Histamin, tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin

Helgen som passerade var inte kul i ansiktet. Lördagen dessförinnan hade jag nästan inga fläckar alls på vänstra sidan. Jag har fortsatt att surfat runt i jakten på vad det är för mat som inte hör hemma hos patienter med rosacea och jag hittade www.systerkarin.se och en sida om allergier. Citat:

En del födoämnen innehåller samma substanser som frigörs av cellerna vid en allergisk reaktion exempelvis histamin och likande aminer (biogena aminer) som kan ge effekter på kroppen som påminner om allergi.

Exempel
histamin och tyramin i ost och salami
tryptamin och serotonin i tomat och banan
fenyletylamin i choklad

Längre ner på sidan läser jag om sådant jag äter: fetaost (histamin och tyramin), banan (tyramin, tryptamin och serotonin) och fikon (serotonin).

I gruppen histamin ingår också spenat
I gruppen tyramin ingår också apelsin, avocado, hallon, kakaoböna
I gruppen tryptamin ingår också vanlig mat som gemene man äter, men som jag redan strukit eller inte ätit på 35 år – typ spansk korv, pepperoni, salami, rökt skinka och sojasås
I gruppen serotonin ingår också valnötter, pecannötter, plommon, ananas, avocado och choklad
I gruppen fenyletylamin ingår också vanlig mat som gemene man äter, men som jag redan strukit eller inte ätit på 35 år – typ cheddar, emmentaler, salami, sardeller, skinka

Tre dumma ämnen ingår i bananer. Det verkar livsfarligt att äta bananer … 😉
Jag äter bananer varenda dag, men jag ska testa att hålla upp med det nu ett tag och se vad som händer – för jag har klurat ut att eftersom ansiktet inte blir helt bra, måste det vara något jag får i mig i princip varje dag som stör.

I söndags trodde jag att jag skulle få gå till hudläkaren igen. Men redan igår var det mycket bättre i ansiktet. Då hade jag inte ätit bananer på två dagar. Inte fikon, som står på samma lista som bananer (serotonin), heller. Sedan innan har jag läst mig till att avocado kan trigga rosacea. Det innehåller två av ämnena som inte är bra – tyramin och serotonin. Ananas (serotonin) konstaterade jag för några veckor sedan att det nog inte bör ätas för ofta – det samma gäller papaya och mango, men vilken grupp de sist nämnda ingår i vet jag inte just för stunden.

Men nu ska jag göra ett försök att svälta ut fläckarna – inga bananer, inga fikon och ingen fetaost på blomkålspizzan. Vad gäller fetaost har jag haft mina funderingar om det ett tag.

Läs också Biogena aminer — ger symtom som liknar allergi
Daosin bryter ner histamin – finns att köpa på Shopping4net.se

Det här inlägget postades i Histaminintolerans, Rosacea. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.