eller omväxlande stimulerande och blockerande och då orsaka svängande thyroideavärden.
   Jag tycker att du har väl lågt T3.

 179. Sylvia skriver:

  Tack för tankar!

  Jag hade inte tagit min Levaxin den dagen så T4-värdet är efter ett dygn utan Levaxin. Om det är högt betyder det att min kropp inte lyckas tillgodogöra sig det och förmå det att omvandlas till T3? Det skulle ju förklara det låga T3-värdet. Jag började äta 200 mikrogram Selen för några dagar sedan. Jag tycker mig ha känt mig lite mindre hyper sedan dess. Mycket möjlig placebo. Intressant om trak och det där med omväxlande stimulerande och blockerande.

 180. NH skriver:

  Halkade in på din blogg då jag satt & läste om just sköldkörtel sjukdomarna.
  Är i 30 års åldern och opererade bort hela sköldkörteln för ca 1,5 år sen.
  Tycker hela den där resan var luddig, känner att man inte får reda på så mycket.
  Jag hade hyperthyeros och valde op pga läkare tyckte det var ett bra alternativ innan man skaffade fler barn.
  Jag äter 125 levaxin. Men har nyligen fått öka dosen pga jag hade förhöjda Tsh värden 10. Men hur mycket förhöljt är det egentligen. Jag har varit sjukskriven vissa % sen 1 år tillbaka pga utbrändhet. Men frågan jag ställt mig själv många gånger är om det egentligen har haft med sjukdomen? symtomen är ju samma.. Kan det vara så? Jag har ju ändå opererat bort sköldkörteln. Tycker sjukvården är dåliga med information. Är också svårt att komma i kontakt med andra som opererat bort sköldkörteln. MAn skulle gärna vilja veta hur det gått för dom och hur de mår efterråt.

  • Hej! Jag kan inget om borttagna sköldkörtlar. Jag har kronisk inflammation i sköldkörteln, Hashimotos, och därför har jag låg ämnesomsättning.
   Hur mycket förhöjt tio i TSH är ser man när man tittar på referensvärdena i just ditt område. I Malmö är referensvärdet 0.40-3.7. Tio är väldigt mycket. Jag kan knappt sitta upp vid 3,8, men det är en individuell sjukdom och saker och ting funkar nog olika när man har tagit bort sköldkörteln. Varför togs den bort? Giftstruma? Cancer?
   Personligen anser jag att ”utbrändhet” är en slaskdiagnos för att läkaren inte orkar bry sig. Utbrändhet associerar jag till trötthet. Hypertyreos är ju överaktivitet med hjärtklappning, diarré mm.

 181. Marta skriver:

  Hej. Sökte om sköldkörteln och hittade din blogg. Jag har tsh på 5,7 (ref 0,4-3,7) och normala värden (inom referens för t3 och t4), har även normal tpoAk . Har varit så många gånger hos olika läkare angående min trötthet, men får inte hjälp. Läkarna anser att man ska avvakta med min tsh och att den är inte så hög att börja medicineras med levaxin. Jag har inga krafter och orkar inte längre att bevisa att jag är trött. Det känns som att de tror inte på mig. Har du någon tips /argumentation för hur kan jag övertyga läkaren att få levaxin eller vidare undersökning. Det har tillkommit på sista åren problem med mina äggstockar, värdena för binjurar ligger lite hög (dhea 11, ref 4-11), lite förhöjd testosteron. Det känns som att kroppen sakta men säker går sönder. Hoppas att jag får svar från dig och stor tack att du driver den bloggen!!

 182. Siempre viva skriver:

  Hej alla underbara!

  Jag har tpo 1000plus. Trak 20 plus. Tsh 0.01 och har haft i min värsta nivå ft4- 67. Ft3 24
  Jag dog nästan 2 månader gravid då jag tappade 8 kilo under dessa 2 månader. Inte bara fett utan musklerna förtvinade bort då snabbt att jag kunde knappt röra mig ur sängen och jag åt konstant mat i stora portioner fast allt doftade illa. Jag skakade i kroppen kraftigt och hängde över min mans axlar och in i en taxi och iväg till olika experter flera ggr varje vecka. Detta hände under en resa i Indien 2014 vinter. Ingen flygbolag ville ta ansvaret när vi ville hem eftersom jag oxå var gravid. Så vi fastnade där tills risktiden var över dvs jag hade passerat 15 veckor.

