Rosacea är ett jäkla mööög!

Just nu är inte ansiktet jättekul att titta på. De röda prickarna har accelererat under veckan och jag har funderat på vad i hela fridens dagar jag äter nu som inte passar. Gojibären funderade jag på i morse. Röda pigment i bär är inget bra för folk med rosacea – typ hallon och jordgubbar. Men det är väldigt få gojibär som ligger och gosar till sig i min röra ”get your stomage going” och som jag sedan blandar i smoothies eller gröt på boveteflingor till frukost.

Men så slog det mig ANANAS! Jag har ätit rätt mycket ananas den senaste tiden. Det och papaya innehåller matsmältningsenzymer = bra mat. Så gjorde jag en sökning på Internet – ananas histamin skrev jag in. Och upp på skärmen kommer:

Födoämnen som enligt klinisk erfarenhet kan frisätta histamin utan att det föreligger en klassisk IgE-reaktion: Ananas, citrusfrukter, choklad, fisk, fläskkött, jordgubbar, papaya, skaldjur, spenat, tomater, äggvita.

Det står också:
Höga halter histamin finns i följande mat: Många olika ostar,makrill, tonfisk, ansjovis, sardiner, rödvin, lagrade köttprodukter som salami, korv och rökt skinka, spenat och tomater, surkål och sojasås. Lång lagring av mat, hög temperatur och dålig hygien ökar mängden histamin.

Citrusfrukter vet jag, spenat känner jag till på listan över mindre lyckad mat för sådana som mig också. Tomater är ingen höjdare vare sig för reumatiker eller andra med inflammatoriska sjukdomar, men ananas hade jag helt missat. Vad gäller citrusfrukterna så gillar jag att vrida ner 1/2 citron i 1,5 liter vatten, det rinner ner lätt som en plätt då, men det funkar inte. Citronen påverkar definitivt prickeriet i ansiktet. Men ananasen – den är gul tänkte jag och bra för matsmältningen. Suck! Papaya åt jag i Vancouver och där var det inte heller bra med ansiktet. Ananasen jag åt i Honolulu däremot märkte jag inte av för de sista dagarna där var ansiktet absolut på bättringsvägen.

Nu slänger jag den sista biten ananas och så avstår jag det ett tag och så får jag se om det blir bättre. Det är jäkligt störande att mötas av en massa prickar i ansiktet varenda morgon. På kvällen syns de mindre, men det kan bero på att jag tar ut linserna innan jag tvättar bort sminket och då ser jag ju inte 🙂 – fast ibland sätter jag på mig terminalglasen som jag ser superbra med och kollar läget om hur det faktiskt ser ut i ansiktet och ibland är det glatt och ibland svär jag. Men det är inte bara prickarna – de går att måla över hjälpligt – rosacea gör faktiskt ont i skinnet också. Ett jäkla mööög!

Det här inlägget postades i Histaminintolerans, Rosacea. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rosacea är ett jäkla mööög!

 1. Nilla skriver:

  Jag lider också av rosacea…och just som du skriver dessa prickar!?
  Ena dan är de bort och sen kan de bara dyka upp utan ”förvarning” och man tänker ”vad tusan åt jag nu då!?” Sitter just nu och läser om histaminer i mat. Det känns som jag inte kan äta nåt längre…. Äter glutenfritt och mjölkfritt. men ska man inte kunna äta varken fisk eller kött längre? Banan, och sojaprodukter? Choklad, hallon, äggvita
  🙁 Skall testa ta receptfri allergimedicin och se om antihistaminet hjälper…
  Detta eviga prickiga och varma ansikte gör mig tokig 🙁

  • Hej!

   Så skönt att höra att det är fler än jag som lider!! Det är alldeles otroligt störande att ha rosacea. Det är värre att vara sköldkörtelsjuk, men rosacea OCKSÅ är faktiskt ett jäkla möööög!

   Kött har jag nog inte precis läst om att det skulle vara problem för patienter med rosacea, men fisk och skaldjur kan ge symptom. Jag äter fisk ändå – skaldjur också – men jag äter inte tonfisk, sardiner och makrill på burk.

   Soja är inget bra ur många aspekter – läs http://smartamaten.se/2014/04/qa-soja/

   Bananer innehåller tre av fem ämnen som man kan reagera på och jag har märkt en vääääldigt stor skillnad sedan jag övergav bananerna.
   Choklad likaså – det funkar inget bra ihop med mig. Jag ÄLSKAR choklad, men ansiktet gillar det inte och jag får våldsamt sur mage av det och så har det varit länge. Det är inget som har ökat i och med rosacean.
   Röda bär brukar man säga att det kan ge symptom. Jag är försiktig med jordgubbar och hallon, men blåbär är inte fel så det väljer jag istället.

   Återkom och berätta gärna hur det går för dig!
   Du är inte ensam med röda prickar och värme i ansiktet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.