Testa enkelt om du har svamp i kroppen

Svamp, eller candida, är något som jag misstänker att alla har i olika grader beroende på vad som stoppas i munnen. En som äter pizza och sköljer ner den med läsk och sedan äter en Delicatoboll till dessert och nästa måltid väljer pasta är illa ute, men du som äter potatis morgon, middag, kväll bör också tänka efter.

Ett enkelt test för att ta reda på om du har svamp hittar du här!
Och här kan du läsa vidare om hur du ska ändra dina kostvanor för att bli av med den.

På sidan jag länkar till ovan kan man läsa att svamp bland annat kan orsaka svullen mage, IBS, trötthet, depression, dåligt minne, dålig andedräkt, svampinfektioner mm. Det är mycket vanligt att personer med en återkommande historia av antibiotikaanvändning drabbas av candida, då antibiotikan nämligen eliminerar de bra bakterierna vi har i magen och tillåter candidan att leva vidare.

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Testa enkelt om du har svamp i kroppen

 1. Catti skriver:

  Men det här strider mot vad alla GI- och LCHF-experter säger…dvs ta bort fisk men äta ris. Alla low carb-experter säger att man ska ta bort alla kolhydratkällor utom utomjordsgrönsaker, men däremot ta bort potatis, ris och alla ovanjordsgrönsaker, samt satsa på fisk, kött och fågel.

 2. Anna skriver:

  Hej Ann-Christine,

  Jag äter Armour Thyroid sedan fyra år. Jag bor i Belgien och det är där jag beställer AT (det finns flera apotek som säljer det).

  När jag mejlade recepten till mitt apotek i dag fick jag veta att priset på AT fördubblats sedan i somras, och att de därför erbjuder alla kunder s.k. compounded thyroid. De tar 5 grains-tabletter AT och gör om till 15, 30, 60, 90 mg etc i kapselform. Detta skulle bli mkt billigare än att beställa burkar med 15, 30 mg osv.

  Jag har aldrig tagit 5 grains-tabletter, men antar att de funkar lika bra som andra AT-tabletter…ville dock kolla med dig om priset på AT även gått upp lika mycket i Sverige?

  M v h

  Anna

  • Hallåe! Roligt med läsare från olika håll i världen!
   Jag hämtade ut två burkar i AT i augusti – eller var det i juni? Jag noterade inget särskilt om priset. Vi har ju högkostnadsskydd i Sverige och dessutom blir jag ersatt av försäkringsbolaget via jobbet så jag lägger inte så stor vikt av vad som egentligen står på kvittot, bara det jag betalar varje gång upp till 1.500 kronor eller vad nu högkostnadsskyddet ligger på.

 3. Anna skriver:

  Du är en av få svenskar som skriver om NDT…så både jag och kolleger/vänner på NDT älskar din blogg! Hoppas ryktet sprider sig så småningom!

  En fördel med att apoteken gör s.k. compounded thyroid är att jag slipper tugga tabletterna…något som jag f ö hatar. STTM m fl amerikanska sajter säger att alla NDT-preparat bör tuggas, men jag har alltid avskytt att tugga NDT…vare sig det var Erfa, Armour, eller Naturethroid…det känns bara så fel att en tablett ska fastna mellan tänderna…!

  Ann-Christine, vet du något om hur man bäst tar NDT? Jag menar, vetenskapligt bevisat…då de flesta amerikanska källor, med STTM i täten, säger att under tungan (sublingually) är det enda som fungerar…?!

  Tacksam för råd och tips,

  Anna

  • Hej och tack för beröm! Roligt att du och dina kolleger/vänner uppskattar det jag gör på området.
   Vetenskapliga rön har jag inte, men jag lät Thyroid smälta under tungan när jag ett halvår eller så åt det. Det funkade dåligt. Jag fick inte alls samma effekt av att låta tabletten smälta som att svälja den hel med vatten. Armour Thyroid har jag alltid svalt hel.
   Jag tar min medicin på fastande mage omkring kl 6 och sedan äter jag frukost vid 8-tiden. Det är viktigt att man undviker järn- och kalciumrika produkter i anslutning till medicinintaget. Likaså medikament mot sur mage.
   Mitt absoluta råd är att sluta med gluten. Jag har kunnat sänka min dos sedan jag slutade med gluten i januari. Det tog fyra månader, men dossänkningen kan omöjligt bero på något annat än borttag av gluten (och grejer från kossan, men det tog jag bort redan i augusti förra året). Sluta med gluten och baka eget bröd på bovetemjölk. Gluten behövs inte i något sammanhang.

 4. Anna skriver:

  Tack för glutentipset! Bovete är en jättebra idé!

  För några månader sedan körde jag LCHF; inte pga gluten, utan för att mina blodsocker- och insulinvärden var i överkant (inte över labbets övre normalgräns, men höga nog för att göra det svårare att gå ned i vikt). Jag mådde inte alls bra av LCHF, och fick inte heller samma resultat som många andra. Jag läste i en bok av kostrådgivaren Ulrika Davidsson att LCHF har bäst resultat på personer med blodgrupp 0 eller B. Själv har jag blodgrupp A; jag vet inte om det är en tillfällighet, men LCHF funkade som sagt inte för mig. Jag blev trött, förstoppad och kände mig allmänt håglös, medan andra vittnar om att de får mer energi och blir av med diverse krämpor. Inte gick jag ned i vikt heller…så jag tror att GI är rätt väg att gå för mig, dvs inte kolhydratfritt, men däremot glutenfritt och kolhydrater med lågt glycemiskt index.

  Dock har jag läst att vissa glutenfria produkter har högre GI-värde än vetemjöl, t.ex. majsmjöl som är vanligt i glutenfri pasta (åtminstone där jag bor). Så bovete är ett mycket bättre alternativ till vetemjöl; tack för tipset och inspirationen!

  • Just majsmjöl är väl inte att rekommendera egentligen. Majs har en inflammatorisk påverkan i kroppen. Det samma gäller paprika och tomat. Däremot ska du äta gurkmeja och ingefära. Jag river ingefära som topping i gröten gjord på beveteflingor – Oatlys Havredryck istället för mjölk från kossan. Bovete hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

 5. Bengt Ahlden skriver:

  Gjort testet och efter 15 min var saliven samlad på ytan men efter ca 25 min började saliven sjunka mot botten . Är det just 15 min som gäller för att få rätt diagnos ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.