  En indisk expert presenterades och tog emot mig akut genom min gynekolog som kontaktade honom och beggade att han skulle titta på mina värden. När han gjorde det och vi reste med taxi en halv dag för att träffa honom då tog han emot mig med en sån varm bemötande. Han såg mig som akutfall och ställde in sina andra besök efter mig den dagen. Gav mig den högsta dosen av tiotil 2tab 3ggr per dag fram till vecka 15 så att mina värden kunde halveras. Viktigt innan vecka 18 då fostrets egen sköldkörtel blir aktiv.

  I Sverige ger läkarna aldrig en sån hög dos under graviditeten. Bara halva mängden som max. I Indien höll jag och mitt barn att dö då min gynekolog grät i desperation. Jag lever idag tack vare deras system och läkarkundkaper. Och bäst av allt så mår min dotter bra och är så fin och frisk.

  Men med den svenska läkarkundkapen så hade vi båda dött redan vid 19 veckan då jag skulle ha då vägt om jag blev behandlad i Sverige i 39 kilo.
  Nu ska jag operera bort min sköldkörtel helt pga felmedicinering från svenska läkare som har givit på all detta helvete 4 ggr fler giftstruma attacker så nu är min sköldkörtel nästan helt svart i ultraljud. Ändå fick jag strida ända tills nyss för sjukskrivning från läkarna med försäkringskassan som har pushat och backat min situation. Helt omvänd fall. Brukar vara tvärtom annars.

  Just nu är jag så rädd och i panik för att inom 3 månader behöva överlämna mig till dom igen för operation. Mitt förtroende är lika med noll som mina alternativ. Jag har inget val än att opereras av nonchalanta svenska läkare som har t o m gapat i luren på mig och kallat mig för paranoid när jag ammade och led av undermedicinering pga av deras ordination.

  Hjälp. Vad är det som händer och varför tar läkarna giftstruma så lätt trots riskerna och så höga värden?

  Kram

  • Hej! Detta hände under en resa i Indien och hur svenska läkare hade reagerat vet du därför inte. Jag är inte insatt i giftstruma eftersom jag i huvudsak skriver om låg ämnesomsättning – motsatsen – men min erfarenhet är att giftstruma och hög ämnesomsättning upptäcks snabbare och att dessa patienter därmed snabbare hamnar i vårdens händer. Om läkarna i Sverige inte ger en så stor dos medicin som du fick i Indien så beror det förmodligen på något. Du skriver att du ska ta bort din sköldkörtel pga felmedicinering och att svenska läkare ligger bakom den felmedicineringen. Felmedicineringen kanske började redan i Indien? Vad jag vet så tas sköldkörteln alltid bort i samband med giftstruma.

 183. Siempre viva skriver:

  Hej.

  Där måste jag säga att du har fel. När jag ringde till Sverige genom Skype för hjälp och vägledning då sa dom att jag kunde lita på indiska läkare 100%. Att dom kan sin grej och är ledande i detta ämne pga erfarenhet. Därför lever jag idag och det har dom bekräftat.
  Felmedicinering är pga att dom sänkte från 3 tab per dag till plötsligt 1 tab per dag. Det gav mig min giftstruma tillbaka och jag har fått ursäkt från dom skriftligt på papper. Men när jag ringde och sa mina symptomer då blev jag utskälld och blev kallad paranoid och känslig. Att jag måste hålla ut. Sen stod jag på mig ändå och då upptäckte dom sitt misstag som hade upprepas av 3 olika läkare under tiden då jag ammade min dotter. Jag har igen fått ursäkt för det då jag ifrågasatte det under en besök hos min läkare sist. Min kirurg sa att nu är min thyroid slut och orkar inte mer.

  Min poäng är att vi alla måste va vaksamma. Jag ska driva detta till kalla fakta. Håll utkik. Försäkringskassan har själva sagt att det är det mest banala dom har mött på i ämnet. Och dom har ringt och skällt ut dom personligen och krävt sjukskrivning. Dom vägrade t o m det. Kan du förstå det. Både i Stockholm och i Skaraborgslän. När dom blev ställda mot väggen då sa dom att jag har missförstått det hela. Min kontaktperson på försäkringskassan sa tillbaka att hon trodde att jag var svenskfödd innan hon fick veta mitt namn och min ursprung och någon som levt från liten och 30 år i Sverige missförstår inte svenska längre. Speciellt om jag skriver avancerade offerter till mina kunder på mitt företag. Dessutom har jag en man som är svensk som varit vittne i alla besök och ett halvsvensk barn.

