Biogena aminer, histaminrik mat och rosacea

I ett inlägg i december 2014 skrev jag om biogena aminer med rubriken Histamin, tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin. Svåra ord. Men det ligger mycket intressant bakom.

Jag har hållit mig lite undan histaminrik mat och mat som frisätter histamin den senaste månaden – eller jag har i alla fall tänkt mig för och inte blandat hej vilt. Viss histaminrik mat har jag ätit, men jag har inte blandat med t ex avocado, fetaost och spenat. Jag har exempelvis ätit lax och ägg (det är egentligen bara äggvitan i rått tillstånd som är histaminrik), räkor vid ett tillfälle och torsk ett par gånger. Allt för att hålla nivåerna av histamin och alla de andra svåra orden på en låg nivå. När jag ätit typiskt histaminrika saker som fisk har jag också tagit ett par kapslar Daosin en kvart innan måltiden.

Om du har rosacea tycker jag att du ska kolla igenom listan och tänka på vad du stoppar i munnen närmaste månaden och se om du blir bättre i ansiktet. Faktum är att just idag har jag faktiskt inte en enda fläck i ansiktet och den brännande känslan som vi som har rosacea kan känna har jag inte haft på en månad. Att det finns ett samband är solklart.

Att följa listan till punkt och pricka och bara äta nollor och ettor går inte. Då har du näringsbrist inom en vecka. Däremot kan listan användas för att klura ut vad som kan vara bättre eller sämre att äta för en person med rosacea. Du behöver inte välja en hel hög med histaminrika saker vid en och samma måltid. Det är till exempel onödigt att steka en bit lax och i grönsaksröran du väljer att äta till hiva i aubergine, tomat, avocado, fetaost och sedan toppa med hackad chili. Det blir histamin på histamin på histamin och avslutar du sedan med chokladmousse till dessert kan det bli totalt kaos i kroppen. Det gjorde det för mig för en månad sedan. Den helgen åt jag histamin rakt igenom. Kikärtor, fetaost, avocado, egen fisksoppa med extra skaldjur, tomatpuré och vitt vin och så avslutade jag på söndagskvällen med chokladdoppad mandel och cashew samt jordnötstoppar. Det blev inte bra kan jag säga. Pulsen pep iväg, jag blev ”uppjagad i kroppen på insidan” och kände mig andfådd. På morgonen kändes det som om jag sprungit ett maraton på natten.

Andra symptom man kan få vid stort histaminpåslag är

  • Mag-tarmbesvär (illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
  • Hudbesvär (eksem, nässelfeber, flush, klåda, rodnad)
  • Huvudvärk och migrän
  • Astmaliknande besvär, nästäppa, nysningar, rinnande näsa
  • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall, brännande känsla i mun och svalg
  • Yrsel
  • Andra allergiliknande symtom

Känner du igen dig och vill veta mer?

Sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår är så otroligt intressant!

Det här inlägget postades i Histaminintolerans, Rosacea. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.