Bonnier! Ni kör med oseriösa affärsmetoder

Förra söndagen blev jag uppringd av en jeppe som presenterade sig från Bonnier. Han sa att de ville ge mig en månadstidning och en bok. Det var bara att välja vilken bok jag ville ha, men samtidigt var han väldigt angelägen om att jag skulle välja en bok av Kepler.

Jag sa att jag inte läser pappersböcker längre och undrade om det inte fanns någon vegetarisk kokbok istället, men det gjorde det inte och till slut orkade jag inte längre så jag accepterade Keplerboken och så läste han upp en text om att jag inte förband mig till något utan att det var en gåva från dem. Jag försäkrade mig flera gånger om att jag verkligen inte förband mig till något och jag sa också att det måste vara dyrt för Bonnier att ha personal ringades på söndagar för att ge bort en månadstidning och en bok. Han sa att de tjänade pengar på det i alla fall, men vad de tjänade pengar på begrep jag inte. Svammel, svammel.

Jag tänkte att det kan inte vara så att de ringer runt till folk på söndagarna och delar ut tidningar och böcker, men jag accepterade för det sas tydligt att jag inte förband mig till något. Samtidigt ville jag se hur de skulle försöka lura mig till något som jag inte beställt.

Igår kom brevet. Från Månadens Bok. I det stod att de tackade för ett trevligt samtal och hälsade mig välkommen till Månadens Bok och att jag i det medlemskapet förband mig till att köpa tre böcker under ett år. Jag gick i taket fullständigt. Asförbannad ringde jag upp dem på det nummer som angavs och sa att jag ABSOLUT inte ska vara med i Månadens Bok och att jag absolut inte samtyckt till något sådant. Jävla nötter! Jag sa också att jag ABSOLUT INTE vill ha någon tidning och absolut inte vill ha någon bok av Kepler. Mannen jag talade med frågade efter medlemsnumret (som jag inte accepterat till!) och när han fått det och sagt att de tagit bort mig sa jag hej och tryckte av samtalet. Ilsken.

Grejen är att de ringer folk mitt i sommaren, när folk har semester och är bortresta och inte är hemma och bevakar sin post. Brevet kom igår, jag hade en vecka på mig att ringa upp dem och säga det jag sa. Hade jag varit bortrest hade jag suttit där med böcker som måste köpas. Böcker som jag inte vill ha. Jag blir skogstokig.

I samtalet förra söndagen nämndes inte Månadens Bok överhuvudtaget. Det enda göken sa var att han ringde från Bonnier och att de ville ge mig en månadstidning att bläddra i och en bok. Jag förmodar att de hade överexemplar av just Keplers bok eftersom han var så rysligt angelägen om att jag skulle välja just den.

Får du också ett samtal från ”Bonnier” så be dem dra åt skogen.
Självklart skickar jag det här inlägget till Månadens Bok och Bonniers.
De måste vara desperata när de gör så här. In i skamvrån!


TILLÄGG: Månadens Bok svarade omgående på mitt mail:

Efter att du blivit kontaktad av en av våra telefonförsäljare och tackat ja till vårt erbjudande skickar vi alltid ett bekräftelsebrev för att betona vad erbjudandet avsåg och vilka villkor som gäller. Allt för att inga missförstånd ska behöva ske.

Under samtalet följer telefonförsäljaren ett tydligt manus med all information och samtliga villkor som du som kund måste informeras om.

Vi kan inte annat en att be om ursäkt ifall vår säljare inte följde protokoll ovan. Det är givetvis inget som månadens bok står bakom då det som du säger leder till dålig marknadsföring och missnöjda kunder.

Mitt svar gick blixtsnabbt till Månadens Boks kundservice:

Skylla på säljaren och missförstånd är enkelt, men hade inte hjälpt mig om jag inte vittjat posten på en vecka – vilket är rätt vanligt mitt i sommaren när folk har semester.

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Bonnier! Ni kör med oseriösa affärsmetoder

 1. Thomas skriver:

  Intressant, exakt samma sak hände mig idag 20 oktober 2016. Skulle få en bok och magasin gratis av Bonnier för att jag var en gammal kund. Jag blev undrande och efter ett tag efter att jag valt bok så klämde Alice (inget efternamn) från Bonnier fram att de ingick att jag band mig att köpa 3 böcker under ett år. Jag blev förbannad över att ett så stort företag som Bonnier använde sådana här cowboy metoder. Ville tala med Alice chef, men då lade hon på. Och det gick inte att ringa tillbaka på 063-501 16 00. Undvik det numret om någon ringer. Försökte sedan hitta någon ansvarig hos Bonnier, men kom ingen vart förrän jag bad att få tala med Thomas Franzen, VD för hela koncernen. Thomas VD sekreterare lovade att någon ansvarig skulle ringa tillbaka till mig och förklara Bonniers säljmetoder. Har inte hört något än.