  Ni måste vakna upp. Länder som Sverige som har inte varit i krig på så länge och därmed saknar den kunskap som är till stor del stressrelaterad som giftstruma. Därför är läkarna tex i Indien bättre pga stor befolkning och därmed mer erfarenhet inom ämnet.

  Sen vill jag tillägga att jag hade tydligen redan giftstruma innan min resa till Indien. Nästan ett år tillbaka faktiskt men eftersom jag tog Saroten för sömn besvär och stress och som har betablockerad i sig, så tryckte den tillbaka det värsta symptomerna.

  Men jag har haft graves och hashimoto samtidigt sen jag föddes utan vetskap om det och föddes i krig. Min mor hade själv strupcancer samtidigt och som kom att förstå idag att det var knölcancer i thyroiden och blev lazerstrålbehandlad. Hon har ingen röst idag. Knappt.

  Ändå nonchalerades jag och mina konstanta påtryckningar på olika läkare i nästan hela mitt liv att nåt är fel. Jag fick nästan aldrig mens. Ångestliknande hjärtklappningar som fick mig till slut att falla psykisk för 10år sedan. Jag blev Aldrig undersökt i sköldkörteln under min långa resa. Fick bara antidepressiva av olika slag om och om igen som aldrig fungerade. Idag vet jag varför.

  Snälla gott folk. Stå på er. Ni har bara er själva till slut i livet som borde vara den viktigaste. Om vi alla med hyperaktiv och hypoaktiv håller ihop och lyssnar på varandra och tar varandras erfarenheter och hur vi har blivit behandlade på allvar så kommer det till slut tas även på allvar hos läkarna som gång på gång felmedicinerar oss med antidepressiva och nonchalerar symptomerna. Det kommer att bli en förändring snart om vi inte ger upp.

  Visste ni att vi alla som lider av dessa olika sköldkörtel problem borde rehabliteras av KBT läkare och sjukgymnast. Men det läggs aldrig några pengar på och inte heller finns det att hitta alls nånstans. Men det är jätte viktigt. Men det finns andra länder mot betalning. Men Inte ens det finns att välja här.

  Jag tänker stå på mig och jag tänker kämpa med eller utan Er kära medmänniskor.

  Önskar er god hälsa snart och välmående var än ni är.

  • Indiska läkare tror jag mycket på – jag har en indisk reumatolog. Jag menar bara att man tvärsäkert inte kan säga att allt beror på svenska läkare. Giftstruma försvinner inte med bara medicinering. Ibland slår man ut den med att patienterna får dricka radioaktivt jod och sedan medicinerar man med Levaxin.

 184. Siempre viva skriver:

  Precis. Om man inte är fertil längre för det har sina egna problem därmed. Min poäng är att nonchalanta läkare får problematiken med sköldkörteln att dras ut till kanten och innan stupet då finns det endast få alternativ kvar. Men om det finns rutin inom ämnet så går d ett oftast att bota genom enkel medicinering och uppföljning av endokrinologer. Så många tror att dom lider av depression i så många år utan art det stämmer och utan att bli undersökta i thyroiden. Därför tröttar MSN ut thyroiden och till slut dör den, sväller, skapar knölar och värst cancer. Varför?

  Detta liknar brist på förståelse och kunskap om ADHD. Förut kallade man folk med det för busig, olydig, vill inte plugga och aggressiv. Idag vet vi att det finns i var 3:e person. En sån stor omfattning blev så illa behandlade och många är kriminella och mår skit när parallellt dom kunde varit företags chefer. Forskare osv pga en medfödd talang och det är att kunna fokusera.

  Du förstår poängen.

  Radioaktiv behandling ger nån främst till de äldre då den farliga strålningen finns det inte tillräcklig med forskning på och därför ska man vara försiktig med det. Det påverkar foster och inre organ. Man ska undvika sitt barn i minst 3 veckor när man är behandlad och vänta minst 2 år innan man kan skaffa barn. Det talar man inte så mycket om heller. USA är tex värst i detta. Men tvärtom så är Sverige bättre på försiktig åtgärder angående detta.
  Svenska läkare är utan tvekan än idag bäst inom hjärtkirugi och även vissa cancer och massa annat men tyvärr inte i thyroid. Men det kan dom bli oxå om vi som lider av det inte lyssnar på allt dom säger och forskar lite själva vi med för att kunna ställa dom de rätta frågorna och så vidare dom blir tvungna att gå i grunden med problemet. Som allt annat i livet.

