Krigsbokstäver på Karin Frick i Expressen

Och varför då? Jo, hon drabbades av sjukdom i sköldkörteln efter första barnets födelse. Och så är hon känd.

Expressen återger en artikel från senaste numret av Amelia.

Discovery-ankaret fick så svåra smärtor i händerna att hon inte kunde lyfta sitt barn.
– Läkaren sa att det var bland det värsta hon sett, säger Frick till tidningen Amelia.

Och jag blir så trött. Bland det värsta läkaren sett. Då är tipset att läkaren inte sett mycket. Jag läser vidare:

Karin Frick är beroende av hormontillskottet Levaxin för att kunna fungera. Förklaringen hittar vi i tiden efter sonens Svens födsel. Då drabbades Frick av en sköldkörtelrubbning, först överproduktion och sedan underproduktion. Två månader efter förlossningen blev hon jättedålig.

Jag blir ännu tröttare. Det är visserligen bra att det skrivs om sköldkörtelsjukdomar, men snyftreportage om kändisar som minsann är beroende av Levaxin är rätt tröttsamma.

Ännu tröttare blir jag när Karin uttalar sig bergsäkert:

– Jag önskar att de tog ett sköldkörtelprov på alla gravida kvinnor, tidigt under graviditeten. Om jag förstått det rätt så beställer barnmorskan bara provet om man säger att det ligger i släkten – men många har nog precis som jag ingen aning. Hade de tagit provet på mig, så hade jag känt till mitt normalvärde och medicinen hade varit lättare att ställa in. Nu kommer jag aldrig att få veta vad jag låg på för nivå innan första graviditeten, säger hon.

Karin kan inte ha någon som helst aning om det hade varit enklare att ställa in medicinen om hon vetat innan sjukdomen bröt ut vilket värde hon hade då, vilket hennes normalvärde var. Värden som troligen flukturerar genom årens lopp dessutom. Sköldkörtelsoppan är en komplicerad kompott om man säger så.

Jag mailade reportern på Expressen och skrev att han återberättar något han läst i en tidning med glättat papper som skrivit om en sköldkörtelsjuk tv-kändis och att jag inte kunde hänga honom, men krigsbokstäver gällande en som hade ont i händerna när Svensson, Pettersson och Lundström på varannan gata lider av helvetet på jorden känns rätt knas.

Expressens reporter fick länkar till tre av mina alster här på bloggen och så avslutade jag med orden ”DÄR har du krigsbokstäver”. Jag menar, det var 431.560 patienter i Sverige som under 2015 fick Levaxin eller konkurrenten Euthyrox utskrivet och sedan har vi exempelvis TV4 och SVTs Fråga doktorn som står och ljuger tittarna rakt upp i ansiktet, blottar sin okunnighet och slår fast att sköldkörtelsjukdomar är både enkla att upptäcka och behandla – lögner som får mig att vrida mig som en mask på ett metspö av obehag. DÄR är det befogat med feta rubriker.

Men som sagt – i långa loppet är det bra att det skrivs om sköldkörtelsjukdomar oavsett vem som intervjuas och oavsett vilka symptom man har.


Karin Frick har hört av sig och tycker att det är synd att jag uppfattat artikeln som en snyfthistoria. Det jag återger ovan är vad Expressen skriver och när det värsta de kan komma fram till är att någon har ont i händerna tycker jag att det är en snyftis.

Karin skriver också att jag inte kan veta något om alla hennes helvetessymptom. Nej, det kan jag inte eftersom Expressen inte återger dem, men jag får väl se om jag kan få tag på en Amelia och se vad det är Expressen missat.

Karin undrade också om det en tävling om vem som mår sämst i sköldkörtelvärlden. Nej, det är det så klart inte, men när jag precis fått ett mail från en fd elitidrottare som varit däckad i tre år med alla möjliga sköldkörtelsymptom, men ändå inte fått hjälp blir en artikel i Expressen att man har ont i händerna av mer ringa värde.

Men det är kanske Expressens journalist jag ska hänga trots allt. En ”rewriter” som inte hittat kärnan i en artikel om en som är svårt drabbad av sköldkörtelsjukdom. För att medverka i Amelia och bara berätta att man hade ont i händerna verkar lite märkligt när man säger sig ha haft helvetessymptom och i likhet med fd elitidrottaren jag nämnde, inte heller orkat stiga ur sängen. Vad är det Expressen missat i sin ”rewrite”? Det får bli en Amelia nästa gång jag passerar ett tidningsstånd.

Det här inlägget postades i Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.