Om gluten, pollen och laktos i dagens Metro

allergier_metro_160418Jag blir så trött. I dagens Metro läser jag på första uppslaget om vad som är sant och falskt om olika allergier. Det fick bli ett mail till jeppen som skrivit texten och jag skrev:

Hej!

Det är inte dig jag ska hänga egentligen, men du får det här ändå.

Sista meningen i spalten om gluten i dagens Metro

”däremot är det möjligt att käka hälsosamt utan att äta gluten, så länge man vet vad man gör”

Jag har inte celiaki, men jag har rosacea – en hudsjukdom i ansiktet. För drygt två år sedan kom jag fram till att jag skulle testa att utesluta gluten för att se om huden påverkades. GIGANTISK skillnad!!! I mars det året fick jag ett återfall, jag var trött på att vara ordentlig och ville prova om det verkligen kunde vara så att gluten påverkade hur jag såg ut i ansiktet. En helg – fredag, lördag och söndag – köpte jag två surdegsbakade per dag på Gateau. På söndageftermiddagen var jag helt knäckt så jag såg ut och kände mig i ansiktet.

Min rosacea yttrar sig med små, små röda prickar, svullna blodkärl och en brännande känsla i ansiktet som om jag suttit på en segelbåt i solen ute på Öresund i fyra dagar. Det är en genomvidrig känsla.

Sedan jag slutade med gluten mår jag så mycket bättre hela jag och med tanke på att jag har två andra inflammatoriska sjukdomar – kronisk inflammation i sköldkörteln + ledgångsreumatism – så är det tämligen onödigt att stoppa i sig en inflammatorisk tillsats som vi inte behöver.

För det är det gluten är. En tillsats i exempelvis bröd för att folk ska bära hem mer luft.

Gluten i sig tillför absolut ingenting när det gäller näring. Därför blir meningen ”däremot är det möjligt att käka hälsosamt utan att äta gluten, så länge man vet vad man gör” väldig ihålig och visar bara att man inte tänkt på att ställa frågan ”varför ska vi äta gluten, varför är det så viktigt att vi ska hålla fast vid att äta gluten”.

Hade någon sagt att jag slutar med allt som innehåller järn hade det varit läge för att protestera, men gluten?! Bagerinäringen är en stor och viktig del av världsekonomin, men fler borde orka grotta ner sig i sådant som inte innehåller gluten och lära sig baka glutenfritt. Bovetemjöl innehåller inte gluten t ex. Det går alldeles utmärkt att baka bröd med bovete. Botaniskt räknas bovete som en ört och innehåller inte gluten, trots att en del icke pålästa säkert tror det med tanke på namnet

Jag hör ibland att man inte ska sluta med gluten om man inte har konstaterad celiaki. Jag undrar vad det finns för belägg för det påståendet. Det jag hört i den vägen är att man då kan få gå till en dietist och få förklarat för sig vad man kan äta och inte äta eftersom gluten blandas ner i allt möjligt och att en person med celiaki måste avstå från minst lilla smula. Gluten för den allergiska är ett väldigt stort problem, men kom inte och säg att andra inte skulle må bättre av att plocka bort gluten också. Det är ett rävgift i mina ögon och ingenting vi behöver för att överleva.

För övrigt är det förmodligen inte så lätt att komma till en läkare och säga ”jag vill testa om jag är glutenallergiker”. Läkaren vill inte ta en kostnad för något som många tror är ”mode” just för stunden.

FOTNOT: Jag påverkas också av choklad (innehåller kossa – ett halvår innan jag slutade med gluten tog jag bort även allt som har med kossan att göra) och jag misstänker även bananer, körsbär och ananas, men det är en annan historia.

Som kommentar på ovanstående har jag på min FB-sida också skrivit:

Snacket om att man inte kan sluta med gluten på eget bevåg och att måste ha en konstaterad celiaki innan man eventuellt gör det köper inte jag. Vi behöver INTE gluten för att överleva. I mitt fall kan jag inte äta gluten för att jag har rosacea – en hudåkomma i ansiktet. Att avståendet gynnar både min sköldkörtel och reumatism är dubbelbonus + att jag slipper ohälsosamt fikabröd. Skulle jag komma på idén att äta gluten igen får jag också äta antibiotika i evigheters evigheter – det är väl inte så konstigt att jag väljer bort gluten för att också kunna välja bort antibiotika? Ni som inte riktigt är med på banan här – räkna upp ETT (eller flera) för att gluten ska ätas och då räknas inte argumentet att man kan få träffa en dietist och få veta vad man ska äta istället. Att en del inte dricker kaffe är det ingen som fyller spaltmetrarna med, men att hacka på icke glutenätare som jordens katastrof är populärt. Vad är skillnaden? Inget av det behövs för att överleva.

Det här inlägget postades i Glutenfritt, Reumatism, Rosacea, Sköldkörteln. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.