  Glöm inte att levaxin som jag oxå äter i kombination med tiotil idag är kemiska framställt. Ytterligare en medicin i läkemedelverkets monopol. Annars finns det helt naturlig version av det i vår egen grannland Finland framställd från gris thyroid.

  Varför inte i Sverige när det är dokumenterat och klart godkänd världen över?

  Pengar!

  Kram

  • Thyroid är licensbelagt i Finland också.
   Dock har jag hört från Dr Mark Starr att NDT-preparat inte är lämpliga för dem som i grunden har giftstruma.
   Och jag vet flera unga människor som fått radioaktivt jod.

 185. Anna skriver:

  Hej. Min 14-åriga dotter har precis diagnostiseras med hypotyreos och jag har en del funderingar. Något har varit ”fel” i flera år (dålig längtillväxt, sen(eller snarare avstannad) pubertet samt en konstant och oförklarlig viktökning, trots att hon tränar ca 10tim/vecka. När hon sedan tidig vår frusit hela tiden tröttnade jag och tvingade med henne till vc, trots att hon inte alls upplevt att hon mått dåligt.
  Läkaren var skeptisk men gick med på att ta tyroxinprover, och några dagar senare ringde han mig och lät då betydligt mindre tveksam;
  TSH 84 (!), T4 9 och T3 2,9, så vi blev remitterade till barnmedicin.
  Min dotter fick börja med Levaxin 25ug /dygn och blev märkbart piggare efter två dygn, men sen hade de fått nya provsvar och TSH hade hunnit gå upp till ca 95 och T4 sjunkit till 4,5 på två veckor, och då fick min dotter sänka dosen till en halv tablett (12,5ug) i 10 dagar, vilket jag inte tycker känns logiskt? Nu har hon fått börja med 25ug igen, får väl se vad som händer – hon ska på träningsläger i tre veckor med start v 30 och tills dess vill hon ju få igång ämnesomsättningen…
  Men lustigt nog hävdar min dotter att hon varken mår eller har mått dåligt, så jag antar att symptomen smugit sig på under en lång tid.
  Det jag undrar över är egentligen i vilken grad jag som förälder behöver bha koll på att sjukvården gör ”rätt”? Är det vanligt att man slarvar med ämnesomsättningsproblem?
  Sen undrar jag även om någon har upplevt hypotyreos prepubertalt och om det i så fall haft konsekvenser för fertilitet och kroppslängd som vuxen? Jag är orolig för att hon ska få problem på dessa områden och har inte haft möjlighet att diskutera detta med läkaren då vi bara haft ett första besök och han nu gått på semester, vill inte heller ställa den typen av frågor när min dotter är närvarande….

  • Hej!

   Att värdena går upp och ner initialt är fullt normalt och har hon tagit prover efter bara ett par veckors behandling så är det absolut fullt normalt. Prover kan tas 6-8 veckor efter en dosförändring – då har det hunnit stabilisera sig. Att minska dosen tycker jag låter konstigt, men nu är hon ju tillbaka på 25 så då är det lugnt.

   Det är inte så att Levaxin – eller någon form av medicinering av sköldkörtelsjukdom – är en quickfix och din dotter kommer att ha dippar här och där. Man bör inte tro att allt är normalt vecka 30. Sjukdomen har ups and downs och det är bara att finna sig i det. Tålamodsprövande, men så är det.

   När det gäller kunskaperna inom sköldkörtelsjukdom som spretar den väldigt och man kan absolut inte lita på vården utan man måste sätta sig in i problematiken själv. Kopior på provsvar måste man begära och att skriva dagbok om sitt mående är bra så att man har något att falla tillbaka på – läkare byter man många gånger.

   Du skriver T4 och T3 – det finns både T4 och T3 och T4 Fritt och T3 Fritt. Av värdena att döma är det de fria värdena som tagits och det är bra, de är mest väsentliga. Jag tycker också att du ska begära provtagning på antikroppar, dvs TPO och TgAk. Det är ingen särskild medicinering om man ha antikroppar, men det är bra att veta. Antikroppar = kronisk inflammation = Hashimotos är den vanligaste formen av sjukdom i sköldkörteln.

 186. Carina Johansson skriver:

  Hej, har ätit Levaxin 125mg i 5-6 år och faktiskt mått förnämlig bra förutom att träningen inte gav någonting, vikten, trötthet m.m. Då jag fick info om att jag konverterade T4/T3 dåligt har jag nu på egen begärna fått Liothyrin utskrivet. Började för fyra dagar sedan med 100 Levaxin och 5 Lio som jag om någon vecka skall öka till 10 vilket skall bli slut dosen. Efter dessa dagar som gått märker jag ingenting förrutom mer trött, stickningar i händer fötter och lite hjärtklappning. Är det normalt vid start av Lio att må lite ”skumt” och när vet man om det inte fungerar på mig och bör sluta ?