  • Hände mig igen häromdagen. De ringde och tjatade på om att det var gratis och sedan skulle det bara ta 30 sekunder och ringa och avbeställa. Jag sa till dem att jag varit med om sådana här samtal förr och att jag inte var intresserad. And they went on and on. Men, sa jag, jag har ju sagt till dig att jag inte är intresserad, jag vill inte ha och jag vill inte ringa någonstans och avbeställa något som jag redan från början inte varit intresserad av. Grrrr!
   Mycket bra av dig att du ringde upp VD. Jag har haft väldiga problem med JM under flera år och det hände inget förrän jag skrev ett synnerligen beskt mail till deras VD.
   Och ni som känner mig vet att jag kan vara mycket mer än skarp i mina ordvändningar.

 2. Thomas skriver:

  Hej igen!

  Googlade runt lite och Bonnier har även tvingat på 11-åringar medlemskap via telefon och löfte om gratis bok. Mailade därför nu också Konsumentverket en anmälan om osunda försäljningsmetoder. Efter det så ringde faktiskt en person från Bonniers bokklubb upp mig och bad om ursäkt, samt sa att detta inte var Bonniers säljtaktik, samt att de skulle tala med Alice. Jag undrar om det med säljtaktik verkligen är sant, då Alice inte är den enda som ringer och lovar böcker som gåva utan förbindelser.

  //Thomas

  • Jaga dem med blåslampa!!! Jag blir helt galen på alla nissar och gummor som ringer och ska sälja än det ena, än det andra. Till jobbet har jag en strid ström av samtal från företag som vill komma på ”förutsättningslösa möten”. Kräkmedel.

 3. Daniel skriver:

  Min far sitter just nu i telefonkö till månadens bok, och han har inte ens fått ett samtal om ”erbjudandet”. Om de bråkar får de helt enkelt spela upp samtalet där han tackade ja.

 4. Anders Carlsson skriver:

  Hej, samma här. Fick samtal från påstridig säljare i söndags om månadens bok som jag kategoriskt tackade nej till, försäljaren rabblade ändå upp en ramsa som jag ordagrant svarade på att detta går jag inte på. Ändå kom igår brev med tack för trevligt samtal och medlemskap i månadens bok. Fick ringa och avbeställa samt begärde bekreftelse på avbeställningen, Detta har hänt mig förr och även andra i min bekantskapskrets så varning för allt som har med Bonniers att göra. De lever på kunder som inte kan eller ha ork säga nej.

 5. Liselott skriver:

  Samma sak hände mig för ca två veckor sedan. Jag ringde upp kundtjänst och fick diffusa svar. Jag hade som tur var möjlighet att ångra mig. Telefonförsäljaren erbjöd mig att testläsa en ny tidning om böcker och som tack skulle jag få en bok. Sen kom mailet om medlemsskap. Skamligt!

 6. Anna skriver:

  Samma här, trodde jag köpt en provprenumeration av dagens nyheter där en bok skulle bli en ”bonus”, i förrgår damp boken ner och plötsligt är man bunden till 3 fullprisköp av böcker..skrev mail till först månadens bok (Bonniers) å sen förbannad till DN som jag då trodde jag var min enda ”säljare”..

  • Ja, visst blir man galen!!! Och vi är nog många som är drabbade. Det här inlägget läses flitigt vilket tyder på att många söker på Bonniers och provprenumeration eller något sådant.

 7. Anna skriver:

  Hände mig idag. En säljare ringde och frågade efter min man, men beslöt sig att tala med mig när han inte var anträffbar. Han menade att Bonnier ringer runt nu och erbjuder alla hushåll en gratis bok som ett led i att öka läsandet i samhället. Han listade några böcker som jag kunde välja på. Jag är alltid misstänksam och lägger nästan alltid på utan att ens höra erbjudandet. Så nu sa jag uttryckligen till honom att specificera om detta är ett säljsamtal eller inte. Det kunde han inte ge klart svar på. Började svamla om att med boken kommer ett magasin där jag kan beställa tre böcker om året. Jag frågade igen om jag förbinder mig till något framtida köp om jag accepterar boken. Eller om jag på något vis blir medlem i något som jag aktivt måste gå ur. Det svarade han inte heller på, bara sa att om jag inte hittar tre böcker jag gillar så skulle Bonnier ringa mig och hjälpa mig med det. Då sa jag tack, men nej tack. Jag har de böcker jag har och resten kan jag låna på biblioteket. Då lade han på rakt i örat på mig. Seriöst företag!

  • Tack för att du hör av dig och berättar. Bonnier uppfattas nog av gemene man som ett vettigt företag, men det de håller på med nu är riktigt rysligt. Jag tror jag ska kontakta dem i morgon och berätta vad jag får höra här på bloggen.

 8. Hans Andersson skriver:

  En telefon försäljare är
  en utbildad proffs bedragare
  och ett plågoris!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.