Krigsbokstäver när drakarna drar på Daniel Norberg sköldkörtel

Idag ångade de två minst små kvällstidningarna på om komikern Daniel Norbergs sköldkörtelsjukdom. Expressen sätter rubriken Komikern drabbad av livslång sjukdom och Aftonbladet skriver ”Let’s dance”-deltagaren om kroniska sjukdomen.

Jag tycker verkligen att det är väldigt, väldigt bra när tidningarna tar upp den här sjukdomen, men jag går ändå igång på hur bokstäverna väljs. Aftonbladet har börjat slopa namnen på dem som skriver texterna så där kan jag inte jaga rätt på ”skrivaren”, men Expressen drog till med TVÅ journalister – en för texten och en för TVn.

Jag mailade båda och skrev bland annat att förra året räknades vi som är drabbade till 457.000 patienter bara i Sverige och så fick de några länkar också till min blogg. TV-killen återkom och i retur fick han följande rader:

Det där om att man skulle bli deprimerad – det ifrågasätter jag starkt. Folk slänger sig med uttryck hit och dit utan att begripa innebörden.

Till alla dem som hör av sig till mig brukar jag säga att de ska undvika ord som deprimerad och/eller stressad. De hamnar lätt i ett fack då och det är otroligt svårt att komma ut därifrån. Det är så enkelt för läkarna att avfärda en besvärlig patient med de orden. När man sökt hjälp 5-6-7 och tio gånger också och ändå inte blivit hörd, inte trodd utan bara avfärdad så blir vi ju ledsna, uppgivna och tycker livet är pest, men det är inte det samma som att man är deprimerad.

Det är likadant med stressad. Vem är inte stressad som i jagad? Vi är flest kvinnor som är drabbade. Vi gör väldigt mycket – jobbar, tar hand om barn, styr upp hemmet – så vem är inte stressad som i jagad och jäktad? Stressad betyder mer att man inte vet hur man ska lösa en sak, ett problem. Då kan man bli stressad.

Jag säger istället till dem som hör av sig till mig – och det är många – att de ska välja ordet frustrerad. Man är frustrerad över att man kämpar som en galning, man försöker allt, men ändå mår man inte bättre. Väljer man ordet frustrerad är det svårare att skicka hem patienten med ett piller mot depression. För det är inte det som är felet. Man botar inte cancer med Alvedon. Det är det ingen som tror heller, MEN när det kommer till sköldkörteln, där en mängd symptom kan vara allt möjligt, då är det väldigt lätt att bli kallad deprimerad. Och sedan har vi förstå-sig-påarna som säger att patienten ska röra sig mer, att de är för feta för att de äter fel. Det är det i och för sig många som gör, men det måste finnas gränser för vad läkarna kläcker ur sig och ordinerar. Jag jobbade en gång ihop med en kille vars dåvarande sambo hamnade på psyket. Det tog ett tag innan de upptäckte att det var fel på sköldkörteln och inte huvudet … Och till slut vet man ju inte själv – är jag knäpp eller? Läkaren säger att jag mår bra, jag mår inte bra, är det huvudet det är fel på trots allt? Nä! Stå på er säger jag till de stackars patienterna. Vet du att du inte är deprimerad så är du inte det. Punkt.

Jag skulle kunna tala i precis hur många timmar som helst om detta.

Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.