  Är det farligt att bara äta Levaxin och inte konvertera rätt kan det bli men längre fram i livet ? Har läst så mycket bra om Lio och att jag skall vara glad som fått det utskrivet men nu när jag börjat och söker info står det även mycket annat. Om man skulle behöva sluta skall man då även fasa ut försiktigt ? Vill även gå ner i vikt 🙁

  • När jag började med Lio fasade jag in det väldigt långsamt. Kroppen fick plötsligt något som den längtat efter länge och då kan man inte chocka den. Jag åt då 150 Levaxin och började med 5 Lio – jag tog det vid 6-tiden och åt frukost ett par timmar senare. Efter två veckor lade jag till 5 vid 11-tiden och så åt jag det i ett par veckor. Sedan åt jag 10 + 5 i två veckor och därefter 10 + 10 och sedan hela pillret på en gång.
   Vid införande och vid varenda höjning fick jag huvudvärk. Mycket huvudvärk. Den varade en-två dagar har jag för mig och detta hände varenda gång dosen ändrades. Därför är jag säker på att det hade med Lio att göra. Jag har ALDRIG huvudvärk annars.
   Om det är farligt att bara äta Levaxin? Farligt och farligt, du dör inte, men du kan absolut optimera ditt mående med ett tillskott av Lio. Du ska vara väldigt glad för att läkaren gått på din linje.
   Jag anser inte att du behöver fasa ut Lio om det skulle behövas.
   Ge det en chans, men höj dosen långsamt.
   Vad gäller vikten har jag inget att säga. En del går t o m upp i vikt när de börjar med Levaxin. Jag har aldrig haft viktproblem och har ingen erfarenhet, men å andra sidan äter jag inte som andra heller. Skulle jag göra det hade jag bergsäkert gått upp i vikt.

   • Carina Johansson skriver:

    Å du tror att ”symptomen” (lite hårda hjärtslag, stickningar, huvudvärk m.m) jag har nu kan bero på infasningen av Lio tar 5 och skall göra ett tag till innan 5 till ? Jag känner absolut inte att jag blivit piggare men det kanske tar ett tag? Hur länge skall man vänta på resultat? Mina värden är TSH 0,91, T3 fritt 4,5 samt T4 fritt 21, behöver jag då Lio?

    • Du mailade mig om dina provsvar också och jag svarade så här:

     Hej! Du anger inte referensvärdena. Det är olika i hela landet. Är de som i Malmö?

     TSH (0.40-3.7)
     T4 Fritt (12-22)
     T3 Fritt (3.6-6.3)

     Har du tagit proverna först och sedan dagens dos? Om du tagit proverna först och sedan pillar i dig dagens dos så anser jag att T4 Fritt är alldeles för högt. På tok för högt. För när du sedan tagit tabletten så stiger det ytterligare. Min läkare fick spader om jag hade 17.

     Så här såg mina senaste prover ut

     http://blogg.visit-stina.com/?p=9564

     Men notera att sjukdomen är högst individuellt och att man inte ska stirra sig blind på provsvar. I provsvaren anser jag att jag ligger för lågt, men jag mår bra och läkaren är nöjd. Läkaren som fick spader vid 17 har gått i pension. Med nuvarande har jag aldrig haft sådana provsvar. Jag äter Armour Thyroid sedan våren 2009.

     I Malmö är man väldigt hård med att proverna ska ta först och därefter medicinen. De är så nitiska med det att de t o m frågar innan och har man tagit pillerna får man vänta tills nästa dag. Huvudsaken är dock att man gör på samma vis inför varje provtagning, men jag propagerar för att man ska ta proverna först och sedan medicinen.

     T3 Fritt är inte så väldigt lågt. Är detta med eller utan tillskott av Lio? För det var väl du som skrev en kommentar på bloggen för en stund sedan?

     Jag hade sänkt Levaxin till 100 och ökat Lio till 10, men inte än om du precis börjat med Lio. Man kan må konstigt med för höga doser. Det låter osannolikt, men jag vet att man kan må snarlikt konstigt både med för hög och låg dos.

     TSH är inget att orda om. Det sjunker automatiskt väldigt mycket när man äter Lio. TSH är inget man behöver bry sig om när man inlett behandling med Lio och egentligen inte annars heller.

     • Carina Johansson skriver:

      OK men vad bör jag göra kanske inte skall tillföra Lio…..fortsätta äta Levaxin 125mg som jag gjort i många år eller kanske bara sänka den dosen för att få ner T4 ?

     • Du bör följa läkarens råd.
      Men om det varit JAG, hade jag sänkt Levaxin till 100 och lagt på Lio. Du har 4,5 i T3 Fritt och det är inte jättelågt, men i nedre delen.
      Läkaren ansåg att du har ett lågt T3 och du bad om Lio och fick det. Testa det, men 21 i T4 Fritt om man tar proverna först och medicinen sedan är högt.

 187. Helen@ skriver:

  Åh, vad glad jag är att jag hittade hit! 🙂 Jag har fått veta att jag och min sköldkörtel inte är kompatibla. Jag har för låg produktion, dock mår jag väl ganska bra ändå. Förutom värk i kropp, enorm trötthet och sus i öronen?
  Och igår när jag googlade på symptom och Levaxin blev jag väldigt tveksam, det kändes som att man inte ska äta det och att INGEN mår bra av det. Jag ska avvakta, jag glömde nämligen att fråga om jag ska sluta med mina andra mediciner, B-12 och Folsyra. Sen får jag börja ta medicin och hoppas på det bästa. Men det som känns så himla bra att här finns det massor med info, tips och så mycket mer att läsa, så hit kommer jag att kika in ofta, ofta, ofta…
  🙂

  • Du ska ta din sköldkörtelmedicin om du fått en sådan diagnos. B12 och folsyra fortsätter du med.

   Att ingen mår bra av Levaxin är fel. Det är den enda medicin som finns initialt. Ta medicinen som läkaren förskrivit. Det är en häxjakt på Levaxin. Det fungerar inte tillfredsställande på många, men många är inte alla.

 188. Mikael Nilsson skriver:

  Hej äter idag 125 mg Levaxin fick nyligen höjt, hade 100 mg innan. Har därefter fått mjölksyra o orken på gymmet borta med 20 %. Har sedan par år fått högt blodtryck och fått medicin emot detta, började då som komplement till cyklingen att börja att springa. Löpningen har under dessa två år varit en plåga med mycket värk i vader och orken bara försvinner och i tanke på att jag idag är 56 år men tränat hela livet borde jag inte tappa orken på detta sätt. Även fått hjärtklappning osv och fått EKG men allt är ok börjar fundera på att det inte är hjärtat eller kärlkramp som är problemet utan Levaxinet. Har beställt Jod & Tyrosine och när tabletterna kommer skall jag halvera dosen, kommer redan imorgon återgå till 100 mg, och när Jod & Tyrosine kommer ta 50 mg av mitt Levaxin ihop med 1 tablett Jod & Tyrosine i två månader för att se om någon förändring sker. Tack för en fin sida med mycket information Mikael.

  • Vilken diagnos har du? Om du har kronisk inflammation i sköldkörteln, dvs Hashimotos, är rekommendationen att vara lite försiktigt med tillskott av jod.
   Hur ser dina provsvar ut? Har du kopior? De har tagit T3 Fritt också? Du kanske skulle behöva ett tillskott av Liothyronin.
   Hjärtklappning kan man ha vid för låg dos också. Att halvera dosen och samtidigt pilla i dig jod och Tyrosine – som jag inte vet vad det är – tycker jag är en dum idé.
   Och sedan är det ju så att du omöjligt kan äta sköldkörtelmedicin i MG = MILLIGRAM. Det är noga med terminologin. Levaxin och Liothyronin erbjuds i mikrogram och förkortningen på det är ug – u med en liten svans på första strecket.
   Selen hjälper till i konverteringen av T4 till T3 och jag hade valt det istället för jod. Våra jordare är fattiga på selen och det är en ytterst viktig mineral som ordineras till sköldkörtelpatienter i Tyskland exempelvis. Jag märkte klar skillnad efter en vecka.
   En annan bra grej är Q10 som gör att hormonerna kan tränga in i cellerna och göra nytta. Q10 produceras av kroppen upp till 25 års ålder och sedan är det inte fel att tillsätta det. Man kan behöva prova i tre månader. Jag var väldigt skeptisk, men märkte skillnad efter en månad och skulle inte komma på idén att sluta. Riktigt bra är det.
   Jag köper all tillskott på Bodystore.com eller Shopping4net.se och passar på när det är rea. Och jag väljer Holistic eller Helhetshälsas produkter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.